PiotrekGT Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Do jakiej ramy to będzie? Pytam z ciekawości
RadekMeridaBafang Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 3 minuty temu, PiotrekGT napisał: Do jakiej ramy to będzie? Pytam z ciekawości Byc moze Zumbi F11 albo cos Cube.
Kruk Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 A może jakiegoś lefciaka z większym skokiem? One są mega czułe
RadekMeridaBafang Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 2 minuty temu, Kruk napisał: A może jakiegoś lefciaka z większym skokiem? One są mega czułe Chyba by to zaburzylo moje feng shui:)
Kruk Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 hehe no to masz na serio niezły dylemat, bo chcesz mega czułości i większego skoku. Musisz i tak wybrać coś po środku albo faktycznie iść w Lefty.
RadekMeridaBafang Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 7 minut temu, Kruk napisał: hehe no to masz na serio niezły dylemat, bo chcesz mega czułości i większego skoku. Musisz i tak wybrać coś po środku albo faktycznie iść w Lefty. Czyli to jest jednak taka zasada ze im wiekszy skok tym mniejsza czulosc? Skok 140 mm to tak raczej max. W tym zakresie szukam ramy. Bo tak to bym zostal przy Foxie 32 ale jednak srednica goleni troszke za mala.
Kruk Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Nie ma takiej zasady, dużą rolę gra tłumik
vdcmike Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Próbowałem "poprzedni" (sprzed chargera 2.1) model lyrika zrobic na 120mm i się nie dało (za długie górne golenia miał). Obecnie nawet piszą, że min. 150mm. To pike ma możliwość 120-160mm i tłumik ten sam co lyrik. Odnośnie czułości to jak wspomniałem trzeba się będzie pomęczyć z doborem tokenów. Będziesz miał jako taką czułość na małych nierównociach i może SAG w okolicy 40%
Kruk Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 32 minuty temu, vdcmike napisał: Odnośnie czułości to jak wspomniałem trzeba się będzie pomęczyć z doborem tokenów. Albo zaszaleć kupić MRP Ramp Control i mieć regulacje progresji pod ręką Mam i polecam.
RadekMeridaBafang Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 4 godziny temu, vdcmike napisał: Próbowałem "poprzedni" (sprzed chargera 2.1) model lyrika zrobic na 120mm i się nie dało (za długie górne golenia miał). Obecnie nawet piszą, że min. 150mm. To pike ma możliwość 120-160mm i tłumik ten sam co lyrik. Odnośnie czułości to jak wspomniałem trzeba się będzie pomęczyć z doborem tokenów. Będziesz miał jako taką czułość na małych nierównociach i może SAG w okolicy 40% A probowales zmienic skok zmieniajac denonair air shaft na 120 czy inaczej to robiles, dajac np jakies podkladki? I czemu piszesz ze bede mial jako taka czulosc? Przecież ma on najlepszy tłumik oraz powiekszona komore negatywną co powinno przekladac sie na jeszcze wieksza czulosc a nie jako taką... 3 godziny temu, Kruk napisał: Albo zaszaleć kupić MRP Ramp Control i mieć regulacje progresji pod ręką Mam i polecam. Albo ACS3 ktore jest ponoc fenomenalne. Ale najpierw trzeba miec gdzie to wsadzic 😄
RadekMeridaBafang Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 8 minut temu, Kruk napisał: A to ACS3 nie jest tylko do foxów ? Do paru modeli Rock Shoxow rowniez.
Kruk Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Tak czy inaczej masz ciężki orzech do zgryzienia. Ja w takim wypadku poleciłbym Leftiego bo mega czuły i ma duży skok ale no jego serwis jest skomplikowany i kosztowny.
RadekMeridaBafang Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 2 godziny temu, Kruk napisał: Tak czy inaczej masz ciężki orzech do zgryzienia. Ja w takim wypadku poleciłbym Leftiego bo mega czuły i ma duży skok ale no jego serwis jest skomplikowany i kosztowny. Cena Leftego jest dla mnie nieakceptowalna a do tego wyglad:) a skok Lefty Ocho ma widze 100 mm, chyba ze sa rozne...
