Piwko Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Dobra ja poszedłem na całość i kupiłem buty. Platformowki miałem od ns bikers zobaczymy jak to się sprawdzi
de Villars Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Dnia 13.04.2017 o 13:56, iza napisał: też jest, w spd masz bodajże 5 stopni - sporo, bo przy wychyleniach pięty łatwo tak skręcić nogę, że zaczyna się szurać o korbę Mając stopy na platformach możliwości jej ułożenia są o wiele szersze, w spd - minimalne, w porównaniu do platform - praktycznie żadne. Inaczej spd było by bez sensu.
iza Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 14 minut temu, de Villars napisał: Mając stopy na platformach możliwości jej ułożenia są o wiele szersze, w spd - minimalne, w porównaniu do platform - praktycznie żadne. Inaczej spd było by bez sensu. tak, ale mniejszy zakres zmiany pozycji nie powinien być w tym przypadku przyczyną bólu, przy dobrych ustawieniach (a od tego bólu wyszliśmy z dyskusją)
Sungod Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Osobiście wolę platformę. Możliwość zmiany/ułożenia sobie stopy w ciężkim terenie = bezcenna. Przy dobrych platformach noga świetnie się trzyma. Ważne żeby było dużo pinów. Używam VP-001 i jestem bardzo zadowolony --> https://www.amazon.com/VP-Components-VP-001-Platform-Pedals/dp/B00OZZO3Z4 Nie mam też problemów z przeskakiwaniem przez przeszkody. Cały tył podnoszę bez problemu, kwestia wprawy. Na długich płaskich odcinkach czasem zmieniam pozycję i tym samym ułożenie stopy dzięki czemu lepiej je wytrzymuje. Także póki co moje również wysłużone SPD + buty Bontragera czekają na lepsze czasy 1
Gość Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Dnia 13.04.2017 o 15:58, Manhunt Snake napisał: ...albo platformy Saint (też świetne platformy). Mam Sainty - wyglądają świetnie, a stopę trzymają jak dzikie. Trzeba tylko na samym początku wykręcić podkładki spod pinów.
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 22 godziny temu, Piwko napisał: Dobra ja poszedłem na całość i kupiłem buty. Platformowki miałem od ns bikers zobaczymy jak to się sprawdzi A jak jest z wagą tych butów? Nie są ciężkie jak sumienie Stalina? Zastanawiam się nad butami Five Ten, ale obecnie jeżdżę w butach o łącznej wadze 300-400g i nie chciałabym zamieniać je na klocki ważące dwa razy tyle.
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Hej a mnie nurtuje inne pytanie Mam pedały platformowe - "ameliniowe" i gdzieś mniej więcej tak po 70 km i więcej stopy odmawiają mi posłuszeństwa Mniej więcej takie z ząbkami, jeżdżę na rowerku w zwykłych butach z trochę większa podeszwą i już nie mogę, dla ścisłości jeżdżę na śródstopiu nie całą stopą może jakieś porady? Nie chodzi nawet o niewygodę, bardziej o ból stop przez te właśnie ząbki, poradzicie coś "Kapibarze" ? Podejrzewam dobrze że nie uchronne jest kupno kompletu spd? Pozdrawiam i Wesołych świąt ps. Postaram się ograniczyć jedzonko ps.2 Mam buty i na nich ślady od pedałów jak znajdę chwilkę czasu to zrobię zdjęcie i przedstawie o co bardziej mi chodzi Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez Gość
Karol Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 32 minuty temu, Patryś napisał: ból stop przez te właśnie ząbki Zbyt miękka podeszwa?
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Może rozwiązaniem byłyby pedały z szerszą platformą, która dałaby lepsze podparcie dla stóp? Rozejrzyj się za płaskimi pedałami z pinami - stopa dobrze się trzyma,a podparcie jest na całej podeszwie. Raz wypożyczyłam rower, w którym były takie klatkowe pedały i okazało się, że nie obejmują całej szerokości mojej stopy - też źle mi się na nich jeździło.
