Skocz do zawartości

[Wyczerpany] SPD czy platformy?

Karolson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Maki napisał:

A dobrej klasy spd + buty to nawet 1000-1300zł. Porównujmy pedały z podobnych półek cenowych.

Masz 100% racji, dlatego też stwierdzenie iż cena platform "no nie oszukujmy się ale w porównaniu do spd-ów jest bajecznie niska - nawet za dobrej klasy platformówki zapłacimy dużo, dużo mniej niż za pedały SPD + buty" to kompletna bzdura. Powiem więcej, cena najwyższej klasy platform i butów to nawet pod 1500 zeta.

Edytowane przez Rafal_P
Opublikowano

Nie popadajmy w skrajności aby udowodnić swoje racje. Wiadomo że za dobre platformy trzeba solidnie zapłacić ale mówimy chyba o zwykłych rowerzystach chcących po prostu dobry sprzęt. Na dobre platformy na łożyskach maszynowych (np VP K218 - mam do sprzedania ) wystarczy kwota 100-130zł. Za Większą kwotę najczęściej masz już platformy do zastosowań grawitacyjnych bądź jakiś high end.

Za tą są kwotę masz "podstawowe" (czyt. na łożyskach kulkowych) zatrzaski do których musisz dokupić buty. Najczęściej też jakiś niższy model.

Jakkolwiek by na to nie patrzeć to cena nie powinna być wyznacznikiem jakie pedały wybrać. Choćby dlatego że nie wybiera się ich z powodu "bo mnie stać/nie stać".

Opublikowano

No to pytanie czy takie porównanie pedałów spd do zwykłych marketowych "placków" ma sens? SPD to już jednak wyspecjalizowane pedały, platformy z pinami (grawitacyjne) również wyspecjalizowane i chyba między nimi należałoby porównania dokonać - ale nawet takie porównanie nie wiem czy ma sens, bo to już zależy od indywidualnych preferencji.

Opublikowano

Wogóle nie ma sensu. Właśnie z tego powodu że osoby wybierajac zatrzaski, kupują je z uwagi na możliwości jakie dają a nie żeby poprostu na rowerze dało się jechać.

Jeszcze raz napiszę, nie wyobrażam sobie jeździć tak jak jeżdżę na platformach bo w moim odczuciu jest to niebezpieczne.

Drugi argument który do mnie nie przemawia to "buty zatrzaskowe wymagają specjalnych butów". No wymagają, ale jak chcesz komfortowo jeździć na swoich platformach to też wypada aby but coś oferował pod tym kątem. Chyba że ktoś twierdzi że zrobienie +100km w tenisówkach to bardzo dobry pomysł.

Opublikowano
10 minut temu, Red napisał:

Chyba że ktoś twierdzi że zrobienie +100km w tenisówkach to bardzo dobry pomysł.

Robiłem i nie narzekałem :)

Opublikowano
1 godzinę temu, Rafal_P napisał:

stwierdzenie iż cena platform "no nie oszukujmy się ale w porównaniu do spd-ów jest bajecznie niska - nawet za dobrej klasy platformówki zapłacimy dużo, dużo mniej niż za pedały SPD + buty" to kompletna bzdura. Powiem więcej, cena najwyższej klasy platform i butów to nawet pod 1500 zeta.

ciekawe, bo jakoś nie mogę znaleźć platformówek które kosztowałyby więcej niż 150zł, poza tym kto kupuje specjalne buty do jazdy na platformach..

Opublikowano
9 minut temu, Kierowca napisał:

ciekawe, bo jakoś nie mogę znaleźć platformówek które kosztowałyby więcej niż 150zł, poza tym kto kupuje specjalne buty do jazdy na platformach..

http://rowerowy.com/mtb/czesci/pedaly/platformowe/prod/hope-f20 - ups, taka sytuacja.

http://rowerowy.com/mtb/ubrania-buty-ochrona/buty/extreme/prod/five-ten-impact-c - specjalne buty kupuje ktoś kto ma trochę oleju w głowie i ceni sobie swoje zdrowie i życie.

Pedały platformowe to nie tylko "placki" z marketu za 20 zeta.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 8.04.2017 o 14:37, Karolson napisał:

Cześć. Wiem że ten temat poruszany był wiele razy, ale jest na tyle popularny że nie może go zabraknąć również tutaj. Chciałbym abyście podzielili się opinią na temat swoich odczuć związanych z pedalami, jakich uzywacie, polecali modele butów czy samych pedalow, wymieniali zalety jak i wady jednych i drugich. Zachęcam do dyskusji.

