Skocz do zawartości

[Propozycje] Amortyzator 2000 do 3999 zł

Lukasz88wro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To pike j lyrik nie mają takich samych goleni? (Średnice)

RadekMeridaBafang
Opublikowano
3 minuty temu, PiotrekGT napisał:

To pike j lyrik nie mają takich samych goleni? (Średnice)

Maja oba 35mm. Ale chyba wewnetrzna srednica jest inna.

Opublikowano

Liryk i Pike mają te same lagi górne i dolne, tym czym się różnią to komory powietrzne i tłumiki :)

Opublikowano

Znalazłem sklep w UK z damperami .. mają mnóstwo modeli a zwłaszcza do mojego Sparka 2018 - niestety cena jest nie mała . Może ktoś wie gdzie w Polsce kupić można damper do Sparka ? Dodam że ten rower ma ramę do której pasuje tylko wersja trunnion 165x45 - generalnie szukam w wersji zdalnie zamykanej z kierownicy . 🙂

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.02.2020 o 06:46, Kruk napisał:

Liryk i Pike mają te same lagi górne i dolne, tym czym się różnią to komory powietrzne i tłumiki :)

Pike ma inne golenie górne w związku z tym nie pasują airshafty z lyrika ale nie średnica a dlugość i pozycja przetoki wyrównjjącej ciśnienie w komorach +/-.

Z tego samego powodu (dł. goleni górnych) nie pasują zamiennie tłumiki aczkolwiek konstrukcyjnie są identyczne.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Cześć, panowie szukam amortyzatora rock shox do dirtu. Kwota jaką mogę przeznaczyć to 2000zl plus, minus 200zl. 

Co byście zaproponowali ponieważ moja przygoda zakończyła się 6lat temu na dj1 i się nie orientuje w sprzęcie na ten moment :)

Opublikowano

Da się w tej cenie wyszukać pike dj.

Opublikowano

Nie napisałeś nic o kole, osi itd. Zgaduj zgadula zepsuła się szklana kula 😉

Opublikowano
2 godziny temu, PrzeLuka napisał:

Nie napisałeś nic o kole, osi itd. Zgaduj zgadula zepsuła się szklana kula 😉

Sorki, koło to 26 i os jaka mnie interesuje to 15mm lub 20mm. Niestety rower muszę złożyć nowy bo raz, że przerwałem jadę na jakiś czas to jeszcze między czasie ukradziono mi dirtowkę. Dodam że zależy mi na nowym amorku. 

Opublikowano

Do dirtu na 26 dobrą opcją jest Pike DJ ale swoje kosztuje. 

Albo Manitou circus PRO 

Opublikowano

Witam

Chce kupić amortyzator i zastanawiam się pomiędzy Rock Shox Pike RC Charger 160mm, a Fox 36 fit 160mm.

Który z nich wiecej wytrzyma, który ma lepszy komfort pracy i ogólnie ktory z nich ma wiekszą wytrzymałość np. powierzchnia górnych goleni?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam

Opublikowano

Jak dbasz tak masz. Jak będziesz katował amor i nie serwisował to najbardziej hardcorowy amor zajedziesz szybko.

Oba amory są dobre, ja bym chyba celował w FOX'a ale jak chcesz sam coś serwisować to RS jest prostszy. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś wie czym jest podyktowana zmiana offsetu na 44mm w nowych SID-ach na 2021r? Mam w koszyku ten amor i dopiero po chwili zorientowałem się, że oferowane są tylko z takim offsetem. W obecnym amorze mam 51mm, czy znacząco zmieni się prowadzenie przy offsecie 44mm?

Opublikowano

Zmiejsza sie kąt głowki i ramy i chcą zachować zbliżona baze kół, nic strasznego ;)

• Lubię to! 1
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć, noszę się z wymianą amortyzatora z stockowej REBY na coś innego. Epic z 2018 posiada offset amortyzatora 51mm, część nowych amortyzatorów ma teraz offset 44mm. Boje się trochę poprawiać fabrykę, takie mam szczęście, że im chce lepiej tym wychodzi gorzej. 🙂

Zależy mi by mieć w skrócie lepszy amortyzator do XC, startuję w zawodach waga też ma znaczenie więc miło będzie urwać trochę gram. Oczywiście jestem zadowolony z REB`y, ale skoro już podjąłem decyzję to trzeba iść za ciosem. W obecnym amorku nie mam manetki na kierownicy, chyba chętnie do tego wrócę, miałem w Marzocchi RLO 44. Piszę chyba, bo dam się przekonać argumentami do wersji bez, jeśli do mnie trafią. Jakie jest wasze doświadczenie ?

Rozważałem trzy amortyzatory.

FOX 32 

SID 

DT SWISS F232

Na początku oczy mi się świeciły do nowego SID SL, niestety nie występuje on z offsetem 51mm. Tak jak pisałem i trochę to konsultowałem (nie miałem poczucia, że mój rozmówca wie w 100% o czym mówi) boję się zmiany offsetu. Nie wiem co to zmieni w rowerze. Dobrze mi się EPIC'iem HT jeździ. Według mojego rozmówcy powinienem szukać offsetu fabrycznego. Argumentów nie umiał mi przedstawić. Jakimś rozwiązaniem jest Rock Shox SID Ultimate Carbon. Mam on offset 51mm. Trochę mi waga nie pasuje bo w sumie to nie będzie dużej różnicy odnośnie REBY. Oczywiście jest to lepiej pracujący amortyzator, bez dwóch zdań.

FOX 32 FLOAT FACTORY STEP CAST 29 FIT4 REMOTE 15X110 BOOST TAPERED OFFSET 51 zachwyca wagą, drogi serwis, tyle o nim wiem. Nie znalazłem jakiegoś obiektywnego porównania do SID'a. Jedynie ogólne stwierdzenia, płynniej pracuje w średnim zakresie. Lub stwierdzenie, że FOX jest lepszy do sportu a SID do dłuższej jazdy. Nie wiem czy opinia o średniej sztywności dotyczy też tego modelu.

Dt Swiss, testów brak. Korci, bo kiedyś słyszałem, że to dobry sztuciec. Nie do końca pisali o tym modelu, ale chwalono amortyzator DT. Nie potrafię powiedzieć jak dawno to było.

Czy mogę prosić Was o zdanie w tym temacie. Ps. nie będę sam serwisował amortyzatora, ważę o koło 70kg. Wracając do offsetu, mam wrażenie, że zdania są podzielone w internecie, tak jak powyżej "nie ma to znaczenia" lub, "nie ruszaj, powinien być taki jak przewidział producent ramy".

Pozdrawiam Paweł i dzięki za przemyślenia

Edytowane przez Wilkor
Opublikowano (edytowane)

Zakupiłem, więc już bez znaczenia ;-)

Edytowane przez Wilkor
zakup