Skocz do zawartości

Rower do pracy i zabawy w czasie wolnym.

Piotr_e

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dla mnie to różnica będzie w pozycji - gravel bardziej wyprostowana, krótsza rama/wyżej kierownica oraz w wielkości opony - gravel przyjmie większą, CX tak do 35c. I faktycznie widać to na tej propozycji z allegro - bardziej pochylona pozycja i pewnie 35c wejdzie max.

Szukam alternatyw, bo premia którą producenci każą sobie płacić za gravele jest spora. W cenie przełaja z karbonowym widłem, osprzętem sory, porządnymi oponami, dostaję kiepski osprzęt, hamulce tarczowe kiepskiej jakości, a jedynym bonusem jest rama która przyjmie nieco większą oponę.

Opublikowano
23 minuty temu, kamusial napisał:

Jak dla mnie to różnica będzie w pozycji - gravel bardziej wyprostowana, krótsza rama/wyżej kierownica oraz w wielkości opony - gravel przyjmie większą, CX tak do 35c. I faktycznie widać to na tej propozycji z allegro - bardziej pochylona pozycja i pewnie 35c wejdzie max.

Szukam alternatyw, bo premia którą producenci każą sobie płacić za gravele jest spora. W cenie przełaja z karbonowym widłem, osprzętem sory, porządnymi oponami, dostaję kiepski osprzęt, hamulce tarczowe kiepskiej jakości, a jedynym bonusem jest rama która przyjmie nieco większą oponę.

Czasem trafią się jeszcze sztywne osie.

Opublikowano
4 godziny temu, kamusial napisał:

Wygodna pozycja na rowerze i relaks są bezcenne. Obawiam się, że na ramie przełajowej może być o to trudniej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie, planuję zakup nowej maszyny do ~2500zł. Będę jej używał głównie do szybkiej jazdy po asfaltowych drogach i od czasu do czasu na przejazd przez miasto. Wydaję mi się, że rower fitnessowy sprawdzi się najlepiej do tych zastosowań. Mam 180 cm wzrostu i aktualnie poruszam się Krossem Sign DS z 2007 roku http://www.bikekatalog.pl/2010/rowery/779/Kross.Sign.DS/, który zupełnie nie spełnia moich oczekiwań (ciężki, grube opony, ogólnie jest to rower dla dzieci). Na oku mam dwa modele:
Kross Pulso 2: https://www.kross.pl/pl/2017/road/pulso-2
oraz
Merida Speeder 100: https://www.rowerymerida.pl/produkt1520/speeder-100-rower-merida.html
Jestem ciekaw na Wasze opinie co do tych rowerków i mam nadzieję, że doradzicie mi wyborze.

Opublikowano

Merida + za widelec i tarczówki, z czasem można lepszy napęd dać.  

Opublikowano

Nie chcę Ci mieszać, ale rower fitnesowy to coś w rodzaju szosy, ale pozbawionej jej największej zalety - baranka. Przemyśl czy jakaś szosa o geometrii endurance nie da Ci więcej frajdy, szybkości i wygody od roweru, który zamierzasz kupić. 

Opublikowano

Da radę kupić w ogóle coś sensownego z ramą endurance w tej kwocie? Nie ukrywam, że bardzo lubię szybko jeździć i szosa byłaby teoretycznie najlepszym rowerem do tego, ale też całe życie jeździłem na prostej kierownicy i w wyprostowanej pozycji, więc nie wiem czy dałbym rade aż tak zmienić styl jazdy.

Opublikowano

Wygląda na to, że jak na początek jest git, znalazłem też sklep gdzie dają 10% rabatu. Najchętniej bym przymierzył sobie ten rower w jakimś salonie, ale niestety nigdzie w mojej okolicy go nie ma. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Od prawie dwóch lat jeżdżę na Kross Pulso 2. Osobiście mi ten rower wystarczał do pewnego momentu. Największą jego zaletą jest łatwość serwisu. Vbrake-i + osprzęt SORA - nie ma awarii, której nie byłbym w stanie sam naprawić. Jeśli jednak Lubisz dłuższe dystanse to pomyśl nad barankiem. Ja w tym roku zrobiłem wreszcie 100 km jednym ciągiem. Trochę brakuje w takim przypadku możliwości zmian pozycji na prostej kierownicy. Zainwestowałem więc w lemondkę. Jeśli Chcesz robić dłuższe dystanse to pomyśl od razu na kierownicą, która da Ci większe możliwości zmiany pozycji. Prosta kierownica raczej takich opcji nie daje...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czesc,

doradzcie jaki rower Fitnessowy  kupic w granicach 2tys dla chłopaka :)

Opublikowano

po co drugi temat zakładasz :) ?

już Ci pisałem specialized sirrus, focus arriba, kross nuru - to jest akurat single speed, giant arx

Opublikowano

Witam serdecznie.  Po kilku przypadkowych rowerach (tanie górskie, szosowy b'twin i trekkingowy z Holandii) czas poprosić o pomoc. Oprócz jazdy codziennej rower potrzebny jest mi do amatorskich wyścigów kilka razy do roku w kategorii oczywiście całkowicie amatorskiej open dorośli. Startują ludzie na rowerach każdego typu oprócz typowo szosowych, gdyż jest to już inna kategoria.

Mój rower to typowy holender z przerzutkami SRAM S7, koła 28. Tracę najbardziej na szybkich prostych i zjazdach, jestem za wolny po prostu. 

