Skocz do zawartości

Ghost Kato X4.9 AL U

Szym3k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 22.03.2020 o 01:15, Grzegorz_Macko napisał:

Ale ja zwichrowane. Zdejmij koła, daj do serwisu na centrowanie i wyprostują. Chyba, że uszkodzone są te obręcze, ale nie wydaje mi się.

Nie dalo sie już wycentrowac. Dws serwisy rowerowe próbowały, więc musze kupić nowa obrecz oraz tarczę. Szukam obręczy identycznej ale to jest chyba nie realne znaleźć.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, montował ktoś z Was fotelik dla dziecka do tego roweru? Niestety hamax kiss nie pasuję, fotelik trze o koło...

Opublikowano

Niestety rower ma schodzącą nisko ramę w przekroku i w najwyższym punkcie montażu, jest za nisko.
Jedyne o co by można kombinować, to adapter i próbować na rurę podsiodlowa, w najniższym punkcie.

Opublikowano

Nie wiem szczerze czy są TL ready, ale są w oryginale, jedynie opony zmieniałem. zrobiły się bardzo dobrze na mleku.
Oczywiście co wyprawa to dopompowuje, bo z czasem uchodzi trochę, ale jeżdżę na niskim cisnieniu, bo ok 1.6bar, weoc to jest takie max komfortu i minimum twardości, żeby nie dobijać felgą w przeszkody i rozszczelnił się tylko raz, jak się wyglebilem i opona uderzyła w ostry kamień.

Opublikowano

Na 4 rowery jakie mam jest to normalne, zawsze coś zejdzie, ale na dętkach też tak jest. nie wiesz którędy to uchodzi, bo może wentylem.

Mam rower na oponie 27/2.4 i przez 4-5 tyg można jeździć bez do pompowania, ale opona jest gruba i ciśnienie w okolicach 1.3bar, więc to też może być powód.

Do szosy, na ciśnienie 5-6 bar bym się nie odważył mleczkowac.

Ale powiem tak, jak chcesz zrobić trasę, to i tak przed wyjazdem sprawdzam ciśnienie, żeby dostosować do jazdy, więc nie mam powodów do narzekania.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

W moim rowerze na kierownicy pojawiło się takie ustrojstwo. Jego zamontowanie wiązało się z modyfikacją samego amortyzatora. Za to serwis w którym robiłem przegląd coś spierniczył  w tył im kole. Podczas jego obrotu po rowerze rozchodziły się drgania i kaseta była luźna. Dziś oddałem do drugiego serwisu. Zobaczymy co to będzie.... 

No i łożyska w tylnym kole do wymiany. Nie wiem czy to normalne po 1k kilometrów? W każdym razie nie oddałem go na gwarancję bo szkoda by mi było czasu. Najpierw 2 tygodnie by go diagnozowali, a później z tydzień naprawiali - części są przysyłane z Niemiec. Doszedłem do wniosku, że to by było bez sensu.

IMG_20200610_132620.jpg

Edytowane przez Szym3k
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

@Grzegorz_Mackowymieniałeś w rowerze opony. Kojarzysz może czy montowane seryjnie Continentale są zwijane czy druciane? Podobno drucianych nie da się zalać mlekiem. Cały czas chodzi mi to po głowie, ale póki opony są ok to nie chcę kupować nowych.

Opublikowano

witam, również jestem posiadaczem tego rowery. Niestety są tam duciaki

Opublikowano
1 godzinę temu, Szym3k napisał:

da się je zamleczyć? 

Może na początek wlej mleko do dętek,a TL zrobisz jak zużyjesz Continental'e ;)  

Grzegorz_Macko
Opublikowano

Tak, da się za leczyć te Continental, zrobiliśmy to z kolegą na jego Katonie. Wszystko działa, ale ciężko strzelić żeby wskoczyła na ranty. Poszło dopiero z pianką go golenia.

Grzegorz_Macko
Opublikowano

Najpierw zrób tradycyjnoe

1. Czyszczenie obręczy benzyna ekstrakcyjną

2. Naklejenie taśmy z zakładka na wentylu, może być taśma o 19mm szerokości.

3. Dziurka na wentyl jakimś szpikulcem w tasmie, reszta do przebicia wentylem. Mocno przykręć wentyl, żeby nie miał luzu przy używaniu pompki.

4. Posmaruj rant płynem do naczyń, łatwiej założysz oponę.

5. Zakładasz jedna stronę opony i układasz gdzie chcesz mieć napisy, sugeruje oznaczenie dopuszczalnego ciśnienia trzymać na wysokości wentyla. Nie trzeba się wtedy rozglądać, jak chcesz sobie przypomnieć.

6. Wlewasz mleko na otwartej opony.

7. Zakładasz druga stronę opony na rant.

8. Walisz strzał z ciśnienia, bez zaworka w wentylu, żeby był większy przepływ.

8a. Jak się nie uszczelnia to wtedy smaruj ranty opony z dwóch stron pianką do golenia lub kremem.

8b. Strzelasz znowu i się jakimś cudem uszczelnia.

