nctrns Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 To forum po prostu nie specjalizuje się w e-bikach i mało jest tu ludzi, którzy mogą się na ten temat wypowiedzieć.
leszcz Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 12 godzin temu, BlueBlazer napisał: Co do wspomagania to ciekawi mnie, czy powyżej 25kmh silnik zupełnie się wyłącza? Bo jeśli tak, to dość trudne będzie utrzymywać prędkość 30kmh takim 25kg klocem:) Dokładnie. Dlatego ludki budują swoje jebajki, żeby cieszyć się z jazdy a nie toczyć po ścieżkach rowerowych => https://pojazdyelektryczne.org/viewtopic.php?f=30&t=1965
BlueBlazer Opublikowano 3 Września 2020 Opublikowano 3 Września 2020 @nctrns rozumiem, jednak ktoś, kto ma obcykane rowery tradycyjne na pewno potrafi powiedzieć i doradzić coś o e-bikach. Tak sądzę. Bo poza "e", to przecież rower:)@leszcz yyyy, ale ja nie chcę nic budować ani nigdzie zapierdaczać więc nie wiem o czym piszesz.. Chyba, że to jakaś wysublimowany sarkazm.Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
krzaciej Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 @BlueBlazer - tak, silnik wyłącza się po przekroczeniu 25 km/h. Natomiast nie mam problemu utrzymać moim 22kg rowerem prędkości w okolicach 30km/h przez dłuższy odcinek.
Gość Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 @BlueBlazer Najlepiej po prostu wypożyczyć gdzieś E-bike i samemu się przekonać czy ta zabawa będzie miała jakiś sens, tym bardziej że to ma być MTB który dopiero w górach widzę sens posiadania takiego elektryka.
DarekH Opublikowano 4 Września 2020 Opublikowano 4 Września 2020 W dniu 23.08.2020 o 22:28, BlueBlazer napisał: Stereo 120 to wydatek zbyt duży ale przede wszystkim sprzęt mi niepotrzebny do moich szarży. Myślałem bardziej o np Reaction Hybrid SL 625. Ciekawi mnie tylko, czy motor można odblokować, żeby wspomagał powyżej 25kmh. Swoją drogą, straszne pustki na forum... Tak trochę wracając do tematu. Praktycznie każdy motor możesz odblokować... z różnymi skutkami. Nowe Bosche 4gen podobno tego nie lubią, a można nawet się spotkać z opiniami, że soft wykrywa ingerencję i potrafi coś tam wypluć błędami, z drugiej strony po ostatniej aktualizacji moc tego silnika robi wrażenie. Z innych to bardzo fajne silniki Brose (m.in. Spec i Bulls) chwalone za bardzo cichą pracę i praktycznie zerowe opory własne co powoduje, że nawet po wyładowaniu baterii bardzo fajnie jedzie. Wskazałem Ci full-a na 120mm to na prawdę nie jest rower do szaleństwa...ale na HT też jest fajnie. Żona ma Tygona 50 na Shimano Steps i bardzo dobre wrażenie robi, limit zdjęty soft-em i nie ukrywam, że to szatan ale szczerze nie rozumiem za bardzo tych głosów "chcesz jechać powyżej 25kmh kup se motor"... a normalnym rowerem rozumiem po DDR-ach można 30-40kmh jechać? Czym się to różni... uwielbiam wszelkie odmiany kolarstwa od szosy po mtb i nie rozumiem takiego podejścia. Co do pozostałych silników, to ja mam Yamahę w Giant, kolega ma Boscha CX w Trek, inny ma też Yamahe w Haibike... na razie bez awarii. Szczerze mi jazda na e-bike przynosi mnóstwo frajdy, mam stosunkowo mało czasu na to hobby a e-bike pozwala mi w maksymalnym stopniu wykorzystać radość z jazdy rowerem. Niestety na tzw analogach też trafiają się patologiczne jednostki, i czy to jest e-bike czy analog to żadne sztuczne restrykcje w mojej skromnej opinii tego nie załatwią. Wracając do tematu, te 25kmh to też nie jest tak, że stoisz w miejscu, tak jak kolega wspomniał ja mam akurat nowego Gianta Trance E+ 2 Pro i powyżej 25 oczywiście wspomaganie się wyłącza, ale nie jest tak, że to jakaś kotwica i stajesz w miejscu. 1
Gość Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 11 godzin temu, DarekH napisał: Z innych to bardzo fajne silniki Brose (m.in. Spec i Bulls) chwalone za bardzo cichą pracę i praktycznie zerowe opory własne co powoduje, że nawet po wyładowaniu baterii bardzo fajnie jedzie Tylko że Brose są uznawane za dość wadliwe, wystarczy zobaczyć jak wygląda w środku, a w środku o ile się nie mylę przekładnia planetarna jest wykonana z zębów z plastiku fantastiku 😃.
