korea83 Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Moc znormalizowaną pokazało w tym przypadku 253W, ale w sumie nawet nie czytałem co to oznacza 😉
Łukasz_P Opublikowano 16 Lutego 2020 Opublikowano 16 Lutego 2020 NP w żadnym wypadku nie ma prawa być wyższa od mocy średniej, która notabene brana jest pod uwagę przy wyliczeniach FTP. Przynajmniej w teście 20 min.
korea83 Opublikowano 16 Lutego 2020 Opublikowano 16 Lutego 2020 Tak to wygląda na ZP po przejechaniu odcinka. FTP z tego wyliczyło 235W.
Łukasz_P Opublikowano 16 Lutego 2020 Opublikowano 16 Lutego 2020 @korea83, rozumiem że to jest z całego wyścigu? Musiałbyś pojechać typowe 20 min na maksa, bo w czasie wyścigu na pewno było sporo momentów gdzie odpuszczałeś. Więc wynik na pewno byłby wyższy.
korea83 Opublikowano 16 Lutego 2020 Opublikowano 16 Lutego 2020 Trzeba by w sumie spróbować polecieć tak na maksa, ale na samą myśl słabo mi się robi 😜
ktokolwiek Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Dodatkowo moce 15s/1min/5min/20min ze zwiftpower jak to kogoś interesuje Zaczyna być przyzwoicie. 2
KRL064 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Gratulacje, zacny wynik. Ja aktualnie po ostatnim teście FTP trzeci dzień na odwyku u mnie wynik 313W, może się jednak okazać że w najbliższym czasie będę musiał zmniejszyć ilość treningów ponieważ najprawdopodobniej uszkodziłem mięsień krawiecki. Tak twierdzi fizjoterapeuta😟
PawełZ-Biohazard Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Opublikowano 29 Kwietnia 2020 (edytowane) Witam ja wczoraj robiłem pierwszy raz test FTP na aplikacji rouvy i szczerze na rozgrzewce pojechałem dużo za mocno przez co test poszedł bardzo słabo. avg w/kg 3,0 avg power 205w.. ;/ masakra. do testu podejdę w 03.05.2020 pochwale sie co dalej. Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez PawełZ-Biohazard
LuQ Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 248W co daje 3.7W/Kg - pomiar mocy Assioma Uno. Tak dla przykładu trenażer wypluł mi FTP na poziomie 302W (4.5W/kg) na zwifcie 🤔
Zigfir Opublikowano 3 Maja 2020 Opublikowano 3 Maja 2020 Dzisiaj na zwifcie z trasy wyszło 301 W, co daje 3,85 W/kg. Nie był to typowy test, ale docisnąłem na początku i nie woziłem się na kole. Na żywca ostatnio nie robiłem, a z 20 marca było 250 W, z jednostronnego pomiaru inpeak. Normalnie ciężko wygospodarować czas na typowy test na powietrzu 😎, acz trochę ćwiczyłem 😁. Ale z moich obserwacji wynika, że jednak na żywo też mam słabsze wyniki. Zastanawiam się, co może wpływać na różnice. Oba mierniki pokazują względnie ten sam poziom, na trenażerze. 1
jason1612 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Opublikowano 27 Sierpnia 2020 wszystko zależy jaki test się wykonuje. Ogólnie są 4 rodzaje takie najbardziej popularne. 1. jedziemy godzinę w pałę i średnia moc to nasze FTP 2. jedziemy 20 minut i średnia moc mnożymy przez 0,95 3. jedziemy 2 x 8 minut i średnią moc mnożymy 0,9 ( tutaj nie jestem pewien i jak ktoś poprawi to się nie pogniewam ) 4. robimy Ramp Test na trenażerze i wtedy algorytm wylicza nam nasze FTP ale to jest jakieś 0,75 maksymalnej średniej z 1 minuty. jeśli ktoś robi swój pierwszy test w życiu i nie wie ile powinien trzymać polecam Ramp Test. Potem już wedle uznania. Mój progres: 2018 - 272 z 20 minut -> FTP 258 W ( 4,05 W/kg ) 2019 - 330 z 20 minut -> FTP 313 W ( 4,81 W/kg ) 2020 - RampTest skończyłem na 440 W -> FTP 334 ( 5,26 W/kg ) 2021 - cel 340-350 FTP choć zastanawiam się czy da się mieć więcej mocy pod nogą . . .
