Skocz do zawartości

Triban RC520 - pierwsza szosa po wielu latach...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Kurcze słabo, a one czasem nie są bezdętkowe ? Mam już na moim rc520 przejechane 850 km i tylko musiałem trochę dopompować ze dwa razy, jeżdżę na około 6 barów i na oryginalnych kołach. 

Ach, czyli jednak wszystko zależy od człowieka...
@news_ dokładnie. Ale Twój przykład pokazuje mi, że te koła może nie są takie złe. Spróbuję ogarnąć ogumienie i dam szansę seryjnym. Ale na wszelki wielki wezmę podsiodelkową, która mieści dwie dętki...

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Będą, jeśli okleisz obręcze odpowiednią taśmą, kupisz opony pod system tubeless, zainstalujesz odpowiednie zawory i zalejesz całość mlekiem. W oryginalnym zestawie jedynie obręcze są "tubeless ready".
@sziva to już lepiej całe koła wymienić

Opublikowano
1 godzinę temu, news_ napisał:

Kurcze słabo, a one czasem nie są bezdętkowe ? Mam już na moim rc520 przejechane 850 km i tylko musiałem trochę dopompować ze dwa razy, jeżdżę na około 6 barów i na oryginalnych kołach. 

Ach, czyli jednak wszystko zależy od człowieka...

Dwa razy na 850 km? Kusisz los...

Opublikowano
9 godzin temu, Argi napisał:

Dwa razy na 850 km? Kusisz los...

Aż sprawdziłem i dziś rano do pompowałem :)Miałem 5.3/5.2 bara na kołach(ostatni raz pompowałem z półtoratygodniowa temu, ale co nie zmienia faktu, że wcześniej było dwa razy :). Zapytam się inaczej jakie ciśnienia trzymać na kołach i czy są jakieś granice  ? Max. to wiem dla mojej opony to 8 bar. Pewnie min. zależy od rodzaju opony. ale może jest jakiś przepis , ze np. min ciśnienie to 1/2 max. ciśnienia opony i itp ?

Opublikowano
14 minut temu, news_ napisał:

Aż sprawdziłem i dziś rano do pompowałem :)Miałem 5.3/5.2 bara na kołach(ostatni raz pompowałem z półtoratygodniowa temu, ale co nie zmienia faktu, że wcześniej było dwa razy :). Zapytam się inaczej jakie ciśnienia trzymać na kołach i czy są jakieś granice  ? Max. to wiem dla mojej opony to 8 bar. Pewnie min. zależy od rodzaju opony. ale może jest jakiś przepis , ze np. min ciśnienie to 1/2 max. ciśnienia opony i itp ?

Na oponie masz napisane min i max pressure.

Opublikowano

Przedział ciśnień masz podany na oponie. Te fabryczne 28 resist+ mają podane 0d 6 do 8 barów. Ja pompuję do 7. Nie jest na maksa ale daję zapas na ujście pomiędzy pompowaniami.

Opublikowano
Aż sprawdziłem i dziś rano do pompowałem . Miałem 5.3/5.2 bara na kołach(ostatni raz pompowałem z półtoratygodniowa temu, ale co nie zmienia faktu, że wcześniej było dwa razy . Zapytam się inaczej jakie ciśnienia trzymać na kołach i czy są jakieś granice  ? Max. to wiem dla mojej opony to 8 bar. Pewnie min. zależy od rodzaju opony. ale może jest jakiś przepis , ze np. min ciśnienie to 1/2 max. ciśnienia opony i itp ?

@news_ zasada magiczna jest taka, że im bliżej Maxa tym w teorii się lepiej toczy po asfalcie. Wyjeżdżasz na grawel, albo jakieś ubite ścieżki to lepiej mieć mniej niż max. Ale mniej niż 7 bym raczej nie trzymał na oponie.
Ale ile barów, tyle będzie pewnie pomysłów na to na jakim ciśnieniu się najlepiej jeździ.