DarekH Opublikowano 5 Września 2020 Opublikowano 5 Września 2020 Dlatego Brose trzeba kupować nowy, bo wtedy masz GW Spec chyba wydłużył gwarancję ostatni do 4 lat. Ja wybrałem Yamahe z Giantem i śmiga zacnie... dziś pierwsze km po lesie w TPK i banan na twarzy, stabilność roweru fenomenalna. Yamaha ogólnie jest chwalona za niezawodność, jednak tak jak wspomniałem wybór w tym segmencie jest na prawdę duży. Shimano teraz wchodzi z nowym EP8 ... zobaczymy jak się będzie sprawował. Tak nie obraź sie, ale najgorzej to naczytać się na forach, grupach fb .... serio. Tak jak kolega wspomniał, poszukaj salonu gdzie można wypożyczyć bajka albo wyskocz w góry (np. Endurotrails) ... mają tam elektryki. Ja ci powiem, że sam byłem sceptyczny... po 15 latach w grudniu wsiadłem na szosę+trenażer, potem pierwsze mtb po 15 latach (Merida 500 Lite), potem full Trance 2 29er... skończyłem na elektryku i pomimo tego, że mieszkam na północy, mam 5 min do TPK gdzie jest mnóstwo km tras i ścieżek, trochę singli i radocha jest niesamowita.
Rafal1111 Opublikowano 7 Września 2020 Opublikowano 7 Września 2020 Chciałem kupić ghost hybride teru pt b3.9 2020 kosztuje 9 999,00 zł co sądzicie o tym rowerze i o cenie,czy w tej cenie dostał bym coś lepszego
Savitar Opublikowano 8 Września 2020 Opublikowano 8 Września 2020 W dniu 7.09.2020 o 09:50, Rafal1111 napisał: Chciałem kupić ghost hybride teru pt b3.9 2020 kosztuje 9 999,00 zł co sądzicie o tym rowerze i o cenie,czy w tej cenie dostał bym coś lepszego Smieszny zbieg okolicznosci, bo wlasnie sam szukam bajka ELE i wczoraj testowałem dokładnie model, który przytoczyłeś. To była moja pierwsza jazda na elektryku i powiem, że było świetnie. Nie mam niestety porównania. Na co dzień jeżdżę na krossie lvl 9 całym na XT i powiem, że ten ghost ładnie się sprawdził. Z minusów które znam, to małe kółko na korbie i niby stara wersja silnia 3g nie 4. Cena spoko chyba za taki rower. Ja przymierzam się na Powerfly 7 treka, ale nigdzie nie moge go stestować w poznaniu ;/
inviz Opublikowano 7 Października 2020 Opublikowano 7 Października 2020 Witam Wszystkich, Jestem tutaj nowy więc nie wiem czy w dobry wątek trafiłem, wydaje mi się że tak. Jestem przy zakupie nowego roweru, po bardzo długiej analizei wypadło na Specialized Levo Comp 2021 Rower do turystyki enduro (był taki jeden co wymyślł taką nazwe), chodzi o długie wycieczki po górach i fajne zjazdy nowymi trasami. Dlaczego padło na ten model: bateria 700, genialna i zgrabna rama, zawias (teraz od 2021 jest FOX) Szukam osób, które też chca kupić rower Specialized (jaki kolwiek). Połączona siła negocjacyjna ma bardzo duże znaczeni, robiłem juz tak w przesłości i bardzo mi sie to opłaciło! Przy obecnym szale na Ebiki cieżko wynegocjować dobry rabat przy jednym rowerze:( Jestem z okolic krakowa ale nie wiem jescze z jakiego sklepu bede kupował, pewnie tam gdzie wynegocjuje najlepsza cene. Cała polska wchodzi w grę. Zapraszam do kontaktu na PW!
