Skocz do zawartości

Romet Aspre 2019 NoName

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Nath_147 napisał:

Nie przesadzajmy zapleść koło to żadna filozofia, a dla kogoś kto tam u nich zapłata koła przez 8h dziennie , 5 dni w tygodniu ;-). 

Odnośnie kierownicy to ciekaw jestem jak udało ci się przecyzyjnie zmierzyć ten brak symetrii lewej strony względem prawej ;-).  I że jeszcze wszystkie rowery w sklepie miały tak samo skrzywiona 

Może nawet kupili automat do zaplatania kół.

Cytuje pracownika sklepu co tylko rzucił okiem na kierownicę:  " O K...a ale krzywa " 

Ale fakt, ja na przykład nie zauważyłem dopóki mi nie powiedziano że jest krzywa

Opublikowano

Co do przeplatania kół, to faktycznie nie przesadzajmy, ale to dotyczy praktycznie wszystkich prac serwisowych przy rowerach, ale gdyby musiał za taką wymianę zapłacić to wcale nie byłoby by to tak tanie jak na przykład wymiana linek czy regulacja przerzutek... :) Owszem mogli otworzyć bębenek aby go spróbować naprawić, ale to raczej coraz rzadsza praktyka, podobnie jak w samochodach, po prostu wymienia się uszkodzone podzespoły :)

Opublikowano (edytowane)

25-35 zł, wg internetu.  (Za samą usługę rzecz jasna )

Edytowane przez Nath_147
Opublikowano
W dniu 4.03.2019 o 19:07, Nath_147 napisał:

25-35 zł, wg internetu.  (Za samą usługę rzecz jasna )

Faktycznie tanio. Widać to ja musiałem źle trafić,  już dobrych parę lat temu gdy chciałem przepleść tylne koło, to w jakimś sklepie zawołali mi z tego co pamiętam ponad 100 zł - w każdym razie cena nijak miała się do wartości koła (budżetowy rower, gdy był nowy kosztował niecałe 1500 zł) - ostatecznie zrezygnowwałem i  zamówiłem przez internet nowe koło. 

Opublikowano

Cena przeplecenia ok. 50 zł robota i ok. 30 zł zwykle szprychy więc cena 100zl za wszystko to nie jest jakiś kosmos. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Cześć

Kilka dni temu udało mi się dorwać ostatnią sztukę Romet Aspre. Rower kupiony w internecie. Niestety rower dostałem z rozregulowanymi tylnymi przerzutkami; ponadto tylni hamulec ociera o klocki. Kolejną sprawą jest porysowana oraz pobijana rama.
Czy stacjonarnie na miejscu u dystrybutora bezpłatnie wyregulują mi hamulce i przerzutki, czy za taki zabieg będę musiał zapłacić?; rower dopiero co kupiony - jest na gwarancji. Czy muszę odsyłać do sklepu, w którym kupiłem i czekać aż mi naprawią i wyślą ponownie?

https://ibb.co/zbxmKQV

https://ibb.co/z5RG9Sx

https://ibb.co/Pw3Tb3g

https://ibb.co/PMh5yVy

Edytowane przez Buki
Opublikowano

O panie, srogo poobijany. Ja bym reklamował od razu. 

Opublikowano

PoObijany to jedno, a rozregulowane hamulce i przezutki to druga sprawa... 

Opublikowano

No to 3 powody, żeby reklamować. Regulacje możesz zrobić i nikt się nie przyczepi, ale jak zostawisz poobijaną ramę, to w razie problemów powiedzą ci, że to twoja wina.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

Na dniach zakupiłem Aspre 2019 i mam do posiadaczy tego modelu parę pytań. Będę bardzo wdzięczny za pomoc, bo jestem trochę podłamany, że nowy rower i mam już z nim jakieś problemy :(

1. Przednia piasta jest bardzo cicha, ale tylna tak jakby szumi, słychać to podczas jazdy i jak podniesie się rower i zakręci pedałami. W lokalnym serwisie mówią, że nic nie słyszą, ale średnio się do tego przykładają, bo radio gra w tle... Czy takie coś podlega reklamacji? Czy mogę wysłać samo koło, czy muszę cały rower odsyłać? A może to normalne?

2. Przerzutki chroboczą na przełożeniu duża z przodu i 1-3 małe z tyłu, co ciekawe jak się przyjrzeć to łańcuch na najmniejszej zębatce ociera o sąsiednią zębatkę (stąd pewnie to chrobotanie). W sklepie mówią, że się dotrze, ale to chyba tak nie powinno być jeśli chodzi o nowy rower...

3. O co chodzi z tą krzywą kierownicą? Pytam, bo jak czasami na nią zerknę to faktycznie coś mi w niej nie gra, ale nie wiem, czy nie świruję...

Dodam tylko, że rower został złożony i wyregulowany przez lokalny serwis. Mam wbitą pieczątkę przeglądu zerowego.

Opublikowano

Skoro łańcuch obciera o sąsiednią zębatkę, to pewnie przerzutka nie jest wyregulowana idealnie.

Opublikowano

Proponuje zwróci ten rower jak najszybciej i zapomnieć o jego istnieniu.

