Skocz do zawartości

SAVA HERD 6.0

dmxzor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.03.2020 o 14:11, Andrzej62 napisał:

Tak, sylwetka jest wyciągnięta i dla kogoś nie wprawionego może powodować niedomagania bólowe 😜. Zalecałbym Ci próbę jazdy na szosówce tego typu. Ja zaczynałem od enduro i stopniowo obniżałem się nad kierownicą. Mam dwa rowery, ale 99% jeżdżę na Sava. To mój świadomy wybór - race. Tu też przekładałem stopniowo podkładki spod mostka nad mostek ☺️. Jak  przejedziesz ze 20km na takim rowerze to będziesz wiedział czy taki chcesz.

Andrzej62, a jak oceniasz fabryczną owijkę, wygodna, czy od razu do wymiany?

27 minut temu, mareq napisał:

Edytowane przez eres22
Opublikowano

Zdjęcie nie oddaje faktycznego wyglądu owijki. Sam podczas oględzin przed zakupowych zastanawiałem się co to jest takie błyszczące.  Okazało się , że to nie jest standardowa gładka guma tylko gruby , mięsisty i okryty jakby nabłonkiem materiał. Posiada nieregularne, drobne  wgłębienia co eliminuje pocenie się dłoni. Bardzo miły i miękki w dotyku. Na zdjęciu powoduje lekką poświatę, zaś w rzeczywistości tego nie widać. Absolutnie nie do wymiany 🙂

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć Grupowiczom

Zakład SAVA znajduje się aktualnie w Łazach koło Piaseczna, pod Warszawą. Produkcja została przeniesiona z Bielan Wrocławskich pod koniec lutego i od tamtej pory działamy w woj. mazowieckim. 🙂

Jeśli jesteś zainteresowany / zainteresowana obejrzeniem roweru, przymiarką i jazdą próbną to zapraszam do kontaktu: 506 32 55 95

Pozdrawiam
Mateusz Gawron, Rowery SAVA

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 20.07.2020 o 12:02, mategawron napisał:

Cześć Grupowiczom

Zakład SAVA znajduje się aktualnie w Łazach koło Piaseczna, pod Warszawą. Produkcja została przeniesiona z Bielan Wrocławskich pod koniec lutego i od tamtej pory działamy w woj. mazowieckim. 🙂

Jeśli jesteś zainteresowany / zainteresowana obejrzeniem roweru, przymiarką i jazdą próbną to zapraszam do kontaktu: 506 32 55 95

Pozdrawiam

Czy planujecie rowery dla osób 190cm< bo stylistyka jak i budżet jest strasznie kuszący, ale niestety rama 54cm, to trochę mało :/ ... przynajmniej jakieś 58cm w planach? Chodzi mi o modele w budżecie około 5000zł.

Opublikowano

@Andrzej62 

i jak rower? Nadal w całości? Jest spore zainteresowanie nawet na grupach zagranicznych i każda opinia użytkownika jest na wagę złota :D

Opublikowano
6 godzin temu, Marek Horoś napisał:

@Andrzej62 

i jak rower? Nadal w całości? Jest spore zainteresowanie nawet na grupach zagranicznych i każda opinia użytkownika jest na wagę złota :D

Cześć. Wszystko jest w należytym porządku. Rowerek dzielnie bezproblemowo służy mi w całości. Po 5,5tyś km dokupiłem tylko nowy łańcuch. Sprawdzian wprawdzie nie wykazuje granicznego zużycia, ale już należy mu się wsparcie.Będzie napędzał niezawodny osprzęt podczas kosmetyki nowego. Sava wzbudza zainteresowanie kolegów po korbie, sprawdzają sztywność i wagę. Podjazdy pokazują zalety karbonu. Też dźwięki rozpędzonych kół na stożkach wzbudzają lekko skrywaną zazdrość 😜.

Nie zmieniam zdania i rowerek kupiłbym po raz drugi👍

IMG_20200807_174823.jpg IMG_20200807_174845.jpg IMG_20200807_174851.jpg
Opublikowano (edytowane)

Cześć 🙂

@Marek Horoś Dzięki za pytanie - co do większych rozmiarów, to wiem, że będą 56-ki  w przyszłym sezonie. Więcej szczegółów pojawi się najpewniej z końcem roku, także trzeba uzbroić się w cierpliwość.

@Andrzej62 Cieszę się, że jesteś zadowolony z Twojej SAVY. W tej chwili Polsce jeździ już kilkadziesiąt modeli Wind 6.0 i jak na razie bez większych problemów. 🙂

Tak w ogóle to podczas ostatniego montażu wprowadzone zostały drobne zmiany w stylistyce - sztyca, kierownica oraz siedzisko są jednolicie czarne.

Dla wszystkich grupowiczów zainteresowanych modelem Wind 6.0 zrobię małą promocję do końca sierpnia - przy zakupie przez Allegro dodam po dwa koszyki na bidon jako gratis. Tylko proszę o komentarz w zamówieniu: szajbajk i będę wiedział o co chodzi. 😀

Rowery SAVA na Allegro:

http://bityl.pl/JUTeM

Edytowane przez mategawron
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

@Andrzej62

Ile masz wzrostu, jaki przekrok i jaki wybrałeś rozmiar ramy? Ja mam 186/89,5 i zastanawiam się czy rozmiar 54 będzie odpowiedni czy lepiej poczekać na 56. Preferuje agresywną pozycję na rowerze.

@mategawron

Jak jest długość parametru STACK dla rozmiaru 54, na rysunku jest podany tylko reach?

Edytowane przez jan1051
Opublikowano

Jan1051 cześć. Kupiłem rozmiar 52 kierując się sugestiami sprzedawcy. Miałem apetyt na 50, ale bałem się chińskiej rozmiarówki.

