Skocz do zawartości

Triban RC520 z Decathlonu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Takie koła na 36 szprychach nie będą ciężkie. Ważyłeś je?

Opublikowano

Próbowałem.
Nie wiem na ile mi się udało, ale waga pokazała równe 2kg. Jak je wziąłem do ręki i wszedłem na wagę to było 1,6kg więcej niż sam ważę
Jakie ma to dla mnie znaczenie, jeśli sam ważę 95kg?
Dodatkowo w dwóch torbach mam około 3kg.
Nie ścigam się na tym rowerze, tylko wykorzystuje rekreacyjnie.

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W takim wypadku raczej bym wierzyła w te 1,6kg, jeśli ważyłeś na wadze łazienkowej. Takie wagi potrafią przekłamywać wskazania lekkich przedmiotów, a pokazywać w miarę dobrze wagę większych obiektów.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie tribanowcy.

Tak się składa, że też posiadam rc520 i jako, że niebłagalnie zbliża się jesień i zima, to rozglądam się za trenażerem. Mam możliwość kupna w dobrej cenie wahoo kickr core. Pytanie czy wpinał ktoś rc520 do trenażera DD? Jest to kompatybilne? Pytam, bo wydaje mi się, że zacisk hamulca może wadzić o koło zamachowe trenażera. A może ktoś w ogóle jeździł na zestawie rc520 + kickr core?

Z góry dzięki.

Pozdrawiam,

Wojtek

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie chcę zakładać nowego wątku, a stężenie ludzi posiadających RC tutaj jest chyba największa, więc zadam pytanie tym, którzy już swoje pieniądze włożyli w ten rower.
Posiadam od roku Tribana RC500, od oryginału różni się kasetą 11-34 od Shimano, oponami Panaracer Gravelking SS+ 700c/35mm, siodełkiem i pedałami spd, także powiedzmy, że rzeczami które łatwo przełożyć do innego roweru. Jeżdżę wyłącznie amatorsko.

Drażnią mnie w rowerze 4 rzeczy:
1. Obręcz przednia na których Panaracery nie chcą się za nic ułożyć - nie wskakują w rowek na odcinku 10-15 cm przez co opona jest spłaszczona
2. Nie najlepsze hamulce Promax DSK-300
3. Sztyca bez mikroregulacji
4. Brak sztywnej osi przedniego koła

Koszt wyeliminowania powyższych niedogodności to:
1 i 4. Komplet kół z adapterem i rws ~1200zł
2. ~500 na TRP Spyre
3. Sztyca z deca ~50zł
= 1750zł

Czy jako posiadacze "ulepszonych" Tribanów, inwestowalibyście w niego jeszcze raz, czy raczej sprzedali i za kwotę 3750zł (ew. części + mniej więcej $ ze sprzedaży roweru) lub nawet z dołożeniem kupili inny rower?

Opublikowano
Godzinę temu, Incrii napisał:

. Obręcz przednia na których Panaracery nie chcą się za nic ułożyć - nie wskakują w rowek na odcinku 10-15 cm przez co opona jest spłaszczona

Ciężko mi się ustosunkować. Ja fabryczne opony zmieniłem ale na inne i nie było z tym żadnego problemu.

2. Nie najlepsze hamulce Promax DSK-300

Jak się dotrą to nie są takie złe. Tylnego nie ma co ruszać. Kilka razy udało mi się już zablokować tylne koło. Z przodu zmieniłem na Avid BB7 Road i jest odrobinę lepiej.

3. Sztyca bez mikroregulacji

Fakt, może przeszkadzać. Mi akurat udało się trafić z ustawieniem na niej. To akurat minimalny koszt.

4. Brak sztywnej osi przedniego koła

Tylne koło też nie ma sztywnej osi :) . W rowerze za te 3750zł też raczej nie oczekuj sztywnych osi i hamulców tarczowych dobrej jakości.

Komplet kół z adapterem i rws ~1200zł

Myślę, że to lekka przesada do tego roweru. Jak już zmieniać koła to np na jakieś Pasaki za około 400zł.

Mając 3750 i chcąc lepszy rower to zostają raczej tylko używki.

