Skocz do zawartości

Rockrider XC 100

Siwiec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 12.07.2019 o 21:49, Bronek5 napisał:

Ja polecał bym ci fulla na kołach 29". Taki posiadam i jestem bardzo zadowolony.

A ile masz wzrostu i jaki rozmiar wziąłeś? Mierzyłem L modelu AM 100 S (mam 183cm) i wydawał się dość mały. 

Opublikowano

Witam, również posiadam xc 100 s. Mój wzrost to 174 cm i wziąłem rozmiar L  i pasuje ok. Jak możesz to się przymierz bo ta rozmiarówka RR jest troche inna niż większości producentów.

Opublikowano
W dniu 15.07.2019 o 13:37, qsiek napisał:

A ile masz wzrostu i jaki rozmiar wziąłeś? Mierzyłem L modelu AM 100 S (mam 183cm) i wydawał się dość mały. 

175 cm, a rozmiar L i jest ok.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie,

To mój pierwszy post na forum  i chciałbym zasięgnąć porady dot. zakupu roweru ROCKRIDER XC 100.

Moje wątpliwości dotyczą rozmiaru i oczywiście stosunku ceny do jakości. 

1) Czy przy wzroście 164cm  i rozmiarze S roweru kupować na kołach 27,5",  tak jak rekomenduje np. Trek czy jest jednak sens sprawdzać rower na kołach 29"?

2) Z mojego wcześniejszego rozeznania wynika że RR XC 100 ma bardzo dobry stosunek ceny do oferowanej jakości jeśli jednak znacie jakiegoś bezpośredniego konkurenta to chętnie się z  nim zapoznam.  

I jeszcze jedna kwestia - jest środek sezonu i rower chciałbym kupić szybko ale nie ukrywam że muszę liczyć się z kasą i zirytowałbym się,  gdyby okazało się że po miesiącu od zakupu rower jest sprzedawany z po niższej cenie. 

Nie znam polityki cenowej Decathlon i nie wiem czego mogę się w tym względzie spodziewać. 

Opublikowano
3 godziny temu, stingray napisał:

I jeszcze jedna kwestia - jest środek sezonu i rower chciałbym kupić szybko ale nie ukrywam że muszę liczyć się z kasą i zirytowałbym się,  gdyby okazało się że po miesiącu od zakupu rower jest sprzedawany z po niższej cenie. 

W tej kwestii odpowiem Tobie tak, że na pewno za jakiś czas ceny zostaną obniżone. Połowa sezonu za pasem. Ja kiedyś kupiłem u nich rr 540 za 1899 po czym miesiąc ,może dwa później już kosztował 1699. To była spora różnica , ponad 10% ceny. 

3 godziny temu, stingray napisał:

Z mojego wcześniejszego rozeznania wynika że RR XC 100 ma bardzo dobry stosunek ceny do oferowanej jakości jeśli jednak znacie jakiegoś bezpośredniego konkurenta to chętnie się z  nim zapoznam.  

Rower z deca zawsze ma dobry stosunek ceny do jakości . Ciężko wskazać innego konkurenta w tym przedziale cenowym.

Opublikowano

elmapeto  Dzięki za odpowiedź. 

Pozostaje więc do ustalenia to czy rower ma być na kołach 27,5" czy 29" .

Obecnie użytkuje rower - składak na ramie Author Vision i kołach 26" więc nowe średnice kół to dla mnie trochę kosmos. 

Niektórzy uznani producenci (TREK) do swoich najmniejszych ram montują koła 27,5"  a 29" tylko w większych ramach.

Inni z kolei nawet w 15" ramach montują koła 29".

Zastanawiam się więc jakie są plusy a jakie minusy każdego z wariantów. 

Może ktoś z was miał z tym doświadczenie i może podpowiedzieć co robić?

Opublikowano

Niestety z mojego doświadczenia waga z katalogu jest trochę zaniżona. XC100 w rozmiarze M waży w katalogu 12.1 kg, w realu ok. 12.4 kg, XC500 L - 11.6 katalog - real 12.1. Bez pedałów oczywiście. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie.

