Ares Opublikowano 17 Marca 2019 Opublikowano 17 Marca 2019 Zalety mleka są bezdyskusyjne ale też jak każde rozwiązanie ma swoje wady. Z punktu widzenia pojedynczej osoby bywa fajnie ale w skali makro jak by tak patrzeć od strony serwisowej to największą wadą jest brak standaryzacji produktów opona-mleczko. To pociąga za sobą kłopoty i zapytania jakie mleko czy jaka opona. Ja korzystałem z rad już wyedukowanych znajomych, którzy niestety uczyli się na błędach. Zawodnik ma fajnie bo to nie on się z tym babra czy nawet walczy z założeniem opony na obręcz. To też normalne nie jest, że czasem tak ciężko nałożyć oponę a przy innych kombinacjach producentów idzie prosto i się sprawdza. 1
Kruk Opublikowano 17 Marca 2019 Opublikowano 17 Marca 2019 Nie nie chodzi mi o doraźne zestawy ale o jakby mleko do dętek do przeci przebiciu, Slime ma takie coś w ofercie.
Franz Mauer Opublikowano 17 Marca 2019 Opublikowano 17 Marca 2019 3 minuty temu, Kruk napisał: Nie nie chodzi mi o doraźne zestawy ale o jakby mleko do dętek do przeci przebiciu, Slime ma takie coś w ofercie. Sądzę,że to działa podobnie jak wlane mleko. Jedynym utrudnieniem jest pamiętanie o tym, aby kupić dętki z rozkręcalnym zaworem. @Ares zgadzam się z Tobą. Zauważ też, że większość ewentualnych problemów z systemem bezdętkowym rodzi się z kombinatorstwa. Jak obręcze są tubless i opona również, to nie ma żadnych problemów. Gdy zaczyna się kombinować (choćby z oszczędności) to zawsze coś może pójść nie tak. A to opona nie trzyma, a to pluje mlekiem, itd. Wiem,bo przerobiłem w swoim życiu mnóstwo przeróbek na tubless i z doświadczenia mogę powiedzieć, że lepiej zrezygnować z tego systemu niż kombinować. Obecnie w obu rowerach mam system bezdętkowy: w jednym w 100% kompatybilny,w drugim 50%,bo opony dały się uszczelnić, ale nie są tubless. Oba działają, ale pewniej czuję się na kompatybilnym w 100%. Nawet osadzanie opony mogłem zrobić przy pomocy pompki nożnej, a w drugim zestawie doginałem na stację i walczyłem z 40 minut.
Kruk Opublikowano 17 Marca 2019 Opublikowano 17 Marca 2019 Hmyy to ciekawe, dla mnie chyba by to było dobre rozwiązanie, w razie W uszczelni, nie chlapie bo jest gęstsze od mleka a w razie co wywala się dętkę ii wstawia nową bez mycia czy czyszczenia z mleka.
Semper Opublikowano 17 Marca 2019 Opublikowano 17 Marca 2019 Czy to prawda, że Stans może niszczyć aluminiowe obręcze, gdyż posiada amoniak w składzie?
Dzidzi70 Opublikowano 22 Marca 2019 Autor Opublikowano 22 Marca 2019 W dniu 15.03.2019 o 21:48, Dzidzi70 napisał: Zamówiłem mleczko stansa po obejrzeniu na kanale szajbajk testu dostępnych produktów uszczelniających. Trezado mleczko okazało się bardzo kiepskie. Dam znać za jakiś czas jak poradził sobie mleczko stansa. 😊 Witam ponownie. Tak jak wcześniej pisałem dam znać jak poradził sobie mleczko Stansa. Zrobiłem tak jak pisałem wcześniej. Wkleiłem na nowo taśmę, założyłem dętkę, i zostawiłem na parę dni. Po zdemontowaniu dętki oponę już dało się uszczelnic na wodę z pianą.Po zalaniu mleczkiem Stansa było już ok. Mleczko uszczelnilo wszystko. Gorąco polecam.
