Skocz do zawartości

Zrzucenie brzuszka ale nie mięśni.

PiotrekGT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.

Posiadam mały brzuszek, no taki, że mięsni pod spodem nie widać :)

Od 2 lat ćwiczę na siłowni na mięśnie, tzn robie masę, niestety efektem ubocznym jest powstający przy tym... brzuch. Zanim zacząłem ćwiczyć ważyłem 60kg przy 173cm wzrostu, teraz 73kg. Przez lato próbowałem łączyć treningi siłowe z rowerem (jeden dzień siłownia 1h, kolejny dzień rowerem w teren na 2-3h i tak na zmianę) ale efektem tego był spadek masy i widoczne chudnięcie, niestety nie brzucha tylko rąk, klatki, barków, generalnie tam, gdzie tego nie chciałem.

Dietę stosuje na masę, opartą na ryżu, nabiale, kurczaku, generalnie węglowodany + białko ale nie powiem, często zdarza mi się zjeść w maku albo zamówić pizze, taki już urok studiowania, że czasami nie ma czasu na posiłek.

Przechodził ktoś z was przez podobny problem? Z różnych for o tematyce siłowni można się dowiedzieć "rób masę albo redukcje, nie dwa na raz" i tyle. Ja jestem ciekaw co wy o tym sądzicie, czy powininem znowu w lato próbować łączyć trening siłowy z rowerem czy może zmniejszyć ilość wycieczek, intensywność a może zwiększyć i jeszcze więcej jeść?

Chętnie posłucham opinii.

Opublikowano

Generalnie mięśni na brzuchu nie widać z powodu mocnego wyrobienia mięśni brzucha, tylko z powodu ich odsłonięcia - czyli zredukowania ogólnej tkanki tłuszczowej. Mierzysz ilość tkanki tłuszczowej? Wiesz ile u Ciebie wynosi przy tych 73 kg? 

Opublikowano

Miesnie brzucha zeby byly widoczne nie wypracujesz ich na silowni ( w duzej mierze tak ale ...) tylko w kuchni . to znaczy dieta dieta dieta odpowiednia .wtedy tkanka tluszczowa odsloni miesnie brzucha . 

Opublikowano

Mi nie chodzi nawet o kaloryfer, tylko zeby brzuch mj nie odstawał ;).

Coś więcej na temat tej diety?

Opublikowano

Polecam na YT posłuchać Jacka Bilczyńskiego.Na dzień dzisiejszy stał się moim mentorem w dziedzinie diety i podejscia do treningów.

Opublikowano

Dieta... Niestety w tej kwestii zdania są mocno podzielone. Nie odmawiaj sobie ulubionych rzeczy, ale jedz je w umiarkowanej ilości i w określonym czasie. Nawet przysłowiowego McDonalda potraktuj jak normalny posiłek, a nie dojadanie. U mnie działa opuszczanie jedzenia po 19.00,a od 14.00 ograniczam węglowodany.

Ćwicząc brzuch na siłowni zwiększasz jego masę mięśniową. W swoim treningu musisz wprowadzić więcej ćwiczeń aerobowych. Nawet jak lubisz targać ciężary to zamień ich ciężar na ilość powtórzeń. 

Aby spalić tkankę i zrzucić zbędne kg należy w swoim grafiku wprowadzić większą ilość treningów aerobowych i kardio. Na pewno zauważysz efekty i to szybko. Ważne, aby być systematycznym, bo na tym zwykle ćwiczący polegają. Tutaj znajdziesz podstawowe informacje: https://www.fabrykasily.pl/odchudzanie/trening-cardio-trening-aerobowy-spalanie-kalorii

budyn czekoladowy
Opublikowano

Dieta dieta dieta (odpowiednia, a nie po prostu "mniej żreć") i aeroby.

Patrz na indeks glikemiczny tego, co jesz. I nie jest w maku, nie jedz pizzy itd. 

