naszlakach.pl Opublikowano 15 Grudnia 2018 Opublikowano 15 Grudnia 2018 4 godziny temu, Grzeszaldo napisał: ok tylko czekasz juz pol roku a rowery sa juz dawno dostepne w sprzedazy ... Rowery są dostepne w sprzedaży od kilku tygodni, więc zapewne już wkrótce i ja będę szczęsliwym posiadaczem a mój treking jeszcze jeździ więc oczekiwanie nie było jakieś uciązliwe, a te kilka stówek jakie zaoszczędziłem kupując rower w przedsprzedązy się przyda, żebt przerobić rometa w woła pociągowego. 1
Hildegunst Opublikowano 16 Grudnia 2018 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Ja kupiłem Rometa Boreasa bez problemu stacjonarnie pomimo, że też był uznawany za widmo. Musiałem tylko po niego podjechać kilkadziesiąt kilometrów. To nie jest zupełnie tak, że te rowery są niedostępne, ale faktycznie na jakieś obniżki ceny raczej nie ma co liczyć bo były dość popularne. Także wszędzie gdzie go znalazłem to cena była katalogowa. W przypadku zakupu przez portal aukcyjny były nawet oferty z ceną podniesioną o prowizję dla portalu. Panowie, zanim zaczniecie rozmawiać o podpórkach i błotnikach spróbujcie się najpierw przejechać "na pusto"! Ja też zawsze miałem rower z bagażnikiem i błotnikami, do tego miałem kilka rodzaji sakw, zawsze lubiłem zbierać różne przedmioty na wycieczki pomimo że było ty zwykle tylko kilkadziesiąt kilometrów ale rozwleczone w czasie licznymi postojami - nazwijmy że to była taka turystyka. W przypadku gravel też miałem plan aby od razu doposażyć nowy rower w bagażnik a może i nawet błotniki - co się będą skawy marnowały! Jednak zanim zorganizowałem jakiś bagażnik pojeździłem trochę i zupełnie zmieniłem zdanie Teraz z bagażem mieszczę się jedynie w kieszonkach na plecach lub gdy taka potrzeba to w w 10l plecaczku. Po przesiadce z roweru trekkingowego poczułem dużą zmianę w samym "odczuciu" z jazdy - może dziwnie to brzmi, ale trudno ubrać to w słowa Chodzi o to, że taki rower pokazuje pazur i daje największą frajdę gdy jeździ się na nim trochę bardziej agresywnie niż na trekingu, jest też nieco szybszy, więc naturalnym jest przejażdżki zaczynają wyglądać nieco inaczej . Nie neguję sensu objuczania roweru gdy jest taka potrzeba, ale po prostu polecam spróbować jazdy na pusto Na moim rowerze nawet taki amator jak ja jest w stanie utrzymywać prędkość dobrze powyżej 30 km/h na nierównych szutrach lub leśnych drogach wyspanych drobnymi kamieniami, nie bardzo wyobrażam sobie wtedy jazdy z sakwami albo stopką ze względu na drgania - tymczasem na tych samych trasach prędkość mojego trekinga oscylowała około 20 km/h, mimo to sakwy podskakiwały a błotniki się telepały . Także rower został goły, natomiast do jazdy "użytkowej" po mieście, z bagażem sprawiłem sobie używanego Stevensa City Flight z prądnicą, błotnikami i bagażnikiem (mimo to waży tylko około 1,5 kg więcej niż Romet) Tak na marginesie, to jeśli ktoś szuka roweru użytkowego z pazurem polecam gorąco!
Vaxol Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Podoba mi sie bardzo geometria ramy tych rometów, jedyna jaka wada to brak sztywnych osi. Napisz mi, czy w ramie boreasa jest możliwość zamonotowania stałych błotników i bagażnika??
GordonFrey Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 17 Grudnia 2018 9 godzin temu, Vaxol napisał: Podoba mi sie bardzo geometria ramy tych rometów, jedyna jaka wada to brak sztywnych osi. Napisz mi, czy w ramie boreasa jest możliwość zamonotowania stałych błotników i bagażnika?? Za te pieniądze brak sztywnej osi to nie problem. Jesli chodzi o otwory to w Aspre są i szczerze mówiąc rama Boreasa wygląda na zdjęciach dokładnie tak samo więc myślę że także są.