SPD są ok, mają prawie same zalety. Oprócz wad wymienionych już w tym wątku dołożyłbym fakt, że jak jeżdżę turystycznie, często schodzę z roweru, fotografuję itp. to trochę irytujące jest to skrzypienie będące efektem kontaktu metalowych bloków z podłożem - na kamieniach, szutrach itp. 

Cena - 300-400 zł -można kupić przyzwoite pedały i buty, a jak się postarać to znacznie taniej - w jednym rowerze mam białe M520, które kupiłem za 86 PLN i buty z wyprzedaży Lidla za 29.99 - o dziwo nie jeździ mi się w nich gorzej niż w moich turystycznych Shimano SH-MT41B. Co do butów Shimano uwaga jest taka - brać rozmiar większy niż się nosi. Jeszcze jedna uwaga - są takie plastikowe nakładki na pedały SPD - do jazdy w  "normalnych", cywilnych butach. Mam je, nie używam - niewygodne, bez sensu, lepiej zmienić na platformy za każdym razem jak trzeba jechać w takich butach. 

Co do platform - jasne, że można tak jeździć, przejechałem tak wiele tys. km. jednak trzeba pamiętać, że dobór odpowiednich butów do jazdy na platformach wcale nie jest sprawą oczywistą i takie buty też swoje kosztują. 

Edytowane przez Karol
Opublikowano
Dnia 8.04.2017 o 15:17, Kierowca napisał:

Jeśli chodzi o platformy:
Wady:
- podczas jazdy "pod górkę" nie ma możliwości "dociągnięcia" (pomagania) sobie drugą nogą
- brak uczucia "zespolenia" z rowerem co równa się mniejszej kontroli nad maszyną

Zalety:
+ nie potrzeba specjalnych butów ani bloków (co znacząco obniża koszty użytkowania)

-Jest taka możliwość tylko trzeba odpowiednio stopę ustawić na pedale ;)
-Jak masz dobre buty i pedały to świetnie trzymają nogę i można na prawdę świrować ;)

+Do platform również potrzebne są specjalne buty które do tanich nie należą to, że da się jeździć w zwykłych trampkach czy innych lakierkach nie oznacza, że jest to odpowiedni but do tych pedałów....

Ogólnie za cenę tanich SPD+buty można już kupić dobre platformy i buty 

Opublikowano

Tylko zależy co według nas to dobrej klasy spd a co dobrej klasy platformy.Każdy jeździ w czym mu wygodniej a z wlasnego doświadczenia wiem że przesiadka z platform na najtańsze pedały spd shimano m520  dużo zmieniła w mojej jeździe.(oczywiście na duży plus)

Opublikowano
48 minut temu, Kierowca napisał:

poza tym kto kupuje specjalne buty do jazdy na platformach..

Buty do jazdy w platformach mają odpowiedni bieżnik, tak żeby dobrze trzymały się pinów poza tym podeszwa jest z nieco miększej gumy i ładnie się klei do podstawy pedała

Opublikowano
2 godziny temu, Rafal_P napisał:

O kurde, w życiu bym tyle nie dał, no ale cóż przecież wszystko warte jest tyle ile ktoś jest w stanie za to zapłacić, nie?

2 godziny temu, Zalas napisał:

-Jest taka możliwość tylko trzeba odpowiednio stopę ustawić na pedale ;)

No tak, nie pomyślałem :P

Opublikowano
3 godziny temu, Kierowca napisał:

Robiłem i nie narzekałem :)

Cieszę sie ;) Chodzi bardziej o to że jak ktoś myśli albo pomyśli to po czasie i tak następne buty kupi takie aby wygodnie się w nich jeździło. Być może specjalne w tym celu ale niekoniecznie będą to five-ten'y za parę stów. Myślę że doskonale wiesz o co mi chodzi ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Red napisał:

Cieszę sie ;) Chodzi bardziej o to że jak ktoś myśli albo pomyśli to po czasie i tak następne buty kupi takie aby wygodnie się w nich jeździło. Być może specjalne w tym celu ale niekoniecznie będą to five-ten'y za parę stów. Myślę że doskonale wiesz o co mi chodzi ?