9. Wkręcasz wentylek bez spuszczania powietrza do zera.

10. Dopompowujesz do docelowego ciśnienia.

11. Szejkujesz mleko, zakładasz na rower i w drogę.

11a albo kładziesz koło na boku i lezakujesz przez kilkanaście minut żeby dobrze uszczelniło styk rantu z opona.

Powinno się udać, choć za pierwszym razem długo się schodzi.

Opublikowano

Tu masz świetny temat o TL

Grzegorz_Macko
Opublikowano

Bedxie ok, byle zakrywala nyple. Można dać 21mm dla pewności. 25mm wg mnie za dużo na tą obrecz. Może wychodzić na rant i będzie trudno przykleić bez pomarszczenia. Dodatkowo przy każdym zdjęciu opony będzie się ta tasme naruszac. Ja jestem jednak zwolennikiem zachowania odstępu od rantu. Chociaż z drugiej strony, może nikt nie mieć potrzeby czesto zrzucać opony z felgi.

Tu w zasadzie dzisiaj założyłem na tą felgę tasme 27mm i nie wyszło to najgorzej. Zmieniałem opony na trailowe 2.4 bo jadę na Babia Górę niedługo i dla pewności zrobiłem koło od nowa.

Używam taśmy od Chińczyka z Ali, za 14zl/10m

Dobrze trzyma.

#Aliexpress US $3.07 31%OFF | 10M Tubeless Rim Tape Width 16/18/21/23/25/27/29/31/33mm For Mountain Bike Road Bicycle Wheel Carbon Wheelset Original

https://a.aliexpress.com/_d74S5OL19c3bcc47df5efd692638f1200b7a2a8.jpg

Opublikowano

A tak się prezentuje katon na oponkach trial King 2.4, szerokość opony 61.5mm

Myślę, że oponka, 2.5, 2.6 by się również zmieściła, ale budżetowo to już trochę więcej.

00ca7f31eeb8d82375725d10092a7b40.jpgb4573138612fa4c865986c1b5cd9282b.jpg1399f4614d09a7f170cadd65ba7017fa.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Grzegorz_MackoNa przyszłość link do tasmy się przyda. A tak z Polski co polecasz? Mleko chce wziąć Conti, zawory Trezado. Nie wiem jaka taśmę.

Potrzebna Ci owijka na ramę pod łańcuchem? Średnio to wygląda. Nie boisz się w terenie w SPD jeździć? Ja z ali ściągnąłem części do blokady skoku amortyzatora z kierownicy. Działa. 

Jaki masz rozmiar ramy?

Ile na nim przejechałeś i czy wymieniałeś już łańcuch? 

Na swoim tego nie widać, ale fajnie wygląda ten rowerek. 

Edytowane przez Szym3k
Opublikowano

To nie jest zwykła owijka

A w umiarkowanym terenie tylko SPD.

Do nauki hopek, czy trików już się wtedy robi niebezpiecznie.

Przerabiałem taśmy trezado, DT swiss, i ta chińska. Nie widzę różnicy., więc po co przepłacać.

Mleko lałem tylko trezado, wysycha po kilku miesiącach tworząc ciezkiego gluta na środku opony, inne zapewne też tak schną. d9fd94adcf2437bcb81c1235325d09ca.jpg

Opublikowano (edytowane)

@Grzegorz_Macko owijkę mam tą samą ale nie potrafiłem jej ładnie założyć. Przycinales ja jakoś? Tam moja jest za szeroka.

Z chinskaą tasmo nie chce mi się czekać. W tym lub przyszłym tygodniu chciałbym łac mleko.  

Pokażesz buty SPD? Zastanawiałem się nad tym ale nic mi się nie podoba wizualnie. Póki co smigam na platformach. 

A jak z łańcuchem u Ciebie? 

Edytowane przez Szym3k
Opublikowano

Buty mam nic specjalnego shimano mt5, czerwone. Nie to, że są jakieś mega, po prostu byłem w decathlonie z rok temu na koniec sezonu i była ostatnia para przeceniona do 299, akurat w moim rozmiarze. b1bb2726f88503d499365644c2b4a071.jpg&key=3bc04ff436d2cc93582a89c6f466c809cfa6d45485a021e849d09b3efdf0b847

Mam na jeżdżone mało, bo ok 600 km, nic nie robiłem jeszcze poza czyszczeniem i smarowaniem łańcucha oraz dokreceniu odrobinę piasty z tyłu, bo dostała trochę luzu.

Tylko, że u mnie te 600 km, to nie jest jazda po bułki, tylko mocny trening MTB, więc 90% nalotu to są wyrypy na ścieżkach, piachy, korzenie, kamulce, błoto, itp.

Żaden inny rower nie dostawał tak po garach jak ten.

Tak, trochę przycinałem owijkę, bo miała dużo zapasu.

Opublikowano

to ja mam jeszcze jedno pytanie. Mam problem ze skrzypieniem/stukami siodełka w sztycy. Próbowałem już je czyścić, odtłuszczać, natłuszczać, zaklejać tą dziurkę z przodu, wymieniłem zacisk na inny dokręcany kluczem imbusowym, który nawet skręcałem z większą siłą niż zalecana w akcie desperacji ale nic nie rozwiązało tego problemu. Czy u Was występuje coś podobnego ? Rama M przy 179cm wzrostu. Pozdrawiam