Kruk Opublikowano 18 Listopada 2019 Opublikowano 18 Listopada 2019 Spoko myśl myśl, bo na topowy sprzęt trzeba mieć kasy, także trzeba dobrze się zastanowić Ja osobiście bym brał 2 przy założeniu serwisów sam, jak tylko serwis to brałbym 1 .
Kkaaeell Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Z nowym sezonem postanowiem zakupic nowy widełv(do ok. 3000zl). Wybor padl na RS Pike. Niestety ilosc tłumikow i roznorodnosc sprazyn powietrznych powoduje kolejny młyn w mozgownicy. Co do sprezyny powietrznej to zdecydowalem sie na Debonair. Zagwostka sa dla mnie Tłumiki RC, RC2, RCT3. Wiem ze RC to OEM wiec tego wolal bym unikac. Czym tak napawde rozni sie RC2 od RCT3?
Kruk Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Pike za 3000 złotych ? ;D nieee jego wyrwiesz za około 2000-2500. Debon air to lepsza, komora choć czasem problematyczna. Tłumik bierz Chargera 2 z RCT3 to najdroższa opcja: https://www.olx.pl/oferta/amortyzator-rowerowy-rock-shox-pike-29-rct3-dualair-nowy-CID767-IDxLnBB.html#860d085d03 taki np.
Ares Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 W dniu 4.01.2020 o 17:11, Kkaaeell napisał: Z nowym sezonem postanowiem zakupic nowy widełv(do ok. 3000zl). Wybor padl na RS Pike. Niestety ilosc tłumikow i roznorodnosc sprazyn powietrznych powoduje kolejny młyn w mozgownicy. Co do sprezyny powietrznej to zdecydowalem sie na Debonair. Zagwostka sa dla mnie Tłumiki RC, RC2, RCT3. Wiem ze RC to OEM wiec tego wolal bym unikac. Czym tak napawde rozni sie RC2 od RCT3? Nie ogarniam tych wszystkich bajerów RS'a ale wydaje mi się, że nowe "Pajki" nie mają RC2. To chyba dotyczy tego nowego tłumika Charger 2 w Lyriku gdzie jest taka wersja. Tak czy inaczej wszystko rozchodzi się o mnogość ustawień. Ja wyznaję zasadę więcej jazdy niż zabawy z tymi pierdołami więc zawsze wybieram takie wersje między podstawą a wypasem. Tak ogólnie za 3K to i Fox'y idzie dostać nawet w wersji Elite z Fit4.
Kkaaeell Opublikowano 6 Stycznia 2020 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Nad foxem 34 sie zastanawielm ale Fonika pisala ze sa problemy ze schodzaca anoda z goleni
Kkaaeell Opublikowano 6 Stycznia 2020 Opublikowano 6 Stycznia 2020 22 godziny temu, Kruk napisał: Pike za 3000 złotych ? ;D nieee jego wyrwiesz za około 2000-2500 rct3 debon air 29 boost?
marcusling Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 W dniu 18.11.2019 o 08:04, Kruk napisał: Spoko myśl myśl, bo na topowy sprzęt trzeba mieć kasy, także trzeba dobrze się zastanowić Ja osobiście bym brał 2 przy założeniu serwisów sam, jak tylko serwis to brałbym 1 . Z miłą chęcią chciałbym sobie sprawić ten amor - opcja 2 - ale trzeba czekać aż do marca bo w tej chwili po prostu nie jest dostępny.