Stoję przed wyborem kupna fulla z Decathlonu. Stwierdziłam, że sposób w jaki użytkuję rowery nie powinien złamać ramy ;-) Wiem na pewno, że chcę fulla, głównie za sprawą komfortu i lepszej trakcji na zjazdach. Rozmiar kół dla mnie też jest oczywisty - 29". Zastanawiam się jednak czy brać aluminiowego xc 100 s czy carbonowego xc 900 s?

Różnica w cenie jest spora, ale do mnie przemawia kąt główki w carbonie , który jest lepszy (68st vs 69,5st), co poprawia stabilność prowadzenia roweru zwłaszcza w dół. W recenzji aluminiowego często wspominano nerwowość przez stromy kąt (żaden ze mnie spec, ale stabilny rower byłby fajny). Moim poprzednim rowerem był Kross level a7 z 2012 roku, więc o nerwowości wiem sporo :D Problemu bym nie miała, gdyby była choć jedna recenzja czy opinia.

Który byście brali?

Opublikowano
10 godzin temu, siymia napisał:

Witajcie.

Stoję przed wyborem kupna fulla z Decathlonu. Stwierdziłam, że sposób w jaki użytkuję rowery nie powinien złamać ramy 😉 Wiem na pewno, że chcę fulla, głównie za sprawą komfortu i lepszej trakcji na zjazdach. Rozmiar kół dla mnie też jest oczywisty - 29". Zastanawiam się jednak czy brać aluminiowego xc 100 s czy carbonowego xc 900 s?

Różnica w cenie jest spora, ale do mnie przemawia kąt główki w carbonie , który jest lepszy (68st vs 69,5st), co poprawia stabilność prowadzenia roweru zwłaszcza w dół. W recenzji aluminiowego często wspominano nerwowość przez stromy kąt (żaden ze mnie spec, ale stabilny rower byłby fajny). Moim poprzednim rowerem był Kross level a7 z 2012 roku, więc o nerwowości wiem sporo :D Problemu bym nie miała, gdyby była choć jedna recenzja czy opinia.

Który byście brali?

Podjedz do Decathlonu i zamów na testy. To nic nie kosztuje. Potem proszę napisz jak wrażenia!

Opublikowano
11 godzin temu, siymia napisał:

Różnica w cenie jest spora, ale do mnie przemawia kąt główki w carbonie , który jest lepszy (68st vs 69,5st), co poprawia stabilność prowadzenia roweru zwłaszcza w dół. 

Mi się tak wydaje czy nawet pewny jestem, że różnica 3K to jednak o wiele więcej niż sam materiał ramy i te 1,5 stopnia na główce ramy... 

Opublikowano

Wiadomo, carbonowa rama robi swoje i rower już na starcie lżejszy o 2kg. Zaczynam mieć wątpliwości, czy potrzebny mi ten xc 900 S. Bardziej mi się podoba, ale trochę przekracza budżet. 

Jeśli chodzi o testy, to xc 100 S może by był, ale jego karbonowy brat jest dostępny tylko online. A do najbliższego Deca mam 100 km 😐

Opublikowano
W dniu 8.08.2019 o 22:13, siymia napisał:

Wiadomo, carbonowa rama robi swoje i rower już na starcie lżejszy o 2kg. Zaczynam mieć wątpliwości, czy potrzebny mi ten xc 900 S. Bardziej mi się podoba, ale trochę przekracza budżet. 

Jeśli chodzi o testy, to xc 100 S może by był, ale jego karbonowy brat jest dostępny tylko online. A do najbliższego Deca mam 100 km 😐

Jaki problem, to zamów na testy. Wolisz w ciemno wydać kilka tys?

W dniu 8.08.2019 o 22:13, siymia napisał:

Jaki problem, to zamów na testy. Wolisz w ciemno wydać kilka tys?

Ja bym m na pewno wzial na testy by się przekonać. A w nerwowość xc100s nie wierzę. 68,5 to standardowy kąt do xc. 

Opublikowano

Możesz przybliżyć procedurę "brania ba testy"? Mnie się nie udało ani przez formularz brania na testy na stronie Deca, ani przez infolinię,  ani przez lokalny sklep.

Opublikowano
4 godziny temu, Tomaszk napisał:

Możesz przybliżyć procedurę "brania ba testy"? Mnie się nie udało ani przez formularz brania na testy na stronie Deca, ani przez infolinię,  ani przez lokalny sklep.

