Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 9 godzin temu, mareq napisał: Mi po godzinie tyłek daje znać, że ma dosyć. Jeśli po 2 tygodniach nie przejdzie i tyłek się nie przyzwyczai, to pozostaje Ci wymiana siodła. Nie każdy kuper dogada się z każdym siodełkiem. Zmierz sobie guzy kulszowe i na tej podstawie szukaj odpowiedniej szerokości siodełka. Dobrą sprawą są też sklepy, w których można siodło na testy wypożyczyć przed kupnem. No i siodło z dziurą jest tym, co prostata bardzo lubi.
Kurczakiero Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 No to mój 520RC czeka w garażu na jutrzejszy test. trzymajcie kciuki. Btw. Polecicie jakieś oświetlenie?Myślałem o zakupie knog plus na tył i czegoś podobnego do przodu.Macie jakieś doświadczenia z tymi lampami? Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 10 godzin temu, Kurczakiero napisał: No to mój 520RC czeka w garażu na jutrzejszy test. trzymajcie kciuki. Btw. Polecicie jakieś oświetlenie? Myślałem o zakupie knog plus na tył i czegoś podobnego do przodu. Macie jakieś doświadczenia z tymi lampami? U mnie na tył sprawdza się Mactronic Red Line, a na przód jako sygnałową kupiłam XPG350. Jako lampkę do oświetlenia drogi mam za to Mactronic Noise XTR i jestem z niej bardzo zadowolona. W arsenale posiadam też osławionego Convoya S2, ale brakuje mi w nim trybu migającego. Mam jedynie SOS lub stroboskop, a takiego miarowego błyskania niestety nie ma.
Kurczakiero Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 No to triban zaliczył pierwszą jazdę testową na 22km. Ogólnie komfort jazdy jest bardzo fajny. Faktycznie ta pozycja dzięki ramię jest odrobinę mniej sportowa.Nawet pobawilem się przez kilka kilometrów w do klejenie do innego kolarza i albo on jechał na pół gwizdka, albo mi tym Tribanem jakoś tak łatwo złapać średnia prędkość 30km/h, bo odkleic się od niego nie mogłem Naprawdę rower daje frajdę z jazdy.W samym decathlonie trafiłem na ogarniętego serwisanta, który poustawiał mi wszystko elegancko i jak tylko rano wsiadlem na rower, to stwierdziłem, że wszystko chodzi płynnie i nie wymaga mojej ręki. No ale tu, po 10 km przednia przerzutka zapomniała, że ma dużą kasetę i ni jak manetka nie chciała współpracować z linką. Musiałem więc pięknie skrzyżować lańcuch między przednia a tylnymi kasetami i leciałem dalej. Populudnie spędzę więc pod znakiem poprawek regulacji.Pomijając ten jeden mankament z samego roweru, jak i serwisu przy zakupie jestem zadowolony.Ciekawostka. W trakcie, kiedy jeden gość robił mi rower, jego kolega ustawiał RC500. Przy pompowaniu opon strzeliły dwie dętki... I tak wtedy sobie pomyślałem, jak jednak wiele zależy od tego na kogo w tym serwisie się trafi... Obserwowałem też, jak wymieniali dętkę w tej 500tce. I asekuracyjnie kupię sobie więcej łyżek Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 28 minut temu, Kurczakiero napisał: Ciekawostka. W trakcie, kiedy jeden gość robił mi rower, jego kolega ustawiał RC500. Przy pompowaniu opon strzeliły dwie dętki... I tak wtedy sobie pomyślałem, jak jednak wiele zależy od tego na kogo w tym serwisie się trafi... Obserwowałem też, jak wymieniali dętkę w tej 500tce. I asekuracyjnie kupię sobie więcej łyżek U mnie na tych kołach strzeliła taka łyżka: Te żółte łyżki z Decathlonu były bez żadnych szans. Łyżki Topeak też nie dały rady. Metalowa strona łyżki po owinięciu jej grubą folią jakoś dała radę, ale obręcz nie wytrzymała i strzeliła na łączeniu, a sama krawędź obręczy się wyszczerbiła. Kupiłam więc nowe koła, które nie mają problemów z wymianą opony, a te z Decathlonu, jak wreszcie znajdę czas, będę reklamować.
Kurczakiero Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Aktualizacja...Właśnie zszedłem na dół do roweru. Obie dętki pęknięte... Ktoś ma pomysł wtf? Po 20km...? Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Teraz, Kurczakiero napisał: Aktualizacja... Właśnie zszedłem na dół do roweru. Obie dętki pęknięte... Ktoś ma pomysł wtf? Po 20km...? Te opony zakłada się tak ciężko, że przyszczypanie dętki to bardzo prawdopodobny scenariusz. Radzę nie męczyć się z wymianą samodzielnie, tylko od razu uderzać do Decathlonu i ewentualnie reklamować całe koła.
