Gophfer Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Doradzcie proszę, bo sam już nie wiem czy lepiej Level 8.0 z 2018 za 3600 czy level 7.0 z 2019 za 3460?
djfender Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2019 W uproszczeniu te 2 modele są podobne (czytaj identyczne) jeśli chodzi o ramę i widelec. Różnice jest w napędzie (11 kontra 10 rzędów - klasa ta sama), kolorze i prowadzeniu linek (zew. kontra wew w 7.0). Ja na Twoim miejscu stawiałbym plusiki za różnicę i 'wyliczył' zwycięzcę. Na sam rocznik bym nie patrzył. Wg MOJEGO (!) subiektywnego rankingu: 8.0 plusy: SLX (większa elastyczność i możliwość upgrade'u na XT), czarny lakier, zew. linki - serwisowanie (3) 7.0 plusy: cena zakupu i koszt eksploatacji (Deore), dożywotnia gwarancja na ramę, inne drobne różnice w sumie (np. 2 uchwyty na bidon, samozaciskacz przedniej osi), wew linki - estetyka (4) 4:3 wygrałby 7.0 Zakładam, że zakup obu przez internet, jeśli któryś z w/w jest do kupienia za tę cenę lokalnie to dałbym za to podwójnego plusa ++
Accent_Szaj Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 8 godzin temu, Gophfer napisał: czy lepiej Level 8.0 z 2018 za 3600 Za 3800 masz już level 9 https://allegro.pl/oferta/kross-level9-29cali-8350964883
djfender Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Ten 9.0 - czas wysyłki 60 dni - albo pomyłka albo absurd. Rowery używane to inna kategoria, ale jak najbardziej warto takie modele wziąć pod uwagę - tylko moim zdaniem pod warunkiem testu na miejscu (mam negatywne doświadczenia ze zdalnym zakupem używek). Napęd XT kusi, ale trzeba pamiętać, że potem jest droższy w utrzymaniu (sprawdź sobie np. koszt kasety XT, SLX i Deore). PS Kupując swój 8.0 mocno brałem pod uwagę 9.0 (lakier jest przepiękny na żywo), ale stwierdziłem, że różnica w cenie jest nieuzasadniona (tylko napęd XT kontra SLX).
Accent_Szaj Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 To akurat był przykład,ale była promocja na allegro w czerwcu i za tyle był NOWY! Skoro sezon się kończy,to myślę,że we wrześniu też za tyle kupi
Gophfer Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 11 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Za 3800 masz już level 9 https://allegro.pl/oferta/kross-level9-29cali-8350964883 Chce tylko nowy. Ja już mocno naginam mój budżet, chciałem kupić rower do 2500 ale wiecie jak to jest. Dolozysz 500zl I będziesz miał lepsze to i tamto, za kolejne 200-300 to i to i tym sposobem z 2500 mamy 3700:( Rozwazam tylko 7.0 lub 8.0,nie spieszy mi się, moge poczekać na może jeszcze większe przeceny,rower i tak już głównie na nowy sezon,moze za 3500-3600 da się upolować 8.0 z 2019 tj chyba realne....
Accent_Szaj Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 (edytowane) W dniu 17.08.2019 o 11:10, Gophfer napisał: Chce tylko nowy. Ja już mocno naginam mój budżet, chciałem kupić rower do 2500 ale wiecie jak to jest. Dolozysz 500zl I będziesz miał lepsze to i tamto, za kolejne 200-300 to i to i tym sposobem z 2500 mamy 3700:( Rozwazam tylko 7.0 lub 8.0,nie spieszy mi się, moge poczekać na może jeszcze większe przeceny,rower i tak już głównie na nowy sezon,moze za 3500-3600 da się upolować 8.0 z 2019 tj chyba realne.... Dobre podejście . Zakup na chłodno Bierz w takim razie 7.0, lub poczekaj na 8.0 kto wie może w nowym sezonie wpadnie dodatkowy grosz i skończ się na 9 lub inna marka roweru. Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez Accent_Szaj
djfender Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Żeby wyrwać 8.0 z 2018 za 3500 musiałbyś negocjować ze sklepem indywidualnie (raczej mała szansa, że bedą w tej cenie rozm. M, ew. S). Jeśli celujesz w 7.0 z 2019 to poczekałbym do września na wyprzedaże. Powodzenia!