To miałeś jakiegoś wyjątkowego pecha. Ja testowalem przed zakupem i xc500 i tribana rc500. Ten drugi był u mnie na testach... prawie 2 tygodnie - po tym kupilem rower który testowałem ( był zdjęty prosto z wystawy).

Może niektóre sklepy mają inną politykę. U mnie to polegało na podpisaniu w sklepie umowy na bezpłatne wypożyczenie na testy z przeniesieniem odpowiedzialności za rower i tyle. 

Opublikowano

podobno można wziąć na testy, tylko trzeba zadzwonić na infolinię najbliższego sklepu, lub pofatygować się osobiście. Chyba z tego skorzystam, będę dzwonić do Deca może w tym tygodniu.

Marzy mi się carbon, ale chyba jednak wezmę alu, chyba, że uda mi się dorwać gdzieś egzemplarz potestowy xc 900s. Tak czy siak, moja nerwowość musiała być uspokojona ;-) bo na zimę roweru kupować przecież nie będę (no, chyba, że promo będzie). Ja już nawet na inne rowery nie patrzę, bo wyjątkowo nie zależy mi na napisie na ramie. Chciałabym mieć po prostu wygodny rower do szlajania się po Gorcach, Pieninach, ewentualnie do rajdów na orientację :-)

Opublikowano
10 godzin temu, siymia napisał:

podobno można wziąć na testy, tylko trzeba zadzwonić na infolinię najbliższego sklepu, lub pofatygować się osobiście. Chyba z tego skorzystam, będę dzwonić do Deca może w tym tygodniu.

Marzy mi się carbon, ale chyba jednak wezmę alu, chyba, że uda mi się dorwać gdzieś egzemplarz potestowy xc 900s. Tak czy siak, moja nerwowość musiała być uspokojona ;-) bo na zimę roweru kupować przecież nie będę (no, chyba, że promo będzie). Ja już nawet na inne rowery nie patrzę, bo wyjątkowo nie zależy mi na napisie na ramie. Chciałabym mieć po prostu wygodny rower do szlajania się po Gorcach, Pieninach, ewentualnie do rajdów na orientację :-)

Jeśli Ci się nie spieszy, to moze warto poczekać bo jak dla mnie w ofercie jest dziura. Z HT jest xc100, xc500, xc900. W fullach brakuje xc500s

Opublikowano
3 godziny temu, komandosek napisał:

Jeśli Ci się nie spieszy

Przecież to może być miesiąc, rok , albo nigdy ;)

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Przecież to może być miesiąc, rok , albo nigdy ;)

Dokładnie. Też zauważyłam lukę, ale przecież oni nie zdradzą swojej kolekcji. Fajny by był rower na lepszym amortyzatorze lub napędzie i lepsze malowanie  

Tak czy siak, muszę się uzbroić w cierpliwość, kupić rower w zimie lub w marcu, może obecny xc 100 S będzie miał np nową manetkę blokady amorów. A może malowanie będzie lepsze, bo to obecne mi kompletnie nie leży i już mam w głowie projekt malowania nowej ramy 😜

Edytowane przez siymia
Opublikowano
14 godzin temu, siymia napisał:

Chciałabym mieć po prostu wygodny rower do szlajania się po Gorcach, Pieninach, ewentualnie do rajdów na orientację :-)

I po to chcesz kupić fulla xc, który zresztą kompletnie nie jest przygotowany na tego typu jazdę? Zadziwiacie mnie ludzie... 

Opublikowano
39 minut temu, Ares napisał:

I po to chcesz kupić fulla xc, który zresztą kompletnie nie jest przygotowany na tego typu jazdę? Zadziwiacie mnie ludzie... 