Kruk Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Raczej myślałem o lefty pbr super max 140mm chyba tak się on nazywa.
vdcmike Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 3 godziny temu, RadekMeridaBafang napisał: A probowales zmienic skok zmieniajac denonair air shaft na 120 czy inaczej to robiles, dajac np jakies podkladki? I czemu piszesz ze bede mial jako taka czulosc? Przecież ma on najlepszy tłumik oraz powiekszona komore negatywną co powinno przekladac sie na jeszcze wieksza czulosc a nie jako taką... Albo ACS3 ktore jest ponoc fenomenalne. Ale najpierw trzeba miec gdzie to wsadzic 😄 Jak próbowałem to do yari/lyrika dba byly dostępne wyłącznie shafty 140-180. Próbowałem z shaftem z pike'a i nie działało to dobrze (tłok nominalnie nie byl na wysokości w której dochodzi do wyrównania ciśnień). Będziesz miał czułość jak przystało na topowe widelce enduro czyli do łomotu nie wybierania liści. Pod takie zastosowanie zostały dobrane fabrycznie objętości komór + i -. Jak obnizysz ciśnienie i dołożysz tokenów to sporo poszukuje SAG A co za tym idzie skuteczność działania komory -.
RadekMeridaBafang Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 12 minut temu, vdcmike napisał: Jak próbowałem to do yari/lyrika dba byly dostępne wyłącznie shafty 140-180. Próbowałem z shaftem z pike'a i nie działało to dobrze (tłok nominalnie nie byl na wysokości w której dochodzi do wyrównania ciśnień). Będziesz miał czułość jak przystało na topowe widelce enduro czyli do łomotu nie wybierania liści. Pod takie zastosowanie zostały dobrane fabrycznie objętości komór + i -. Jak obnizysz ciśnienie i dołożysz tokenów to sporo poszukuje SAG A co za tym idzie skuteczność działania komory -. No teraz sa dostepne shafty do yarika/lyrika sa dokladnie te same z tym ze od 120 do 140 sa wedle rysunkow twchnicznych i opisow tylko do yarika ale srednice goleni wewnetrznej maja te same wiec powinno dzialac. Kontaktowalem sie z kilkoma serwisami i sklaniaja sie do mojej teorii:) Czyli co jednak nie pchac sie w tego Lyrika? Czy da sie to tak wyregulowac tokenami i cisnieniem ze bedzie lepiej niz na jakims innym? Isc w Foxa 34 o skoku max 140mm?
Ares Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 W Fox'a bym nie wchodził bo coraz częściej zaczynają wychodzić wady z powycieranymi anodami. Rozmawiałem kiedyś z gościem co wsadził do fulla xc starszego Pike i daje to radę. Kwestia ustawień i dobrania odpowiedniej ilości tokenów.
vdcmike Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) Problem jest taki, że masz trochę rozbieżne oczekiwania. Chcesz wideł w najcięższy teren i do skoków ale żeby chodził na stosunkowo niewielkich nierównociach jak filigranowy Fox 32 Factory. Edytowane 7 Lutego 2020 przez vdcmike
RadekMeridaBafang Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Teraz, vdcmike napisał: Problem jest taki, że masz trochę rozbieżne oczekiwania. Chcesz wideł w najcięższy teren i do skoków żeby chodził na stosunkowo niewielkich nierównociach jak filigranowy Fox 32 Factory. To nie jest ze chcę tylko sugeruje sie roznymi opiniami i chocby rozmowami z serwisami jak wichu 33 workshop i serwis od srama. Wszyscy mowia ze do elektryka to po pierwsze wieksze golenie oraz ze lyrik bedzie chodzil najlepiej. Nie chce drugi raz popelnic bledu dlatego pytam sie tutaj Was. Ostatnio kupilem Foxa 32 Terralogic za 1300 zlotych i generalnie fajnie bo wiecie na Kashimie itd ale jednak tłumik jest z roku 2011 a sprezyna powietrzna na 2 sprezyny, teraz wyglada to troszke inaczej.
Ares Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Twoje pytania są obarczone pewnym ryzykiem bo z tego co kojarzę masz samoróbkę z tego elektryka. Ile osób ma takie coś z obecnymi topowymi amorami? Też uważam, że Lyrik to najlepszy stosunek ceny do jakości.
Huberto20 Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Jak nie lyrika to bierz pike'a. Kolega ma starszego w wersji Race i jest mega czuły. Ale sprężynowy. Nierówności wybiera bardzo dobrze i jest dużo tańszy
vdcmike Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 Pike kosztuje tyle samo a często mawet drożej niż jego odpowiednik z lyrika.
RadekMeridaBafang Opublikowano 8 Lutego 2020 Opublikowano 8 Lutego 2020 No i chyba zdecyduje sie na Lyrika tym bardziej ze ma piekne wisniowe dolne lagi idealnie wpasowujace sie w rame. Z tego co wyczytalem to wieksze golenie generalnie oprocz wiekszej sztywnosci i naturalnie wytrzymalosci powoduja wieksza czulosc na przeszkody z racji wiekszej srednicy. Zastanawia mnie tylko czy jak sie ustawi skok 120 mm to wtedy dalej bedzie go moxna traktowac jako enduro czy juz nie:)
Rekomendowane odpowiedzi