Accent_Szaj Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 23 godziny temu, djfender napisał: Napęd XT kusi, ale trzeba pamiętać, że potem jest droższy w utrzymaniu Nie łapię tego tekstu. Mam całą grupę XT i nie wiem gdzie ona ma być droższa w utrzymaniu? W zakupie owszem.Możesz rozwinąć myśl?
djfender Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Napęd się zużywa i trzeba go wymieniać cyklicznie. Grupa Deore jest tańsza od SLX a ta od Deore XT. Jak ktoś nie wykorzysta zalet XT (np amator) to bez sensu kupować rowery (nowe lub używane) na wysokim osprzecie.
Accent_Szaj Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 (edytowane) Gdzie ty wyczytałeś takie mądrości? Jak dbasz o napęd,smarujesz łańcuch sprawdzasz jego zużycie to wytrzymuje on tysiące kilometrów!!! Akurat grupa XT od SLX różni się nieznacznie.Przewaga bierze się w użytych materiałach np. użyciu karbonu w XT ,a włókna szklanego w SLX. Jak wiadomo karbon jest droższym i wytrzymalszym materiałem,a co za tym idzie obalamy w tym miejscu twą śmieszną teorię. Kolejną rzeczą ,grupa XT jest najwyższą grupą ,właśnie dla Amatorów. Dla profesjonalistów masz XTR Z resztą obejrzyj sobie filmik, zanim zaczniesz mędrkować Edytowane 18 Sierpnia 2019 przez Accent_Szaj
djfender Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Widzisz, wszystko co wcześniej napisałem wzięło się z mojego osobistego doświadczenia, nie powtarzam "mądrości" z filmików na YT czy gdzieś tam wyczytanych...(choć nie twierdzę, że autorzy niektórych nie mają racji, nawet Szaj mówi, że dla pewnych osób SLX może być lepszym wyborem!). Różnica w cenie pomiędzy XT a SLX, nie jest kolosalna, ale jest. I to było sedno mojej wypowiedzi, że w cenie nowego roweru można oczywiście kupić używkę z wyższą grupą osprzętową pod warunkiem, że to ma uzasadnienie (przełoży się np. na lepsze osiągnięcia sportowe itd)! Przed zakupem Krossa kupiłem używanego Scotta Scale 940 za 50% ceny katalogowej skuszony wysoką klasą osprzętu (grupa XT, amor Foxa). Pojechałem z nim do serwisu Scotta, bo stan roweru (jak na jednoroczny model) był słaby. Okazało się, że praktycznie cały napęd jest do wymiany (plus sporo inncyh rzeczy). Sprzedawca w serwisie przekonywał mnie do przejścia na grupę SLX, bo jest niewiele gorsza, ale wyraźnie tańsza. I wtedy zdałem sobie właśnie sprawę, że można kupić (czytaj: przepłacić za) nowy lub używany rower na wysokim osprzęcie, ale jeśli tego nie wykorzystamy to szkoda za to przepłacać. Oddałem tego Scotta i odzyskałem pieniądze. Później (z tym doświadczeniem) świadomie wybrałem Level 8.0 a nie 9.0. PS Jeśli nie zgadzasz się z moim punktem widzenia, to pozwólmy sobie mieć różne zdanie. Nie chciałbym dalej drążyć tego wątku bo dotyczy on Krossa Level 8.0.
