MLott21x Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 1 godzinę temu, zenobek napisał: Ruszałeś gniazdo dolnego łożyska? Nie dokońca rozumiem, ale jeśli chodzi o to czy coś przy dolnym łożysku coś robiłem to już mogę powiedzieć eż tak bo je wymieniałem na nowe.
zenobek Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 4 minuty temu, MLott21x napisał: Nie dokońca rozumiem
MLott21x Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Aha nic z tym nie robiłem
zenobek Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 To jeszcze jedno: jak duże to są luzy? Ledwo wyczowalne czy mierzone w milimetrach (albo w centymetrach )?
zenobek Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Nie wierzę!!! Wymiękam. Tam jest jakiś podstawowy błąd, którego bez dokładnego filmu z przebiegu montażu nie odkryję. Nawet nie próbuję! Amen
MLott21x Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 Ja uważam że muszę po prostu wymienić stery na maszynowe. i tyle
zenobek Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 A wcześniej działało na kulkowych? I luzów nie było? Robisz jakiś podstawowy błąd! Wymiana na maszynowe może rozwiąże problem ale jak będziesz robił ten sam błąd to niekoniecznie.
MLott21x Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 to mam lepszy pomysł rozłożę i złożę jeszcze raz, i może wychwycę ten błąd.
zenobek Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 A jeszcze jedno. Pisałeś, że: 1) masz łożyska kulkowe, 2) bieżni dolnego nie wymieniałeś. Czyli wymieniłeś sam wianek z kulkami. Tak? Może nowy wianek jest w jakiś sposób niekompatybilny ze starymi bieżniami...
MLott21x Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 to jest dokładnie ten sam co poprzedni ale porobie zdjęcia i może wychwycisz jakiś błąd
zenobek Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 A jak stwierdziłeś jakie miałeś łożyska do tej pory? Był producent i typ wybity na łoożysku? Czy posługiwałeś się specyfikacją roweru. Mogło się tak zdażyć że jedno do drugiego ma się nijak.
MLott21x Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 kupiłem oryginalne łożyska do tego modelu roweru. ale producenta nie było napisanego na łożysku
Accent_Szaj Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 2 godziny temu, zenobek napisał: Wymiana na maszynowe może rozwiąże problem ale jak będziesz robił ten sam błąd to niekoniecznie. Nie no bez jaj. Przy maszynowych można zrobić dużo mniej błędów,mało tego. Możesz je mocniej dokręcić bez obaw że kierownica przestanie się kręcić. 2 godziny temu, MLott21x napisał: Ja uważam że muszę po prostu wymienić stery na maszynowe. i tyle I dobrze myślisz
MLott21x Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 po prostu wyślę zdjęcia tego jak jest to wszystko zamontowane.
Accent_Szaj Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 1 godzinę temu, MLott21x napisał: wyślę zdjęcia Zrób jeszcze jedno. Od boku ,jak wszystko jest poskęcane
zenobek Opublikowano 24 Października 2020 Opublikowano 24 Października 2020 (edytowane) A gdzie są te kulki? Mają być wszystkie!!!!!!!!! Wypadły Ci jakieś kulki? Włożyłeś inne - na pozór podobne? Edytowane 24 Października 2020 przez zenobek
MLott21x Opublikowano 25 Października 2020 Opublikowano 25 Października 2020 16 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Od boku ,jak wszystko jest poskęcane ok 14 godzin temu, zenobek napisał: A gdzie są te kulki? Właśnie jak rozkręciłem to zauważyłem. Ale mam jeszcze stare łożysko i tam są dokładnie takie same kulki więc mogę je tam włożyć
FireTriFighter Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Witajcie, mam pytanko dotyczące sterów. Rama- CX ONE Stery- ACCENT HSI-EXE Wybiłem stare miski, wbiłem nowe. Włożyłem łożyska, "pęknięty pierścień", nakładka od góry. Weszły podkładki na wystającą rurę sterową i kapsel. Układ skręcony, luzów brak, kręci się tak jak powinno. Pozostała mi ta część która jest na zdjęciu. Nie pasowała mi nigdzie więc jej nie włożyłem. Napiszę jeszcze do Accenta może odpowiedzą. Stery 44/44. Czy ktoś rozpoznaje i może wyjaśnić, gdzie ewentualnie powinna się znaleźć ta część?
