Skocz do zawartości

B’win Rockrider 520

Mogles

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj rozpoczynam przygodę z dwoma kołami. Mam nadzieje ze temat będzie się rozwijał. Rozmiar roweru XL, mam 193 wzrostu. Na reszcie zdjęć dodatki kupione do roweru. Zrodziło się tez pytanie co kupić ze środków smarki czyszczących żeby na bierząco dbać o rower?

EFC65319-EC40-4E2E-9014-A2EAD50142D6.jpeg 6384316D-4420-4864-BB4B-CA9FA3262D59.jpeg 05721CB3-A61E-4F69-BF2E-B6A7E700DD58.jpeg

RAMA: ROCKRIDER 520 XL, aluminium 6061 (1,9 kg w rozm. M) 

WIDELEC: U-Fit sprężynowy 80

KIEROWNICA: ACCENT Basic prosta aluminiowa 700mm

MOSTEK: ACCENT Forest 90mm

GRIPY: MERIDA GP-MD010

STERY: FORCE pół zintegrowane 

SIODŁO: Decathlon

SZTYCA: ACCENT SP-252 27,2mm

ZACISK: B'TWIN

KORBA: FC-MT210 2x9 36/22T 175mm

SUPORT: SHIMANO SM-BB52

ŁAŃCUCH: SHIMANO CN-HG53 9-s

PEDAŁY: SHIMANO PD-M520

PRZERZUTKA PRZÓD: SHIMANO ALIVIO FD-M4020-B

PRZERZUTKA TYŁ: SHIMANO DEORE M592

MANETKA PRZÓD: SHIMANO ALIVIO FD-M4010 2x

MANETKA TYŁ: SHIMANO ALIVIO SL-M4000

KASETA: SHIMANO ALIVIO CS-HG400 12-36

KOŁO PRZÓD: B’TWIN AERO TRAIL EVO 27,5 28 szprych 2 komorowe

KOŁO TYŁ: 27.5 Disc DT Swiss 466D XLC Evo 

OPONY: CONTINENTAL X-KING 27,5 x 2,2

HAMULCE: SHIMANO BL- MT400

TARCZE: HAYES 160mm tył i przód

Edytowane przez Mogles
Opublikowano

Poszperaj w zasobach forum. Tematów ws. środków do pielęgnacji i konserwacji roweru jest cała masa.

Opublikowano

Smar do łańcucha i zmywacz to tarczy na początek.

Opublikowano

To powodzenia. Teraz tylko jeździć!

Opublikowano (edytowane)

Priorytetowo zanim zaczniesz jeździć to zdjęcie łańcucha (albo i nie) i zmycie fabrycznego smaru. Bo to jest smar tylko i wyłącznie transportowy żeby łańcuch nie zardzewiał podczas magazynowania. Ja tego nie zrobiłem po zakupie  i po 100km łańcuch czarny oblepiony syfem tak jak i cały napęd, zębatki. Zmyć odtłuścić i nasmarować.  Rower ciekawy, na pewno dobra baza, dobra wg mnie. Na forum jest kilka rr520 np @zibi_j1 czy mój. To też kiedyś były fabryczne rr520 :D Ja r RR520 jestem mega zadowolony, a też kupiłem pierwotnie tyko po to żeby trochę się poruszać :D

Edytowane przez Suraj
Opublikowano

Na dzień dobry wymień hamulce na hydrauliczne bo te są słabe a nawet częsta regulacja nie przynosi zadowalającego efektu a w miarę przyzwoite kupisz do 300 zł, suport szybko pada bo jest plastikowy, i przednia przerzutka lubię się rozregulować. Też posiadam ten rower ale z oryginalnych części został mi tylko amortyzator. Modyfikowalem ponieważ odpowiada mi geometria ramy i dożywotnia gwarancja na ramę. A co do kosmetyków to polecam firmę Brunox. 

Opublikowano

Wszystko zależy od tego do czego będzie ci rower potrzebny. Czy będą to dojazdy do pracy, częsta jazda po lasach parkach, czy rekreacyjne kręcenie ścieżkami raz w tygodniu lub wycieczka weekendowa 15 km.  jeżeli to drugie to fabryczne hamulce po dobrej regulacji dają radę, nie będą to żyletki że staniesz w miejscu, ale skutecznie cie zatrzymają  :)

Opublikowano (edytowane)

Patrząc na wymiany podzespołów jakie czynią posiadacze forumowych Deców to powinieneś jeszcze dokupić Meridę Big Seven 500 lite na części😁

A z ramy Meridy i części Deca złożysz rower dla żony...tylko przed dniem kobiet już nie zdążysz🤣

Edytowane przez TOMALA72
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Fakt że wymiana osprzętu nie jest tania, nie każdego stać na zakup całego osprzętu w jednym miesiącu lub na zakup roweru za 4 tyś. Ja co jakiś czas coś kupowałem aż uzbierałem cały set deore M6000. I mam satysfakcję że złożyłem sobie rower pod swoje potrzeby a do wymiany z najważniejszych rzeczy został jeszcze amortyzator. A do mycia napędu używam http://www.bajkszop.com/plyn-do-mycia-napedu-k2-akra-atomizer-770ml-p-7130.html i naprawdę robi robotę.

Edytowane przez lubson
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Szkoda, że nie poszukałeś 520 z korbą i tylną przerzutką Sram X3 oraz  amortyzatorem Suntour XCR32 z olejowym tłumieniem. Trzeba się było poradzić przed zakupem, ja kiedyś kupiłem taką mojemu synowi i w sumie dawała radę jak za 1299:)

Edytowane przez TOMALA72
Opublikowano

Kupiłem dokładnie taki jak napisałeś ale z czasem stwierdziłem że może warto zainwestować w lepszy osprzęt dla własnego komfortu i tak też zrobiłem. A co z amortyzatorem to czas pokaże .

