Skocz do zawartości

Luzy w sterach.

PietroS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@elmapeto Mój kolega jadąc na moim rowerze miał takie podejrzenie, a ja nie byłem pewny.

P.S Dziękuje wszystkim za pomoc.

Opublikowano
17 godzin temu, Sziva napisał:

Chwyć za ramę jedną ręką, a za widelec drugą i poruszaj w kierunku prostopadłym do główki ramy. Od razu wyczujesz czy masz luzy.

Nie bardzo to rozumiem, to chyba już by musiał mieć naprawdę spore luzy, żeby je tak wyczuć.

@YoungJanekZaciśnij przedni hamulec i poruszaj lekko rowerem przod tył, jak będzie "stuk puk" to masz luzy ale to nie koniec, następnie ponownie zaciśnij hamulec ale skręć kierownice w lewo albo prawo o 90stopni, jeśli dalej będzie stuk to znaczy, że luzy są w sterach, jeśli stukanie ustało to znaczy, że luz jest na widelcu.

• 1 rok później...
Opublikowano

Cześć.

Proszę Was o pomoc, ja nie mam już pomysłu na ten problem…

Mam spory luz na sterze, nagrałem krótki filmik jak to wygląda: https://youtu.be/RExWNlOklR0

(w dalszej części filmiku wskazuje palcem gdzie widać luz, może nie być to dobrze widoczne na filmie).

Próbowałem już go dokręcać wg. tego co przeczytałem w internecie (dolną śrubkę poluzować, dokręcić tą środkową a następnie dolną), nie podziałało, przy okazji ukręciłem gwint i zmuszony byłem kupić nową śrubę ‘rozporową’. Na nowej luz jest taki sam. Dokładałem podkładki pod środkową śrubę ale nie wiem nawet czy to ma jakiekolwiek znaczenie.

Dodam, że rower był przeze mnie malowany więc musiał być rozkręcony, jednak to było bardzo dawno i dokładnie nie pamiętam czy może coś pominąłem przy skręcaniu i tu leży przyczyna? Nie mam doświadczenia w serwisowaniu rowerów. Dodaję galerie z paroma zdjęciami, może to przybliży rozwiązanie problemu: https://imgur.com/a/fN1jFVJ

Proszę o pomoc, może Wy coś widzicie czego ja nie dostrzegam?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Galeria pomogła ;)

Gdzieś pisałeś podkładkę pod mostek i rura sterowa wystaje. Powinna minimalnie (ok.3mm) chować się. 

Poniżej masz podkładki o których mowa. 

0_0_productGfx_5df77f07c6e8a013a6669c4bb

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Galeria pomogła ;)

Gdzieś pisałeś podkładkę pod mostek i rura sterowa wystaje. Powinna minimalnie (ok.3mm) chować się. 

Poniżej masz podkładki o których mowa. 

0_0_productGfx_5df77f07c6e8a013a6669c4bb

Dzięki za odzew, ale napisałem w poście, że podkładek używałem. Próbowałem z jedną 5mm i dwoma czyli razem 10mm. Nie pomogło. Ale co ciekawe i dla mnie kompletnie niejasne, przy tej nowej śrubie rozpychającej nie mogę dokręcić tej dużej nakrętki, jest lekki opór ale śruba obraca się dookoła, nie mam pojęcia dlaczego (na 'sucho' normalnie się wkręca na gwint).

Edytowane przez maxioreq
Opublikowano

U ciebie rura wystaje ponad mostek

Powinno to wyglądać tak:

37.thumb.jpg.cdd364d49ee18b88ad2f08f8e483ad02.jpg

Co do gwiazdki,to pokaż na zdjęciu o co chodzi 

Właśnie gwiazdka/szyszka powinna niwelować ten luz.Czemu nie kupisz najzwyklejszej szyszki tylko kombinujesz z tymi wynalazkami.One są do karbonowych rur i mając takową nigdy nie udało mi się w 100% zniwelować/ustawić dobrze luzu :/

Opublikowano

Dwa zdjęcia: https://imgur.com/a/oxletJN

To co zaznaczyłem na czerwono kręcę imbusem do maksymalnego rozszerzenia się tego elementu w rurze, następnie kręcę tym czarnym kapslem, gwint łapie i kawałek się dokręca, ale dalej mogę kręcić w nieskończoność i nic. 

Nie wiedziałem że to jest do karbonowych rur, możesz zapodać jakieś zdjęcie takiej normalnej szyszki?