Opublikowano
57 minut temu, Sziva napisał:

Na oponie masz napisane min i m.5ax pressure.

to jak jakiś ślepy muszę być bo widziałem tylko max .:)  hehe to faktycznie jak jeździłem poniżej 6 to miałem farta :)

51 minut temu, Kurczakiero napisał:

@news_ zasada magiczna jest taka, że im bliżej Maxa tym w teorii się lepiej toczy po asfalcie. Wyjeżdżasz na grawel, albo jakieś ubite ścieżki to lepiej mieć mniej niż max. Ale mniej niż 7 bym raczej nie trzymał na oponie.
Ale ile barów, tyle będzie pewnie pomysłów na to na jakim ciśnieniu się najlepiej jeździ.

do tej pory ciśnienie sprawdzałem organoleptyczne :) i faktycznie tak ja Sziva napisała jest wszystko na oponie tylko ja ślepy chyba jestem :) i fakt trochę miałem farta... :)

Opublikowano
do tej pory ciśnienie sprawdzałem organoleptyczne  i faktycznie tak ja Sziva napisała jest wszystko na oponie tylko ja ślepy chyba jestem  i fakt trochę miałem farta... 

Może dlatego Ci jeszcze dętki fabryczne nie strzeliły uważaj, bo decathlon patrzy

Opublikowano
6 minut temu, Kurczakiero napisał:

Może dlatego Ci jeszcze dętki fabryczne nie strzeliłyemoji6.png uważaj, bo decathlon patrzy emoji23.pngemoji41.png

Pewnie tak :), dziś pod pompuje powyżej 7. Zdam relację :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Właśnie odebrałem rower z decathlonu. Dwie dętki praktycznie posłuży w strzępy. Jakiś magik musiał je raz ze przyszczypać, a dwa, że tam 8 barów na pewno nie było. Dla pewności wycentrowalem felgi, mimo że nic tam nie było widać, to jednak serwisant znalazł i wyrównał...
Na stanie mam już dętki Michelin. Zobaczymy jak długo pożyją.
Ale podsiodlową topeak muszę sobie jednak sprawić na dwie dętki. Przezorny zawsze wraca do domu w siodle...;)

Opublikowano

Też muszę sobie jakąś większą podsiodłówkę sprawić. Najlepiej jakby jeszcze mi tam wlazła kurtka przeciwdeszczowa. Na razie wszystko wożę w nerce ale trochę mi uciska brzuch ale i tak jest lepsza od plecaka. Próbowałem przełożyć z górala torbę podramową sport arsenal ale na tribanie trę po niej nogami.

Przyglądałeś się jak ci zmieniali dętki? Jak im poszło z demontażem i montażem opon?

Opublikowano
Właśnie odebrałem rower z decathlonu. Dwie dętki praktycznie posłuży w strzępy. Jakiś magik musiał je raz ze przyszczypać, a dwa, że tam 8 barów na pewno nie było. Dla pewności wycentrowalem felgi, mimo że nic tam nie było widać, to jednak serwisant znalazł i wyrównał...
Na stanie mam już dętki Michelin. Zobaczymy jak długo pożyją.
Ale podsiodlową topeak muszę sobie jednak sprawić na dwie dętki. Przezorny zawsze wraca do domu w siodle...wink.png

Aktualizacja. Odebrałem rower i przejechałem się na około parkingu decathlonu w Piasecznie... Poszła przednia dętka. Ujechałem może z 150 m...
To się dzieje naprawdę?

Opublikowano
5 minut temu, mareq napisał:

Też muszę sobie jakąś większą podsiodłówkę sprawić. Najlepiej jakby jeszcze mi tam wlazła kurtka przeciwdeszczowa. Na razie wszystko wożę w nerce ale trochę mi uciska brzuch ale i tak jest lepsza od plecaka. Próbowałem przełożyć z górala torbę podramową sport arsenal ale na tribanie trę po niej nogami.

Przyglądałeś się jak ci zmieniali dętki? Jak im poszło z demontażem i montażem opon?

