Skocz do zawartości

Kross Level 8.0 29" (2018) - zdalny zakup i serwis

djfender

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.09.2019 o 21:45, djfender napisał:

1/ Każdy dystrybutor i sprzedawca Krossa jest zobowiązany przekazać Ci rower gotowy do jazdy, tj. z wyregulowanymi hamulcami i przerzutkami, wycentrowanymi kołami, właściwym ciśnienie itd. Tyle teoria - patrz mój pierwszy post w tym wątku.

zapytałem Krossa potwierdzili to , przesłałem info do topnarty.pl  i już nieodpłatnie złożą mi rower :D

Edytowane przez Gophfer
Opublikowano
3 godziny temu, Gophfer napisał:

I jaka defacto będzie dla mnie różnica w tych kasetach, bo jeszcze nie łapie takich niuansów

Różnica w stopniowaniu kaset.

11-36T: 11-13-15-17-19-21-24-28-32-36

11-42T: 11-13-15-18-21-24-28-32-37-42

W kasecie 11- 42 masz bardziej miękkie przełożenia ( 26-37, 26-42 ), ale większe różnice w stopniowaniu kasety  mogą powodować mniej płynną jazdę.

Opublikowano (edytowane)

stopniowanie widziałem , tyko co to dla mnie znaczy (sorry ale nie zwracałem nigdy uwagi na takie rzeczy)

Cytat

mogą powodować mniej płynną jazdę.

ale co to tak obrazowo znaczy mniej płynna jazda , jak np zmienię  z 15 na 18 lub 18 na 21 to wytracę prędkość, przerzutka będzie dłużnej przełączać się, czy jeszcze coś innego....

Edytowane przez Gophfer
Opublikowano

Spróbuj w aucie wrzucić od razu z 1 na 4 ;) to właśnie się może dziać na 1 za lekko, na 4 za ciężko.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Yarooo napisał:

11-36T: 11-13-15-17-19-21-24-28-32-36

11-42T: 11-13-15-18-21-24-28-32-37-42

13 godzin temu, maras52 napisał:

Spróbuj w aucie wrzucić od razu z 1 na 4 ;) to właśnie się może dziać na 1 za lekko, na 4 za ciężko

Naprawdę jeden ząb zrobi aż taką różnice? 

Edytowane przez Gophfer
Opublikowano

@Gophfer Dobrze zrobiłeś wybierając kasetę 42T. Na bardzo stromych podjazdach będziesz miał co wrzucić,a środkowe koronki przy MTB będą odpowiednie ;) 

Opublikowano

Finalnie odesłałem rower kupiony www.top-narty.pl (nie polecam kupować u nich) i kupiłem u siebie w mieście lokalnie o jakieś 160zl tylko drożej niż przez Internet.

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

1. Jaki powód odesłania i antyreklamy tego sklepu? 
2. W zeszłym tyg. zrobiłem przegląd gwarancyjny po 12 mcu w lokalnym serwisie Krossa. Wszystko ok, ale taka obowiązkowa 'przyjemność' kosztowała mnie aż 120 zł (nie wiem na jakiej podstawie Kross podaje stawki max 55 zł). Za serwis amorka chciali 200 zł - odpuściłem, w tej cenie zrobię sam.
3. Dziś zrobione 103km po lasach i szutrach. Rower spisał się wyśmienicie!

Opublikowano

top-narty.pl to czeski dystrybutor krossa przez co gwarancja nie obowiązuje w Polsce (wiedziałem o tym przed zakupem).

Pomimo zapewnień przed zakupem, że cytuję "drobne naprawy będę mógł robić lokalnie na podstawie FV“, nie było tak.

Po kilku dniach od zakupu zgłosiłem im, że koła nie są w osi ramy i słychać jakieś trzaski z supportu. Bez wyceny w serwisie zaproponowali mi cytuję "rabat 20zl", więc po tym już wiedziałem, że nie będzie tak fajnie jak obiecywali z serwisem więc im go zwróciłem, bo był nieużywany.

Później przez 3tyg musiałem się dopraszać o zwrot kasy, dopiero przedsądowe wezwanie do zapłaty załatwiło sprawę.

2. W zeszłym tyg. zrobiłem przegląd gwarancyjny po 12 mcu w lokalnym serwisie Krossa. Wszystko ok, ale taka obowiązkowa 'przyjemność' kosztowała mnie aż 120 zł (nie wiem na jakiej podstawie Kross podaje stawki max 55 zł).

Zgłosiłbym to do Krossa

btw co Ci zrobili podczas tego przeglądu?

Opublikowano

Centrowanie kół (delikatna korekta), regulacje przerzutek (teoretycznie, bo chodziły sprawnie), smarowanie, sprawdzenie linek, hamulców - nic specjalnego. Nie byłem przy tym, więc nie wiem dokładnie co zrobili. Nic nie było do naprawy, nic nie wymienili.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 15.10.2019 o 22:03, djfender napisał:

Centrowanie kół (delikatna korekta), regulacje przerzutek (teoretycznie, bo chodziły sprawnie), smarowanie, sprawdzenie linek, hamulców - nic specjalnego. Nie byłem przy tym, więc nie wiem dokładnie co zrobili. Nic nie było do naprawy, nic nie wymienili.

