elmapeto Opublikowano 13 Lutego 2019 Opublikowano 13 Lutego 2019 55 minut temu, Franz Mauer napisał: Jednak widzę tu trochę niekonsekwencji. Dla mnie ten rower jest trochę "przesterydowany". Pisza o lekkiej ramie i niektórymi elementami osprzetu nadają mu charakter ścigacki, po czym ładują koła z obręczą 30mm i hamulce czterotłoczkowe. Nie rozumiem tego sloganu "Sztywna i lekka rama ROCKRIDER XC, o geometrii zoptymalizowanej pod kątem osiągów". Czyli czego? Lekka rama? Jak na potrójne cieniowanie 1,5 kg w rozm S to nie jest żadne osiągnięcie. Jednak przyznać muszę, że z roku na rok wygląd ogólny rowerów z Decathlona jest milszy dla oka i cena jest bardzo atrakcyjna. Myślę,że to są jednak slogany reklamowe mające na celu pozyskanie klienta. Decathlon to prężnie działająca struktura ,która ilość sprzedanego sprzętu liczy w milionach . Chwała im za to ,że choć ich sprzęt jest kupowany ciągle pną się do góry z jakością i walczą o coraz to inna klientelę. Kiedyś jeżdżąc na btwinie wszyscy uważali ,że to szmelc ,a teraz proszę...
Siwiec Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor Opublikowano 13 Lutego 2019 Godzinę temu, Franz Mauer napisał: Jednak widzę tu trochę niekonsekwencji. Dla mnie ten rower jest trochę "przesterydowany". Pisza o lekkiej ramie i niektórymi elementami osprzetu nadają mu charakter ścigacki, po czym ładują koła z obręczą 30mm i hamulce czterotłoczkowe. Nie rozumiem tego sloganu "Sztywna i lekka rama ROCKRIDER XC, o geometrii zoptymalizowanej pod kątem osiągów". Czyli czego? Lekka rama? Jak na potrójne cieniowanie 1,5 kg w rozm S to nie jest żadne osiągnięcie. Jednak przyznać muszę, że z roku na rok wygląd ogólny rowerów z Decathlona jest milszy dla oka i cena jest bardzo atrakcyjna. Kolego tendencja na szersze obręcze już jest od dawna, teraz nawet w szosach 17mm wewnątrz jest standardem a nawet można kupić koła o szerokości wewnętrznej 21mm do szosy. Więc koła są jak najbardziej na czasie. Godzinę temu, Franz Mauer napisał: Jednak widzę tu trochę niekonsekwencji. Dla mnie ten rower jest trochę "przesterydowany". Pisza o lekkiej ramie i niektórymi elementami osprzetu nadają mu charakter ścigacki, po czym ładują koła z obręczą 30mm i hamulce czterotłoczkowe. Nie rozumiem tego sloganu "Sztywna i lekka rama ROCKRIDER XC, o geometrii zoptymalizowanej pod kątem osiągów". Czyli czego? Lekka rama? Jak na potrójne cieniowanie 1,5 kg w rozm S to nie jest żadne osiągnięcie. Jednak przyznać muszę, że z roku na rok wygląd ogólny rowerów z Decathlona jest milszy dla oka i cena jest bardzo atrakcyjna. Poza tym tam są normalne hample, żadne czterotłoczkowe.
Franz Mauer Opublikowano 13 Lutego 2019 Opublikowano 13 Lutego 2019 27 minut temu, Siwiec napisał: Poza tym tam są normalne hample, żadne czterotłoczkowe. Fakt. Zmyliły mnie podówjne tłoki w hudraulikach. 28 minut temu, Siwiec napisał: Kolego tendencja na szersze obręcze już jest od dawna, teraz nawet w szosach 17mm wewnątrz jest standardem a nawet można kupić koła o szerokości wewnętrznej 21mm do szosy. Więc koła są jak najbardziej na czasie. Jaka jest tendencja to świetnie się w tym orientuję, ale pytanie nalezy odczytać - po co w takim rowerze? Napakowano w nim wszystko co dobrze brzmi marketingowo, choć nie zawsze ejst potrzebne...