maciosek44 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Opublikowano 11 Grudnia 2020 Witam, Piszę ten post jako laik. Chce zacząć przygodę z enduro elektrykiem i kompletnie nie mam na ten temat wiedzy ani pojęcia. Suche dane: RIDER - 100 kg / 178 cm wzrostu Doświadczenie - Amator Minimalne wymagania - wiadomo duża bateria i mocny silnik :D Jeśli byłaby osoba znająca się na temacie to prosiłbym o propozycję rowerów. Sklep rowerowy zaproponował te dwa modele: https://www.dobrerowery.pl/giant-stance-e-1-29er-2021?from=listing lub model wyższy: https://www.dobrerowery.pl/giant-stance-e-1-pro-29-2021?from=listing
DarekH Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Po pierwsze, jeżeli chcesz enduro e-bike to Stance nie jest rowerem enduro... to po pierwsze. Enduro ze stajni Gianta akurat to model Reign. Napisz może jaki typ jazdy preferujesz, jaki teren i przede wszystkim jakim budżetem dysponujesz to wtedy będzie łatwiej Ci coś może polecić. W dniu 11.12.2020 o 16:56, maciosek44 napisał: Witam, Piszę ten post jako laik. Chce zacząć przygodę z enduro elektrykiem i kompletnie nie mam na ten temat wiedzy ani pojęcia. Suche dane: RIDER - 100 kg / 178 cm wzrostu Doświadczenie - Amator Minimalne wymagania - wiadomo duża bateria i mocny silnik Jeśli byłaby osoba znająca się na temacie to prosiłbym o propozycję rowerów. Sklep rowerowy zaproponował te dwa modele: https://www.dobrerowery.pl/giant-stance-e-1-29er-2021?from=listing lub model wyższy: https://www.dobrerowery.pl/giant-stance-e-1-pro-29-2021?from=listing
Ares Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Osobiście jak lubię Gianta to elektryka bym od nich nie kupił. Dla mnie to jest taki prosty produkt na wypożyczalnie dla laików. Ot dorwał i ogień pod górę. Może coś w tych nowych zmienili ale jak nie to te silniki są kiepskie. Sporo jest ciekawszych ofert. No i zależy do jakiej jazdy ale jednak Trance to takie minimum.
DarekH Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Nie chcę znowu zaczynać jakieś dyskusji... ale co takiego ma Giant ma prostego a co inni mają skomplikowanego lub może bardziej zaawansowanego, pytanie poważne ? To po pierwsze Po drugie wracając do wątku, Trance to minimum (jeżeli chodzi o stajnię Gianta), generalnie Stance'a mało kto poleci... tym bardziej, jeżeli sklep Ci polecił do Enduro Stance'a to bym się zastanowił nad sklepem.
Ares Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Po pierwsze choć to kwestia gustu te rowery są tak brzydkie, jak na nie patrzę na mam ochotę puścić pawia. Ale tu pojawia się problem techniczny przez to co widać w okolicach korby. Po pierwsze to czuć i jakoś ten środek ciężkości im nie wyszedł a po drugie i najgorsze wali się tym na konkretnych trudnych odcinkach szlaku o korzenie czy kamienie. Stance to nie enduro/AM ale wszędzie jest ten sam problem. No i ta waga... Tragiczna konfiguracja napędu z za dużym blatem 36T co doprowadza w górach do piłowania tego napędu. Jest nieekonomiczny w sensie oszczędzania prądu. Dodatkowo potęguje to fakt sporego momentu obrotowego, który jest fatalny jak się stanie na podjeżdzie i chce ruszyć. To wszystko sprawia, że to jest taki idealny produkt na wypożyczalnie. Nikt tu nie zwraca uwagi za bardzo na wygląd, nie zapuszcza się w trudny teren. Jeśli to prowadzi pod górę albo sprowadza więc ten garb w okolicach węzła suportu nie przeszkadza. Nie oszczędza też prądu bo robi krótkie trasy czyli w sam raz na piłowanie napędu. Taka kupa dziadostwa z jedną zaletą czyli dość mało awaryjnym silnikiem. Giant gdzieś się pogubił albo zatrzymał albo już wie, że nie nadgoni względnie mu nie zależy konkurencji. Dziś na topie zaczynają być piękne elektryki ze smukłą linią tak by z daleka nie poznał, że to elektryk. Waga poniżej 20kg a nawet 16kg. Co bystrzejsi konfigurują też już silniki z blatami 32T. To moja subiektywna opinia po epizodzie z elektrycznym Reignem.