Po zakupie miałem podobne problemy (patrz post i zdjęcia wyżej). Dostałem rower niby nowy, zdecydowanie z ‚odzysku’; widać, że był zwracamy kilka razy. Wiele osób miało problemy z piastą.

Za kilkaset złotych więcej możesz nabyć kellego soota 30, Fuji jari, kross’a esker. W razie usterek nie będziesz miał problemów z wymianą itp. Z rometem w tym przypadku będzie ciężko.

Finalnie zwróciłem zamówionego treka aspre, wybrałem rower konkurencji, z którego jest o wiele bardziej zadowolony.

Grzegorz_Macko
Opublikowano

Ja nie narzekam, przejechałem 300km, zawiozlem do intersport, zrobili regulacje hamulców i przerzutek na serwisie za zlotowke i jest teraz ok. Sklepom internetowym nie ufam. Są sklepy i sklepy, niektóre dbają o swoją renomę, a niektórzy mają klienta gdzieś. W sieciowce jest inaczej.

Ja bym z takiej ramy też nie był zadowolony i od razu bym się zaraził pewnie też do roweru.

Jeżeli chodzi o tylnia piaste, nie słyszę żadnych niepokojących dźwięków poza terkotaniem kasety.

Sporo osób pisało, że fabryczne smarowanie jest słabe i dobrze by było wszystko przesmarowac, ale nie w tym egzemplarzu, bo ten powinien chyba oddać. Takich dziur sam podczas eksploatacji nawet nie zrobisz.

Opublikowano (edytowane)

No mój był raczej nowy, tylko w jednym miejscu były rysy, ale to chyba przy transporcie.

Powoli zaczynam akceptować wady tego egzemplarza. Zgrzytanie zębatek trochę w serwisie poprawili (odsunęli trochę łańcuch od sąsiednich zębatek i dokręcili kasetę), ale powiedzieli, że Romet dał jakiś łańcuch no name zamiast Shimano i stąd taka brzydka kultura pracy. Powiedzieli, że mam go wyjeździć tak z 500-1000km i do wymiany, a w przyszłości polecają też zmienić całą kasetę, bo mówią, że ta to jakaś najniższa półka.

Szum z tylnego koła nadal się wydobywa, ale chyba nic na to nie poradzę. Koło ładnie się kręci, tylko trochę głośno. Napisałem do Rometa, odpisali, że to normalne. Nie wiem, czy im wierzyć. Swoją drogą mam wrażenie, że tam wystarczyłoby coś przesmarować, bo to jest taki dźwięk jakby łożyska miały sucho. Niestety nie znam się na tym, więc muszę to zostawić :(

Kierownica faktycznie jakoś dziwnie wygląda, ale trudno powiedzieć, czy jest krzywa, czy może owijka robi takie wrażenie. Według mnie do zaakceptowania.

Tak poza tym to rower fajny, ale jednak na drogi terenowe to on się nie nadaje :D Twardy jak kamień. Może jakiś uklepany szuter to tak, ale jak dojdzie parę dziur i kamieni to jest dramat.

Edytowane przez CorvusCorax
Opublikowano
W dniu 20.06.2019 o 19:00, Buki napisał:

Cześć

Kilka dni temu udało mi się dorwać ostatnią sztukę Romet Aspre. Rower kupiony w internecie. Niestety rower dostałem z rozregulowanymi tylnymi przerzutkami; ponadto tylni hamulec ociera o klocki. Kolejną sprawą jest porysowana oraz pobijana rama.
Czy stacjonarnie na miejscu u dystrybutora bezpłatnie wyregulują mi hamulce i przerzutki, czy za taki zabieg będę musiał zapłacić?; rower dopiero co kupiony - jest na gwarancji. Czy muszę odsyłać do sklepu, w którym kupiłem i czekać aż mi naprawią i wyślą ponownie?

https://ibb.co/zbxmKQV

https://ibb.co/z5RG9Sx

https://ibb.co/Pw3Tb3g

https://ibb.co/PMh5yVy

Cześć.

Ile wzięli pienędzy za tak poobijany rower?

Jaki dostałeś rabat?

Z wszystkich entry level graveli według mnie najlepiej jest rozważyć B'TWIN Triban. Chociaż ostatnio widziałem że podnieśli mocno ceny w stosunku do tych sprzed roku.

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, HUN napisał:

Cześć.

Ile wzięli pienędzy za tak poobijany rower?

Jaki dostałeś rabat?

Z wszystkich entry level graveli według mnie najlepiej jest rozważyć B'TWIN Triban. Chociaż ostatnio widziałem że podnieśli mocno ceny w stosunku do tych sprzed roku.

Siemanko,

Sprzedawcy okazali się niezwykle nieprofesjonalni; zaproponowali 50zl zniżki + po negocjacjach pokrycie kosztów regulacji przerzutek...

Rower odesłałem w trybie natychmiastowy. Wybrałem konkurencje. 