Zainteresowałem się rowerami typu fitness: Kellys Physio 10 nowy lub /30/50 używany, oraz Marin Fairfax SC3 używany. Nie chcę amortyzacji, jedynie na zimę wypadałoby delikatnie szersze opony zakładać. Czyli budżet do 2000zł. Czy to dobry krok w poprawieniu osiągów? Pzdr

Opublikowano

Nowy czy używany?

Nowy fitness w tej cenie jest chyba nieosiągalny, poza B'Twin Triban 520 FB

Opublikowano (edytowane)

Nowy Physio 10 widziałem już za 1600zł, a używane 30 i 50 do 2000zł, oraz Marin Fairfax SC3 jest za 1300zł około z 2014r.  

Czy ten quick 7 będzie miał podobne właściwości co wymienione przeze mnie rowery? 

P.S. To mój obecny wysłużony już rower. Czy dużo zyskam w kategorii prędkość? Bo do lekkości jazdy i komfortu nie mogę narzekać. Albo to przyzwycZajenie już...

24EE41D5-06F3-4D16-B3C5-23F512F8AAAF.jpeg 702AC423-7025-4D7C-BEBE-6E157AD25B95.jpeg 0C5741A0-207A-43AE-8006-D76A47EFC38C.jpeg 220F7DC7-AFF5-4DB0-B902-6CE7591E0177.jpeg Edytowane przez prywatnydaniel
Dodanie zdjęć
Opublikowano

Nowy Quick 7 to dobry wybór w okolicach 2000 zl. Nie wiem jakie parametry ma Twoj obecny rower (przełożenia, waga, opony), ale na Quicku można jeździć naprawdę szybko (max przełożenie to 48 - 11), do tego waga w okolicach 10 kg, opony 35mm. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

A co byście powiedzieli na fairfaxa sc3 model 2014 za 1000zł używany oczywiście? Jest kilka rysek na ramie ale technicznie wszystko działa bdb, zadbany, serwisowany. 

Glupio pytam bo nie wiem naprawdę jakie są różnice w przedziale 1500zl a 3000zl. W branży komputerowej wszystko wychwyce i wolę używany solidny sprzęt na lata niż plastik z marketu. Przy rowerach nie wiem czy to działa wszystko podobnie....także cierpliwość proszę :)

Opublikowano

za ok 2100 mozna znalezsc krossa pulso 2.0 na sorze , czyli osprzecie szosowym 

• Lubię to! 2
Opublikowano

Witam wszystkich,

Po wielu poszukiwaniach wciąż mam dylematy i ograniczenia finansowe. Dlatego proszę Was o pomoc. Rower ma posłużyć na dojazdy do pracy jak i zabawę w czasie wolnym. Dojazd do pracy w mieście. Niby są ścieżki rowerowe ale duża część to także chodniki, krawężniki, kostka brukowa itd. W czasie wolnym lubię pojechać do lasu poszaleć ale raczej rekreacyjnie po ścieżkach leśnych. Biorąc pod uwagę powyższe potrzebuję roweru bardzo uniwersalnego. Budżet 2.500

http://ambike.pl/rower-giant-toughroad-slr-2-2018.html

3200 zl

Super lekki 11.5 prawie ideał, może trochę zbyt szerokie opony ale powinien w miarę sie dobrze toczyć po asfalcie ścieżkach rowerowych no i bardzo fajny w teren. Niestety cena...

http://ambike.pl/rower-crossowy-giant-arx-2-2018.htm

2250zl

Jego to tańsza propozycja. Niestety koła 27.5 Przy wzroście 185 przypuszczam ze koła 29 były by lepsze. No i waga 12.5 kilo, a wiec kilo więcej niż powyżej. Ale bliżej mojego budżetu.

https://allegro.pl/rower-cube-hyde-black-yellow-58cm-15-rabat-i7442649939.html

2720 zl Tutaj waga jeszcze więcej 13.5 ale 29 calowe koła i trochę naciaga budżet 

https://www.halarowerowa.pl/marin-muirwoods-29er-p635.html

2000 zl zielony. W budżecie, koła 29, mogę zmienić na większe ale stal chyba się nie sprawdzi. Rower trzymam na balkonie, czasami pod wiatą więc ciągłe narażenie na wilgoć = rdza. Waga tez nie powala 13 kg

No i na koniec coś co mogę kupić za 1700 zl

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-crossowe/rowery-fitness/fx/fx-2/p/17455/

Koło 35 c a więc mała uniwersalność, jeździłem już na sztywnym widelcu przy 38 c i niestety wszystko odczuwalne nawet kostka. Zamiast jechac szybko zwalnialem i nie miałem przyjemności z jazdy. A rower kupujemy po to żeby sie na nim dobrze czuć. Chyba żeby jeździć na niskim ciśnieniu, nigdy nie sprawdzałem ale może by to znacznie pomogło?

Chyba temat postu ciężki do rozwiązania ale może ktoś pomoże? Z góry dziękuję!

Co do osprzętu, to że gdzieś coś będzie klasę niżej nic dla mnie nie znaczy. Osprzęt z czasem można wymienić;)

Opublikowano

rower uniwersalny po miescie i do lasu za to w sumie , kazdy fitness , crosowy, trekingowy  , gravel czy niektore mtb , 

za 2500 wybor jest naprawde spory 

z rego co pokazales to marin ze swoja stalowa rama jest bardzo ciekawy .

co do wielkosci kola to wzrost nie ma znaczenia mam 183cm i rownie dobrze jezdzi mi sie gorskim na 26 cali jak i gravelem na 28 cali , grunt to odpowiednio dobrac rame 

Opublikowano

Ja bym poszedł do rowerowego i przymierzył się do każdego z tych rowerów. Wziął ten najwygodniejszy subiektywnie.