No 5.10 to buty raczej typowo pod grawitację i inne extremalne jazdy, ale np ostatnio przejechałem 70km szosą w adidasach i platformach HT i było super ;)

Opublikowano

Ja mam i spd i platformy. Żeby na platformach uzyskać efekt podciągania, wystarczy pochylić lekko stopę palcami w dół. Co do odczuć z jazdy, to przy dobrych platformach nie widzę specjalnej różnicy w przekazywaniu energii podczas pedałowania. Wadą platform jest to, że muszę się na początku skupić na prawidłowym ułożeniu stopy na pedale, bo nie zmienię pozycji buta inaczej niż odrywając całą stopę od platformy i nakładając ją ponownie. Przy spd stopa ustawia się zawsze w tej samej pozycji. Wadą spd jest konieczność wypięcia i trzeba w sobie ten odruch wyrobić na początku. Przy platformach zdjęcie stopy jest natychmiastowe i bardziej intuicyjne.

Platformy wymagają większej techniki przy różnych hopkach, a spd z racji przywiązania do roweru pozwalają na uzyskanie tych samych efektów szybciej i łatwiej.

Przy większych wyrypach noga z platformy pomimo pinów może zlecieć (jeśli stopa nam podskoczy), a przy spd jest z tym lepiej.

Posiadając oba systemy, jeżdżę głównie na platformach.

Opublikowano

SPD jak najbardziej, jazda w terenie, błocie, lasach. Platformy- ja preferuję na zimę, niekiedy pod cienką warstwą śniegu może czaić się złudna śliska nawierzchnia lodziku.

Opublikowano (edytowane)

W szosie mam zatrzaskowe Looki, w MTB S-m520. Nie potrafię jeździć mocno bez zatrzasków (obijam kolana od wewnętrznej strony, nienaturalnie układam stopy), ale nie uprawiam niczego ekstremalnego na MTBeku. zatrzaski to wygoda i fajne przełożenie mocy, wsparcie na podjazdach (możliwość ciągnięcia). Znacznie stabilniej się staje na pedały i kontroluje rower. Bywa też niebezpiecznie w SPDach, to prawda, ale po to wymyślono regulacje siły wpięcia...

Edytowane przez MZoltowski
Opublikowano

Zdecydowanie SPD. Początki bywają trudne, jednak wszystko jest kwestią przyzwyczajenia. 

W SPD czujesz się w pełni zintegrowany z rowerem dodatkowo masz pewność, że noga nie ześlizgnie Ci się z pedałów - niezależnie od warunków.

Opublikowano

Przy dobrych platformach i we właściwych jest podobne uczucie pełnej kontroli :)

Opublikowano (edytowane)

ooo widzę temat dla mnie :D wczoraj ja też mam mega dylemat spd czy platforma mam jakieś tam spd  shimano i buty do tego oraz mam też platformy ns bike  chyba nawet dokładnie takie:
http://rowerowy.com/sklep/czesci/pedaly/platformowe/prod/nsbikes-aerial-lb16
tylko że ja śmigam enduro all mountain z tego co słyszałem to lepsze do takiej jazdy jest platforma. Jeden sezon śmigałem w spd bardziej w kierunku XC i było spoko naprawdę i polecam je z całego serca ale w XC gdzie masz podjazdy zjazdy i nie skaczesz małych hopek i nie masz stromych zjazdów szybkich w dół ułożonych z kamieni korzeni mega dużych. Ale jak tylko zabrałem spd w prawdziwe góry i ścieżki przygotowane do enduro to miałem lipe :D Bałem się śmigać ze stromych zjazdów i nawet male hopki robić przelatywać przez kamienie mega. Dlatego raczej wybiorę platformy na kilka wyjazdów i porównam. Choć z tego co wiem słyszałem powinienem mieć odpowiednie buty do tego. Obecnie nie ma hajsu aby wyłożyć 300zł za buty więc tu prośba do was... Jakie buty do platform polecanie ? Myślałem nad butami z Croppa płaska podeszwa są a ok 150zł no ale nie wiem nie wiem... Pomożecie w tym temacie ?

Edytowane przez Piwko
Opublikowano

Przy największym extremum platformy to konieczność

000000000000000mb.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, alfine-11 napisał:

Przy największym extremum platformy to konieczność

000000000000000mb.jpg

e no bez przesady :D ja myślę o czymś takim

Opublikowano

Jak ścieżki i hopki to SPD da lepszą kontrolę zjazdu

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, alfine-11 napisał:

Jak ścieżki i hopki to SPD da lepszą kontrolę zjazdu

a czytałeś mój pierwszy post w temacie? :D Ja właśnie w spd miałem obawy na stromych zjazdach i hopkach :) że jakoś zwolnie nagle przed czymś rower mi się przechyli i nie podpre upadku bo nie zdążę się wypisać z spd. 

Edytowane przez Piwko
Opublikowano

Czytałem , a czy Ty czytałeś "Przy największym extremum platformy to konieczność" ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...