Nath_147 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Podoba mi sie bardzo geometria ramy tych rometów, jedyna jaka wada to brak sztywnych osi. Napisz mi, czy w ramie boreasa jest możliwość zamonotowania stałych błotników i bagażnika??Jeszcze żeby w tej cenie był cały z carbonowy, miał ultrgre i hydrauliczne hamulce. Tak to tylko w erze ;-) np. Kellys soot za 3899 katalogowo ma obie sztywne osie. Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka
Vaxol Opublikowano 17 Grudnia 2018 Opublikowano 17 Grudnia 2018 1 godzinę temu, Nath_147 napisał: Jeszcze żeby w tej cenie był cały z carbonowy, miał ultrgre i hydrauliczne hamulce. Tak to tylko w erze 😉 np. Kellys soot za 3899 katalogowo ma obie sztywne osie. Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka Wystarczy mi karbonowy widelec i wole naped apexowy, wolalbym dac np 1,5 tys wiecej i miec sztywne osie, wtedy ten rower bylby idealny, podzespoly sa wazne, ale co z tego gdy rower np brzydko wyglada (mam na mysli drozsze modele, z lepszymi podzespolami, ale np z paskudnym wygladem ramy).
Hildegunst Opublikowano 22 Grudnia 2018 Opublikowano 22 Grudnia 2018 W dniu 17.12.2018 o 02:02, Vaxol napisał: Podoba mi sie bardzo geometria ramy tych rometów, jedyna jaka wada to brak sztywnych osi. Napisz mi, czy w ramie boreasa jest możliwość zamonotowania stałych błotników i bagażnika?? Tak są mocowania, też brałem to pod uwagę przy zakupie. W kwestii sztywnych osi, to nie ma co narzekać, bo ten rower ma bardzo fajny stosunek jakości do ceny. Owszem zawsze znajdzie się coś do czego warto dopłacić, ale jednak te Romety są stosunkowo tanie, także cena jest adekwatna do tego co oferują Wiem, że zawsze znajdzie się coś do czego warto dopłacić, ale fajnie że są rowery gravelowe w tej półce cenowej - i to naprawdę całkiem przyzwoite.
Grzeszaldo Opublikowano 26 Grudnia 2018 Opublikowano 26 Grudnia 2018 W dniu 22.12.2018 o 20:46, Hildegunst napisał: Tak są mocowania, też brałem to pod uwagę przy zakupie. W kwestii sztywnych osi, to nie ma co narzekać, bo ten rower ma bardzo fajny stosunek jakości do ceny. Owszem zawsze znajdzie się coś do czego warto dopłacić, ale jednak te Romety są stosunkowo tanie, także cena jest adekwatna do tego co oferują Wiem, że zawsze znajdzie się coś do czego warto dopłacić, ale fajnie że są rowery gravelowe w tej półce cenowej - i to naprawdę całkiem przyzwoite. mozesz zamiescic kilka fotek calego roweru ??
slawo_66 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Opublikowano 28 Grudnia 2018 (edytowane) @GordonFrey Jaki kupiłeś rozmiar ramy twojego Aspre. Jestem na etapie zakupu , nie mam możliwości przymierzenia niestety. Ale moje gabaryty bardzo podobne do twoich : 186cm, 95kg, przekrok 84cm . Waham się czy 56 czy jednak 58 z góry dzięki za odpowiedź Edytowane 28 Grudnia 2018 przez slawo_66
GordonFrey Opublikowano 29 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 29 Grudnia 2018 5 godzin temu, slawo_66 napisał: @GordonFrey Jaki kupiłeś rozmiar ramy twojego Aspre. Jestem na etapie zakupu , nie mam możliwości przymierzenia niestety. Ale moje gabaryty bardzo podobne do twoich : 186cm, 95kg, przekrok 84cm . Waham się czy 56 czy jednak 58 z góry dzięki za odpowiedź Przekrok ten sam, 184 cm 105kg aktualnie, wziąłem 56 i szczerze mówiąc jest duży, wciąż walcze jeszcze z optymalną regulacją siodełka:-). 58 wydaje mi się że byłby dla mnie totalnie za duży ja nawet myślałem czy 54 nie wziąć. Pochwal się jak kupisz 🙂
HUN Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Cześć, też jestem z Krakowa. Jak masz ochotę na jakąś gravelową eskapadę to pisz 1
GordonFrey Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2019 13 godzin temu, HUN napisał: Cześć, też jestem z Krakowa. Jak masz ochotę na jakąś gravelową eskapadę to pisz Bardzo chętnie, jak pogoda zrobi sie troche lepsza to mam zamiar puszcze niepolomicka zaatakowac, czym jezdzisz?
HUN Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Dziś miałem jechać do puszczy właśnie tylko zaspałem Jutro się przejadę. Wczoraj miałem jazdę próbną 3 godziny po lodzie, śniegu i zaroślach. Jest super, rower i ja prawie w ogóle się nie pobrudziliśmy. Mam coś takiego: https://www.votec.de/produkt/votec-vrx-elite-petrol-black-2017/ Ogólnie gravel.