komandosek Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 Już czuję pozytywne wyniki pracy na trenazerze, w przeciągu miesiąca FTP skoczyło mi z 250 na 266.Właściwie przypadkiem, zamiast treningu który wydał mi się nudny pojechałem wyścig typu time trial i cisnąłem ile się dało
Łukasz_P Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 Wyścigi to zawsze dodatkowa psychiczna mobilizacja. Zdarzyło mi się nie dać rady wykręcić kilku treningów na trenażerze, które w terenie wychodziły ok, a w czasie wyścigu poprawiłem FTP o parę W heh (pomiar z korby, nie trenażera). 1
Zigfir Opublikowano 3 Listopada 2020 Opublikowano 3 Listopada 2020 A mi niestety FTP spadło. Po zimie miałem powyżej 300 obecnie z jazd i trenażera wychodzi 288.
Maćko11 Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 @Zigfir Być może po sezonie mniejsza waga i starty przyczyniły się do mniejszego ftp, jednak zima (większa waga zawodnika) i robiona wtedy siła wydaje się że może zawyżać ten wskaźnik. Mój ramp test wyszedł 305W na dosyć solidne 108kg cielska
Zigfir Opublikowano 4 Listopada 2020 Opublikowano 4 Listopada 2020 1 godzinę temu, Maćko11 napisał: @Zigfir Być może po sezonie mniejsza waga i starty przyczyniły się do mniejszego ftp, jednak zima (większa waga zawodnika) i robiona wtedy siła wydaje się że może zawyżać ten wskaźnik. Mój ramp test wyszedł 305W na dosyć solidne 108kg cielska Wagę trzymam w sumie na stałym poziomie. Ale za to treningi ostatnio mam nieco lżejsze - głównie jazdy grupowe i to jednak może mieć znaczenie, mimo że staram się wplatać tam mocniejsze akcenty.
Red Opublikowano 5 Listopada 2020 Opublikowano 5 Listopada 2020 14 godzin temu, Maćko11 napisał: @Zigfir Być może po sezonie mniejsza waga i starty przyczyniły się do mniejszego ftp, jednak zima (większa waga zawodnika) i robiona wtedy siła wydaje się że może zawyżać ten wskaźnik. Mój ramp test wyszedł 305W na dosyć solidne 108kg cielska Przy spadku wagi nawet jak FTP spada to jeśli po przeliczeniu watów na kilogram masy ciała wychodzi ta sama wartość to znaczy że forma stoi w miejscu mimo że się schudło. Natomiast jeśli ktoś przytył a FTP jest jakie było to kondycja bez wątpienia spadła bo generuję się mniej watów na kilogram masy ciała. Zresztą podziel swoje FTP przez wagę. Wyjdzie ci jakieś 3,51W/kg.
89neo Opublikowano 5 Listopada 2020 Opublikowano 5 Listopada 2020 (edytowane) Ja startuje z poziomu 190 FTP przy 76 kg, jestem ciekaw wyniku po build me up na Zwift, następnie wpadnie TT Tune Up a słyszałem, że to killer. Co ile robicie test FTP? Edytowane 5 Listopada 2020 przez 89neo
KRL064 Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 W czasie jesień/zima 2019/2020 miałem rozpisane trzy cykle treningowe każdy trwał sześć tygodni. Po nich robiłem tydzień przerwy a w kolejnym tygodniu trzy bardzo lekkie treningi które kończyły się testem FTP. Daje to odstęp między kolejnymi testami 8 tygodni, tak to wyglądało w moim przypadku.