Ares Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 W dniu 18.08.2019 o 01:49, Accent_Szaj napisał: Akurat grupa XT od SLX różni się nieznacznie.Przewaga bierze się w użytych materiałach np. użyciu karbonu w XT ,a włókna szklanego w SLX. Jak wiadomo karbon jest droższym i wytrzymalszym materiałem,a co za tym idzie obalamy w tym miejscu twą śmieszną teorię. Kolejną rzeczą ,grupa XT jest najwyższą grupą ,właśnie dla Amatorów. Dla profesjonalistów masz XTR Akurat grupa XT się bardzo różni od SLX. Jak podajesz materiał to przynajmniej wyciągnij prawidłowo wnioski. Ja rozumiem, że to jest forum w sumie xc ale jak na dzisiejsze czasy i testy tego typu osprzętu to jest nisza. I oczywiście grupa XT jest droższa w utrzymaniu na takiej samej zasadzie jak Deore jest tańsze od SLX. Tylko znowu by się o tym przekonać trzeba jeżdzić i bynajmniej nie po byle czym. Trzeba coś urwać, uszkodzić, mieć awarię i wtedy znaczek XT zawsze niektórych zaboli finansowo.
Accent_Szaj Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 3 minuty temu, Ares napisał: Akurat grupa XT się bardzo różni od SLX. Jak podajesz materiał to przynajmniej wyciągnij prawidłowo wnioski. Miej pretensje do Szajbajk'a ,on stwierdził właśnie w powyższym filmie,że różnice "są nieznaczące ,a są 2 którym trzeba poświęcić trochę więcej uwagi"(Manetki i Przerzutka tylna) 6 minut temu, Ares napisał: Tylko znowu by się o tym przekonać trzeba jeżdzić i bynajmniej nie po byle czym. Trzeba coś urwać, uszkodzić, mieć awarię i wtedy znaczek XT zawsze niektórych zaboli finansowo Tu trafiłeś w sedno i zgadzam się z tobą w 100%
Gophfer Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 A czy ten Cube attention SL będzie lepszym wyborem niz level 7.0 Cube Attention SL 2019
djfender Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Na moje oko ten Cube ma bardziej rekreacyjną geometrię niż seria Level. To co mi się nie podoba w Cube'ach to rozrzut wyposażenia - mieszają komponenty z różnych grup. Ja to odbieram jako manipulację (przerzutka tył to XT, ale cała reszta kilka klas niżej). Ja tego nie kupuję. Testowałem pod sklepem różne modele Cube'a, ale jakoś niespecjalnie mnie zaciekawiły. Ja bym brał Level 7.0.
Accent_Szaj Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 @Gophfer jak nie możesz się zdecydować,to użyj szukajki. W tej kategorii masz możliwość podziwiania rowerów forumowiczów. Zadając pytanie komuś,kto ma daną markę roweru będzie raczej stronniczy .Choć w tej sytuacji przyznam @djfender rację. Z tych 2 bajków brałbym Kross 7.0 Natomiast w kategorii "Jaki rower do X złotych? Porady zakupowe." możesz zadać pytanie czy rower X jest wart kupna.
Gophfer Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Kończąc mój off top to Kross level 7.0 2019 czy Merida big nine 500 2019?
Accent_Szaj Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Na temacie Kross'a co ci odpowiedzą??? Tu nie dostaniesz obiektywnej odpowiedzi W dniu 21.08.2019 o 23:53, Accent_Szaj napisał: @Gophfer jak nie możesz się zdecydować,to użyj szukajki. W tej kategorii masz możliwość podziwiania rowerów forumowiczów. Zadając pytanie komuś,kto ma daną markę roweru będzie raczej stronniczy .Choć w tej sytuacji przyznam @djfender rację. Z tych 2 bajków brałbym Kross 7.0 Natomiast w kategorii "Jaki rower do X złotych? Porady zakupowe." możesz zadać pytanie czy rower X jest wart kupna.
