steczniak Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 2 minuty temu, gielo napisał: Tak to już, jest że jak się jeździ po piachu w terenie, to zawsze coś tam skrzypiec zacznie. Przynajmniej jest takie ryzyko i trzeb asie z tym liczyć. Tyle, że ja jeżdżę głównie po mieście, a do tego mam długie błotniki (SKS Bluemels 28" 53mm) – jeśli to rzeczywiście kwestia dostającego się do środka piasku to niewiarygodne by w warunkach miejskich już po pierwszych kilkunastu km zaczęło występować tak szybko to cykanie. :-) Wciąż wierzę, że po tylu zmianach jestem bliski rozwiązania problemu. Obecnie najbardziej moją uwagę zwraca ta wytarta z jednej strony zewnętrzna część rury podsiodłowej (zdarty do metalu lakier). Zastanawiam się czy i co tam podłożyć (jakiś kawałek gumy) albo czy tego nie spolerować? W zasadzie rama to jedyny nie zmieniamy przy tym problemie element...
Pietern Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 (edytowane) 3 godziny temu, steczniak napisał: Nacięcie w ramie kończy się takim zaokrąglonym kółkiem. Mam tam kawałek dętki, który zasłania całe nacięcie pod zaciskiem i to "kółeczko". Nawet nie wygląda to jakoś biedniacko. Ale też nie wiem czy zadziała, bo mam dopiero tydzień. Edytowane 14 Czerwca 2018 przez Pietern literówka
Gość Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 @Pietern pokaż to cudo bo tez mnie ta dziura boli.@steczniak miałem ten sam problem i posmarowanie sztycy pasta CarboGrip załatwiło temat.
steczniak Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 (edytowane) 11 minut temu, Pietern napisał: Mam tam kawałem dętki, który zasłania całe nacięcie pod zaciskiem i to "kółeczko". Nawet nie wygląda to jakoś biedniacko. Ale też nie wiem czy zadziała, bo mam dopiero tydzień. A czy tą detkę naciągnąłeś też do środka (między sztycę a wnętrze rury podsiodłowej) czy tylko między obejmę a zewnętrzną część rury? Dasz radę dodać zdjęcie? Dzięki za pomysł! Edytowane 14 Czerwca 2018 przez steczniak Błąd edycyjny.
Pietern Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Fotka tylko z dużego powiększenia: Guma dochodzi tylko do zacisku. Znaczy założyłem wyżej, ale później, żeby dobrze docisnąć do zacisku, zepchnąłem ją nieco w dół zakładając zacisk. 1
steczniak Opublikowano 21 Czerwca 2018 Opublikowano 21 Czerwca 2018 U mnie po podłożeniu czegoś gumowego (kawałek z łatki rowerowej) między obejmę a zacisk cykanie nie ustało. Przeprowadziłem test w garażu podziemnym – poszedłem przejechać się bez obejmy, sztycy i siodełka. Cykanie było dalej... Zaryzykowałem i zamówiłem nowy wkład suportu + klucz do wkładu + ściągacz do korb. Dziś wymieniłem wkład i cykanie ustało. Okazuje się, że to nie była sztyca/obejma/siodło (przynajmniej nie tylko), ale suport.
Tomex Opublikowano 17 Lipca 2018 Opublikowano 17 Lipca 2018 Najprostszym sposobem na ustanie wszelkich stuków występujących w elementach z karbonem jest pokrycie jednego z elementów parafiną. W tym wypadku sztycy. Zwykła biała świeczka załatwi sprawę stuków i chroni karbon przed wycieraniem !
Marcel14 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Witam bardzo serdecznie mam problem ze sztycą. Od kilku dni posiadam nowy rower po przejechaniu kilku kilometrów moje siodełko zaczęło się ruszać na wszystkie boki zauważyłem że śruba która łączy sztyce z siodełkiem poluzowała się postanowiłem przykręcić na nowo po pewnym czasie znów tak się stało tym razem przykręciłem na tak zwanego chama z całej siły niestety znów się rozluzowało jakieś porady sposoby żeby siodełko się nie luzowało zależy mi na tym żeby rozwiązanie nie wymagało kupna nowej sztycy
venom6652 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Jesli to mozliwe ,to spróbuj nakrecic od góry nakretke z teflonem
Gość Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Jak rower jest nowy to gwarancja ot wsio.
Puncu Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Loctite 243 Ale... 32 minuty temu, PrzeLuka napisał: Jak rower jest nowy to gwarancja
Gość Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Opublikowano 13 Sierpnia 2018 3 godziny temu, PrzeLuka napisał: Jak rower jest nowy to gwarancja ot wsio. Dokładnie.
leejoonidas Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) A wystarczy tylko końcówkę rury podsiodłowej delikatnie spłaszczyć w imadle tak aby średnica rury w tym miejscu zwiększyła się o około od 0,3 do 0,6 mm i posmarować rurę smarem i problem znika. Zjawisko trzeszczenia rury spowodowane jest jej poruszaniem się w rurze ramy delikatne spłaszczenie rury w jej dolnym odcinku spowoduje że rura delikatnie się zablokuje w rurze ramy i przestanie się ruszać a tym samym trzeć i trzeszczeć. Edytowane 11 Września 2018 przez leejoonidas
lukaszzsch Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 kup oryginalny carbogrip ten w saszetkach i sprawdź. Nie ma żadnych granulek ale sie klei i wielu osobom (w tym mnie pomógł)Odkopuję. Kupiłem carbogrip, by wyeliminować strzały od strony sztycy.Pytanie do używających: jak to nanosić? Tylko miejsce na wysokości zacisku czy może całą część sztycy schowaną w rurze podsiodłowej?
Kruk Opublikowano 17 Czerwca 2020 Opublikowano 17 Czerwca 2020 Bierzesz na palucha i dajesz cienki smar w środku rury na sztycę w ramię oraz cienki film nanosisz na sztycę, nadmiar ściągasz po instalacji sztycy. 1
Rekomendowane odpowiedzi