LukasFR22 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Jeżeli chodzi o jazde na systemie SPD to używam do XC/maratony i podróże. Platformy tylko do grawitacji. W SPD masz większą kontrolę nad rowerem i pełnisz już z rowerem jedność Na platformach uczysz się bardziej techniki i masz pewność że się wypniesz podczas nieoczekiwanej wywrotki. Co do pedałów to korzystam najczęściej z produktów Shimano typu: Platformy - Saint bardzo dobra przyczepność + wymienne piny waga nie najgorsza, wytrzymałość bardzo dobra Platformy(SPD) - DX po prostu sentyment do epokowych części SPD - PD-M520 (bardzo dobre wykonanie zrobiłem na nich 6tyś i dalej płynnie się obracają) Buty: Shimano AM-5 bardzo wygodne buty, posiadają ochronę na lewą strone kostki są w systemie spd i można na nich śmigać nawet na platformach mając blok w bucie. Northwave lizzard pro sbs: bardzo wygodne, idealnie zrobiona wentylacja co w letnie upały stopa nam się nie poci, minus za sztywna podeszwa jak na moja stopę nic na to nie mogłem poradzić. Dla tego zmieniłem na AM-5 Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez LukasFR22 2
alfine-11 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 I to jest wartościowe info dostałeś
Kierowca Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dnia 9.04.2017 o 18:44, Red napisał: Chodzi bardziej o to że jak ktoś myśli albo pomyśli to po czasie i tak następne buty kupi takie aby wygodnie się w nich jeździło. Być może specjalne w tym celu ale niekoniecznie będą to five-ten'y za parę stów. Myślę że doskonale wiesz o co mi chodzi ? Jasne
Karolson Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ja na razie jeżdżę w butach Nike Oceanie na platformach standardowych jakie dorzucal Giant do roweru. Plus taki że wygodnie się chodzi, ale noga lata jak pijana po pedale bo raz, ze podeszwa śliska a dwa to że pedal pewnie nie do końca trzyma, bo nie ma takich fajnych pinów jak w Dartmoor, tylko 'wypustki'. Wiecie o czym mówię i nadal mam mega wahania co do SPD. Czy wydawać 400 zł i kupić zestaw Shimano SHM089 + PD M520, czy tańsze buty z tymi pedalami... Albo kupić tańsze buty a potem żałować że nie kupiłem z klamrą, która wszyscy polecają i mówią że warto doradzić. Albo jeździć nadal w tym w czym jeżdżę i być nieświadomym z jazdy na SPD, nie mówiąc o tym czy mi się to przyda czy nie i czy moje odczucia będą pozytywne czy negatywne. Człowiek w kropce nadal, mimo że sam założyłem ten temat i dużo pomocnych odpowiedzi dostałem.
Kamil B. Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Mój zestaw to : Buty szosowe Mavic (nie pamiętam modelu) bloki delta i pedały look limited
iza Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 7 godzin temu, Piwko napisał: Ja właśnie w spd miałem obawy na stromych zjazdach i hopkach tzn, że jeszcze się do spd nie przyzwyczaiłeś, na stromych zjazdach i hopkach spd jest bezpieczniejsze i wbrew obiegowym opiniom przy spd też w sytuacji awaryjnych można spokojnie zeskoczyć z roweru.
Piwko Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 hmmm no nie wiem jeździłem sezon w nich i zaliczyłem 2 gleby ale to jazda xc była teraz przełożyłem te spd do Enduro, zacząłem śmigać agresywnie i zaczął się problem spr kupić te buty 5 five czy coś takiego, zobaczymy jak się będą 3mać platformy.
Red Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Jak nie chcesz żeby twoja łyda wyglądała jak na zdjęciu poniżej to jednak przemyśl sprawę. 1
Karolson Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Żeby było śmieszniej to mam podobną blizne, tylko idealnie odwzorowana zębatka korby 5 dziur w nodze było. Mimo to nadal wątpliwości są co do SPD.