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Tez podchodzę do tego roweru jako do bazy jeśli moja cykloza się rozwinie dokupie, nauczę się aż w końcu zmienię na inny. Pierwsze dłubanie poprawienie ustawienia hamulców i oklejenie newralgicznych miejsc oraz montaż licznika. Co do roweru dla żony ostatnie zdjęcie.

2D0267A6-CA20-4DB5-9468-A967375FFF28.jpeg 8599CB0C-D5E9-4759-965A-BF8FCC455FED.jpeg   4DBC11AB-FE3B-4CD6-99E3-02CA35AA8588.jpeg 960B280C-7AC4-4FA1-9F73-82DC264DED97.jpeg

FBBF2A1F-E968-4A1A-AE76-B7582CBFA4AD.jpeg 20D6E3E4-540E-46CA-BDEF-E8EC8E512750.jpeg Edytowane przez Mogles
Dodanie tresci
Opublikowano
1 godzinę temu, TOMALA72 napisał:

Patrząc na wymiany podzespołów jakie czynią posiadacze forumowych Deców to powinieneś jeszcze dokupić Meridę Big Seven 500 lite na części😁

A z ramy Meridy i części Deca złożysz rower dla żony...tylko przed dniem kobiet już nie zdążysz🤣

Bzdury gadasz. Od czegos trzeba zacząć ,a przy wymianie podzespołów ,które się zużywają można pójść w lepsze i po jakimś czasie powstanie coś lepszego. Ja tak robię z  moją 540ką i jest coraz lepszym rowerem. Jedyne co zostało mi do wymiany ,to za jakieś 5k korba kwadrat zostanie zastąpiona czymś innym. Małą łyżeczką ,a wciąż kolego.  Pozdrawiam @TOMALA72;-)

• Lubię to! 1
Opublikowano
Godzinę temu, elmapeto napisał:

Bzdury gadasz. Od czegos trzeba zacząć ,a przy wymianie podzespołów ,które się zużywają można pójść w lepsze i po jakimś czasie powstanie coś lepszego. Ja tak robię z  moją 540ką i jest coraz lepszym rowerem. Jedyne co zostało mi do wymiany ,to za jakieś 5k korba kwadrat zostanie zastąpiona czymś innym. Małą łyżeczką ,a wciąż kolego.  Pozdrawiam @TOMALA72😉

W sumie to masz rację, od czegoś trzeba zacząć i owszem można wymieniać podzespoły na lepsze. Sam tez tak robiłem. Tylko jest też coś takiego jak przerost formy nad treścią i ja osobiście nie widzę sensu ładowania komponentów od deore 6000 w górę do taniej, rekreacyjnej ramy bez taperowanej główki i bez sztywnych osi. Nie ma to dla mnie uzasadnienia ani ekonomicznego ani użytkowego. Z drugiej strony są tacy co ładują 3-litrowe V6 do Opla Corsy i tez czerpią z tego sporo radości:) Więc jak ktoś tak lubi to czemu nie:) 

• Lubię to! 2
Opublikowano
Godzinę temu, TOMALA72 napisał:

W sumie to masz rację, od czegoś trzeba zacząć i owszem można wymieniać podzespoły na lepsze. Sam tez tak robiłem. Tylko jest też coś takiego jak przerost formy nad treścią i ja osobiście nie widzę sensu ładowania komponentów od deore 6000 w górę do taniej, rekreacyjnej ramy bez taperowanej główki i bez sztywnych osi. Nie ma to dla mnie uzasadnienia ani ekonomicznego ani użytkowego. Z drugiej strony są tacy co ładują 3-litrowe V6 do Opla Corsy i tez czerpią z tego sporo radości:) Więc jak ktoś tak lubi to czemu nie:) 

Szanuje za taka kulturę wypowiedzi każdy z nas jest inny i to jest najważniejsze powodzenia w swoich projektach 💪

Rowerowa Szajba
Opublikowano (edytowane)

Ja proponuje jeżdzić. Jak się zacznie cos psuc wtedy pomału zmieniac na lepsze czesci. Ewentualnie jak zmieniac to od razu wystawiajac te co sa nowe z roweru na sprzedaz

Edytowane przez Rowerowa Szajba
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Jako ze błotniki do roweru nie są moja ulubiona rzeczą kupiłem ich namiastki 

753A6F85-DA74-47E7-9D5C-9FB5D0D0DBB4.jpeg 8AB7DB86-DD2F-4DBD-9570-2A529F9DA399.jpeg
Opublikowano

Wyczyściłem cały napęd i nasmarowalem oraz zmieniłem oryginalne siedzonko na witkoppa medius foam 7.0

D387095D-B148-4F73-AC00-F62A95CC00FA.jpeg
Opublikowano

Fajne gadżety,ale coś mi ten rowerek za czysty jak na warunki atmosferyczne panujące na zewnątrz...:-D

Opublikowano
30 minut temu, elmapeto napisał:

Fajne gadżety,ale coś mi ten rowerek za czysty jak na warunki atmosferyczne panujące na zewnątrz...:-D

Trafiłeś na świra jeśli chodzi o czystość 😇

• Lubię to! 1
Opublikowano

Ja też lubię, ale codziennie mi się nie chce pucować sprzętu:-D

Opublikowano

Jeszcze tyle nie jeżdżę w moich okolicach pogoda nie rozpieszcza

Opublikowano

U mnie też od paru dni syf z nieba leci i wieje niemiłosiernie. Tyle, że codziennie do pracy jadę na rowerze,ale nic poza tym się niechce. Pozdro z Poznania.

• Lubię to! 1