Opublikowano

Mareq, dzięki za odpowiedzi!
Doprecyzuje jednak, wszystko co wypisałem to jest coś co sprawdziłem już przez rok i wiem, że nie chce mieć tych części w rowerze, nie jest tak, że nie przeszukałem forów w poszukiwaniu rozwiązań - przeszukałem i wiem, że jak już to wymienię i nie na pierwsze lepsze (albo dobrze albo wcale).
Pytanie bardziej jest tego typu, czy żałujecie swoich przeróbek, czy rower pomimo ulepszeń nie był tego warty i stając przed wyborem ogarniania tematu jeszcze raz dołożylibyście środki i kupili rower nawet i za 6k typu Canyon Endurance AL 6.0 (rower praktycznie idealny dla mnie). A może wręcz przeciwnie po wymianie bolączek jest to maszyna, która zostanie z Wami na lata?

Opublikowano

Mi Triban pomógł zrozumieć czego potrzebuję i następny rower to będzie typowa wyścigówka i dużo lżejsza a Triban raczej zostanie i dostanie grubsze opony. Będzie na szutry i dojazdy do pracy.

• Lubię to! 2
Opublikowano
58 minut temu, mareq napisał:

Mi Triban pomógł zrozumieć czego potrzebuję i następny rower to będzie typowa wyścigówka i dużo lżejsza a Triban raczej zostanie i dostanie grubsze opony. Będzie na szutry i dojazdy do pracy.

U mnie jest podobnie, Triban pomógł mi zrozumieć czego potrzebuje. I teraz już wiem że na pewno nie szosy :)

Opublikowano

Ja natomiast i sam się bardzo przekonałem do szosy i przekonałem żonę.

Następne co będzie to lekka karbonowa szosa z dobrymi kołami i koniecznie z hydraulicznymi tarczami.
Triban jednak zostaje

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

który z Tribanów, 500 czy 520 ma lepsze felgi do ew. wymiany dętki. Nie mam problemów z obecnymi oponami, jednak wolę kupić te lepsze. Wymiana całych kół kusi, ale za równowartość inwestycji można szukać już innego roweru.

I w żołnierskich słowach warto dopłacać do RC520?
Jestem rowerowym leszczem i nie mam doświadczenia z barankamim, Sorami czy 105-tkami.

Opublikowano

Jeśli nic się nie zmieniło to obręcze z 520 były bardziej problematyczne. Ja w RC500 nie miałem problemów ze zdejmowaniem fabrycznych. Potem zmieniłem na Duro i też poszło bez problemów.

Opublikowano

Rc 520 plus 1k zł za dobre koła.
Za te kwotę nie kupisz nic dobrego, no chyba że na Clarisie lub Sorze, ale to już nie będzie dobre, tylko budżetowe.
Ja szukałem ponad rok i z rachunków wychodziło że albo dam 3500 +1000zl za Tribana, albo muszę wyłożyć 7000 zl

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

@mareq @jack78

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź ;) (szybciej niż na FB, którego już nie mam) 

Mam jeszcze pytanie, czy z 500/520 mogę zrobić (poza flarą na kierownicy) pełnoprawnego gravela, czysta szosa mnie nie interesuje, po drogach publicznych mam strach jadąc na motorze czy 3-tonowym samochodem i dlatego ciągnie mnie na boczne drogi. Obecnie jeżdżę (od 8 lat) crossem z dość agresywną geometrią (jak na crossa oczywiście) na 38 mm oponach, ale amortyzator który kiedyś był moim marzeniem zauważalnie chyba za dużo waży :P i ogólnie musze się nakręcić blatem aby osiągnąć 35 kmh :(.

Do tej pory (obecnym rokiem nie ma się co chwalić) przejeżdżam rocznie od 4 kkm.

Stąd pomysł na Gravela, bądź rower szosowy z możliwością założenia grubszych opon.
Tylko czy grubsze opony zrobią z takiego Tribana rzeczony pełnowartościowy Gravel.