Edytowane przez Buki
Opublikowano
5 godzin temu, Buki napisał:

Siemanko,

Sprzedawcy okazali się niezwykle nieprofesjonalni; zaproponowali 50zl zniżki + po negocjacjach pokrycie kosztów regulacji przeżytek...

Rower odesłałem w trybie natychmiastowy. Wybrałem konkurencje. 

Czyli katalogowe 2700zł kosztował Cię ten rower?

Opublikowano

Dobrze że go oddałeś, jeden problem mniej. 

Jak już mówiłem, ja miałem ogromnego farta że po zakupie trafiłem na dobry serwis który mi ten rower do ładu doprowadził, a sklep w którym go kupiłem niezmienne uważam za kupę gówna. 

Jeśli chodzi o wymiany to aktualnie mam juz za sobą kasetę i łańcuch - totalna plastelina, w kasecie skrzywiły się dwie zębatki

Lakier niknie w oczach, miejscami widać już alu a na widelcu karbon, pogodziłem się z tym, zajadę ten rower.

Ogólnie na chwilę obecną jest rowerem szosowym, wymieniłem opony, niebawem jak znajdę trochę czasu to opowiem historię, którą mimo jego mankamentów udało mi się przeżyć

• Lubię to! 1
Opublikowano
10 godzin temu, HUN napisał:

Czyli katalogowe 2700zł kosztował Cię ten rower?

Kosztowałby 2749... + koszt wysyłki. 

• Lubię to! 1
Grzegorz_Macko
Opublikowano

Ja też za tyle kupiłem w sklepie stacjonarnym, ale dali dodatkowo bon na 300zl, żeby sobie wydać na sklepie na pierdoly.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ciekawią mnie te wpisy i zastanawia skąd taka mnogość problemów z rowerami tej firmy. Sam mam bliźniaczego Boreasa jedynkę i bardzo jestem zadowolony z tego roweru, owszem trudno go zestawiać z droższymi rowerami ale wydaje mi się, że w tej cenie trudno oczekiwać lepszej konfiguracji, to pewnego rodzaju kompromis. Poważne zastrzeżenie mam tak na prawdę tylko do jakości malowania, farba jest koszmarnie delikatna, widać tutaj najbardziej, że nie jest to sprzęt z górnej półki. Natomiast moje doświadczenie z serwisem producenta oceniam bardzo pozytywnie, zarówno za jakość usług jaki i za pomocność - ogólnie wszytko jak należy i bezproblemowe podejście do klienta.

Zmierzam do tego, że chyba najsłabszym ogniwem są tutaj sprzedawcy. Autoryzowane punkty sprzedaży Rometa zajmują się głównie dystrybucją tanich rowerów, bo wydaje mi się, że to jest ich największy target. Stąd też zapewne podejście do sprzedaży - trochę jak na targu lub w markecie, a nie jak w profesjonalnym sklepie rowerowym z porządnym serwisem i fachowym doradztwem. Sklep w którym ja kupiłem rower też okazał się dramatem (opisywałem sprawę w innym temacie). Trudno porównywać sklep, w którym sprzedaje się tyko Romety, a taki Aspre lub Boreas jest już najwyższą dostępną półką, ze sklepem gdzie sprzedaje się rowery droższe i bardziej markowe.

Dlatego myślę,  że nie trzeba się całkiem zniechęcać do tych rowerów, bo są naprawdę okej i są przystępne cenowo, ale jednak chyba najlepiej kupować je u źródła - bezpośrednio o producenta. 

Opublikowano

@Hildegunst Może też o to chodzi, że Ty miałeś już okazję zapoznać się z serwisem producenta, a np. ja kupując rower wolałbym nie mieć takiej okazji ;)

• Lubię to! 2
Opublikowano

Racja, kupując lepiej nie mieć z nim od czynienia, jednak w trakcie użytkowania może być już różnie :) Ja na przykład musiałem dokupić hak przerzutki po tym jak gałąź przywitała się z wózkiem mojej przerzutki. Był też  problem z luzem jaki pojawił się na bębenku piasty - ale tutaj też problem leży raczej po stronie producenta piasty a nie Rometa.  Serwis bezpłatnie i bez zbędnej zwłoki wymienił piastę na nową. Nie będę wznosił okrzyków zachwytu nad tym rowerem bo jest to sprzęt raczej klasy ekonomicznej, ale po roku użytkowania uważam, że producentowi trudno coś zarzucić, natomiast nie mogę tego powiedzieć o sprzedawcach - to jest dramat. Gdyby wyższe modele rometów pojawiły się w dobrych sklepach rowerowych byłoby to na duży plus. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Czy wiecie gdzie w Krakowie moge przymierzyc sie/ przetestowac Romet Aspre ? 

Dzieki& pozdr

Magda

Opublikowano

@megi_grabo
Ja swojego kupiłem niedawno w sklepie internetowym, składali mi go w Krakowie. Były drobne problemy z regulacją tylnej przerzutki, łańcuch na najwyższych biegach trochę tarł, teraz jest na przeglądzie po 200 km, mam nadzieje że to naprawią. Jak chcesz to mogę Ci użyczyć do przymiarki bo w sklepie stacjonarnym raczej nie znajdziesz, mam ramę 54