Skocz do zawartości

Canyon Endurace Al 6.0 by Cris

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
[mention=8267]Cris92[/mention] kup bacik i klucz do kaset.Przyda Ci się w przyszłości na pewno.Zdjęcie kasety,wywalenie jak piszesz osłony , to nie naprawa promu kosmicznego,a jaka radość że coś sam zrobiłeś przy swoim rowerze :-)
Osłonę przydało by się zdjąć już. Ewentualnie potrzymam ją do 30dni od otrzymania roweru, od tak jakbym miał odesłać. A kupno bacika odkładam w czasie, bo moja druga połowa nadal nie ochłonęła, jak zobaczyła, że oprócz roweru wjechały pedały, buty, kask, kolejne nowe ciuchy... Jeszcze muszę zamówić dobrą poręczną pompkę, torbę pod siodło i dętki. No i nowe rękawiczki. Ale to po wypłacie. I dziękuję, że ktoś wymyślił paczkomaty będzie po cichu

Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zamiast do Decathlonu weź nożyczki i ja przetnij, jak kolega wyżej pisze resztę dasz radę zrobić rękoma !

Swoją droga co za rady: jedz zdjąć plastikowa osłonę do Decathlona :) dobrze ze
Dziś prima a prillis :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

• Lubię to! 1
Opublikowano

No to pierwsza gleba w spd zaliczona... Jeszcze gdzie... Na parkingu podjeżdżałem dosłownie 2m...

4f6b082f11b7ff5d1281076d1b1a6e38.jpg&key=f4d59d8173feb96028674f099e4353d6a33234683f786605867eb03ba4415923b8fbc7c4f5a2356f61889cd4c4acbd9d.jpg&key=1ba47bb939a52a993c354bbc5d507927da39acb52afe7be36071594e4f75e68c075815026cefe502c03187694e3dd336.jpg&key=9309e62af2ea0a84ab14d4502db88e629db09bc2a57b6f98d34b6b96135bf837

Będzie okazja do zmiany owijki na czarną... Szkoda tylko, że chyba też coś narobiłem z przerzutkami, bo na 3 najniższych czasem coś świruje teraz...

Opublikowano

Oby tylko z przerzutkami a nie hakiem. Pierwsze koty za Ploty

Opublikowano
Oby tylko z przerzutkami a nie hakiem. Pierwsze koty za Ploty

Najwyżej będzie kosztowało więcej... Co zrobisz jak nic nie zrobisz...
Tylko łydka boli jakbym cały czas miał skurcz... Dokreciłem do domu i finito na dziś...

Opublikowano

Kurde, faktycznie trochę paskudne obrażenia. Tak na nodze jak i owijce. :( Każdy musi przez to przejść. 

Trzymam kciuki, żeby nic się tam poważnego nie podziało.

Opublikowano
Kurde, faktycznie trochę paskudne obrażenia. Tak na nodze jak i owijce. Każdy musi przez to przejść. 

Trzymam kciuki, żeby nic się tam poważnego nie podziało.

Jutro pewnie podjadę do serwisu obok mnie, bo dziś mi go już zamknęli. Liczę, że tragedii nie będzie. Chociaż znając moje szczęście...

Bo mnie kurde coś podkusiło, żeby się zatrzymać na chwilkę w miejscu, w którym nigdy się nie zatrzymywałem..

Opublikowano

Nie straszę. To była totalnie moja głupota. Bo mogłem się nie wspinać tą prawą nogą jeśli się tylko przestawiałem. Mądry człowiek po szkodzie. Zamawiaj śmiało. Na światłach nie mam problemów. To był jakiś wybryk.

Opublikowano
16 godzin temu, Cris92 napisał:

Najwyżej będzie kosztowało więcej...

Nie tyle kosztowało więcej co potrwa dłużej 

Opublikowano
Nie tyle kosztowało więcej co potrwa dłużej 
Patrząc na prognozę pogody na najbliższe 7dni, fakt, że nie mam ciuchów na taką pogodę, oraz bolącą łydkę, nie jest to chyba taki wielki problem

Będzie git. Owijki na razie chyba nie będę wymieniał tylko załatam żółtą taśmą izolacyjną od tak jakbym miał jeszcze wyrżnąć. Wymieni się najwyżej za 3-4 miesiące.

Latajcy_behawioryzm
Opublikowano

Hej 🙂 W pierwszym wpisie w tym temacie pisałeś, że długo zastanawiałeś się czy brać Rose'a, czy Canyon'a. Czy mógłbyś powiedzieć co przeważyło szale na korzyść Canyona? Pytam, bo też teraz zastanawiam się nad tymi modelami ;)  

Opublikowano

@Latajcy_behawioryzm

Tylko i wyłącznie przeważyła zapłata w złotówkach zamiast w euro. Trzeba by się bawić w konta walutowe, revoluty, czy inne takie. Tak to jedno i to samo właściwie. Jedynie wkład supportu w Rose to pressfit, ale to większego znaczenia nie ma moim zdaniem. Cała reszta to właściwie to samo. Gdyby dało się za Rose zapłacić w PLN pewnie brałbym Rose, bo bardziej mi się podoba rama i jej wykończenie.