Red Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Tam jest też i taka. Dwie wyraźniejsze są z zeszłej wiosny. A ta bledsza po prawej sprzed kilku lat kiedy jeszcze nie miałem zatrzasków. Jak się przyjrzysz to zobaczysz też i ząbki.
EN1209 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dnia 2017-04-08 o 20:45, SpiderMAN napisał: . Nie do każdego typu jazdy na rowerze SPD się sprawdzą. Freeride, DH, jak najbardziej. mhmmm, jakoś nie zauważyłem ----- Spd dają większą efektywność w pedałowaniu, gdyż bierze udział większa ilość mięśni w całej akcji. Do tego, przy nauczeniu się techniki, w spd można pedałować "na okrągło" tzn, nie tylko pchać w dół i podciągając pedał, ale też pchając i ciągnąć
EN1209 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ja zmieniłem standardowe bloki sprzedawane z pedałami spd, na SM-SH56 wielokierunkowe i to jest świetna sprawa, gdyż o wiele bezpieczniej można wypiąć buta, przy braku niekontrolowanych wypięć
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 7 godzin temu, EN1209 napisał: mhmmm, jakoś nie zauważyłem ----- Spd dają większą efektywność w pedałowaniu, gdyż bierze udział większa ilość mięśni w całej akcji. Do tego, przy nauczeniu się techniki, w spd można pedałować "na okrągło" tzn, nie tylko pchać w dół i podciągając pedał, ale też pchając i ciągnąć Bardziej mi tu chodziło o bmx, rowery miejskie, trial... Jakby nie było w tego typu rowerze się SPD nie sprawdzi.
Ireneusz Maśliński Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Ja na SPD jeżdżę od roku. Nauka wypinania się kosztowała mnie kilka upadków, jednak korzyści jakie dają te pedały w jeździe są niezaprzeczalne. Przy platformach noga bezwiednie musi kontrolować pozycję na ledale, a tu po prostu kręcisz, noga jest bardziej odrężona wyluzowana, pracuje w większym przedziale kątów ruchu no i to poczucie zespolenia. Tak jak przedmówcy tu zauważali, jedyny minus, to mróz, kiedy trzeba założyć ciepłe buty. Mam fajne buty cieplejsze i nieprzemakalne Shimano Cryshield, są świetne, ale tak do minus 4 z grubszą skarpetą.
de Villars Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Ja chwile (tj. 2 miesiące;)) pojeździłem w SPD i teraz na zwykłych platformówkach noga mi się ześlizguje. Szybko się człowiek przyzwyczaja
Karolson Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Ale nadal jeździsz na SPD, czy wróciłeś do platform? Bo nie do końca da się to wywnioskować z posta
de Villars Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) W szosie którą teraz głównie jeżdzę mam SPD i tak raczej zostanie. W starym góralu są natomiast platformy, a nim zamierzam jeździć już tylko sporadycznie ("po bułki") Tak więc można powiedzieć, że się na stałe przesiadłem na SPD. Czuć różnicę, zwłaszcza pod górkę Co prawda, trochę pobolewają kolana (na SPD brak jest możliwości kompensacji pozycji na rowerze ustawieniem stopy na pedale), ale wciąż eksperymentuję z wysokością siodełka itp. i mam nadzieję, że wkrótce ten problem zniknie. A wtedy to już z SPD zostanę na 100% do grobowej deski Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez de Villars
iza Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 4 godziny temu, de Villars napisał: Co prawda, trochę pobolewają kolana (na SPD brak jest możliwości kompensacji pozycji na rowerze ustawieniem stopy na pedale) nieprawda, masz możliwość zmiany ułożenia bloków, nawet rotacja o milimetr często zmienia diametralnie sytuacje. Przy dobrze ustawionych zatrzaskach kolana nie mają prawa boleć, ale żeby dobrze je ustawić, trzeba sobie zrobić wycieczkę z imbusem w kieszeni - dosłownie
Gość Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Dokładnie tak, jak pisze Iza - dobrze ustawione bloki i nie masz bólu kolan. Widziałam gdzieś w internetach rozpiskę z informacją, że jeśli boli przód kolana, to blok trzeba przesunąć w tę stronę, a jak inna część, to w tamtą itd. Poszukaj, popróbuj, bo szkoda zdrowia. Szajbajk nakręcił też o tym odcinek na YT.