Mam 172 cm wzrostu i 81 cm przekroku. Wysokość ramy w najwyższym miejscu roweru wynosi 78 cm, tak więc buty wpinane ratują sytuację przy grubej wkładce spodenek. Prawidłowo powinna być większa szczelina między ramą, a za przeproszeniem nabiałem 😅

52 cm to odległość od osi widelca pod mostkiem kierownicy do osi rury podsiodłowej. Mostek ma 120mm długości. Wydaje mi się, że w tym rozmiarze rower przy moim wzroście to początek widełek. Optymalnie pewnie dla wzrostu 176 - 178 ten rozmiar ramy byłby idealny. Zauważ, że zawodowi kolarze jeżdżą na ramach o rozmiar mniejszych niż pasujący  do ich wzrostu. Przynajmniej większość.

Decyzja należy do Ciebie. Jeśli mieszkasz w pobliżu Lublina to zapraszam na oględziny 😊

Opublikowano

Cześć @jan1051

Dzięki za pytanie. W załączniku przesyłam wymiary stacka.
Pozdrawiam

2020.08.20 - Wind 6.0, rama.jpg
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, mam pytanie do Andrzej62 czy z ramą/widelcem po roku wszystko jest ok? (miałeś ew. jakieś upadki?) Jak sprawują się koła w kontekście trwałości?

Dzięki za odpowiedz, pozdrawiam.

Daniel.

Opublikowano
W dniu 11.09.2020 o 10:28, danielTS napisał:

Cześć, mam pytanie do Andrzej62 czy z ramą/widelcem po roku wszystko jest ok? (miałeś ew. jakieś upadki?) Jak sprawują się koła w kontekście trwałości?

Dzięki za odpowiedz, pozdrawiam.

Daniel.

Cześć. Zaliczyłem drobne upadki gdy np. zza zakrętu wpadł na mnie rozpędzony rowerzysta na góralu. Z rowerem poza drobnymi ryskami nic się nie stało. Inne drobne gdy nie zdążyłem się wypiąć z pedałów. Podobnie z dziurami w nawierzchni, mam w okolicy różnej jakości drogi i nie zawsze w porę uda się ominąć przełom.

Po każdej jeździe myję dokładnie rower i poddaję oględzinom. Na szczęście wszystko do tej pory jest ok. A muszę przyznać że kilka ubytków w asfalcie nawierzchni było sporych. Uff, na szczęście koła wyszły z tego bez szwanku.

Jak do tej pory (odpukać) nieszczęścia mnie omijają.  Mogę z pełną odpowiedzialnością rower Sava polecić. Zużywa się zauważalnie owijka na kierownicy i po 7000 km są widoczne delikatne przetarcia.

Pozdrawiam.

• Pomógł 1
Opublikowano

mam pytanie odnosnie wagi bo na allegro mowa jest o karbonie itd itd a waga roweru podana 9.5kg czy to rawidlowa waga?

Czy faktycznie caly osprzet to shimano 105?

Opublikowano

Cześć @HappyPl
Pewnie spojrzałeś na ofertę modelu R3000, który waży 9,4 kg i jest na trochę niższym osprzęcie. Ma trochę cięższy osprzęt plus koła aluminiowe ze stożkiem 40 mm ważą swoje.
Model Wind 6.0 waży ok. 8,2 kg i jest na grupie Shimano 105 R7000 (klamkomanetki, hamulce, przerzutki, korba, kaseta).

Pozdrawiam

• Lubię to! 1
Opublikowano

Kiedy model ze sztywnymi osiami i hamulcami tarczowymi?

Opublikowano

Cześć @pinok

Nie wiem dokładnie. Jeden stoi już w biurze, ale kiedy będziemy mieli więcej sztuk, w regularnej sprzedaży - nie wiadomo. Ten rok jest dość nietypowy.
Jak będziemy mieli zmontowane modele na hamulcami tarczowymi to wrzucę info na forum.

Pozdrawiam

Disc.jpg
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Fajnie by jeszcze było jakby nie był czarny i były dostępne rozmiary powyżej 54 :) .

Opublikowano

@mareq Pożyjemy, zobaczymy. 😉
Dam cynk, jak będą konkrety.

Pozdrawiam

Opublikowano
Fajnie by jeszcze było jakby nie był czarny i były dostępne rozmiary powyżej 54 .
Oj, tam... Czarny super
Opublikowano
6 godzin temu, HappyPl napisał:

mam pytanie odnosnie wagi bo na allegro mowa jest o karbonie itd itd a waga roweru podana 9.5kg czy to rawidlowa waga?

Czy faktycznie caly osprzet to shimano 105?

Potwierdzam uwagi @mategawronco do wagi i osprzętu 105 R7000. ✌️

Opublikowano

Dziekuje za odpowiedzi.

Rower ze zdjecia....piekny..biore:p

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć szanownym kolegom

W zakładzie mamy pierwsze sztuki Wind 6.0 w rozmiarze 56 cm, w kolorze biało-czerwonym. Rekomendowany wzrost to 183-187 cm wzrostu, także jeśli ktoś z Was wcześniej miał chrapkę, ale brakowało rozmiaru 56 cm to teraz już mamy. :)
https://allegro.pl/oferta/rower-szosowy-sava-wind-6-0-karbon-kolarka-56-cm-9816222311?utm_source=notification&utm_medium=addItem&utm_campaign=2a0eff48-74fc-46bd-9482-1913c7c334f1&utm_content=offer-link

@jan1051 - będzie dla Ciebie dobry

Niedługo będziemy mieć także rozmiarówkę 56 cm dla modeli R3000 i R7000. :)

Pozdrawiam

Edytowane przez mategawron