Skocz do zawartości

System bezdętkowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zalety mleka są bezdyskusyjne ale też jak każde rozwiązanie ma swoje wady. Z punktu widzenia pojedynczej osoby bywa fajnie ale w skali makro jak by tak patrzeć od strony serwisowej to największą wadą jest brak standaryzacji produktów opona-mleczko. To pociąga za sobą kłopoty i zapytania jakie mleko czy jaka opona. Ja korzystałem z rad już wyedukowanych znajomych, którzy niestety uczyli się na błędach. Zawodnik ma fajnie bo to nie on się z tym babra czy nawet walczy z założeniem opony na obręcz. To też normalne nie jest, że czasem tak ciężko nałożyć oponę a przy innych kombinacjach producentów idzie prosto i się sprawdza. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Nie nie chodzi mi o doraźne zestawy ale o jakby mleko do dętek do przeci przebiciu, Slime ma takie coś w ofercie. 

Opublikowano
3 minuty temu, Kruk napisał:

Nie nie chodzi mi o doraźne zestawy ale o jakby mleko do dętek do przeci przebiciu, Slime ma takie coś w ofercie. 

Sądzę,że to działa podobnie jak wlane mleko. Jedynym utrudnieniem jest pamiętanie o tym, aby kupić dętki z rozkręcalnym zaworem.

@Ares zgadzam się z Tobą. Zauważ też, że większość ewentualnych problemów z systemem bezdętkowym rodzi się z kombinatorstwa. Jak obręcze są tubless i opona również, to nie ma żadnych problemów. Gdy zaczyna się kombinować (choćby z oszczędności) to zawsze coś może pójść nie tak. A to opona nie trzyma, a to pluje mlekiem, itd. Wiem,bo przerobiłem w swoim życiu mnóstwo przeróbek na tubless i z doświadczenia mogę powiedzieć, że lepiej zrezygnować z tego systemu niż kombinować. Obecnie w obu rowerach mam system bezdętkowy: w jednym w 100% kompatybilny,w drugim 50%,bo opony dały się uszczelnić, ale nie są tubless. Oba działają, ale pewniej czuję się na kompatybilnym w 100%. Nawet osadzanie opony mogłem zrobić przy pomocy pompki nożnej, a w drugim zestawie doginałem na stację i walczyłem z 40 minut.

Opublikowano

Hmyy to ciekawe, dla mnie chyba by to było dobre rozwiązanie, w razie W uszczelni, nie chlapie bo jest gęstsze od mleka a w razie co wywala się dętkę ii wstawia nową bez mycia czy czyszczenia z mleka. :)

Opublikowano

Czy to prawda, że Stans może niszczyć aluminiowe obręcze, gdyż posiada amoniak w składzie?

Opublikowano
W dniu 15.03.2019 o 21:48, Dzidzi70 napisał:

Zamówiłem mleczko stansa po obejrzeniu na kanale szajbajk testu dostępnych produktów uszczelniających. Trezado mleczko okazało się bardzo kiepskie. Dam znać za jakiś czas jak poradził sobie mleczko stansa. 😊

Witam ponownie. Tak jak wcześniej pisałem dam znać jak poradził sobie mleczko Stansa. Zrobiłem tak jak pisałem wcześniej. Wkleiłem na nowo taśmę, założyłem dętkę, i zostawiłem na parę dni. Po zdemontowaniu dętki oponę już dało się uszczelnic na wodę z pianą.Po zalaniu mleczkiem Stansa było już ok. Mleczko uszczelnilo wszystko. Gorąco polecam. 