GordonFrey Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 5 Stycznia 2019 56 minut temu, HUN napisał: Dziś miałem jechać do puszczy właśnie tylko zaspałem Jutro się przejadę. Wczoraj miałem jazdę próbną 3 godziny po lodzie, śniegu i zaroślach. Jest super, rower i ja prawie w ogóle się nie pobrudziliśmy. Mam coś takiego: https://www.votec.de/produkt/votec-vrx-elite-petrol-black-2017/ Ogólnie gravel. Sprzęt piękny, a ta kolorystyka to już w ogóle cud. Ja niestety nie mam zimowego ubioru, dodatkowo jestem na etapie zmiany pracy i przeprowadzki w inny rejon Krakowa, ale jak tylko się stabilizuje wszystko i pogoda będzie bardziej przyjazna to jak najbardziej. Mam kilka ciekawych planów na wyjazdy w tym roku, jeśli jesteś czasowy to im nas więcej tym lepiej, wyślę Ci kontakt na fb, można by na fb jakąś grupe zorganizować na gravelowe wycieczki 🙂 1
HUN Opublikowano 5 Stycznia 2019 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Ok, to narazie jest nas dwóch Też jeszcze nie mam zimowego stroju, ale na co dzień jeżdżę do pracy w zimowej kurtce plus jakaś koszulka nie bawełniana pod spód i jest spoko do temperatury -10 do 0C . Do tego jeansy spodnie. najważniejsze są rękawiczki, najlepiej 2 pary założyć bo w tym roku jakieś za zimne mam. Z założonym kapturem nic nie wieje w twarz więc może nawet bez okularów się obejdzie. mam jeszcze termoaktywną bieliznę za jakieś 40 zł gdyby było za zimno. mam jakieś 11 km do pracy więc pół godziny na mrozie. Zawsze można wskoczyć asekuracyjnie do autobusu/tramwaju po drodze gdyby było za zimno. Cały zeszły sezon tak jeździłem i rower też cały :). Zaoszczędzona kasa poszła w nowy rower
GordonFrey Opublikowano 17 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2019 No i doszło do spotkanie Rometa i Votexa. Z @HUN zmieniliśmy się rowerami. Rower kolegi był na bikefittingu i jest idealnie dopasowany również do mnie 😁 Jeszcze nic pewnego ale prawdopodobnie zamienimy się siodełkami. Przy okazji jest kilka przykrych informacji dla mnie. Mianowicie po kilku godzinach jazdy stwierdzam, że kierownica jest źle ustawiona no i z przerzutkami znów jest coś nie tak... Będzie mnie chyba czekać wydatek na serwisanta, bo chyba nie umiem sobie z tym poradzić. Jeśli chodzi o zamianę rowerów to w mojej opinii rowerem kolegi jechało się bardzo dobrze ale to chyba przez to, że był perfekcyjnie ustawiony i pasował również do mnie. Ogólnie mam wrażenie, że jechało się trochę wygodniej na Votexie. Różnica 5k w cenie skądś musi sie brać 🙂 1
Gość Opublikowano 17 Stycznia 2019 Opublikowano 17 Stycznia 2019 @GordonFrey przykładaj nieco większą uwagę do interpunkcji i składni. Pozwoliłem sobie edytować Twój post tak aby był bardziej czytelny. Pozdrawiam.
krtekkk Opublikowano 25 Stycznia 2019 Opublikowano 25 Stycznia 2019 W dniu 29.12.2018 o 03:16, GordonFrey napisał: Przekrok ten sam, 184 cm 105kg aktualnie, wziąłem 56 i szczerze mówiąc jest duży, wciąż walcze jeszcze z optymalną regulacją siodełka:-). 58 wydaje mi się że byłby dla mnie totalnie za duży ja nawet myślałem czy 54 nie wziąć. Pochwal się jak kupisz 🙂 Witam! Trafiłem na forum ponieważ mocno zastanawiam się nad zakupem Rometa Aspre, do którego nie mam możliwości się przymierzyć. Waham się co do wyboru ramy 54 cm albo 56 cm. Mam mniej więcej 181 cm wzrostu. Nie wiem czy prawidłowo mierzę przekrok, ale jest to coś w granicach 83- 85 cm. Poradzicie coś koledzy?