m@rcin Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 Miałem taki dylemat jak zastanawiałem się co wybrać Thrill Hilla 4 czy Epica Experta. Finalnie wybrałem Speca 😁
RadekMeridaBafang Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Witajcie, Chcialem sie Was zapytac, doradzic, co myslicie o tych amorkach a szczegolnie o Lyriku. Planuje go zakupic bo jest w rewelacyjnej cenie okolo 3 000 zlotych. Docelowo bede go uzywal w noej ramie dla skoku.140-170 mm a jeszcze przez kilka miesiecy bym go uzywal ze skokiem 120 mm po upgradzie sprezyny Debonair. Fox 34 nie dosc ze jest drozszy to ma mniej regulacji. Lyrik w porownaniu do Fox 36 wychodzi bardzo podobnie. Niektoeym bardziej odpoawiada Lyrik, niektorym Fox 36 ale wszyscy podkreslaja ze sa to bardzo subtelne roznice. O Fox 36 nawet nie mysle bo cena jest porazajaca. Fox 34 chodzi za okolo 3 500 tys wiec drozej od Lyrika. I glowne watpliwosci to sa czy ten Lyrik bedzie amorkiem ktory rzeczywiscie odciazy dlonie. Mam juz naprawde dosc bolacych rąk i wymuszonych czestych przerw w jezdzie. Dodam ze bede go uzytkowal na ebiku. Ewentualnie rozejrzec sie za czyms jeszcze? Pozdrowionka
vdcmike Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 (edytowane) Jeśli lyrik ma chargera 2.1 to 3k jest niezłą ale nie rewelacyjną ceną. Da się ustawić żeby był czuły ale zależy jak i po czym jeździsz - zwykłe stawy stanowią tą pierwszą linię amortyzacji a zawieszenie pozwala utrzymać jeźdźca przy życiu. Edytowane 6 Lutego 2020 przez vdcmike
RadekMeridaBafang Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Wiesz, obecna cena to okolo 3 500 zlotych, wiec 3k to dobra cena. A jezdze po dosc nieciekawym terenie jak kocie łby, duzo korzeni, kamieniste sciezki, pelno galezi. Łapy po prostu dostaja i to niezle.
Kruk Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 5 godzin temu, RadekMeridaBafang napisał: I glowne watpliwosci to sa czy ten Lyrik bedzie amorkiem ktory rzeczywiscie odciazy dlonie. Mam juz naprawde dosc bolacych rąk i wymuszonych czestych przerw w jezdzie. To masz skopane coś w ustawieniu siodła itd. jak tak Cie ręce bolą. Inaczej, bike fit się kłania. Lyrik to super amor, z masą ustawień. A sam charger 2.1 robi robotę. 3000 za niego to nie dużo ale nie rewelacyjnie, ja widziałem go za 2500 złotych. Jak chcesz aby był czuł na początku to musisz się progresją jego pobawić czyli tokeny do sprężyny powietrznej i ciut mniejsze ciśnienie
RadekMeridaBafang Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 2 minuty temu, Kruk napisał: To masz skopane coś w ustawieniu siodła itd. jak tak Cie ręce bolą. Inaczej, bike fit się kłania. Lyrik to super amor, z masą ustawień. A sam charger 2.1 robi robotę. 3000 za niego to nie dużo ale nie rewelacyjnie, ja widziałem go za 2500 złotych. Jak chcesz aby był czuł na początku to musisz się progresją jego pobawić czyli tokeny do sprężyny powietrznej i ciut mniejsze ciśnienie Bike fiting mialem robiony przez znajomego. Swoja droga mam pewne problemy z miesniami wiec na pewno bardziej to odczuwam. A druga rzecz to obecny Fox z tłumikiem Terralogic to juz chyba nie ta technologia. Tym bardziej holenie 32 mm do elektryka to troche za mało. 2 500 zlotych to moze ta wczesniejsza wersja 2019. Teraz wydaje mi sie ze przed sezonem.i tak jest troszke taniej. Czyli co bez problemu ładowac sie w ten amorek? Chyba bardzi3j czulego nic nie znajde...
Kruk Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 No to kumam czemu tak czujesz. Golenie jak golenie, ale dobry tłumik robi robotę. Pomiędzy nowym Lyrikiem 2020 a 2018/2019 jest tylko wizualna różnica. Ja za 2500 zł. widziałem z chargerem 2,1. debon air. 29 koło, tapered, 15 ośką, 160 lub 170 skoku. Na pewno jest super , ale jak tak bardzo chcesz poduszkę zrobić z amora to chyba tylko amory do DH.
RadekMeridaBafang Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 17 minut temu, Kruk napisał: No to kumam czemu tak czujesz. Golenie jak golenie, ale dobry tłumik robi robotę. Pomiędzy nowym Lyrikiem 2020 a 2018/2019 jest tylko wizualna różnica. Ja za 2500 zł. widziałem z chargerem 2,1. debon air. 29 koło, tapered, 15 ośką, 160 lub 170 skoku. Na pewno jest super , ale jak tak bardzo chcesz poduszkę zrobić z amora to chyba tylko amory do DH. Tylko albo az jesli chodzi o wizualna roznice:) No to jest taki amor prawie jak do DH ze skokiem 180 mm. Mega tutaj jest to ze mozna zmieniac skok od 120 do 180 mm. Czyli co, nad Foxem 34 sie nawet nie zastanawiac?
