Zbysio Opublikowano 24 Grudnia 2018 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Witam. Dzisiaj zrobiłem sobie test FTP w/g Zwift'a (wersja 45 minut). Wynik wyszedł 237W co do poprzednich 195W uważam za sukces. Daje to jakieś 2,66W/kg. Jestem ciekawy jak to wypada na tle innych użytkowników. Pochwalcie się jak tam Wasze osiągnięcia.
janek69 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 W dniu 24.12.2018 o 12:57, Zbysio napisał: Witam. Dzisiaj zrobiłem sobie test FTP w/g Zwift'a (wersja 45 minut). Wynik wyszedł 237W co do poprzednich 195W uważam za sukces. Daje to jakieś 2,66W/kg. Jestem ciekawy jak to wypada na tle innych użytkowników. Pochwalcie się jak tam Wasze osiągnięcia. 238W test w/g Rouvy Mobile
edmundo Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Dyskusja o ZWIFT'owym FTP jest bardzo ryzykowna. Zaraz znajdą się eksperci, którzy wytłumaczą ci, że Twój trenażer nie mierzy dokładnie i to FTP to możesz sobie wsadzić Ale skoro pytasz to napiszę. Moje FTP jest podobne do Twojego i wynosi 240W. W każdym razie uważam, że ze względu na niedokładności pomiaru porównania z innymi nie mają żadnego sensu. Najważniejsze jest to, że osiągnąłeś progres w stosunku do poprzedniego pomiaru.
Zbysio Opublikowano 28 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 28 Grudnia 2018 10 godzin temu, edmundo napisał: Dyskusja o ZWIFT'owym FTP jest bardzo ryzykowna. Zaraz znajdą się eksperci, którzy wytłumaczą ci, że Twój trenażer nie mierzy dokładnie i to FTP to możesz sobie wsadzić Napewno znajdzie się ktoś narzekający. Ale w/g mnie ten test jest powtarzalny i to jest jego ogromny plus. Ps. Mogę wiedzieć ile ważysz? Chyba bardziej odpowiednie porównanie to W/kg.
Vrzechu Opublikowano 20 Stycznia 2019 Opublikowano 20 Stycznia 2019 (edytowane) Witam! Podepnę się do tematu. Szajbajk w jednym ze swoich filmów dotyczących treningu na trenażerze wykonywał test FTP. Miał być w opisie link do stronki która przelicza spisane podczas próby parametry (puls, predkosc, kadencja) i szacuje ftp. Czy jest możliwe oszacowanie ftp na podstawie tych właśnie parametrów czy coś źle zrozumiałem? Pozdrawiam serdecznie Edytowane 20 Stycznia 2019 przez Vrzechu zdublowanie wątku
Antyszprycha Opublikowano 20 Stycznia 2019 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Test FTP Zwift robiony dwa dni temu pokazał 225 W co daje 2.9 W/kg. Moim celem jest 3.5 W/ kg ale z tego co słyszałem to od testu FTP który nie jest pełnym godzinnym testem należy odjąć 5% tak samo Jam wynik FTP z wyścigu ! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
jhartman Opublikowano 20 Stycznia 2019 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Test FTP Zwift robiony dwa dni temu pokazał 225 W co daje 2.9 W/kg (...) ale z tego co słyszałem to od testu FTP który nie jest pełnym godzinnym testem należy odjąć 5% tak samo Jam wynik FTP z wyścigu ! Jeśli robisz test FTP w zwifcie albo innej aplikacji używając treningu typu "Test" to tam już automatycznie odejmie te 5%. Jak jedziesz trening albo wyścig i chcesz sobie znaleźć FTP to szukaj 20 najlepszych minut i odejmij 5% od średniej.PozdrawiamSent from my iPhone using Tapatalk 1
matinal Opublikowano 27 Marca 2019 Opublikowano 27 Marca 2019 Jak na razie miałem 4 testy FTP na aplikacji TrainerRoad za pomocą tzw. testu Ramp test, według którego mam aktualnie 215 FTP. Do tego jestem ciekawym przypadkiem gdyż 90% moich dotychczasowych treningów odbyło się na trenażerze. 30 październik 2018, uzyskane 154 FTP, 2,48 W/KG 17 grudzień 2018, uzyskane 185 FTP, 2,98 W/KG 3 luty 2019, uzyskane 197 FTP, 3,18 W/KG 24 marzec 2019, uzyskane 215 FTP, 3,47 W/KG
Sobol Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) 14.01.19 - 210W 11.02.19 - 243W 11.03.19 - 265W 08.04.19 - 278W ( 3.56W/kg ) Następny za miesiąc Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez Sobol
velaskez Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 (edytowane) 22.05.19 - 241W 09.06.19 - 250W (2.64W/kg) 5s - 1082W || 1min - 484W || 5min - 307W Mierzone na odcinku czasowym (16km) miernikiem mocy Stages G3. Trzeba zrobić kolejny 😁 Edytowane 12 Lipca 2019 przez velaskez
KRL064 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Nie bardzo wiem czy to odpowiednie miejsce ale w końcu dotyczy FTP. Czy jak wykonuję test na trenażerze Elite jest to test który łącznie trwa 1:20min to także powinienem odjąć wspomniane 5%?