Siwiec Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor Opublikowano 13 Lutego 2019 6 godzin temu, Franz Mauer napisał: Fakt. Zmyliły mnie podówjne tłoki w hudraulikach. Jaka jest tendencja to świetnie się w tym orientuję, ale pytanie nalezy odczytać - po co w takim rowerze? Napakowano w nim wszystko co dobrze brzmi marketingowo, choć nie zawsze ejst potrzebne... To co Twoim zdaniem jest nie tak z tym rowerem? Czym takim jest on napakowany? I jakim powinien byc?
elmapeto Opublikowano 13 Lutego 2019 Opublikowano 13 Lutego 2019 Rowery są spoko ,a prawda jest taka, że niektórzy zapłacili o wiele więcej za logo na ramię i teraz pozostaje niesmak... 2 1
pawelo899 Opublikowano 13 Lutego 2019 Opublikowano 13 Lutego 2019 W Dechatlonie Bielany Wrocławskie będzie (albo już jest) możliwość wypożyczenia tego roweru na 3 dni, myślę że to też fajna opcja. 2
Franz Mauer Opublikowano 13 Lutego 2019 Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) 4 godziny temu, Siwiec napisał: I jakim powinien byc? Koła i wolałbym wsadzić tam napęd 2x11 lub nawet 2x10, bo to bardziej uniwersalny napęd niż. Wolę XC 500,bo ma to co lubię. Bardzo dobry amor, napęd GX, który w moim odczuciu jest dużo lepszy niż NX. Poza tym jakoś nie do końca potrafię uwierzyć, że można zrobić ramę, która ogarnie 3 rozmiary kół nie tracąc na walorach geometrii. A to wynika raczej z faktu, że nie testowałem tego roweru,bo może da to radę...? Kwestia gustu. Jeśli wspomniana wersja się komuś podoba to brać. Bo cena atrakcyjna. Edytowane 13 Lutego 2019 przez Franz Mauer
Bujak Opublikowano 13 Lutego 2019 Opublikowano 13 Lutego 2019 Tylko trudno te rowery dostać. Przynajmniej w zeszłym roku było ich mało. Pytałem się o swój AM100S i wyszło, że było tylko kilka egzemplarzy w całej Polsce.W przypadku braku dostępności warto zapytać bezpośrednio w sklepie. Może da się zamówić przez obsługę sklepu.
smoku_sg Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Opublikowano 2 Kwietnia 2019 Czy ktoś z was kupił może ten rower i może podzielić się wrażeniami?
TomekWosz Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Opublikowano 3 Kwietnia 2019 Ja mam od piątku XC 050 ltd. Uważam, że w tej cenie (3499zl - mówię o nowych rowerach) konkurencyjny jest tylko Kross level 7 z 2018, ale nie podoba mi się. Narazie zrobiłem nim testowe 60km głównie w lasach, ale wrażenia bardzo pozytywne. Myslę, że nie ma się co bać rowerów z deca. Osobiście uważam, że " markowy" rower za takie pieniądze to taka sama, jeśli nie gorsza " chińszczyzna", ale z gorszym wyposażeniem. Oczywiście mogę się mylić. Jeżeli macie jakieś alternatywy w tej cenie to proszę o podpowiedź, może zwrócę rockridera i kupię coś lepszego, jak się znajdzie. Pozdrawiam. 1
michal_chm Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 W dniu 2.04.2019 o 21:38, smoku_sg napisał: Czy ktoś z was kupił może ten rower i może podzielić się wrażeniami? Odpowiadam, bo mało jest info w internecie i może się przyda. Kupiłem na 29', zrobiłem niecałe 100 km i: - zerwałem gwint prawego pedała - obstawiam, że skręcający w sklepie zgwintował podczas składania. Czekam na wymianę na gwarancji (korba NX idzie z Francji) - zdarza się, nie jestem o to zły, serwis bezproblemowy - lekki - świetna, choć specyficzna rama (wielka dolna rura) - świetnie spasowany, sztywny - widelec Maniotu jest bardzo przyzwoity, świetnie wybiera nierówności, blokada z kierownicy ujdzie (klasyczny przełącznik byłby wygodniejszy) - przy 185 mam XL i jest mi wygodnie, aczkolwiek ten rozmiar +koła = ograniczona zwrotność (ale to w sumie nie wina Decathlon - bardzo wygodne chwyty, średnie (jak dla mnie) siodełko - napęd NX Eagle - już pewnie wiecie - klasa sama dla siebie w tej cenie, 34T z przodu jest ok na dojazd z miasta w teren - koła +sztywne osie +nienajgorsze opony dają fun i pewność - hamulce są tylko ok - nie są ani złe, ani rewelacyjne - taka średniawka i je pewnie wymienię Ogólnie na mojej trasie Kampinoskiej, gdzie mam dużo korzeni, kamieni, pod górkę miałem uśmiech na ryju i "wow, on tak umie?" Po 50 km w zasadzie nie czuję zmęczenia i czuję się jak na poprzednim 29' po 30 km. Więc swoje zadanie spełnia i nie żałuję zakupu - raczej jestem pozytywnie zaskoczony, bo spodziewałem się mniej po nim, a to na prawdę kawał fajnie pomyślanej maszyny.