djfender Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Accent_Szaj ma rację. Ja poleciłbym bym Ci Krossa, ale nie dlatego że jest lepszy (może nie jest), ale dlatego, że go znam (8.0 i 7.0 są podobne) a Meridy nie znam. Nawet jak znajdziesz kogoś kto testował oba to jego wybór i argumenty nie koniecznie muszą być trafne dla Ciebie. Najważniejsze jest, abyś kupił "pierwszy dobry" (który Tobie się podoba!) i po prostu na nim jeździł - nie oglądając się później na te modele, których nie wybrałeś. 1
Accent_Szaj Opublikowano 26 Sierpnia 2019 Opublikowano 26 Sierpnia 2019 (edytowane) @djfender Naprawdę podoba mi się ten twój Kross. Gdybym nie składał sam swojego bajka ,to mój wybór padł by na Kross'a Dlatego ,że mam jednak słabość do rodzimej myśli technologicznej Edytowane 26 Sierpnia 2019 przez Accent_Szaj
Gophfer Opublikowano 2 Września 2019 Opublikowano 2 Września 2019 (edytowane) . Edytowane 2 Września 2019 przez Gophfer
Gophfer Opublikowano 2 Września 2019 Opublikowano 2 Września 2019 (edytowane) No i stało się zakupiony Kross Level 7.0 2019 za 3025zl (u siebie w mieście mogłem mieć za 3500, wytargowałem dobrą cenę i już miałem brać po weekendzie ale trafiłem na promocje w top narty . Kupione przez Internet w top narty , (za 3509 był Level 8.0 2019 z top narty) w niedziele mieli zniżkę 10% na kod "szkola10" ,czekam na dostawę. Finalnie wybrałem 7.0 bo cena dużo niższa i ten kolor niebieski na żywo mnie urzekł Dzięki wszystkim za rady i pomoc, jestem bardzo wdzięczny! PS Zamówiłem rower bez usługi montażu, bo to raczej nie ma sensu, sami w opisie piszą, że koła podczas transportu mogą ulec zdecentrowaniu , dodatkowo jest to dystrybutor czeski i gwarancja obowiązuje tylko w Czechach (info od Krossa). Top narty twierdzi, że "drobne" naprawy mogę robić w PL, a oni po wycenie pokrywają koszt, przy "większych" np kaseta, amor itp trzeba rower odesłać. Kurcze duża różnica w cenie 500zl między rowerem na miejscu a Internet ale dużo więcej problemów, które mogą być nie istotne jeśli nic z rowerem nie będzie się działo. Dobrze, że wybrałem opcje płatności przy odbiorze, bo zastanawiam się czy nie zrezygnować z zamówienia Edytowane 2 Września 2019 przez Gophfer
djfender Opublikowano 2 Września 2019 Autor Opublikowano 2 Września 2019 1/ Każdy dystrybutor i sprzedawca Krossa jest zobowiązany przekazać Ci rower gotowy do jazdy, tj. z wyregulowanymi hamulcami i przerzutkami, wycentrowanymi kołami, właściwym ciśnienie itd. Tyle teoria - patrz mój pierwszy post w tym wątku. 2/ Różnica 500zł to dużo i mało - jak nic się nie wydarzy to spora oszczędność, jak będą problemy z rowerem to będzie dodatkowy kłopot - patrz mój pierwszy post w tym wątku. W moim przypadku różnica pomiędzy zakupem w internecie a lokalnie wynosiła ok 1300zł, więc nie miałem dylematu. Sprawdź np. ile kosztuje serwis lokalnie jeśli kupiłeś u nich rower lub nie. U mnie w mieście jest teraz oficjalnie 1 serwis Krossa, który żąda za przegląd 100zł i ma gdzieś, że Kross podaje na swojej stronie, że max koszt przeglądu to 55zł - twierdzą, że tyle biorą od klientów, którzy u nich kupili rower. Jeśli Twój lokalny sprzedawca nie da Ci żadnych rabatów na przyszłość za to, że kupisz u niego rower (na serwis, części) to ja bym jednak zaryzykował zakup zdalny - za 500zł możesz zrobić sporo napraw i przeglądów - a w razie wtopy możesz odesłać rower na koszt sprzedawcy.
Gophfer Opublikowano 4 Września 2019 Opublikowano 4 Września 2019 (edytowane) . Edytowane 4 Września 2019 przez Gophfer
Rekomendowane odpowiedzi