Skocz do zawartości

[Propozycje] Amortyzator 2000 do 3999 zł

Lukasz88wro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, PrzeLuka napisał:

Przeniosłem.

W tym budżecie rozglądałbym się za SIDem. Może na carbonie by się coś nawet ustrzelić dalo. Trzeba poszukać.

Ja bym kupił FOXa Racing Shox 32 Float Performance 29 QR15

https://allegro.pl/oferta/fox-racing-shox-32-float-performance-29-qr15-8049264114?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=CjwKCAjw2cTmBRAVEiwA8YMgzSgztuZs2kMi-kcusJ6jqIoMC60b_QwDk2bUPpzX9cpMQp79QwwHHBoCGDQQAvD_BwE

Opublikowano

Amortyzator warty więcej niż połowa nowego roweru...a trzeba było zwiększyć budżet i kupić lepszy rower.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jeśli ma to taperowane stery to na w Centrum Rowerowe masz Rebe RL w promocji za 1774.99zł

Opublikowano

Aaa Rybkę można wyrwać za nawet 1300 złotych :D Nową :D

Opublikowano

Co tylko potwierdza że nie trzeba wydawać kroci żeby zrobić fajny upgrade. 

Opublikowano

To też racja, bo Reba dużo się nie różni od Sida, chyba że weźmiemy pod uwagę SID'a WW to już trochę różnic jest :)

Opublikowano

Dzięki za fajne propozycje! Myślę że Reba jest całkiem fajna i chyba na nią postawie. Czyli Reba w zasadzie różni się od Sida tylko wagą ? Ważę 67 kg

Opublikowano

Znaczy się zależy model się porówna. bo SID ma ich kilka.

-SID RL czyli podstawowy SID z normalną koroną i tłumikiem Charger 2

-SID RLC dodatkowa funkcja flood gate w tłumiku Charger 2 oraz komora powietrzna Debon Air

-SIR WC  wszystko to co SID RLC tylko korona jest karbonowa :) i waga mniejsza

Opublikowano

Kupuj Rebę i tyle bardzo dobre usprawnienie wyjdzie; trochę nie porozumienie (moim zdaniem) proponowanie karbonowych koron czy kashimy no chyba, że tolek237 ma takie zapotrzebowanie :D a jakby miał to raczej byłby obeznany w temacie.

23 godziny temu, tolek237 napisał:

SR Suntour XCR32 air LOR. Chciałbym jednak lżejszy

23 godziny temu, tolek237 napisał:

nie śćigam się ale lubię sobie dynamiczniej i sprawnie pojechać a małe odchudzenie byłoby ciekawe

Opublikowano

Swoją drogą to Reba będzie jakieś 500g lżejsza od tego kowadła XCR a to już niezły zysk wagowy. Wywal jeszcze dętki :D

Opublikowano

Więc pozostaje szukać reby za 1300 zł:) jeśli gdzieś znajdę

Dzięki jeszcze raz! To będzie sezon ;)

Opublikowano
21 godzin temu, Kruk napisał:

Np.

a ten amor to przynajmniej pod oś boost?

Opublikowano

Zawsze to pewniej z gwarancją.

Teraz, Kruk napisał:

Pewnie będziesz miał gwarancje.

Opublikowano

Dokładnie, a powiedz ile zapłaciłeś? Albo daj link do modelu, tak z ciekawości pytam :)

I warto by zobaczyć czy w środku wszystko gra czyli przegląd podstawowy powinno się zrobić. 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Kruk napisał:

Dokładnie, a powiedz ile zapłaciłeś? Albo daj link do modelu, tak z ciekawości pytam :)

I warto by zobaczyć czy w środku wszystko gra czyli przegląd podstawowy powinno się zrobić. 

Wyszedł niezły motyw bo Reba już jechała do Kielc i musiałem ją powstrzymać gdyż ma niewłaściwą oś która nie pasuje do mocowania boost:) Więc znalałęm Rebe z w innym sklepie i wygląda tak : https://www.sbike.pl/rock-shox-amortyzator-rock-shox-reba-rl-29-100mm-tapered-15x110-boost-2019-o_l_10531.html

Edytowane przez tolek237
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Cześć, i kupiłeś dt ? Sam stoję przed tym wyborem. Dokładnie mam problem między tymi dwoma amortyzatorami jednak jeżdzę na ht.

Opublikowano

I bardzo dobrze, tylko pamiętaj że czym droższy amor to nie znaczy że nie trzeba go serwisować, wręcz przeciwnie. Czym droższy amor, czym lepiej i płynniej pracuje tym częściej trzeba mu robić serwisu :) 

To taka uwaga na przyszłość, owocnego użytkowania :) 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam zastanawiam się nad nowym sprzętem do xc. Pierwszy z nich (rose thrill hill) posiada podczas konfiguracji ma do wyboru 2 różne zestawy amortyzatorów bez konieczności dopłaty. Kolejny sprzęt to spec epic z brainem. 