Zresztą - jak spojrzysz na indeks glikemiczny różnego rodzaju jedzenia, to zorientujesz się, co jest ok ;)

Ta klucha na brzuchu to jest najtrudniejszy do zrzucenia ostatni balast. Mam 179 cm wzrostu i ważę 72 kg. W zasadzie wszędzie jest ok oprócz tej kluchy. Mała, ale jest. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, PiotrekGT napisał:

Mi nie chodzi nawet o kaloryfer, tylko zeby brzuch mj nie odstawał ;).

Coś więcej na temat tej diety?

A nie masz czasem po prostu wzdęć, które powodują że brzuch wystaje? Jeśli tak, to niestety jest to ciężki temat. W teorii odpowiednia dieta powinna to załatwić, w praktyce niestety nie jest tak różowo. 

Edytowane przez de Villars
Opublikowano
18 godzin temu, Łabędź napisał:

Mierzysz ilość tkanki tłuszczowej? Wiesz ile u Ciebie wynosi przy tych 73 kg? 

Jutro zmierzę na treningu.

42 minuty temu, de Villars napisał:

A nie masz czasem po prostu wzdęć, które powodują że brzuch wystaje? Jeśli tak, to niestety jest to ciężki temat. W teorii odpowiednia dieta powinna to załatwić, w praktyce niestety nie jest tak różowo. 

Właśnie wzdęcia też mnie męczą, nawet myślałem, żeby iść z tym do lekarza.

Dzięki za podrzucone artykuły, poczytane. Wychodzi na to, że jednak powinienem jeździć tak jak jeździłem, bo to aeroby.

Opublikowano

Wykup sobie "abonament" w Fabryce Siły na dietę i treningi. Korzystam i jest to naprawdę wygodne. Masz aplikacje w telefonie z treningami i z opisem dań. A najlepsze jest to że tworzysz sobie listę zakupową na ile dni chcesz i kupujesz tylko to czego potrzebujesz. 

Opublikowano

Z ciekawości wszedłem na stronę tej "Fabryki siły". Mam wrażenie że niektóre foty są tam konkretnie sphotoshopowane ;)

Opublikowano
4 godziny temu, de Villars napisał:

Z ciekawości wszedłem na stronę tej "Fabryki siły". Mam wrażenie że niektóre foty są tam konkretnie sphotoshopowane ;)

To że masz ułożone dietę trening itp. i nie musisz się tym zajmować, tracić na to czasu to uważasz że to oszustwo bo zobaczyłeś "Twoim zdaniem" sphotos hopowane zdjęcie? Raczej bym się skupiał na innych aspektach niż na doszukiwaniu się teorii spiskowych.

Opublikowano
16 godzin temu, Kruup napisał:

Wykup sobie "abonament" w Fabryce Siły na dietę i treningi. Korzystam i jest to naprawdę wygodne. Masz aplikacje w telefonie z treningami i z opisem dań. A najlepsze jest to że tworzysz sobie listę zakupową na ile dni chcesz i kupujesz tylko to czego potrzebujesz. 

Wyobrażam sobie że to wygodne, a apka która jeszcze robi listę zakupową w przyszłość to już w ogóle hit.

Jak długo korzystasz? Jakie masz cele? Jakie masz efekty? Te informacje byłyby najbardziej wartościowe.

Opublikowano

Generalnie to odchudziłem się przed fabryka siły jakies 13-14 kg bez cwiczeń na siłowni, jak zobaczyłem się na zdjęciu bez koszulki to stwierdziłem że wyglądam gorzej niż przed tym odchudzaniem. Poszedłem na siłownie i skorzystałem też z oferty Fabryki Siły. Korzystałem od początku tamtego roku przez około 4 miesiące spadło 6 kg i wyglądałem o niebo lepiej. Niestety potem olałem trochę dietę, ale nie siłownie (nie tyłem i nie chudłem). potem miałem kontuzję barku (na rowerze) i nie mogłem ćwiczyć przez kilka miesięcy, I tak naprawdę wróciłem jakiś czas temu na siłownie i od niedawna znów na dietę A cel mam taki żeby mieć mniej tłuszczu na sobie, lepiej jeść i lepiej wyglądać. Bo dla mnie lepszy wygląd to lepsze samopoczucie.