Tak, dokładnie po to. Rowery all mountain i enduro są za ciężkie i dobre dla ludzi lubiących prędkość w dół i ludzi wypychających je do góry 😉 

do tej pory jeździłam na HT teoretycznie też do XC, więc co, robiłam źle? Miałam kiedyś przyjemność testować rower w pełni zawieszony z przeznaczeniem do XC/XCM i do enduro i wiem, że ten pierwszy idealnie się wpasuje w moje wymagania 🙂 choć na Turbacz to jak się ma technikę, to można mieć i gravela 😂

Opublikowano

Pierwsze zdanie już od kilku lat jest nie aktualne. Nie warto powielać jakiś starych zabobonów. Ja też nie pisałem o enduro. Ten sam producent ma dużo lepszą ofertę. Jeśli chcesz to napisz tutaj ile jest różnicy w wadze miedzy xc 900s a powiedzmy trailowym AM100s. A ten rower jest wyrażnie lepszy pod względem amortyzacji, ma myk myka i dużo lepsze koła. 

Sądziłem też, że chodzi o coś bardziej ambitnego niż wjazd drogą na Turbacz bo co by nie pisać zjazd z tego szczytu pod schronisko kilka razy lepiej odbędzie się na tym AM100s a to jednak prosty szlak jest. Twój wybór i Twoja zabawka nie mniej mamy dzisiaj takie czasy, gdzie jest mnogość oferty a co za tym idzie nie warto wydawać sporo pieniędzy na coś co jest gorsze o czegoś innego w podobnych pieniądzach. 

Opublikowano
2 godziny temu, Ares napisał:

Pierwsze zdanie już od kilku lat jest nie aktualne. Nie warto powielać jakiś starych zabobonów. Ja też nie pisałem o enduro. Ten sam producent ma dużo lepszą ofertę. Jeśli chcesz to napisz tutaj ile jest różnicy w wadze miedzy xc 900s a powiedzmy trailowym AM100s. A ten rower jest wyrażnie lepszy pod względem amortyzacji, ma myk myka i dużo lepsze koła. 

Sądziłem też, że chodzi o coś bardziej ambitnego niż wjazd drogą na Turbacz bo co by nie pisać zjazd z tego szczytu pod schronisko kilka razy lepiej odbędzie się na tym AM100s a to jednak prosty szlak jest. Twój wybór i Twoja zabawka nie mniej mamy dzisiaj takie czasy, gdzie jest mnogość oferty a co za tym idzie nie warto wydawać sporo pieniędzy na coś co jest gorsze o czegoś innego w podobnych pieniądzach. 

Według strony decathlon to różnica wagowa jest nieznaczna, bo ok 0,5 kg.

Faktem jest, że obecność opuszczanej sztycy daje trochę do myślenia 😉 dziwię się, że nie mają jej samej w sprzedaży. 

Niemniej jednak znam swój styl jazdy i wiem, że nie wykorzystam w pełni skoku AM, bo nie pcham się na trudniejsze szlaki, zielony z Turbacza dla mnie jest na granicy, ale może dlatego, że dupa wołowa jestem no i był ht 26” 😉. Najchętniej to bym widziała u siebie rower 29” i o 100 mm skoku, więc XC100 S i tak ma 20 mm skoku więcej. 

Chociaż z tego co piszesz, to masz rację, oczywiście. Dało mi do myślenia i zobaczę, co przyniesie oferta w ciągu najbliższych 6 miesięcy. 

Opublikowano

widzisz że to S-ka 15,5"?

Sprzęt i cena naprawdę OK

Opublikowano

tak, ja właśnie "s" potrzebuję i szukam roweru w rozmiarze 15"-16".

Zastanawiam się nad tym który z nich będzie dla mnie lepszym wyborem.

Rama: Ramy SPECA  z tego co wiem zazwyczaj były ok. tylko czy rama z 2015 nie odstaje zbytnio od nowoczesnej ramy RR która ma sztywną oś i nowoczesną geometrię.?

Widelec: Ponoć Manitou Markhor jest całkiem dobry ale z drugiej strony Recon chyba również. 

Napęd: Wydaję mi się że 1x12 będzie dla mnie ok. i że nie potrzebuje szerszego zakresu przełożeń. 

Koła: Komplet Sun Ringle jest w cenie roweru 4kzł bardzo dobre natomiast komplet SPECIALIZED sygnowany ich logo to dla mnie zagadka?

Hamulce: Podstawowe hydrauliczne w obu przypadkach - pewnie remis.

I tu właśnie pojawia się pytanie - co lepsze?

Może ktoś z doświadczeniem pomoże?