komandosek Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 Ja startuje z poziomu 190 FTP przy 76 kg, jestem ciekaw wyniku po build me up na Zwift, następnie wpadnie TT Tune Up a słyszałem, że to killer. Co ile robicie test FTP?Build me up ma zaplanowany test FTP w ostatnim tygodniu. Tym niemniej jak poczujesz że kręci Ci się lekko to może być przesłanka by test wykonać.Nie wiem też czy to dobre podejscie ale mi często zdarza się zastępować trening na build me up który wydaje mi się nudny czy też powtarzalny innym. Na przykład, w zeszłym tygodniu az trzy razy wjezdzalem na alpe du zwift zamiast robić trening z planu
Łukasz_P Opublikowano 6 Listopada 2020 Opublikowano 6 Listopada 2020 Pomijając kwestię, że plany na Zwift nie są specjalnie dobre (o wiele lepsze ma TrainerRoad), to żeby jeździć szybciej czasem trzeba jeździć wolniej 😉. Dążę do tego, że 3x Alpe w ciągu tygodnia to nie do końca dobry pomysł. Chyba, że nie była to jazda na 100% możliwości. A w temacie moja dziewczyna zrobiła pierwszy raz test FTP. Co prawda był to ramp test, ale ostatni wyścig potwierdził prawidłowość wyniku. Wyszło 174W przy 52,5 kg wagi, więc jest potencjał 😈
KTM Ultra Flite 2018 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Opublikowano 2 Grudnia 2020 Cześć , u mnie sprawa ma się następująco . Od sierpnia mam trenażer i zwifta , miałem trochę przerw w jeżdżeniu przez kontuzję ale postanowiłem wykonać pełny test na zwift i wyszło mi 160 W . Mega mało i wiem , że na takiej mocy mógłbym jechać baaardzo długo . Ustawiłem więc na Zwifcie moc którą wygenerowałem testem na spinningu który zrobiłem wcześniej , a było to 210 W i tak trenuję i jeździ mi się idealnie . Jakieś 1,5 miesiąca temu zrobiłem kolejny test na zwift , ale już ramp test i wyszło 211 W , wczoraj zrobiłem kolejny i jest 223 W . Ważę 70 kg . Z moich spostrzeżeń : Na pewno wykonam jeszcze raz pełny test bo nie wiem dlaczego różnica była aż tak wielka , poza tym wydaje mi się , że rozgrzewka do tego pełnego testu jest bardzo wyczerpująca . Z kolei w ramp teście na rozgrzanie się jest bardzo mało czasu . Każdy organizm potrzebuje innego czasu żeby wskoczyć na pełne obroty , u mnie to jest około 30 minut . Wczoraj zrobiłem lekki trening 1 h jazdy na 130 W i po tym treningu test i u mnie sprawdziło się to idealnie , na teście czułem moc i byłem idealnie przygotowany .
KTM Ultra Flite 2018 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Dodam jeszcze kilka słów o łączności pomiędzy trenażerem a komputerem . Mój trenażer to Tacx Flux smart a komputer to laptop Lenovo Ideapad 330 . Przed zakupem trenażera z researchu w internetach wyszło , że polecane jest zakupienie anteny ponieważ po BT zrywa połączenie . U mnie jak jeżdżę już jakoś 3 miesiące jeszcze nigdy nie zerwało . Jakie macie doświadczenia w tym temacie ?
mareq Opublikowano 3 Grudnia 2020 Opublikowano 3 Grudnia 2020 Wczoraj zrobiłem ramp test w zwifcie. Po raz pierwszy z realnym miernikiem mocy. Wyszło 191W. Mam za sobą miesięczną przerwę i choróbsko. To jest teraz mój punkt odniesienia i zaczynam bawić się w odbudowanie formy. 1
Rekomendowane odpowiedzi