Nie namawiam tez akurat na Fabrykę Siły bo takich rzeczy jest więcej, poprostu z ich usług korzystałem/korzystam i mogę polecić.

Opublikowano
7 godzin temu, Kruup napisał:

To że masz ułożone dietę trening itp. i nie musisz się tym zajmować, tracić na to czasu to uważasz że to oszustwo bo zobaczyłeś "Twoim zdaniem" sphotos hopowane zdjęcie?

Czy ja pisałem coś o oszustwie?

Opublikowano

Wezucam moje wyniki z pomiaru ilości tkanki tłuszczowej, w sumie nie znam sie na tym i jedyne co umiem odczytać to opór elekttyczny mojego ciała:)

A tak na serio fat mass 10,5% wydaje się mało. Mam racje?

20190108_083212.jpg
Opublikowano

Ja tam nic z tego odczytać nie mogę takie kwadraty wychodzą. Jedno co widzę to "Tanita" czyli cały pomiar jest moooocno orientacyjny. Chcesz wiedzieć dokładnie to udaj się do poradni densytonetrycznej i tam zrób pomiar składu ciała.

Opublikowano

Albo po prostu faldomierz. Wszelkie Tanity pokazują pogodę. 

Opublikowano
52 minuty temu, Skoor napisał:

Ja tam nic z tego odczytać nie mogę takie kwadraty wychodzą. Jedno co widzę to "Tanita" czyli cały pomiar jest moooocno orientacyjny. Chcesz wiedzieć dokładnie to udaj się do poradni densytonetrycznej i tam zrób pomiar składu ciała.

Mówiąc kwadraty rozumiem, że masz na myśli kiepską jakość zdjęcia a to dziwne, bo u mnie wszystko widać elegancko. 

W takim razie przepiszę wyniki:

BMI: 24.6

BMR :1899 kcal

FAT%: 10.5%

FAT MASS: 7.7kg

FFM:  65.8kg

TBW: 48.2kg

A co do Tanity, mam rozumieć ze nie warto jej ufać?

Opublikowano

Niestety nie. Godzina, ilość wypitej wody, wypróżnienie, ilość glikogenu w mięśniach itd. To wszystko fałszuje wyniki.

Najbardziej miarodajny (bez zaawansowanych badań) jest pomiar faldomierzem i skorzystanie z jednego z wzorów na obliczanie poziomu BF. Najlepiej ten, dzień pomiar pobieramy z 7 miejsc. 

Opublikowano

Na zrzucenie brzucha tylko dieta i ruch.  Ćwiczenia siłowe nie spała tkanki tłuszczowej tylko cardio i aeroby . Wiem coś o tym,zrzuciłem 30 kilo i dalej walczę.

• Lubię to! 1
Opublikowano
13 godzin temu, elmapeto napisał:

Na zrzucenie brzucha tylko dieta i ruch.  Ćwiczenia siłowe nie spała tkanki tłuszczowej tylko cardio i aeroby . Wiem coś o tym,zrzuciłem 30 kilo i dalej walczę.

I tak i nie. Ćwiczenia siłowe (w tym interwały na rowerze) Podkręcają metabolizm i spalasz energię jeszcze kilka godzin po treningu. W cardio nie ma cudów. Ile wykręcisz tyle spalisz. A do tego im więcej jeździsz tym spalisz mniej bo organizm się adaptuje. Do interwałów nie.

Opublikowano

Jasne,ale chodziło o ćwiczenia siłowe na siłowni,stąd moje przypuszczenia,że to dźwiganie ciężarów ,a nie interwały na rowerze. Kolega na masę ćwiczy.