Łukasz_P Opublikowano 2 Grudnia 2019 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Test FTP 1h i 20 min? To chyba z rozgrzewką i wychłodzeniem?
KRL064 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Opublikowano 2 Grudnia 2019 1 minutę temu, Łukasz_P napisał: Test FTP 1h i 20 min? To chyba z rozgrzewką i wychłodzeniem? Przepraszam ale myślałem że to oczywiste mój błąd, tak mowa o całym teście tak on jest stworzony w Elite to się chyba nazywa dokładnie My Etraining. sama faza testu włąsciwego trwa 20min
Łukasz_P Opublikowano 2 Grudnia 2019 Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) Oczywiste jest, że 5% odejmujesz od średniej mocy z części testu właściwego, czyli z 20 minut. Nie liczy się tu moc rozgrzewki, rozjazdu itd., więc zwątpiłem przez chwilę No to co było kompletnie nie było offtipicu moja krzywa. Edytowane 2 Grudnia 2019 przez Łukasz_P
KRL064 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Opublikowano 2 Grudnia 2019 No i cały czas pod górę, ostatnio po spotkaniu z kolegą który jest fizykoterapeutą i rozmowie o teście FTP dowiedziałem się że na pewno test który robię mogę sobie wsadzić ..... Pytał czy na pewno dałem z siebie wszystko czy jechałem na maksa wypytał mnie o to bym dokładnie mu powiedział jak się czułem po zakończeniu testu i skwitował to tak. Zrób test jeszcze raz ale przygotuj się tez mentalnie pamiętaj że to ma być maksimum jakie możesz z siebie dać skwitował to słowami " Twój organizm może więcej niż mówi ci głowa" Test powtórzyłem i faktycznie wyszło lepiej a tu trzeb odjąć 5% i znów niebieskie pole się oddala, oczywiście to żart choć jest to długoterminowy cel jaki sobie wyznaczyłem.
Red Opublikowano 2 Grudnia 2019 Opublikowano 2 Grudnia 2019 W dniu 20.01.2019 o 16:42, Antyszprycha napisał: Test FTP Zwift robiony dwa dni temu pokazał 225 W co daje 2.9 W/kg. Moim celem jest 3.5 W/ kg ale z tego co słyszałem to od testu FTP który nie jest pełnym godzinnym testem należy odjąć 5% tak samo Jam wynik FTP z wyścigu ! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro Odjąć 5% lub pomnożyć przez 0,95. Wynik wyjdzie taki sam. Ja z reguły robię test 20 min na 3% podjazdu. Co to mocy z wyścigu... Nie wiem może zawodowcy mają możliwość piłowania przez długi czas ze stałą mocą ale dla amatora to awykonalne. W ogóle to ta metoda ma marną skuteczność nawet po odjęciu 5%
Łukasz_P Opublikowano 2 Grudnia 2019 Opublikowano 2 Grudnia 2019 Wiele osób uważa, że bardziej miarodajne jest wyznaczanie mocy krytycznej do wyznaczania stref.