Accent_Szaj Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 8 godzin temu, FireTriFighter napisał: Pozostała mi ta część Na moje oko, to bieżnia
FireTriFighter Opublikowano 5 Grudnia 2020 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Tak również stwierdziłem radząc się wujka google. Próbowałem ją nałożyć na widelec od strony dolnej, gdzie teoretycznie powinna się znaleźć. Nawet w sumie jak rozpakowałem stery to całość była poukładana w kolejności jakiej się montuje. Problem z widelcem polegał na tym, że bieżnie nie wchodziła do widełek a zatrzymywała się 1-2cm przed widełkami. Sprawdzę jeszcze raz bo zapewne bez niej łożyska będą częściej do wymiany, dzięki za zdanie.
Accent_Szaj Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 14 godzin temu, FireTriFighter napisał: Próbowałem ją nałożyć na widelec od strony dolnej, Na widelcu masz bieżnie, którą teoretycznie powinno wymienić się na nową,ale jak podeszła stara i dobrze działa, to nic nie rób
FireTriFighter Opublikowano 6 Grudnia 2020 Opublikowano 6 Grudnia 2020 Wygląda to jak na foto. Koniec końców nie wsadziłem czarnej bieżni. Wsadziłem gumowy o ring który jeszcze lepiej złapał od dołu całość. Stery chodzą w porządku więc tak to zostawię.
Qwert1221 Opublikowano 13 Listopada 2021 Opublikowano 13 Listopada 2021 W dniu 6.12.2020 o 12:51, FireTriFighter napisał: Wygląda to jak na foto. Koniec końców nie wsadziłem czarnej bieżni. Wsadziłem gumowy o ring który jeszcze lepiej złapał od dołu całość. Stery chodzą w porządku więc tak to zostawię. Koleś leci na dwie bieżnie, nie wierzę 😅
rogoznik77 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Witam, jestem w trakcie montowania sobie roweru a robię to pierwszy raz. Piszę w sprawie montażu widelca i ewentualnych luzów. Przyciąłem sobie sterówkę, wbiłem gwiazdkę, w ramie osadziłem miski łożysk maszynowych, a stery mam Nexusa. Od razu dodam, że do wszystkiego użyłem przyrządów. Rura ucięta przy pomocy prowadnicy, gwiazdka wbita przy pomocy wbijaka równo (zmierzyłem głębokość osadzenia po przeciwległych stronach gwiazdki), miski osadzone prasą. Moje wątpliwości dotyczą poprawności montażu tego wszystkiego. Dolna bieżnią jest przecięta i luźno wpada do samego końca sterówki. Po kilku obrotach śruby w gwiazdce jest jakikolwiek brak luzów pomiędzy ramą a widelcem, a śrubę przykręcam bardzo lekko i obawiam się samoodkręcenia ( gdy skręcę mocniej kierownica skręca bardzo ciężko). Jeśli śruba jest skręcona na tyle by zlikwidować luzy, przy postawieniu na stopkę koło samoczynnie ustawia się pod kątem 45 stopni w lewą stronę. Przed montażem widelca wyczuwam luzy na dolnym łożysku( mogę poruszać łożyskiem w misce), górne łożysko nie ma luzu. Proszę o jakiekolwiek komentarze tej mojej pracy, gdyż nie wiem czy jest dobrze, czy źle. Dodam jeszcze, ze górna krawędź sterówki jest około 5 mm poniżej górnej krawędzi mostka.
Rekomendowane odpowiedzi