Cześć,

czy jest szansa abyś przy na bliższej okazji zrobił zdjęcie i zwymiarował tylną oś. Mam levela 8 z rocznika niżej i haki z rocznika 2018, muszę dokupić do tego pasującą oś i stąd moja prośba. 

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano
W dniu 15.10.2019 o 19:17, Gophfer napisał:

W dniu 14.10.2019 o 00:01, djfender napisał:
2. W zeszłym tyg. zrobiłem przegląd gwarancyjny po 12 mcu w lokalnym serwisie Krossa. Wszystko ok, ale taka obowiązkowa 'przyjemność' kosztowała mnie aż 120 zł (nie wiem na jakiej podstawie Kross podaje stawki max 55 zł).

Zgłosiłbym to do Krossa

a ja jeszcze do PIH'u.Cena nie zgadzała się z ceną na stronie

Opublikowano
W dniu 18.11.2019 o 10:32, radzi0k napisał:

Cześć,

czy jest szansa abyś przy na bliższej okazji zrobił zdjęcie i zwymiarował tylną oś. Mam levela 8 z rocznika niżej i haki z rocznika 2018, muszę dokupić do tego pasującą oś i stąd moja prośba. 

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Mogę, ale za bardzo nie rozumiem co potrzebujesz, abym zwymiarował i sfotografował. Najlepiej zrób zdjęcie tego co ja mam zrobić ze swoim rowerem i wskaż na tym zdjęciu o który wymiar Ci chodzi.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam Was,

mam takie pytanie. Razem z chłopakiem planujemy zakup Level 8.0 z 2019 roku, ale mamy jeden dylemat. Jak wygląda w tym modelu mocowanie stopki (wiem i zdaje sobie sprawę że wygląda to niezbyt ciekawie) ale w naszym przypadku jest to spore ułatwienie. Tak samo, czy istnieje możliwość zamocowania jakiegokolwiek wózka/przyczepki dla dziecka za rowerem ?

Dziękuję za odpowiedź  :)

Opublikowano
Witam Was,
mam takie pytanie. Razem z chłopakiem planujemy zakup Level 8.0 z 2019 roku, ale mamy jeden dylemat. Jak wygląda w tym modelu mocowanie stopki (wiem i zdaje sobie sprawę że wygląda to niezbyt ciekawie) ale w naszym przypadku jest to spore ułatwienie. Tak samo, czy istnieje możliwość zamocowania jakiegokolwiek wózka/przyczepki dla dziecka za rowerem ?
Dziękuję za odpowiedź  :)
Sam dopiero co kupiłem level 8.0 2019 i stopka w stylu Kross heron podejdzie. W tym momencie na nią czekam bo kross marabou musiałem odesłać z powodu braku otworów w ramie. Tak to jest jak się kupuje rower raz na 15 lat i trochę się pozmieniało w sprzęcie

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie ma otworów w ramie bo konstruktorzy założyli, że rower XC tego nie potrzebuje - a szkoda, bo stopka to była pierwsza! rzecz jaką kupiłem i zamontowałem. 

Trzeba kupić taką z mocowaniem na tylny trójkąt - mój rower w załączeniu. 

Kross ma kanciaste profile więc warto użyć gumowych podkładek. 

IMG_20200121_080249.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witajcie.

Tak informacyjnie, podpórka Heron III nie pasuje do Levela 8.0 z 2019 roku, rozmiar M, koła 29.

Opublikowano

Ej tam, u mnie pasuje - patrz zdjęcie powyżej z 21/01.
Rama z 2018, ale 2019 ma to samo.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 13.09.2019 o 12:02, Gophfer napisał:

Finalnie odesłałem rower kupiony www.top-narty.pl (nie polecam kupować u nich) i kupiłem u siebie w mieście lokalnie o jakieś 160zl tylko drożej niż przez Internet.

Możesz napisać, jaki rozmiar ramy wybrałeś i jaki masz wzrost? Zastanawiam się nad kupnem Levela 7.0, a nigdzie w okolicy nie ma możliwości go przymierzyć na żywca.

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Kurcze jak czytam, że ten rower można było kupić za 3.5k to aż mnie trzęsie. Ale nic to. Studiując wątek doszedłem do wniosku, że warto się przymierzyć. Wcześniej przymierzałem się do wielu różnych rowerów. A tu ostatecznie przymierzyłem i kupiłem 😁

Niestety dziś, we wrześniu 2021 rower kosztuje ponad 5k. Ałć, ale co poradzić 😊

Z wątku zorientowałem się, że Kross trochę poprawił tu i tam. Hamulce Deore MT501 ServoWave, wewnętrzne prowadzenie linek, które nie wycierają lakieru. Ogólnie jest wszystko to czego szukałem. Wymieniłem tylko siodełko na Bontrager Sport, bo oryginalne za wąskie dla mnie. 🙂 

Teraz tylko troszkę wolnego czasu i do lasu 🤪

Acha. No i muszę hamulce dotrzeć, bo na razie skrzeczą niemiłosiernie 😳

Edytowane przez dariol