Ja mam dwa pojemniki, które umieszczam w uchwytach na bidony. Kurtka wiatrowa też to nich wchodzi, czapka, pompka, multitool itp. rzeczy

Jeden jest taki:

https://www.decathlon.pl/pojemnik-na-narzdzia-700-ml-id_8324324.html

A drugi taki:

https://www.zawojski.pl/elite-pojemnik-na-narzedzia-super-byasi-duzy-750ml-id-16686?gclid=EAIaIQobChMIy8uBw-_r4wIVhZSyCh3irQH-EAQYAyABEgKYIvD_BwE

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Kurczakiero napisał:

Aktualizacja. Odebrałem rower i przejechałem się na około parkingu decathlonu w Piasecznie... Poszła przednia dętka. Ujechałem może z 150 m...emoji35.pngemoji35.pngemoji34.pngemoji34.png
To się dzieje naprawdę?

nie no masz pecha :(, może coś nie tak z taśma na obręczy albo mocowanie szprychy za bardzo wystaje... Mam nadzieje ze przewalczysz te początkowe niedogodności, powodzenia :)

Edytowane przez news_
Opublikowano

To ja jednak wolę zabrać wodę niż kurtkę, częściej się przydaje :) .

11 minut temu, Kurczakiero napisał:

Aktualizacja. Odebrałem rower i przejechałem się na około parkingu decathlonu w Piasecznie... Poszła przednia dętka. Ujechałem może z 150 m...emoji35.pngemoji35.pngemoji34.pngemoji34.png
To się dzieje naprawdę?

Słabo. Chyba szybko muszę dokupić dętki a i może przy okazji jakieś bardziej gravelowe oponki.

Opublikowano
nie no masz pecha , może coś nie tak z taśma na obręczy albo mocowanie szprychy za bardzo wystaje... Mam nadzieje ze przewalczysz te początkowe niedogodności, powodzenia
Nie wiem. Ja w domu na taśmie nic nie widziałem. Po sugestii od@sziva sprawdziłem grubość i czy coś się pojawia. Nic nie wystaje. Zadziorów brak. Przyglądać się jak gość wymienia dętkę nie mam już siły. I tak w domu pobawię się w samodzielną zmianę.
Mam pecha? Wydaje mi się, że jednak to wada fabryczna tych opon. Ogólnie loteria. Zobaczę. Jak sytuacja się poprawi, to będzie ok. Jak nie to reklamacja i wymiana kół.
Może polecicie jakieś dobre obręcze na dętkę w rozsądnej cenie?

Opublikowano
10 godzin temu, Kurczakiero napisał:

Może dlatego Ci jeszcze dętki fabryczne nie strzeliłyemoji6.png uważaj, bo decathlon patrzy emoji23.pngemoji41.png

No dobra, nic nie strzeliło :) dopompowałem do 7.5 bara i zapełnienie inna jazda po standardowej mojej trasie 30 km,  bardziej twardo ale i szybciej, rower jest trochę  bardziej nerwowy ale szybszy, generalnie odczucia lepsze.

Jak ja przejechałem ta swoją pierwsza setkę i te 850 km bez złapania kapcia to ja nie wiem 🧐

Opublikowano
No dobra, nic nie strzeliło  dopompowałem do 7.5 bara i zapełnienie inna jazda po standardowej mojej trasie 30 km,  bardziej twardo ale i szybciej, rower jest trochę  bardziej nerwowy ale szybszy, generalnie odczucia lepsze.
Jak ja przejechałem ta swoją pierwsza setkę i te 850 km bez złapania kapcia to ja nie wiem
No powiem Ci, że ja po dojechaniu do domu z decathlonu sprawdziłem ciśnienie w trzeciej zamontowane detce... Niecałe 6 barów i jak lecialem rowerem na stojąco, to widziałem kapcia lekkiego, więc ogólnie podziwiam za te 850km...;) zagraj w totka, bo to niezły wyczyn ogólnie.

Koła dopompowane do 7 barów. Jutro z rana dorzucę jeszcze pół. Póki co jest ok. Ale testowo przejechałem tylko 10km.

BTW.@sziva te narzedziowniki do koszyka na bidon super sprawa. Dzięki za cynk chyba sobie taki kupię. A nie "dzwoni" Ci w trakcie jazdy?

Opublikowano

Ja przejechałem na oryginalnych oponach i dętkach w RC520 prawie 1k na ciśnieniu w granicach 5 bar i nic złego się nie dzieje. Miałem zmieniać opony na jakieś bardziej terenowe, ale trochę boję się tej wymiany. Reklamował już może ktoś te koła? Ciekawe jak Decathlon do tego podejdzie, bo jak w trasie się nie da zmienić dętki to faktycznie lipa.