iza Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 1 godzinę temu, Patryś napisał: Hej a mnie nurtuje inne pytanie Mam pedały platformowe - "ameliniowe" i gdzieś mniej więcej tak po 70 km i więcej stopy odmawiają mi posłuszeństwa Mniej więcej takie z ząbkami, jeżdżę na rowerku w zwykłych butach z trochę większa podeszwą i już nie mogę, dla ścisłości jeżdżę na śródstopiu nie całą stopą może jakieś porady? Nie chodzi nawet o niewygodę, bardziej o ból stop przez te właśnie ząbki, poradzicie coś "Kapibarze" ? Podejrzewam dobrze że nie uchronne jest kupno kompletu spd? Pozdrawiam i Wesołych świąt ps. Postaram się ograniczyć jedzonko ps.2 Mam buty i na nich ślady od pedałów jak znajdę chwilkę czasu to zrobię zdjęcie i przedstawie o co bardziej mi chodzi Za miękkie buty, pewnie też z za cienką podeszwą
Gość Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Już zapodaje zdjecia i wg. mojej obserwacji podeszwa nie jest ani miękka ani cienka, pamiętajmy że dużo ważę i to chyba przez to, ale może się mylę? To co mnie najbardziej interesuje to czy faktycznie jedyny sposób to kupno kompletu spd by problem znikł czy też tylko dieta? Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez Gość
Zalas Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 12 godzin temu, Patryś napisał: Już zapodaje zdjecia i wg. mojej obserwacji podeszwa nie jest ani miękka ani cienka, pamiętajmy że dużo ważę i to chyba przez to, ale może się mylę? To co mnie najbardziej interesuje to czy faktycznie jedyny sposób to kupno kompletu spd by problem znikł czy też tylko dieta? Myślę, że rozwiązaniem twojego problemu jest kupno czegoś gdzie masz więcej powierzchni do położenie stopy czyli tak zwane platformy. Czyli coś jak na zdjęciu. Ceny takich pedałów to od 50-ok700zł zależy czego wymagasz od pedałów. Ale za 160 Masz już porządne pedały które dobrze trzymają i są na łożyskach maszynowych a mianowicie Dartmoor Stream Pro
Evelyn Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Dnia 11.04.2017 o 08:56, Sziva napisał: Platformy wymagają większej techniki przy różnych hopkach, a spd z racji przywiązania do roweru pozwalają na uzyskanie tych samych efektów szybciej i łatwiej. Pozornie wykonanie niektórych tricków jak bunnyhop jest łatwiejsze w SPD ale tylko wtedy kiedy już go umiesz. Głównie dlatego że każdemu wydaje się że przy tym tricku wystarczy że będąc w SPD podciągniesz rower stopami do góry co nie jest wcale łatwiejsze od odbicia roweru od ziemi. Ja nauczyłam się tego dopiero na platformach. Ładowanie za to dużo bezpieczniejsze jest w SPD. Nie bardzo rozumiem całą dyskusję. Jak porównywać rodzaje pedałów, gdzie jedne są wystarczające a w mieście bezpieczniejsze do pedałów które w terenie są praktycznie nieoczenione? Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez Evelyn
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Kurcze 160 zł to już cena za pedały spd
iza Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) 1 godzinę temu, Patryś napisał: Kurcze 160 zł to już cena za pedały spd No, niestety ale za to unikasz etapu nauki jazdy Evelyn nie zgodzę się, z tym że platformy są bezpieczniejsze w mieście od spd, jak ktoś nie jest przyzwyczajony do spd, to lepiej żeby w ciężki teren nie wjeżdżał, natomiast jeśli już jest, to bez różnicy dla takiej osoby gdzie jedzie, wszędzie jest tak samo bezpiecznie Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez iza
Evelyn Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 W SPD jeździe od 12lat i mam za sobą dziesiątki prawdziwie górskich maratonów zarówno w kraju jak i za granicą gdzie mieszkam. Trochę już przywykłam Mimo to do miasta w SPD się nie wybieram. Za często trzeba zsiadać z roweru aby bawić się w wpinane i wypinanie.
Red Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Kurcze 160 zł to już cena za pedały spdSpokojnie, nie musisz wydawać takiej kasy. Jest wiele firm oferujących fajne duże platformy z budżetowych mogą być Dartmoor Candy albo Author APD-F13 Nylon, które kosztują koło 50zł.
iza Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Evelyn, to że musisz bawić się w wspinanie i wypinanie nie oznacza, że są one przez to bardziej niebezpieczne, a do tego zmierzał Twój poprzedni post, a nie do tego, że w zastosowaniu miejskim są mniej wygodne... a też uważam że są tylko, że akurat nie przez wpinanie/wypinanie, a według mnie przez buty, ale na jedno wychodzi w sumie
Red Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Ona nie napisała że SPD są niebezpieczne w mieście tylko że platformy są bezpieczniejsze. Jest to proste do zrozumienia jeśli weźmie się pod uwagę że naukę wszelakich tricków zaleca się na pedałach platformowych, które pozwalają na łatwą ewakuację w razie niepowodzenia. Podobnie jest np podczas nieoczekiwanego zdarzenia w mieście. Możesz niezdążyć się wypiąć. I mówię to jako osoba preferująca SPD.
Evelyn Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Wiesz, nie chodzi o samą wygodę wpinania i wypinania. W krytycznej sytuacji możesz nie zdążyć.
iza Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 nie ma takiej opcji "nie zdążysz" się wypiąć w sytuacji, gdy ma się nawyk.... ja w spd jeżdżę wszędzie w tym w zimę na śniegu i lodzie, w terenie różnorakim i jedynie jak się uczyłam w tym jeździć to mi się zdarzało, że nie zdążyłam Najlepsze według mnie ćwiczenie na awaryjne wypięcia ćwiczone "na sucho" jest według mnie ćwiczenie stójki w spd, po kilku takich treningach nawyk wypinania, wyskakiwania i innego ratowania się jest wyuczony...
Gość Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Wyuczenie wyuczeniem, nawyk drugą naturą. Ale nikt mi nie wmówi, że ewakuacja z pedałów SPD będzie zawsze równie szybka jak z pedałów platformowych. W razie czego.
Administrator SzajBajk Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Administrator Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Temat wyczerpany. Zamykam. 1
Rekomendowane odpowiedzi