Swiraz Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Opublikowano 29 Kwietnia 2019 Brutalnie rzecz biorąc - Deca ma swój dział projektowy, marketing, logistykę, produkcje/dystrybucje/masturbacje Pośrednicy wyeliminowani do minimum/zera - stąd takie ceny. Dlatego Laysy i Tyskie w Żabce kosztuje więcej niż w Biedronce... a przecież jak ktoś pisał wcześniej nikt nie da Ci tego samego taniej. Jak planowałem zakup na początku wahałem się miedzy Meridą a Trekiem, dopóki z przekory nie sprawdziłem oferty Decathlonu. I tak stałem się chyba pierwszym w Polsce posiadaczem XC 500 (nie było nigdzie tego roweru w PL, leciał z Francji po zamówieniu internetowym) - początkowo miał być właśnie XC 100 ale stwierdziłem że jak dla mnie carbon to przerost formy nad treścią i amelinium posłuży mi dłużej Co do markowych rzeczy dodam jeszcze tyle że dzisiaj koszulki adidasa czy nike po 120 pln za sztuke po 3 praniach zamieniają się w szmate a no name z lokalnej szwalni za 1/3 ceny po 30 praniach dalej wygląda ok Rower nie jeżdzi Sam na maratonach mijałem nie raz dzieci pracujące w firmie "bogaci rodzice sp. zoo" na swoich santa cruz'ach i specialized'ach i tak samo mnie mijali kozacy na rowerach za 100 zł Tutaj chciałem pozdrowić harleyowca na fat bike'u w szklarskiej szacun !!
BrianGilcrest Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 7 godzin temu, Swiraz napisał: Brutalnie rzecz biorąc - Deca ma swój dział projektowy To fakt ….globalnie na ponad 90.000 pracowników …..z czego biuro projektowo-badawcze liczy 50 osób...a ile BTwina jest w BTiwnie….trudno określić bo wszystko należy do rodziny Mulliez i spora cześć projektów to outsourcing. Można zadać tylko pytanie... dlaczego tak bogata grupa kapitałowa jak Decathlon posiadająca od 2006 r. brand BTwin nie mogła zbudować roweru, który liczyłby się np. w Absa Epic Cape czy w rodzimym klasyku Paris–Roubaix? 7 godzin temu, Swiraz napisał: Rower nie jeżdzi Sam na maratonach mijałem nie raz dzieci pracujące w firmie "bogaci rodzice sp. zoo" na swoich santa cruz'ach i specialized'ach i tak samo mnie mijali kozacy na rowerach za 100 zł Taki utarty frazes....o niczym nie świadczy... chyba nie wierzysz, że ten sam zawodnik, który ma lepszy "start życiowy" będzie gorszy gdyby go nie miał? Myślisz, że gwiazdy ze świata motorsportu jak Kubica, tenisa jak siostry Radwańskie, kolarstwa Maja, Majka nic nie zawdzięczają swoim rodzicom?
Swiraz Opublikowano 30 Kwietnia 2019 Opublikowano 30 Kwietnia 2019 4 godziny temu, BrianGilcrest napisał: Taki utarty frazes.... niczym nie świadczy... chyba nie wierzysz, że ten sam zawodnik, który ma lepszy "start życiowy" będzie gorszy gdyby go nie miał? Myślisz, że gwiazdy ze świata motorsportu jak Kubica, tenisa jak siostry Radwańskie, kolarstwa Maja, Majka nic nie zawdzięczają swoim rodzicom? Faktycznie trochę za daleko wybiegłem z tym komentarzem. Ostatnio po prostu spotkałem się z dość spora falą hejtu na rowery z Deca, bo w skrócie "marketowe" nie może być dobre i "nigdy na gówno z Deca nie wydałbym XXX PLN" stąd może podszedłem do tematu zbyt emocjonalnie.