Opublikowano
2 minuty temu, kouczan napisał:

Ja przejechałem na oryginalnych oponach i dętkach w RC520 prawie 1k na ciśnieniu w granicach 5 bar i nic złego się nie dzieje. Miałem zmieniać opony na jakieś bardziej terenowe, ale trochę boję się tej wymiany. Reklamował już może ktoś te koła? Ciekawe jak Decathlon do tego podejdzie, bo jak w trasie się nie da zmienić dętki to faktycznie lipa.

Ludzie, sprawdźcie najpierw sami czy to naprawdę jest niemozliwe a nie czytacie że komuś się to nie udało i się nakręcacie, ja tym rowerem zrobiłem już prawie 3 tyś kilometrów z czego 2.5 na oryginalnych oponach. Ani nie strzelila mi żadna dętka ani nie miałem najmniejszych problemów z wymianą opony ( na bardziej terenowa.)

Opublikowano
2 godziny temu, Kurczakiero napisał:

BTW.@sziva te narzedziowniki do koszyka na bidon super sprawa. Dzięki za cynk chyba sobie taki kupię. A nie "dzwoni" Ci w trakcie jazdy?

Ale co? Rzeczy w narzędziowniku? Mam je zapakowane do materiałowego woreczka, więc nic mi nie dzwoni.

11 minut temu, Kruup napisał:

Ludzie, sprawdźcie najpierw sami czy to naprawdę jest niemozliwe a nie czytacie że komuś się to nie udało i się nakręcacie, ja tym rowerem zrobiłem już prawie 3 tyś kilometrów z czego 2.5 na oryginalnych oponach. Ani nie strzelila mi żadna dętka ani nie miałem najmniejszych problemów z wymianą opony ( na bardziej terenowa.)

Niech każdy spróbuje. Moje doświadczenia są na tym polu złe.

Opublikowano

@Kruup nikt się nie nakręca. Mi strzeliły 3 dętki, a na zegarze nie mam nawet 40km po prostu zastanawiamy się z czego to może wynikać

A tak btw. Na jakie opony wymieniłeś te fabryczne?

Opublikowano

Chodziło mi o nakręcanie się na brak możliwości zmiany dętki. Radzę to poprostu sprawdzić. 

7 godzin temu, Kurczakiero napisał:

A tak btw. Na jakie opony wymieniłeś te fabryczne?

Kupiłem challenge gravel grinder 38 mm

Dużo lepiej mi się na nich jeździ niż na fabracznych, poza tym bez problemu można jechać po szutrach i piasku. W tamtym jazda po piachu była raczej niemożliwa. Bo koło wrzynalo się w glebę jak nóż. 

Opublikowano
Chodziło mi o nakręcanie się na brak możliwości zmiany dętki. Radzę to poprostu sprawdzić. 
Kupiłem challenge gravel grinder 38 mm
Dużo lepiej mi się na nich jeździ niż na fabracznych, poza tym bez problemu można jechać po szutrach i piasku. W tamtym jazda po piachu była raczej niemożliwa. Bo koło wrzynalo się w glebę jak nóż. 
No to 38mm to już kawał opony. Wiadomo, że komfort większy. A wiadomo, że fun z jazdy najważniejszy.
A jak prędkość? Odczułeś duża zmianę na średnich?
Ja myślałem o czym max 35. Najlepiej 32. Ale biorąc pod uwagę to gdzie jeżdżę bieżnika też nie będę brał dużego.

Opublikowano
Godzinę temu, Kurczakiero napisał:

No to 38mm to już kawał opony. Wiadomo, że komfort większy. A wiadomo, że fun z jazdy najważniejszy.
A jak prędkość? Odczułeś duża zmianę na średnich?
Ja myślałem o czym max 35. Najlepiej 32. Ale biorąc pod uwagę to gdzie jeżdżę bieżnika też nie będę brał dużego.

Na średnich, u mnie nie ma żadnych różnic. Powiedziałbym że jeździ mi się ta tych szerszych lżej (ale to może być placebo :) na pewno jest większy komfort i czuję się dużo bezpieczniej jak zjeżdżam z asfaltu.