GordonFrey Opublikowano 25 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 25 Stycznia 2019 3 godziny temu, krtekkk napisał: Witam! Trafiłem na forum ponieważ mocno zastanawiam się nad zakupem Rometa Aspre, do którego nie mam możliwości się przymierzyć. Waham się co do wyboru ramy 54 cm albo 56 cm. Mam mniej więcej 181 cm wzrostu. Nie wiem czy prawidłowo mierzę przekrok, ale jest to coś w granicach 83- 85 cm. Poradzicie coś koledzy? Skąd jesteś? Ciężko będzie Ci doradzić, ja myślę że też 56 by Ci pasowało. Jak jesteś z Krakowa to mogę dac Ci się do mojego przymierzyć.
krtekkk Opublikowano 27 Stycznia 2019 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Niestety do Krakowa nie wybieram się w najbliższym czasie. Dzięki za odpowiedź i pomoc :
GordonFrey Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2019 Trochę nowości o rowerze... Przerzutki zaczęły działać po ludzku, jedyne co to przy mniejszym blacie, łańcuch próbuje "uciekać" z najmniejszej zębatki na kasecie na wyższą podczas kręcenia "do tyłu". Poniosłem trochę kierownicę do góry, na chwilę obecną dla mnie bomba, jak zacznę schodzić z brzucha to i kierownica będzie schodzić w dół. Rower daje niesamowicie dużo frajdy, może średnie prędkości nie wzrosły nie wiadomo jak w porównaniu do MTB, ale i tak jestem mega zadowolony. Zamówiłem kilka rzeczy z Chin i tutaj podzielę się opiniami: Koszyk na bidon 0/10, wczoraj rozpadł się po pierwszym użyciu https://pl.aliexpress.com/item/Rower-w-uchwyt-rowerowy-na-bidon-Super-Tough-kolarstwo-szosowe-MTB-szk-a-Botellero-uchwyt-na/32916774651.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1f0a5c0feQ44kc Owijka 4/10, nie ma co oczekiwać za te pieniądze, u mnie trafiła jako zabezpieczenie rurki przed łańcuchem, jest niestety dość krucha. https://pl.aliexpress.com/item/1-kawa-ek-drogowe-rower-ta-ma-na-kierownic-roweru-kamufla-jazda-na-rowerze-pasa-uchwyt/32951056539.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1f0a5c0feQ44kc Maszynka do czyszczenia łańcucha ?/10, nie wiem jaką notę póki co wystawić, albo nie umiem jej używać albo jest mizerna https://pl.aliexpress.com/item/Jazda-na-rowerze-rower-a-cuch-rowerowy-ko-a-Wash-narz-dzie-do-czyszczenia-do-czyszczenia/32942879136.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1f0a5c0feQ44kc Latarka 5/10, byłoby więcej gdyby była możliwość wymiany baterii i gdyby nie rozpadł się oryginalny uchwyt https://pl.aliexpress.com/item/3800Lumens-Bicycle-Light-LED-Waterproof-Super-Bright-Bike-Lights-Rechargeable-USB-Flashlight-Zoom-Torch-Bike-Mount/32787681259.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.1f0a5c0feQ44kc Czekam jeszcze na kilka zabawek, ale dochodzę do wniosku, że zdecydowanie wyższą jakość uzyskać można kupując najtańsze gadżety z decathlonu, a różnica w cenie nie będzie duża. Oprócz tego, skusiłem się na zakup kurtki, pedałów i butów spd, kurtka już służy i jestem bardzo zadowolony https://www.decathlon.pl/kurtka-zimowa-roadr-500--id_8503309.html kupiłem 2 tyg. temu bez promocji za 30zł drożej, mimo to nie żałuję. Co do spd to są to buty wiosenno-letnie więc póki co nie testowałem, więc nie będę się rozpisywał. Wkurza mnie niesamowicie szlam jaki jest na drogach, mycie roweru z tego czegoś to prawdziwa katorga... 1
HUN Opublikowano 28 Stycznia 2019 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Mam identyczną maszynkę do łańcucha tylko dałem z 15-20 zł i nie mam niestety szczotki do kasety :). Jak pożyczysz to sobie przetestuję szczoteczki . Kurtka jest zajebista i bardzo dobrej jakości. Ciekawe do jakiej temperatury ją zaleca producent. Obczajam uchwyt do lampki. Chyba gdzieś taki mam, jak znajdę to Ci dam. Uchwyt na bidon wygląda na solidny. Może miałeś pecha i trafiłeś wadliwy egzemplarz.
GordonFrey Opublikowano 7 Lutego 2019 Autor Opublikowano 7 Lutego 2019 Niestety po konsultacji w jednym ze sklepów rowerowych, Aspre trafił na reklamację ze względu na: -Krzywą kierownicę -Kolejne problemy z przerzutkami -Błędnie założoną szpilkę w przednim kole Co ciekawe, okazało się, że problem z kierownicami jest we wszystkich aspre i boreasach znajdujących się w sklepie gdzie zakupiłem rower, zobaczymy jak dalej sprawy się potoczą.
Rekomendowane odpowiedzi