Kurczakiero Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Te opony zakłada się tak ciężko, że przyszczypanie dętki to bardzo prawdopodobny scenariusz. Radzę nie męczyć się z wymianą samodzielnie, tylko od razu uderzać do Decathlonu i ewentualnie reklamować całe koła.Tak też zrobię. Dzięki. Czyli w pn odwiedziny w decathlonie. Kojarzycie, czy w ramach reklamacji mogę prosić o wymianę kół?Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) 13 minut temu, Kurczakiero napisał: Tak też zrobię. Dzięki. Czyli w pn odwiedziny w decathlonie. Kojarzycie, czy w ramach reklamacji mogę prosić o wymianę kół? Oczywiście. Napisz, że jest to element, który uniemożliwia wymianę dętki w warunkach drogowych, a tym samym nie można korzystać z roweru zgodnie z zastosowaniem. Na co komu jednorazówka i brak możliwości odbywania wycieczek dłuższych niż wokół komina? Do tego koła te stwarzają zagrożenie dla jeźdźca - niektórym ludziom te opony wybuchały podczas jazdy. Wystarczy wejść na stronę Deca i poczytać opinie dotyczące RC520. Na moje oko, Decathlon powinien wycofać te koła i wymienić je wszystkim nabywcom na inne. Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez Gość
Kurczakiero Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Oczywiście. Napisz, że jest to element, który uniemożliwia wymianę dętki w warunkach drogowych, a tym samym nie można korzystać z roweru zgodnie z zastosowaniem. Na co komu jednorazówka i brak możliwości odbywania wycieczek dłuższych niż wokół komina? Do tego koła te stwarzają zagrożenie dla jeźdźca - niektórym ludziom te opony wybuchały podczas jazdy. Wystarczy wejść na stronę Deca i poczytać opinie dotyczące RC520. Na moje oko, Decathlon powinien wycofać te koła i wymienić je wszystkim nabywcom na inne.@sziva, a Ty wymieniałaś te koła na gwarancji, czy poszłaś w samodzielny zakup? Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) 1 minutę temu, Kurczakiero napisał: @sziva, a Ty wymieniałaś te koła na gwarancji, czy poszłaś w samodzielny zakup? Kupiłam samodzielnie w Daveo, ale reklamować te koła z Deca też będę. Tutaj jest mój wątek: Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez Gość
Kurczakiero Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Kupiłam samodzielnie w Daveo, ale reklamować te koła z Deca też będę. Tutaj jest mój wątek: Jutro dzwonię do decathlonu z rana i wieczorem daje na gwarancję.Swoją drogą dobrze, że te detki poszły jak rower stał pod klatką oparty i ścianę, a nie jak miałem ponad 40 na tarczy...Byłaby gleba roku. Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Argi Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Ogólnie dętki z Deca mają bardzo złą opinię. Opony niewiele lepszą. Proponuję trzymać się z dala od ich "ogumienia"
Kurczakiero Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Ogólnie dętki z Deca mają bardzo złą opinię. Opony niewiele lepszą. Proponuję trzymać się z dala od ich "ogumienia" No teraz już wiem co wszyscy mieli na myśli anntym forum Pytanie tylko, czy jak zostawię koła i wymienię dętki plus opony, to będzie lepiej, czy te koła trzeba oddać na złom od razu. Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Argi Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) Kiedyś, również po jeździe, strzeliły mi w nocy obydwie dętki na raz. Nie mogłem pojąć co się stało. Była zima, umyłem rower za pomocą Karcher'a. wstaje rano i widzę dwa kapcie. Obejrzałem dokładnie dętki i okazało się, ze przyczyną była taśma na obręczach, a w zasadzie zamiennik jaki zastosowałem - taśma izolacyjna. Okazała się zbyt miękka i ciśnienie wcisnęło dętkę w otwory na nyple. I bum Spróbuj zdjąć oponę samodzielnie, ale zgodnie ze sztuką. Jeżeli nie wiesz jak, obejrzyj na YT. Trzeba mocno popracować paluchami, zsuwając oponę do wnętrza (zagłębienia) obręczy. To wiele ułatwia. Też kiedyś walczyłem z oponami, zwłaszcza na drucie, aż się łyżki do zupy gięły. Teraz zwijana oponę mogę założyć i zdjąć bez łyżek. Oczywiście jest trudniej niż z kołami MTB czy trekking, ale jakoś idzie. Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez Argi