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, maxioreq napisał:

Nie wiedziałem że to jest do karbonowych rur,

Tu masz nawet w tytule ;) 

https://www.skapiec.pl/site/cat/3628/comp/90756672

11 godzin temu, maxioreq napisał:

To co zaznaczyłem na czerwono kręcę imbusem do maksymalnego rozszerzenia się tego elementu w rurze, następnie kręcę tym czarnym kapslem, gwint łapie i kawałek się dokręca, ale dalej mogę kręcić w nieskończoność i nic. 

Wkładasz tą srebrną część za płytko.(zaznaczona na czerwono)

FSA-Compressor-Pro-Headset-Expander-carb

Spróbuj nakręcić tą czarną część(kapsel) tylko na jeden zwój,żeby delikatnie złapała.Wsadź całość do rury i dokręć srebrną śrubę,jak szyszka się rozejdzie,to dopiero dokręć kapsel(zaznaczony na twojej fotce na zielono).

On teraz, jak ekspander jest za płytko,to kończy mu się gwint i najnormalniej w świecie się obraca :/ 

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

Ten stożkowy element z napisem kelys IMHO jest pokrywą starych sterów - zastąpić zwykłymi podkładkami dystansowymi.

Opublikowano

Jedna uwaga o której chyba tu nikt napisał, jeżeli dokręciłeś górną półkę amortyzatora to ona nie pozwoli gwiazdce zacisnąć sterów.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Podpinając się pod wątek, szybkie pytanie.

Pojawił mi się luz na górnym łożysku. Rower Merida Scultura 400, widelec pełen carbon. Czy pojawiający się luz jest wynikiem zużycia eksplotacyjnego, czy jest to objęte gwarancją roweru? Jak sądzicie? Rower ma ok. 1,5 roku.

Opublikowano
8 godzin temu, Rurku_ napisał:

, czy jest to objęte gwarancją roweru?

Zawsze warto spróbować.

8 godzin temu, Rurku_ napisał:

pojawiający się luz jest wynikiem zużycia eksplotacyjnego

Jak nie uznają gwarancji. To poluzuj mostek i ekspander. Posmaruj górę rury sterowe pastą do łączeń karbonowych i poskręcaj 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

mam problem ze zlikwidowaniem luzów, a dokładniej, gdy przykręcam śrubę to jest wszystko dobrze, luzy zerowe itd. tylko jak dokręce mostek i zaczne sprawdzać, to luzy wracają.

Co mam zrobić żeby tak nie było?

Rower to Haibike sduro hardnine  2.0

Stery oryginalne ale były rozbierane bo się dolne łożysko zmiażdżyło i musiało byc wymieniane (również na oryginalne)

Opublikowano
22 godziny temu, MLott21x napisał:

Stery oryginalne

Tam są kulkowe stery?

Jak tak,to zmień na maszynowe.

Opublikowano

To jest elektryk,a wiadomo bateria i silnik muszą swoje ważyć.

Najlepiej wymień na maszynowe.

Druga sprawa,że w kulkowych nie zlikwidujesz całkiem luzu,bo kierownica przestanie się kręcić.

• Lubię to! 1
Opublikowano

No tak ale wczesniej tych luzów kompletnie nie było.

A poza tym ja mam wrażenie że tu nie chodzi o łożyska tylko coś ze śrubą itp. bo jak przykręcam są luzy a gdy troche na siłę pokręce kierownicą to jest luźna i luzy są znowu.

Ale ok wymienię na maszynowe i wtedy może(raczej na pewno) będzie lepiej. 

Opublikowano
31 minut temu, MLott21x napisał:

nie chodzi o łożyska

Chodzi,chodzi ;)

Pewnie źle dałeś wianuszki. 

Powinno być dolne kulkami do góry,a górne kulkami do dołu 

Ale....

33 minuty temu, MLott21x napisał:

wymienię na maszynowe i wtedy

Napewno będzie lepiej 

Opublikowano
13 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Pewnie źle dałeś wianuszki.

Zapewniam że dałem dobrze😉

Ale i tak dziękuje za pomoc.

Opublikowano
5 minut temu, MLott21x napisał:

Nie

Niekoniecznie na śrubie, moze w gwiazdce...?

Opublikowano

Ruszałeś gniazdo dolnego łożyska? (może niedociśnięte i pełźnie po widelcu czego objawem są luzy....) :/