Kkaaeell Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Gdzie ty kruku takie okazje widziales?
Kruk Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Fox nie jest zły przecież. Jeden lubi czekoladę, a drugi jak mu się tyłek ogniem przypala Ja lubię RS'y ale każdy czegoś innego się spodziewa po amorze. Szczerze? Idź do sklepu dobrego iposzukaj liryka i Foxa i pouginaj Godzinę temu, Kkaaeell napisał: Gdzie ty kruku takie okazje widziales? łooo toja to widziałem z 2-3 miechy temu.
RadekMeridaBafang Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Godzinę temu, Kruk napisał: Fox nie jest zły przecież. Jeden lubi czekoladę, a drugi jak mu się tyłek ogniem przypala Ja lubię RS'y ale każdy czegoś innego się spodziewa po amorze. Szczerze? Idź do sklepu dobrego iposzukaj liryka i Foxa i pouginaj łooo toja to widziałem z 2-3 miechy temu. No ja nie mowie ze zly tylko konkretnie porownujac do Lyrika jak wypada. Od samego uginania nie bede przecież wiedzial jak pracuja. To tylko na trasie sie da sprawdzic:)
Kruk Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 To najlepiej jakby się wypowiedzieli posiadacze poszczególnych amorów. Ja lubię RS'y za wiele rzeczy, a nowe chargery robią robotę.
RadekMeridaBafang Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Teraz, Kruk napisał: To najlepiej jakby się wypowiedzieli posiadacze poszczególnych amorów. Ja lubię RS'y za wiele rzeczy, a nowe chargery robią robotę. A warto kupic od razu shaft z 1 cm skoku wiecej bo bedzie sie zapadał czy to zjawisko tu nie wystepuje?
Kruk Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 W sensie amora zamiast 160 mm tylko 170mm tak ? Ponoć występuje.
vdcmike Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Nie będzie się zapadł chyba że nie będzie Ci się chciało podejść na poważnie do ustawień (szczególnie liczba tokenów, ciśnienie i kompresja). Pamiętajmy też, że nie jest to widelec, który ma wygładzać kostkę brukową tylko do porządnej łapanki --zawsze będzie mniej czuły niż widły do xc (chociażby ze względu na średnicę tłoka i goleni) z tej samej półki cenowej. Niektórzy jednak jeżdżąc w terenie dostępnym dla graveli chcą konieczbie w amorze enduro pełny skok wykorzystywać.
RadekMeridaBafang Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 16 minut temu, vdcmike napisał: Nie będzie się zapadł chyba że nie będzie Ci się chciało podejść na poważnie do ustawień (szczególnie liczba tokenów, ciśnienie i kompresja). Pamiętajmy też, że nie jest to widelec, który ma wygładzać kostkę brukową tylko do porządnej łapanki --zawsze będzie mniej czuły niż widły do xc (chociażby ze względu na średnicę tłoka i goleni) z tej samej półki cenowej. Niektórzy jednak jeżdżąc w terenie dostępnym dla graveli chcą konieczbie w amorze enduro pełny skok wykorzystywać. No wlasnie sie tego obawiam czy ten amortyzator to bedzie to. Mieszkam w terenie gdzie sa porzadne gorki ale miedzy lasami albo i w lasach sa np kostki brukowe totalnie dziurawe i drogi zwirowo kamieniste. Wiec nie chodzi mi o to ze amorek mial skok nie wiadomo jak duzy bo ten planowalem zakupic i tak w wersji 150 mm tylko zeby najlepiej amortyzowal teren. Szukac zatem cos innego?
vdcmike Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Zaraz się okaże, że również reszta roweru na wyrost a przecież nie załadujesz do ciężkiego fulla ze skokiem 140+ SIDa 120mm.
RadekMeridaBafang Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 25 minut temu, vdcmike napisał: Zaraz się okaże, że również reszta roweru na wyrost a przecież nie załadujesz do ciężkiego fulla ze skokiem 140+ SIDa 120mm. Obecnie szukam dla skoku ok 140 mm. Obecnie mam rame do xc do 100 mm i to jest absolutnie za malo. A pomysl na Lyrik stad ze ma najlepsze bebechy i jest najwyzszym modelem. Regulacja skoku od 120 do 180 jest również mega opcja. Przy elektryku potrzebuje jednak wiekszych goleni jak 32.
Rekomendowane odpowiedzi