Pierwszy z nich to 

FOX Float 32 Step-Cast Factory, remote push, 29" BOOST/rear shock: FOX Float DPS Factory

Drugi to

ROCK SHOX SID ULTIMATE CARBON, CHARGER 2 RLC, DEBONAIR, 29" BOOST/REAR SHOCK: SHOX, DELUXE ULTIMATE

W kolejnym rowerze występuje zestaw 

Dumper Custom RockShox Micro Brain shock w/ Spike Valve, AUTOSAG, 51x257mm

Widelec RockShox SID Brain 29, Solo Air, Bottom-adjust Brain Fade, 15x110mm Maxle® Stealth thru-axle, 42mm offset, 100mm of travel

Kompletnie nie mam pojęcia, który z tych zestawów byłby lepszy pod względem użytkowania, bardziej wytrzymały oraz łatwiejszy w serwisowaniu.

Wiem że zestaw speca z brainem tani w serwisowaniu nie jest ale czy byłby najlepszym wyborem ?

Opublikowano (edytowane)

Masz 3 opcje tak jak piszesz:

1.FOX Float 32 Step-Cast Factory, remote push, 29" BOOST/rear shock: FOX Float DPS Factory

Na prawdę porządny sprzęt, choć widelec trochę zbyt gibki przez jego ekstremalne odchudzanie, ale ogólnie praca samego amora jak i dampera to miodzio, ich mnogość regulacji...no bajka. Aaale jeśli nie masz zaplecza serwisowego jakiegoś i nie masz zdolności manualnych to jak idzie o serwis będzie ciężko a raczej ciężej niż z Rock Shoxami, także raczej oddawanie do serwisu. Serwis drogi jak idzie o zlecenie go firmie, drogi sprzęt=drogi serwis.

Praca - 10, Serwis - 7,5 , Technologie - 10, Wygląd - 9? Koszt serwisu - 9,5 Waga - 10

2.ROCK SHOX SID ULTIMATE CARBON, CHARGER 2 RLC, DEBONAIR, 29" BOOST/REAR SHOCK: SHOX, DELUXE ULTIMATE

Ten zestaw jest super, Amor jak i damper nie odbiega wcale pracą od najlepszych FOX;ów dzięki tłumikowi Charger 2, mam ten tłumik w SiDzie i jest bardzo dobry, nie ma porównania do starszych modeli. Serwis jak tu o RS'a jest banalny aaaale sam tłumik już wymaga uwagi i sprzętu także jest ciut trudniej. Jak idzie o damper tak samo jak w FOXie bez smykałki i umiejętności rozbierać go nie polecam, tylko serwis. Nie mniej do ogarnięcia, koszt serwisu wysoki jak idzie o zlecenie do serwisu, nie mniej da się to ogarnąć u siebie.

Praca - 9,5, Serwis -9 , Technologie - 10, Wygląd - 9? Koszt serwisu - 8,5 Waga - 9

3,Widelec RockShox SID Brain 29, Solo Air, Bottom-adjust Brain Fade, 15x110mm Maxle® Stealth thru-axle, 42mm offset, 100mm of travel + Damper Custom RockShox Micro Brain shock w/ Spike Valve, AUTOSAG, 51x257mm

Tutaj już mamy do czynienia z technologią BRAIN i w amorze i w damperze. Jest to nic innego jak technologia inteligentnej blokady i utwardzania się amortyzacji, bez konieczności blokowania z manetki. Czyli jak ma amor i damper działać to działa, jak jest prosta trasa to jest twardy. O braine można sobie poczytać w necie. Jak idzie o to to jak wygląda serwis to tutaj już jak z FOXem albo potrafisz i masz sprzęt albo serwis, nie ma próbowania, tutaj sam tłumik jest bardziej skomplikowany niż Charger 2. Fajna sprawa bonie trzeba myśleć o blokowaniu, bajer i na pewno jest używany przez zawodowców.

Praca - 9,5, Serwis -8 , Technologie - 10, Wygląd - 9,5? Koszt serwisu - 8,5 Waga - 9.5

I od razu zaznaczę, bo widzę że sarkazm się wylewa ostatnio, to jest MOJE subiektywne odczucie jak idzie o te amory, to nie jest ich recenzja tylko subiektywne odczucia, nie serwisowałem ich nigdy, tylko oglądałem jak się je serwisuje, co jest potrzebne, słuchałem ludzi których je posiadają, ogólne zbieranie informacji na ich temat i nie jestem ekspertem. :)

Dodam jeszcze to co jest znane wielu, że drogi amor i damper....które pracują super, wymagają innego traktowania niż amor za 600 czy 1000 złotych, wiadomo że to nie jest jajko tylko topowe sprzęty ale ich praca wynika z ich spasowania elementów i ich jakości, bez regularnych serwisów tracą swoje plusy jak idzie o płynność pracy i można się nieźle wbić na koszty. Trzeba mieć to z tyłu w głowie :) Jak to się mówi " jak się dba tak się ma "

Powodzenia w zakupach i pochwal się jak kupisz jakiś zestaw :D

Edytowane przez Kruk
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź no mam o czym pomyśleć zwłaszcza że nigdy nie miałem okazji testowania tych amortyzatorów. Przeglądając strony z rowerami zauważyłem że bardziej popularny jest RS w topowych modelach.