ALe racja, za 3500 czy 4500 kupię jakiegoś Gianta czy soot'a od K na Clarisie ale na sztywych osiach :P

Edytowane przez beneq
Opublikowano

Czy pełnoprawnego gravel nie wiem, ale 32c wchodzą aż miło. A to już do lekkiego terenu wystarczy. Gdzieś czytałem, że wejdzie i 35c, trza by poszperać. Wtedy 35c Gravel Kingi i jazda. Żeby jeszcze poprawić zachowanie i kulturę napędu w terenie możesz przerzutkę tył wymienić że 105, na ultegre rx ze sprzęgłem i będzie dużo lepsze napinanie łańcucha i nie powinien hałasować aż tak w terenie.
Ty mówisz, że jeździsz mało i mówisz, że 4k, a ja mówię, że mało i 2.5k, a 4 to już spoko każdy jeździ tyle ile może. Ja przy dziecku małym mogę tylko tyle niestety...

Opublikowano (edytowane)

Wchodza 35c Panaracer Gravelkingi SS. To czy wejdzie 38c pewnie zalezy od bieznika, przy slickach czy ss wyglada obiecujaco.

Pamietaj, ze biorac RC500 utrudniasz sobie wrzucenie tylnej przerzutki ze sprzeglem, bo obecnie chyba tylko 10 i 11 rzedowe maja sprzeglo, a Sora jakby nie ptrzec 9 rzedow.

Sam szukam odpowiedzi na to czy ludzie by doplacili jeszcze raz do tych Tribanow, ale ja troche zaluje ze wtedy poskapilem na RC520, albo bardziej -nie bylem swiadomy niektorych rzeczy jak wymieniona przerzutka czy hamulce.

Panaracery na kola w RC500 naciagalem przy pomocy suszarki, a i tak koniec koncow przod nie wszedl w rant obreczy i mam splaszczona opone na odcinku jakis 8-10cm...

Edytowane przez Incrii
Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.08.2020 o 16:50, kapec19911 napisał:

Witajcie tribanowcy.

Tak się składa, że też posiadam rc520 i jako, że niebłagalnie zbliża się jesień i zima, to rozglądam się za trenażerem. Mam możliwość kupna w dobrej cenie wahoo kickr core. Pytanie czy wpinał ktoś rc520 do trenażera DD? Jest to kompatybilne? Pytam, bo wydaje mi się, że zacisk hamulca może wadzić o koło zamachowe trenażera. A może ktoś w ogóle jeździł na zestawie rc520 + kickr core?

Z góry dzięki.

Pozdrawiam,

Wojtek

Jeżdżę na takim zestawie już ponad roku. Zero problemów.

Edytowane przez Insanet
Opublikowano
6 minut temu, tmmm napisał:

na YT jest filmik : do Tribana wchodzą opony 40 c

Na zakrętach będzie trzeć. Maks wsadziłbym 38c.

Opublikowano

Mam wsadzone 38c continentalki cyclocross z poprzedniego roweru i lata wyśmienicie.

Opublikowano
2 godziny temu, tmmm napisał:

na YT jest filmik : do Tribana wchodzą opony 40 c

Mam 38 mm i moim zdaniem wsadzanie większych nie ma sensu. 38 to takie sensowne maksimum.

Opublikowano
W dniu 6.11.2020 o 22:40, jack78 napisał:

35C wchodzi. Niektórzy podobno nawet 38C wpakowali.

A nawet 42C :D (jeżdżę na nich cały czas i jestem bardzo zadowolony)

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, obecnie jedyny dostępny model to RC120, inna rama, inny osprzet (bardzo słaby) ale można traktować ramę jako bazę i coś powymieniać w przyszłości i przy napływie wolnych środków.

520 jest dostępna, 500 nie. Muszę poszukać innego sprzętu. Nie odrzuca mnie Claris, nie ścigam się i nie będę. Nie to kopyto jak i wiek. Ogólnie dostępność rowerów słaba.

Nie będę owijał w bawełnę ale 520 wykracza poza mój budżet, 500 jeszcze się jakoś tam łapie, tylko aby zrobić z niego gravela muszę dołożyć, a to chwilowo odpada.

Szukam dalej, podpytam w innych wątkach. Dziękuję Wam.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu 9.11.2020 o 14:17, Nogi napisał:

A nawet 42C :D (jeżdżę na nich cały czas i jestem bardzo zadowolony)

42C które jak sam napisałeś w podlinkowanym wątku maja 38-39 mm.