siecki Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Witam Od miesiąca jestem właścicielem XC 100 s 29 , przejechałem nim ponad 500 km w tym dwa maratony BAM , ( chyba jako jedyny na RR na dystansie PRO😊 ) , odrazu mówię że nie należę do ludzi którzy dmuchają i chuchają na swoje rowery . Rower nie złamał się na pierwszej lepszej dziurze , nie mogę o nim nic złego powiedzieć , wiadomo że po przejechaniu 500 km nie można ocenić w pełni ocenić żywotności roweru , (są tacy co ze zdjęcia wiedza więcej ) , w każdym bądź razie po takim dystansie wszystko pracuje tak jak na początku (napęd nawet płynniej , hamulce też się poprawiły od pierwszego hamowania ) . Rower spełnia moje oczekiwania , jest to rower przeznaczony do xc i w tym zakresie spełnia swoja rolę , jest troszkę przyciężkawy na podjazdach ale za to na zjazdach komfort jest nieoceniony . Nikogo nie namawiam , cena odpowiednia jak na jakość jaką można otrzymać , rower kupiłem na przekór wszystkim tym który mi go odradzali (taka natura) , jest to 3 rower tej marki w mojej stajni na przełomie 10 lat i nigdy się jeszcze na RR nie zawiodłem . Pozdrawiam Tomasz J Tak to wyglada po BAM Dąbrowa Górnicza 1
Stadziu Opublikowano 14 Maja 2019 Opublikowano 14 Maja 2019 Dziękuję za ten opis, dzisiaj jadę do sklepu przymierzyć się wlasnie do tego modelu. Jak mi rozmiar pod pasuje to chyba go kupię będzie to mój pierwszy full
Slick Tires Opublikowano 4 Czerwca 2019 Opublikowano 4 Czerwca 2019 (edytowane) Powiem wan ze jak kiedys liczylem wartosc osprzetu w xc100 (kola 1200 naped 1200 amor 1500 to wychodzi na to ze rame hample opony dostajemy za free..... najlepsze rowery pod wzgl cena / jakosc rower z decathlon za 900 ma taki sam osprzet jak ultra przereklamowany scott za 1800 dokl to samo moge powiedziec o szosie, 3300 za 105 2x11 kola mavic? niektorzy producenci w tej cenie oferuja rowery na clarisie.... Edytowane 4 Czerwca 2019 przez Slick Tires
wqw Opublikowano 22 Czerwca 2019 Opublikowano 22 Czerwca 2019 odkopie troche temat, moze ktos cos wiecej napisac na temat tego roweru? zastanawiam sie dosc powaznie nad kupnem. Jest sens doplacac do XC 500? https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-275-id_8405435.html np do tego?" roznica 500zl mam 175cm wzrostu, moze ktos podpowiedzieć jaki wybrać rozmiar ramy i kol? przekrok 81/82cm
elmapeto Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 10 godzin temu, wqw napisał: odkopie troche temat, moze ktos cos wiecej napisac na temat tego roweru? zastanawiam sie dosc powaznie nad kupnem. Jest sens doplacac do XC 500? https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-275-id_8405435.html np do tego?" roznica 500zl mam 175cm wzrostu, moze ktos podpowiedzieć jaki wybrać rozmiar ramy i kol? przekrok 81/82cm 27,5 koła . Rozmiar L 10 godzin temu, wqw napisał: odkopie troche temat, moze ktos cos wiecej napisac na temat tego roweru? zastanawiam sie dosc powaznie nad kupnem. Jest sens doplacac do XC 500? https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-500-275-id_8405435.html np do tego?" roznica 500zl mam 175cm wzrostu, moze ktos podpowiedzieć jaki wybrać rozmiar ramy i kol? przekrok 81/82cm 27,5 koła . Rozmiar L
wqw Opublikowano 23 Czerwca 2019 Opublikowano 23 Czerwca 2019 Dzieki, tak wlasnie myslalem zeby wybrac 27.5, aktualnie jezdze indiana x-pulser 5.9 m19 na 29 i sa za duze dla mnie, rower jest zbyt malo skretny ;/ Jeszcze sie zastanawiam na tymi kolami z plusem, jezdze przewaznie po lasach, szutrach piachach i sie zastanawiam czy te kolka nie beda aby stabilniejsze, bo nie powiem jest problem z jazda w takich miejscach, ale to byc moze wina tez tych 29calowych kol. Warto doplacac do wersji XC500? ona w sumie rozni se tylko amorem, wiec czy warto doplacic tysiaka? ten co podlinkowalem odpada bo moge miec problem z podjazdami w roznych miejscach musi byc wersja eagle
Bronek5 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 W dniu 23.06.2019 o 15:28, wqw napisał: Dzieki, tak wlasnie myslalem zeby wybrac 27.5, aktualnie jezdze indiana x-pulser 5.9 m19 na 29 i sa za duze dla mnie, rower jest zbyt malo skretny ;/ Jeszcze sie zastanawiam na tymi kolami z plusem, jezdze przewaznie po lasach, szutrach piachach i sie zastanawiam czy te kolka nie beda aby stabilniejsze, bo nie powiem jest problem z jazda w takich miejscach, ale to byc moze wina tez tych 29calowych kol. Warto doplacac do wersji XC500? ona w sumie rozni se tylko amorem, wiec czy warto doplacic tysiaka? ten co podlinkowalem odpada bo moge miec problem z podjazdami w roznych miejscach musi byc wersja eagle Jeżeli jeździsz na 29" i źle ci się jeździ to weź mniejsze. Ja obecnie katuje XC100s 29" i złego słowa o nim nie powiem ( hamulce wymieniłem po 1 jeździe) a tak to mega.