IMG_20190316_183806.jpg
Opublikowano

W odcinku Szaja sam Daniel polecał Stansa także zdziwienia nie ma że się udało :) Gratki :) 

Opublikowano

Ja w przyszłym tygodniu spróbować muszę zamleczyc koła jednak wymyśliłem sobie ze zrobię pierwsze zbiornik taki, który ułatwi pracę w domowym Tubeless
00601c895a5093398398acdc28e2c93a.jpg

Będzie wyglądał inaczej niż ten na foto ale myślę że da radę spokojnie

Opublikowano
2 godziny temu, piter614 napisał:

Ja w przyszłym tygodniu spróbować muszę zamleczyc koła jednak wymyśliłem sobie ze zrobię pierwsze zbiornik taki, który ułatwi pracę w domowym Tubeless
00601c895a5093398398acdc28e2c93a.jpg

Będzie wyglądał inaczej niż ten na foto ale myślę że da radę spokojnie

Dobry pomysł na wybicie opon ja mam kompresor. Powodzenia napewno się uda. 💪

Łza Włóczynutka
Opublikowano

U mnie zbiornik i "strzał" nie był potrzebny. Zwykła pompka samochodowa "nożna" sobie poradziła. Ale też myślałem o zbiorniku. Można taki zrobić np ze starej butli gazowej albo gaśnicy. Widziałem też na YT filmik jak zrobili zbiornik za 10zł z 2 butelek po pepsi oklejonych PowerTape i z wkręconymi wentylami samochodowymi - i też dał radę. ;)

Opublikowano

Będę robił na drutowanych oponach więc wolę zrobić ze strzału

Opublikowano
6 minut temu, piter614 napisał:

Właśnie skończyłem
9b0a73fcf19e43be4924c1e0854fe1fd.jpg1a007dc1503b9981cca6cf59812fb41e.jpg

Super można nawet podiechac na stację i sobie nabić. 💪😄

Opublikowano

Pompowałem pompką mam taką większą nabilem do 7 bar tak więc jest moc
Zobaczę może gdzieś okazyjnie kupię kompresor z lodówki nie jest duży a na pewno by się przydał do takiego pompowania

Opublikowano
W dniu 23.03.2019 o 12:56, Dzidzi70 napisał:

Dobry pomysł na wybicie opon ja mam kompresor. Powodzenia napewno się uda. 💪

Kompresor bez zbiornika niewiele da niestety, tutaj chodzi o to, by za jednym zamachem dmuchnąć do opony dużą objętością powietrza.

Opublikowano

Znalazłem w biedronce małą sprężarkę do 10 barów  na 12 volt :D

DSC_0071.thumb.JPG.d53002727b00827cb8bee8d45e92243c.JPG

Za 59 złotych, może akurat taka pod Tubeless'y sie nada :D Tylko zbiornik i tak pewnie by trzeba dodatkowo dodać jako Airtank.

Opublikowano

Dokładnie, taki zasilacz od anteny telewizyjnej spokojnie da radę :D 

Łza Włóczynutka
Opublikowano
2 godziny temu, Kruk napisał:

Znalazłem w biedronce małą sprężarkę do 10 barów

Miałem taką kiedyś: dostałem za punkty za paliwo na BP. Koło do 2.2 bara (samochodowe) pompowała w jedyne 20 minut. Na szczęście po napompowaniu kilku padła. Jako że dostałem  za punkty nie mogłem złożyć reklamacji. W każdym razie lepiej kupić pompkę nożną/ręczną niż to coś. ;) 

Opublikowano

A może w ten sposób? Moja dętka waży 200 g ( koła 29 ). Są dętki dla kół w tym rozmiarze ważące 130 g. Można wymienić i nalać trochę tego mleczka na jeden sezon. Wagowo będziemy mieli to samo ale niebezpieczeństwo złapania kapcia zażegnane. Potem te dętki po prostu wymieniamy raz na rok bez mycia opony. 

Opublikowano

Też o tym myślałem, serio, jakieś leciutki dętki, dać uszczelniacza do dętek np. Slime coś i wtedy jest się na dętce ale tez na mleku a w razie co wywalić dętkę i nową dać...Może to nie takie głupie jak się wydaje :) 

Opublikowano

Jednak jak poczytasz o bezdętkowym systemie , to opony inaczej układają się oraz inaczej pracują bez dętki