Opublikowano

@Eddek

Na razie sprawę z odblaskiem, torbą i lampką rozwiązałem tak:

a879cc00d0544b81f5d23f07f24b0a7d.jpg&key=c078a125964e2400fe7aa80690f2c1c5f63d8c53ae01788f9fb5f8352e7338a6616a09e72c75bb6b3fb02b01a7044411.jpg&key=d794d2a8acc4b885ebee8432b2c3c1237bb81cebf71070b60ccb34ca67cf82f0

Niestety obejma jest za mała, żeby zadziałał Twój pomysł z odblaskiem na ramie w miejscu opaski.

Teraz zostaje tylko namówić kogoś by w prezencie sprawił mi dzwonek Knog Oi

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie pytanie nowicjusza w temacie szosy:

1a319e7269089dfe046694a42a4e99db.jpg&key=9357b0043f732386be6357b288af9e2cd481ad9e54beabe777f00cd9bd1be213

Da się to prosto ustawić? Czy tiagra tak ma, że koło nie jest idealnie równo/symetrycznie między klockami? A może macie jakiś patent na to? Ja ostatecznie szybkozamykacz zamknąłem trzymając przedni hamulec. Myślicie, że to dobry pomysł? A może ja mam coś zepsute mimo, że to nowy rower?

Opublikowano

Nie za bardzo rozumiem,wkładasz koło  w widelec i nie jest symetrycznie .

Opublikowano

Dokładnie. Mogę poruszać nim nieco na boki. Jak po prostu wsadzę i zamknę to z lewej strony, patrząc od góry klocek jest może 1-2mm od obręczy, a z prawej 4mm. Tak plus minus, mówię na oko te wymiary.

Opublikowano

Nie patrz na klocki tylko na prześwit względem widelca. Ustaw koło tak aby prześwit z jednej i drugiej strony był jednakowy. Później pod tak ustawione koło ustaw hamulce.

Opublikowano

Jeżeli koło względem widelca jest nie symetryczne to nie jest ok.Zamykanie szybkozamykacza z nie do końca dobrze osadzonym kołem to nie jest dobry pomysł.

Opublikowano

A jak wy zakladacie koło przednie? Po prostu myk w widelec i zamykacie, czy nawet jeśli jest do góry kołami rower to przytrzymujecie koło i dopiero zamykacie?

Ja teraz właściwie dla testu zamknąłem na zaciśniętym przednim hamulcu. Zrobiłem to chwilę temu z rowerem do góry kołami, zakręciłem kołem i kręci się ono równo. Gdy było tak jak wcześniej podczas jazdy też nie widziałem nic złego. No dobra, a powiedzcie mi jak kompletnemu laikowi, jak przesunąć te klocki? W sensie mam równo włożone koło, jak je ustawić by były w równej odległości od obręczy? Nie miałem nigdy styczności z U-brake. Lata temu z V-brake (jakieś 15 lat temu?), a w poprzednim rowerze miałem tarcze i jestem trochę na bakier z czymś takim jak regulacja...

Opublikowano

Łapiesz ręką szczęki hamulca i całe obracasz na śrubie, która je trzyma :)Tak, tylko tyle hehe. 

• Lubię to! 1
Opublikowano
Łapiesz ręką szczęki hamulca i całe obracasz na śrubie, która je trzyma . Tak, tylko tyle hehe. 

O kurde. To na to bym nie wpadł, że trzeba poluzować śrubę mocującą szczęki do ramy. Prędzej bym kręcił tą po prawej stronie patrząc od frontu. Dobrze, że zapytałem, bo bym se narobił żuru. Jutro wrócę do tematu zanim pójdę kręcić. I chyba wrócę do luźnego włożenia koła w pozycji do góry nogami tak jak miałem. Wtedy ustawie szczęki i powinno być ok.

Opublikowano

Ale nic nie luzujesz. Po prostu obracasz szczęki, one nie są zamocowane na sztywno. Przynajmniej u mnie na 105 można je sobie dowolnie ustawić. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

W Tiagrze nie jest tak dobrze. Tam osie nie są symetryczne. Lewe ramie porusza się po dłuższym łuku gdyż jego osia obrotu jest śruba mocująca. Musi być ona mocno dokręcona gdyż lewa szczęka mocniej naciskając  przesuwała by cały hamulec. Także śrubę trzeba będzie popuścić.

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

A to sorry za wprowadzenie w błąd w takim razie.