siecki Opublikowano 28 Czerwca 2019 Opublikowano 28 Czerwca 2019 Cześć Trzeba się zastanowić gdzie będziesz tym rowerem jeździł , bo faktycznie do DH 29 to za duże , ale do normalnej jazdy po lasach , szutrach , piachach 29 cali do tego roweru pasuje idealnie . Oczywiście to jest moje zdanie , ale z ręka na sercu polecam . Hamulce po pierwszej jezdzie nie zachwycają ale z każdą następną jest lepiej
wqw Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Bylem dzis w Deca i ogladalem tego fulla i xc100. Pierwsze co to wsiadlem na XC 100 HT rozmiar L kola 29 i pierwsze wrazenie? jaki on maly.... mam indiane xpulser 5.9 rozmiar M na 29 kolach i wam powiem ze ona jest chyba sporo wieksza. Drugie wrazenie to mocno pochylona do przodu sylwetka i jakis taki zwinny ten rower sie wydaje. kierownica wydaje sie duzo blizej ciala i jakis taki bezpieczny sie czuje na nim. znowu xc100 w wersji Full tez L kola 29 Mega wygodny i zwinny. No i teraz mam dylemat naprawde bo juz nie wiem ktory wziac. Czy dokladac tysiaka do fulla czy jednak wziac HT. w wiekszosci czasu bede jezdzil po lasach, polnych drogach, oraz na przelaj po lakach a tam jest duzo roznych dołków nierówności zawsze ten tylek mniej odczuje je na fullu. Zdazaja sie tez gorki i szczegolnie tutaj chce sie czuc po prostu bezpiecznie, zeby mi nie wybilo do nieba tylko i nie przelecial przez kierownik ciezki orzech do zgryzienia dla mnie, ogolnie na pewno rozmiar L, akurat nie bylo niczego na kolach 27 tlyko teraz ktory i ktore kola? 27 czy 29?
Ewald Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 Witam wszystkich Dołączę się do tematu, mam wątpliwości z wyborem roweru. https://www.decathlon.pl/rower-mtb-xc-100-29-id_8405350.html A https://cube.pl/2019/rowery/mountainbike/hardtail/attention/cube-attention-sl-bluenorange-2019/ Rower będzie wykorzystywany głównie do jazdy po lesie i Beskidach
Bronek5 Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 W dniu 11.07.2019 o 00:41, wqw napisał: Bylem dzis w Deca i ogladalem tego fulla i xc100. Pierwsze co to wsiadlem na XC 100 HT rozmiar L kola 29 i pierwsze wrazenie? jaki on maly.... mam indiane xpulser 5.9 rozmiar M na 29 kolach i wam powiem ze ona jest chyba sporo wieksza. Drugie wrazenie to mocno pochylona do przodu sylwetka i jakis taki zwinny ten rower sie wydaje. kierownica wydaje sie duzo blizej ciala i jakis taki bezpieczny sie czuje na nim. znowu xc100 w wersji Full tez L kola 29 Mega wygodny i zwinny. No i teraz mam dylemat naprawde bo juz nie wiem ktory wziac. Czy dokladac tysiaka do fulla czy jednak wziac HT. w wiekszosci czasu bede jezdzil po lasach, polnych drogach, oraz na przelaj po lakach a tam jest duzo roznych dołków nierówności zawsze ten tylek mniej odczuje je na fullu. Zdazaja sie tez gorki i szczegolnie tutaj chce sie czuc po prostu bezpiecznie, zeby mi nie wybilo do nieba tylko i nie przelecial przez kierownik ciezki orzech do zgryzienia dla mnie, ogolnie na pewno rozmiar L, akurat nie bylo niczego na kolach 27 tlyko teraz ktory i ktore kola? 27 czy 29? Ja polecał bym ci fulla na kołach 29". Taki posiadam i jestem bardzo zadowolony.
Rekomendowane odpowiedzi