netwalker Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Może dobrym rozwiązaniem dla Ciebie byłyby pedały SPD z platformą z jednej strony a z blokiem po drugiej? Jest taki model Shimano SPD A-530 bodajże. Miałem takie i spisywały się świetnie. W trudniejszym terenie przekładasz nogę na platformę i zmniejszasz tym samym ryzyko gleby.
Aniaxxp Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 1 godzinę temu, netwalker napisał: Może dobrym rozwiązaniem dla Ciebie byłyby pedały SPD z platformą z jednej strony a z blokiem po drugiej? Jest taki model Shimano SPD A-530 bodajże. Miałem takie i spisywały się świetnie. W trudniejszym terenie przekładasz nogę na platformę i zmniejszasz tym samym ryzyko gleby. Są one bardzo przydatne gdy mamy jeden rower i chcemy szybko coś załatwić "po cywilnemu" gdzie nie ma sensu ubierać się na sportowo, albo gdy nie można się zdecydować co bardziej nam odpowiada
de Villars Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 13 godzin temu, iza napisał: nieprawda, masz możliwość zmiany ułożenia bloków, nawet rotacja o milimetr często zmienia diametralnie sytuacje. Przy dobrze ustawionych zatrzaskach kolana nie mają prawa boleć, ale żeby dobrze je ustawić, trzeba sobie zrobić wycieczkę z imbusem w kieszeni - dosłownie Źle mnie zrozumiałaś. Chodziło mi o brak możliwości zmiany pozycji w trakcie jazdy, co można uskuteczniać mając platformy. To że jest możliwość regulacji bloków jest dla mnie oczywiste, w ramach doboru pozycji na rowerze manipuluję nie tylko siodełkiem i sztycą, ale i ustawieniem bloków.
iza Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 1 godzinę temu, de Villars napisał: Chodziło mi o brak możliwości zmiany pozycji w trakcie jazdy też jest, w spd masz bodajże 5 stopni - sporo, bo przy wychyleniach pięty łatwo tak skręcić nogę, że zaczyna się szurać o korbę, w spd-sl bodajże tylko w przypadku czerwonych bloków nie masz luzu przestawiania stopy, a z kolei w Crankach jest bodajże 15 stopni (stopnie podaje z pamięci, więc mogą być błędy ) także zmiana pozycji w trakcie jazdy jest i to na tyle duża, że jazda powinna być bezbolesna
Gość Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Odnośnie głównego wątku... Zdecydowanie SPD ale początki w moim przypadku były niezwykle trudne. Sporo upadków zaliczyłem, ale cóż nikt nie mówił że będzie łatwo. Warto pamiętać aby wyregulować sobie sprężyny alby zatrzaski odpinały się już przy użyciu małej siły, przynajmniej na samym początku Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez Gość
Gość Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Dnia 8.04.2017 o 20:32, Michal98 napisał: Polecam pedały SPD .Ja sam mam na razie pedały MTB ZATRZASKOWE 100 SPD B'TWIN cena 80 zł https://www.decathlon.pl/peday-mtb-zatrzaskowe-100-spd-id_8298292.html+ buty 500 CZARNE B'TWIN B'TWIN https://www.decathlon.pl/buty-na-rower-mtb-500-id_8315396.html cena 250 zł wolałbym wydać na SPD M-520 kosztują o 20 zł drożej a najtańsze buty Shimano tylko 50 zł więc warto się zastanowić.
Rekomendowane odpowiedzi