Kurczakiero Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Kiedyś, również po jeździe, strzeliły mi w nocy obydwie dętki na raz. Nie mogłem pojąć co się stało. Była zima, umyłem rower za pomocą Karcher'a. wstaje rano i widzę dwa kapcie. Obejrzałem dokładnie dętki i okazało się, ze przyczyną była taśma na obręczach, a w zasadzie zamiennik jaki zastosowałem - taśma izolacyjna. Okazała się zbyt miękka i ciśnienie wcisnęło dętkę w otwory na nyple. I bum Spróbuj zdjąć oponę samodzielnie, ale zgodnie ze sztuką. Jeżeli nie wiesz jak, obejrzyj na YT. Trzeba mocno popracować paluchami, zsuwając oponę do wnętrza (zagłębienia) obręczy. To wiele ułatwia. Też kiedyś walczyłem z oponami, zwłaszcza na drucie, aż się łyżki do zupy gięły. Teraz zwijana oponę mogę założyć i zdjąć bez łyżek. Oczywiście jest trudniej niż z kołami MTB czy trekking, ale jakoś idzie.Ja to bardziej będę w reklamacji szedł w rabat na rowerze i montaż kół zamówionych przeze mnie. Wolę nie mieć takich przygód na 60tym kilometrze...Pytanie jak do tego Decathlon podejdzie.Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 28 minut temu, Argi napisał: Trzeba mocno popracować paluchami, zsuwając oponę do wnętrza (zagłębienia) obręczy. Połamie palce. Ja mam w sumie 4 rowery, różne obręcze i różne rodzaje opon. Jedne wchodzą mi lżej inne ciężej, ale z Tribanem to była taka masakra, że szok. Próbowałam też nałożyć na te obręcze opony Continental Grand Prix 5000, bo myślałam, że może problem leży w oponach z Decathlonu. Niestety, ale nie udało mi się ich nałożyć na obręcz. No i żeby nie było - umiem zmieniać opony i mam w tym praktykę
Argi Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 To znaczy, że dają w promocji nieco większe obręcze niż obiecywali. Nic tylko się cieszyć
Kurczakiero Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 To znaczy, że dają w promocji nieco większe obręcze niż obiecywali. Nic tylko się cieszyć Ja to się cieszę..., że na twarz nie poleciałem na pełnej prędkości Jednak pójdę w wersję@sziva - wymiana kół i ogumienia plus reklamacja w decathlonie. Rower jest super. Ale faktycznie nad kołami mogliby popracować. Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Kurczakiero Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 A czy ktoś z Was próbował może te koła tribanowe zabezpieczyć na nowo taśmą od środka? Może problemem strzelających dętek jest tu słaba jakość taśmy spod której zła robotę robią szprychy?Bo jak rozumiem cześć z Was wymienia tylko opony i dętki, a część lata na nowych kołach.Myślę, czy nie spróbować wymienić opon na jakiegoś continentala lub schwalbe i może te kółka dadzą radę?Nowe obręcze jednak trochę kosztują. Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Oglądałam tę taśmę i jest na tyle gruba, że nie ma bata, aby dziury na szprychy źle działały przez taśmę na dętki. Taśma nie miała wybrzuszeń, ani też nie była uszkodzona - zdejmowałam ją, gdyż chciałam przejść na system bezdętkowy. Była bez zastrzeżeń.
Kurczakiero Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Oglądałam tę taśmę i jest na tyle gruba, że nie ma bata, aby dziury na szprychy źle działały przez taśmę na dętki. Taśma nie miała wybrzuszeń, ani też nie była uszkodzona - zdejmowałam ją, gdyż chciałam przejść na system bezdętkowy. Była bez zastrzeżeń.No to przyznam, że nie mam pojęcia dlaczego te detki pierdykneły w tym tribanie. Opony całe. Koła całe, nie odksztalciły się, bo na szczęście rower stał w miejscu jak dętki strzeliły. Może serwisant przyszczypał. Ale obie? No idea. Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 11 minut temu, Kurczakiero napisał: No to przyznam, że nie mam pojęcia dlaczego te detki pierdykneły w tym tribanie. Opony całe. Koła całe, nie odksztalciły się, bo na szczęście rower stał w miejscu jak dętki strzeliły. Może serwisant przyszczypał. Ale obie? No idea. Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Bardzo możliwe, że obie zostały przyszczypnięte. Przy tak "przyjaznym" zakładaniu opon, to w 99% stawiałabym właśnie na to.
news_ Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2019 (edytowane) 9 godzin temu, Kurczakiero napisał: Aktualizacja... Właśnie zszedłem na dół do roweru. Obie dętki pęknięte... Ktoś ma pomysł wtf? Po 20km...? Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Kurcze słabo, a one czasem nie są bezdętkowe ? Mam już na moim rc520 przejechane 850 km i tylko musiałem trochę dopompować ze dwa razy, jeżdżę na około 6 barów i na oryginalnych kołach. Ach, czyli jednak wszystko zależy od człowieka... Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez news_
Gość Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 20 minut temu, news_ napisał: Kurcze słabo, a one czasem nie są bezdętkowe ? Będą, jeśli okleisz obręcze odpowiednią taśmą, kupisz opony pod system tubeless, zainstalujesz odpowiednie zawory i zalejesz całość mlekiem. W oryginalnym zestawie jedynie obręcze są "tubeless ready".
Rekomendowane odpowiedzi