DarekH Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Kwestie wyglądu (wiszących jaj )pozostawiam w sferze gustu... ten segment wypuszczał gorsze potworki (patrze Cannondale, BH itp). Od razu zaznaczam, ujeżdżam Trance E+, ale nie ukrywam, że myślę o zmianię na coś na kole 29er ale tak na chłodno próbuje złapać argumenty... i coraz bardziej mi przechodzi. "No i ta waga...".... no a konkretnie ? Spec Levo w wersji S-works (za ponad 60tyś) waży ponad 22kg!! A taki Trance E+ 1/4 tej ceny waży 24,5kg... kolejny mit wagi elektryka. Piszesz poniżej 20kg... to ile tego jest na rynku i w jakich cenach. I nie broniąc tu Gianta, ale jak popatrzysz na rynek, to 23-24kg to normalna waga e-bike tzw. classe one, czyli z silnikiem koło 80-90Nm mocą średnią 250W i baterią 625-700Wh... wiem, że wizualnie jest dziwne, że Giant trzyma się tych "jajec" ale w mojej skromnej opinii to bardziej chyba wynika z konstrukcji zawiasu maestro i braku możliwości obrócenia silnika. Dziwne w stosunku do Twojej opinii jest to, że akurat Reign-a wielu chwali za to jak sobie radzi na zjazdach (jako 27,5) ... ale tak jak piszę, Giant nie jest jakimś wiodącym (innowacyjnym) producentem w świecie e-bike,ów ... ale nazywanie czegoś "kupą dziadostwa"...
Ares Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 @DarekHpowiedzmy, że z tą kupą dziadostwa to przesadziłem. Aczkolwiek nawet Speca Turbo Levo wielu za szajs ma i trzeba taką opinię szanować. Osobiście jestem poirytowany, że taka potężna korporacja jak Giant została mocno w tyle jak chodzi o rozwój elektryków. Sam mam analogowego Reigna i nie chcę na razie nic innego bo rower jest dla mnie idealny ale elekrtyka bym od nich nie kupił. Może nawet dlatego, że być może nad czymś pracuję, niedługo wypuszczą i szkoda zostać z tyłu. Miałem na dzień elektrycznego Reigna i naprawdę srogo się rozczarowałem. W temacie czegoś lżejszego i cen. Zobacz sobie na plastikową Orbeę Rise a takiego aluminiowego Trance miedzy 20 a 26tys. Posądzam, że gdyby Trance był w plastiku cena była by podobna. Oczywiście to inne rowery nie tylko pod kątem ogromnej różnicy w wadze ale przede wszystkim filozofii jazdy. Ja jestem raczej przeciw elektrykom ale ta Orbea jako koncepcja lekkiego elektrycznego AM z małą mocą jak najbardziej do mnie przemawia. No i ten wygląd...
DarekH Opublikowano 13 Grudnia 2020 Opublikowano 13 Grudnia 2020 No fakt, tak jak wspomniałem Giant w tym segmencie jest dosyć konserwatywny. Z drugiej strony inne marki mid-lvl też specjalnie innowacyjne nie są.. bo kolejne mutacje prowadzenia kabli w kokpicie ciężko uznać za nic innego niż bajer. Giant widać, że na 2021 skupił się na przejściu na 29" i promowaniu modeli serii X z możliwością zmiany geo flip-ami. Drugie z tego co czytałem, to poprawili podobno elektrykę. Silnikowo Yamaha PW-X2 została poprawiona i lepiej działa przy wyższych kadencjach no i pakują baterie 625Wh. Generalnie na rynku enduro e-bike producenci kombinują, bo 27,5 to już niemodne (nikt tak na prawdę nie wie czemu) to robią mullety, inni przechodzą na pełny 29".... No widzisz, sam sobie odpowiedziałeś, że nie ma co porównywać czegoś co jest innym segmentem. Właśnie takie Rise-y to takie "oczko" puszczone w kierunku analogowych klientów bardziej trail/am (kąt główki). Generalnie enduro e-bike to jednak są duże/cieżkie rowery z dużym zasięgiem pozwalającym na 3-4h jazdy i eksplorowania dzikiego terenu. Rise'y/Levo SL to takie lekkie trailówki... sam jestem ciekawy co ten rynek przyniesie innowacyjnego. Na razie widać nastała moda na wszelkie flipy itp... analogowy spec to regulue tył i przód, sam się zastanawiam jak to się poukłada... Co do Rise'a nie ukrywam, że rowerek jest piękny... problem jest tylko, że praktycznie niedostępny praktycznie chyba do lata, to samo z nowymi Kelly-s.
Rekomendowane odpowiedzi