Kruk Opublikowano 22 Marca 2019 Opublikowano 22 Marca 2019 W odcinku Szaja sam Daniel polecał Stansa także zdziwienia nie ma że się udało Gratki
Gość Opublikowano 23 Marca 2019 Opublikowano 23 Marca 2019 Ja w przyszłym tygodniu spróbować muszę zamleczyc koła jednak wymyśliłem sobie ze zrobię pierwsze zbiornik taki, który ułatwi pracę w domowym TubelessBędzie wyglądał inaczej niż ten na foto ale myślę że da radę spokojnie
Dzidzi70 Opublikowano 23 Marca 2019 Autor Opublikowano 23 Marca 2019 2 godziny temu, piter614 napisał: Ja w przyszłym tygodniu spróbować muszę zamleczyc koła jednak wymyśliłem sobie ze zrobię pierwsze zbiornik taki, który ułatwi pracę w domowym Tubeless Będzie wyglądał inaczej niż ten na foto ale myślę że da radę spokojnie Dobry pomysł na wybicie opon ja mam kompresor. Powodzenia napewno się uda. 💪
Łza Włóczynutka Opublikowano 23 Marca 2019 Opublikowano 23 Marca 2019 U mnie zbiornik i "strzał" nie był potrzebny. Zwykła pompka samochodowa "nożna" sobie poradziła. Ale też myślałem o zbiorniku. Można taki zrobić np ze starej butli gazowej albo gaśnicy. Widziałem też na YT filmik jak zrobili zbiornik za 10zł z 2 butelek po pepsi oklejonych PowerTape i z wkręconymi wentylami samochodowymi - i też dał radę.
Gość Opublikowano 24 Marca 2019 Opublikowano 24 Marca 2019 Będę robił na drutowanych oponach więc wolę zrobić ze strzału
Dzidzi70 Opublikowano 24 Marca 2019 Autor Opublikowano 24 Marca 2019 6 minut temu, piter614 napisał: Właśnie skończyłem Super można nawet podiechac na stację i sobie nabić. 💪😄
Gość Opublikowano 24 Marca 2019 Opublikowano 24 Marca 2019 Pompowałem pompką mam taką większą nabilem do 7 bar tak więc jest mocZobaczę może gdzieś okazyjnie kupię kompresor z lodówki nie jest duży a na pewno by się przydał do takiego pompowania
Gość Opublikowano 28 Marca 2019 Opublikowano 28 Marca 2019 W dniu 23.03.2019 o 12:56, Dzidzi70 napisał: Dobry pomysł na wybicie opon ja mam kompresor. Powodzenia napewno się uda. 💪 Kompresor bez zbiornika niewiele da niestety, tutaj chodzi o to, by za jednym zamachem dmuchnąć do opony dużą objętością powietrza.
Kruk Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Znalazłem w biedronce małą sprężarkę do 10 barów na 12 volt Za 59 złotych, może akurat taka pod Tubeless'y sie nada Tylko zbiornik i tak pewnie by trzeba dodatkowo dodać jako Airtank.
Gość Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Można podpiąć pod zasilacz i będzie domowa sprężarka
Kruk Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Dokładnie, taki zasilacz od anteny telewizyjnej spokojnie da radę
Łza Włóczynutka Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 2 godziny temu, Kruk napisał: Znalazłem w biedronce małą sprężarkę do 10 barów Miałem taką kiedyś: dostałem za punkty za paliwo na BP. Koło do 2.2 bara (samochodowe) pompowała w jedyne 20 minut. Na szczęście po napompowaniu kilku padła. Jako że dostałem za punkty nie mogłem złożyć reklamacji. W każdym razie lepiej kupić pompkę nożną/ręczną niż to coś.
Gość Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Tutaj prosty sposób na wykonanie kompresora który jest cichy i ma butle do domowego warsztatu jak znalazł, ja jestem w trakcie kompletowania gratów https://majsterkowo.pl/kompresor-do-aerografu/
marcusling Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 A może w ten sposób? Moja dętka waży 200 g ( koła 29 ). Są dętki dla kół w tym rozmiarze ważące 130 g. Można wymienić i nalać trochę tego mleczka na jeden sezon. Wagowo będziemy mieli to samo ale niebezpieczeństwo złapania kapcia zażegnane. Potem te dętki po prostu wymieniamy raz na rok bez mycia opony.
Kruk Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Też o tym myślałem, serio, jakieś leciutki dętki, dać uszczelniacza do dętek np. Slime coś i wtedy jest się na dętce ale tez na mleku a w razie co wywalić dętkę i nową dać...Może to nie takie głupie jak się wydaje
Gość Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Opublikowano 1 Kwietnia 2019 Jednak jak poczytasz o bezdętkowym systemie , to opony inaczej układają się oraz inaczej pracują bez dętki
Rekomendowane odpowiedzi