Skocz do zawartości

Triban RC520 - pierwsza szosa po wielu latach...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja niedawno na RC500 (rama ta sama i koła chyba też) zjeżdżałem we mgle i przy ponad 30km/h nagle wyrosła przede mną taka pastikowa hopka. To diabelstwo a nie hopka. Gdybym nie miał SPD to by mnie wyrwało z rowera. Tribanowi nic się nie stało. To nie jest delikatna konstrukcja. Moja maksymalna prędkość to troszkę ponad 60km/h ale mi na zjazdach włącza się cykor :) . Nie boję się czy rower wytrzyma, tylko czy zza zakrętu nie wyskoczy samochód ścinający zakręt albo czy jakiś zwierz nie wyskoczy z lasu.

Edit: wczoraj przyszedł do mnie między innymi przymiar zużycia łańcucha. Okazało się, że zuzycie mam grubo ponad 1% po jakiś 600km! Masakra. Od razu na jego miejsce wylądował Sram PC971.

Edytowane przez mareq
Opublikowano

Panie, Panowie

Czy jesteście zadowoleni z hamulców i czy macie porównanie do hamulców mechanicznych z rc500 Zastanawi się czy nie dokupić z serwisu hamulce z rc520

Dziś musialem w miarę mocno hamować i pierwszy raz poczulem że hamulce rc500 nie starczają. Co prawda okoliczności były nietypowe, bo maksymalne hamowanie na zjeździe, wraz z przyczepką rowerową i dwójką dzieci w środku - ale i tak zdarza mi się użytkować szosę.

Proszę o poradę

Opublikowano

Nie jeździłem na rc500 więc nie mam porównania, mam RC 520 i uważam że te hamulce są bardzo dobre. A mają co zatrzymywać bo ważę 105 kg. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Kruup napisał:

Nie jeździłem na rc500 więc nie mam porównania, mam RC 520 i uważam że te hamulce są bardzo dobre. A mają co zatrzymywać bo ważę 105 kg. 

Jedyne co może przeszkadzać w tych hamulcach, to stosunkowo długi skok klamki zanim zaczną hamować. Jeśli ktoś ma długie palce, to nie ma problemu, ale przy małych dłoniach nie jest to do końca wygodne.

Opublikowano

Witam.
Wczoraj byłem z ciekawości w decathlonie. Przejechałem się po sklepie Tribanem 120 i 500. 520 była zabezpieczona i nie można było testować. 500 na hamulcach tarczowych hamowała tragicznie. 120 na szczękach zatrzymała mnie od razy,a 500 dusilem i tylko mnie spowalniała. Strasznie się zawiodłem na tych tarczach...

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
5 minut temu, Sziva napisał:

Jedyne co może przeszkadzać w tych hamulcach, to stosunkowo długi skok klamki zanim zaczną hamować. Jeśli ktoś ma długie palce, to nie ma problemu, ale przy małych dłoniach nie jest to do końca wygodne.

Ty jesteś drobną kobieta a ja drabem 190 cm, wiec obce mi takie problemy :)

Opublikowano
1 minutę temu, Kruup napisał:

Ty jesteś drobną kobieta a ja drabem 190 cm, wiec obce mi takie problemy :)

Dlatego zwracam na to uwagę. 

Opublikowano
5 godzin temu, WakeUpDead napisał:

Witam.
Wczoraj byłem z ciekawości w decathlonie. Przejechałem się po sklepie Tribanem 120 i 500. 520 była zabezpieczona i nie można było testować. 500 na hamulcach tarczowych hamowała tragicznie. 120 na szczękach zatrzymała mnie od razy,a 500 dusilem i tylko mnie spowalniała. Strasznie się zawiodłem na tych tarczach...

Może nie dotarte, generalnie hamują nieźle. 

Opublikowano
11 godzin temu, WakeUpDead napisał:

Witam.

Testowanie hamulców w warunkach sklepowych jest mało miarodajne.

Triban RC520 - przy zjeździe z 64 km/h nie miałem z nimi problemu. Siła i modulacja całkiem przyzwoita. Dodam też, że hamowałem tylko przednim.

Opublikowano
21 minut temu, Insanet napisał:

Testowanie hamulców w warunkach sklepowych jest mało miarodajne.

Triban RC520 - przy zjeździe z 64 km/h nie miałem z nimi problemu. Siła i modulacja całkiem przyzwoita. Dodam też, że hamowałem tylko przednim.

Ja ostatnio zmieniłam klocki na kevlarowe Disco od Szajbajka i z tyłem muszę uważać, bo szybko koło blokuje.

Opublikowano

W RC500 mie mam żadnych problemów z tymi maechanikami. W górnym chwycie trzeba hamować dwoma palcami skierowanymi w dół, żeby naciskały jak najniźej. To chyba wychodzi w połowie długości klamki. W dolnym chwycie przy operowaniu jednym palcem jest bardzo dobrze. To, że z sklepie słabo hamują nic nie znaczy, jak się lekko dotrą to już jest ok. W niedzielę na próbę wymieniłem na próbę fabryczne klocki na półmetaliki Jagwire. Nie ma przeskoku typu "wow" ale jest trochę mocniej.

Opublikowano
W dniu 22.09.2019 o 22:24, Sziva napisał:

Ja ostatnio zmieniłam klocki na kevlarowe Disco od Szajbajka i z tyłem muszę uważać, bo szybko koło blokuje.

Jak jest z dźwiękiem takich klocków? Są głośniejsze od tych fabrycznych półmetalicznych?

Opublikowano
11 godzin temu, Insanet napisał:

Jak jest z dźwiękiem takich klocków? Są głośniejsze od tych fabrycznych półmetalicznych?

Póki co nie piszczą i są dość ciche.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Trochę odgrzebiemy temat, dziś pękło na moim Tribanie RC520 3000 km a dokładanie 3002,1 km z nagrodą w postaci złapania gumy :)

Dobrze, że jak już wracałem i było 44 km przejechane a do domu zostało 5 km :)

To już trzecia dętka w ciągu ostatnich 200 km, ale to chyba kwestia pogody, chłodno, dużo liści, gałęzi i śmieci na holenderskich ścieżkach. Pierwsze 2800 obyło się bez złapania gumy.

Co mogę napisać nadal jeździ się super, Triban RC520 daje radę, wszystko działa jak należy. Czas chyba na jakiś przegląd. W ostatnich tygodniach temperatury i pogoda  nie rozpuszczają , ale staram się w weekendy przejeżdżać jeszcze trochę kilometrów. Oprócz wspomnianych dętek wszystko chodzi jak w zegarku, opony nadal sprawują się nieźle w niskich temp. i wilgotnej nawierzchni. Hamulce dają radę. Cały czas zastanawiam się nad systemem tubeless, jak jeszcze złapię jedną gumę to kupie te continentale :)

Nadal uważam, że za te pieniądze jest to dobry wybór na pierwszą szosę :)

Capture1.JPG
  • Lubię to! 1