staszek.s Opublikowano 7 Lutego 2020 Opublikowano 7 Lutego 2020 Czekajcie... bo zdaje się że to trochę przekombinowane jest... Wszyscy chcą odejmować te 5% a to chyba ni etak Ja rozumiem to tak: Jeśli robię test na trenażerze z pomiarem mocy przez aplikację, albo na drodze z pomiarem mocy np w pedałach i urządzeniem typu Garmin czy inne cuś, na którym uruchamiamy opcję Test FTP, to maszynka już sama sobie oblicza i wypluwa końcowy wynik (to na ile jest on miarodajny to inna sprawa, ale nic z nim już nie robimy) natomiast Jeśli jechaliśmy jakąś trasę, odcinek, z pomiarem mocy i tetna, i chcemy sobie na podstawie naszych surowych danych obliczyć FTP, to wówczas właśnie wybieramy te najlepsze 20 minut i odejmujemy 5%... Niech mnie ktoś poprawi jeśli źle myślę ?:) A żeby było merytorycznie, 1,85 W/kg... Ale 92kg żywej wagi, dopiero zaczynam bardziej jeździć i się staram
Marcin_W Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 Witam, nie wiem na ile moje spostrzeżenia są miarodajne i prawidłowe, ale: 1 mam komputer Sigma Rox 11.0 z kompletem firmowych czujników (puls i kadencja) 2 mam trenażer Tacx Bushido (stary model bodajże 1790) i teraz: po każdym treningu na powietrzu w Sigma Link (po przesłaniu treningu do komputera) program wskazuje mi moje najlepsze 20 minut i dodatkowo podaje dane związane z mocą: NP, FFS (lub FSS - nie pamiętam, itp.) po zrobieniu testu FTP na trenażerze (będę musiał powtórzyć bo wykonałem źle pomiar -połączyłem rozgrzewkę z właściwym testem) średnie FTP wyszło mi podobne do tych podawanych przez Sigma Link. moja propozycja: kto ma możliwość niech wykona takie porównania i może tutaj znajdzie się jakieś rozwiązanie.
Łukasz_P Opublikowano 11 Lutego 2020 Opublikowano 11 Lutego 2020 W dniu 7.02.2020 o 14:29, staszek.s napisał: Czekajcie... bo zdaje się że to trochę przekombinowane jest... Wszyscy chcą odejmować te 5% a to chyba ni etak Ja rozumiem to tak: Jeśli robię test na trenażerze z pomiarem mocy przez aplikację, albo na drodze z pomiarem mocy np w pedałach i urządzeniem typu Garmin czy inne cuś, na którym uruchamiamy opcję Test FTP, to maszynka już sama sobie oblicza i wypluwa końcowy wynik (to na ile jest on miarodajny to inna sprawa, ale nic z nim już nie robimy) natomiast Jeśli jechaliśmy jakąś trasę, odcinek, z pomiarem mocy i tetna, i chcemy sobie na podstawie naszych surowych danych obliczyć FTP, to wówczas właśnie wybieramy te najlepsze 20 minut i odejmujemy 5%... Niech mnie ktoś poprawi jeśli źle myślę ?:) A żeby było merytorycznie, 1,85 W/kg... Ale 92kg żywej wagi, dopiero zaczynam bardziej jeździć i się staram Jakbyś nie robił, to od średniej mocy z 20 min odejmujesz 5% i to jest Twoje FTP. Czy apka wypluła Ci już wynik pomniejszony czy nie, to już sprawdzasz sobie sam widząc jaką średnią moc wygenerowałeś przez te 20 min. Co by nie było OT do końca, to wynik z zeszłego miesiąca. Czyli FTP 304W przy 76 kg. W tym tygodniu powtórka z rozrywki.
Łukasz_P Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Wczorajsze walentynkowe ładowanie spaghetti, donutami i winem się sprawdziło 🤪 Czyli FTP 313W. 1
korea83 Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 No no, nieźle 👍 Mi niestety bardzo daleko do takiego wyniku 1
Łukasz_P Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, korea83 napisał: No no, nieźle 👍 Mi niestety bardzo daleko do takiego wyniku Dzięki. Mi rok temu też było daleko . Mój pierwszy test sprzed roku, to 257W z 20 min. Edytowane 15 Lutego 2020 przez Łukasz_P
korea83 Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Ja póki co zatrzymałem się na FTP 235 (przy 77kg). Tyle mi wyszło po jednym z etapów TdZ. Może coś bym jeszcze wykręcił podczas typowego testu ftp, ale to już raczej mało co.
Red Opublikowano 15 Lutego 2020 Opublikowano 15 Lutego 2020 Zdziwiłbyś się. Moc znormalizowana że zwifta potrafi być niższa nawet o 30W od realej wartości FTP.
Rekomendowane odpowiedzi