Skocz do zawartości

Rower do pracy i zabawy w czasie wolnym.

Piotr_e

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Giant a kupiłem w intersporcie za 3299 i dostałem kupon na 300 zł.

Ubrania kupowałem w BCM Nowatex

Na zimę dokupiłem jeszcze trenażer .

Już nie mogę doczekać się wiosny.

Jeszcze muszę znaleźć w dobrej cenie buty Shimano 089

IMG_20171016_125938.jpg
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Rower moze i fajny , dobry , itd , ale nie moge zdzierzyc tej ramy , albo rama inna , albo zamiast tego barana prosta kiera , to tylko moje zdanie 

proba była ? jak sie jezdzi ?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć,

Zastanawiam się nad kupnem roweru, żeby sobie śmigać ulicami Łodzi i czasem wybrać się na małą wycieczkę.

Spodobał mi się rower KELLYS PHYSIO 30 2018physio_30_1_1.jpg

Później zacząłem szperać po necie i w sumie znalazłem jeszcze KROSS PULSO 1 MERIDA SPEEDER 20-V 2017.

Kellys kosztuję 2600, Kross Pulso z 2017 około 2000 a Meride można dostać za 1500zł. 

Chciałbym zapytać się Was, czy warto dać 1000zł więcej za Kellysa, czy lepiej kupić Meride za 1500 zł? A może Krosa lub polecicie coś innego? Zupełnie się nie znam na rowerach a tym bardziej na częściach. 

Opublikowano (edytowane)

dla siebie to Krossa bym brał, u mnie ma plus za clarisa i opony. Za różnicę ceny między nim, a Kellysem zostawiłbym sobie na ewentualne mody, najszybciej korby wek.

ewentualnie przypatrz się CUBE SL Road konkretnie tym modelem, może coś potargujesz jeszcze, bo aukcja już któryś raz się pojawia, a sprzęt najwidoczniej kurz i miejsce w magazynie zbiera. Osprzętowo najlepiej wypada z wszystkich co do tej pory wrzuciłeś, a i cenowo nie najgorzej. Żona pomyka na modelu pro z 2016 i jest zadowolona.

http://allegro.pl/cube-sl-road-53cm-okazja-i7262427768.html

Edytowane przez sender
Opublikowano

@Nemrod a wiesz czy zmieści się tam szersza opona, choćby 35c drobnym bieżnikiem? 

Opublikowano

Opona 35 mm może wejdzie, ale już bez błotnika. Na miasto to by było tak sobie... Szkoda, bo rower ładnie zbudowany poza tym.

Opublikowano
5 godzin temu, kogucik napisał:

@Nemrod a wiesz czy zmieści się tam szersza opona, choćby 35c drobnym bieżnikiem? 

W tym konkretnym modelu nie wiem. Moja druga połówka ma Speedera 3T-d,  opony 35c i jeszcze trochę miejsca zostało. Tylko, że tam standardowo były opony 32c a nie 28c...

Opublikowano

@Puncu Właśnie ten widelec również mnie niepokoi. 
@Nemrod Speeder 200 posiada w standardzie opony Maxxis Detonator 32

Opublikowano

W starszym modelu było całkiem sporo miejsca, zdjęcie z G-One 35c: 

20180410_095320.thumb.jpg.3eb74623f24b863f3cbb9fe8c66120f9.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ja do Kellysa tysiaka bym nie dopłacił. Ma 9 biegów vs 8 u konkurencji, ale przy napędzie 3*8 bez najmniejszego problemu znajdziesz kasetę o mniejszej rozpiętości, niż firmowa, a nadal zostanie Ci duży zapas biegów z każdej strony (tzn. do jazdy szybkiej i podgórkowej). Największym jego plusy na który ja zwróciłbym uwagę są piasty Shimano zamiast Joytech, ale patrząc w necie to piasty Shimano Claris kosztują ok. 50 zet, czyli zgaduję, że nie są niczym specjalnym. Pochodzenie szosowe nie sugeruje jakiegoś super dobrego uszczelnienia, ale nie wiem.

Wspomniana kompatybilność z szerszymi oponami może być super istotna - możliwość zainstalowania szerszych opon otwiera możliwość jazdy na szerszych oponach o niższym ciśnieniu - super przydatne gdybyś kiedyś chciał pojeździć na wycieczki, albo zimą i właściwie nie ma żadnych minusów. Szczególnie, jeśli ważysz ponad przeciętną. Patrząc na zdjęcia to chyba żaden z nich nie wyróżnia się szczególnie in plus, ale Kross ma firmowo opony 28*1,35 czyli wg moich obliczeń 35C, więc ja brałbym ten.

W ogóle to nie rozumiem praktycznych powodów dlaczego wrzucają do takich (tzn. "fitnessowych") rowerów osprzęty szosowe i relatywnie wąskie widelce - dla osób które kupują takie rowery, żeby jeździć w okolicach 50km/h? Wszystkich dwóch?

Edit: na allegrze wciąż są potężnie (choć już nie tak, jak jeszcze niedawno) Romety Mistral w wersji bez przedniej przerzutki oraz z przednią plus akcesoriami (błotniki, lampki), rama ta sama. Ogólnie coś bardzo zbliżonego do Pulso, opony 35C. Wersję bez przedniej przerzutki zmacałem osobiście - prześwit na widelcu malutki, pomyślałem, że nawet wcisnąć tam błotnik nie byłoby łatwo, i patrząc na zdjęciu modelu z firmowymi błotnikami (na tej samej ramie, jak się zdaje) miałem rację:

MISTRAL_CITY.jpg

Z tyłu prześwitu więcej. Za 1400 można rozpatrzyć. Link

Edytowane przez em c
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Pozwólcie, że się przywitam jako że jest to mój pierwszy wpis na forum :)

Szukam roweru do regularnej trasy 30km (do pracy, więc bez szaleństw), przez leśne ścieżki z korzeniami, wyboiste szutry i łatany/dziurawy asfalt/chodnik - mniej więcej  w równych proporcjach. Do tego chciałbym mieć możliwość montażu sakw na kilkudniowe wycieczki i szerokiej opony terenowej np.42 + błotnik, cenowo w okolicach 2000pln +/- 500, noga 86cm, 177cm wzrostu, 80kg (W starym górskim Kellys rama 20" była idealna). Może być v-brake, w osprzęcie bardziej zależy mi na trwałości niż wadze, fajnie jakby widelec był stalowy lub karbon (ponoć lepiej tłumią), a całość im lżejsza tym lepiej.

Z tego co wygrzebałem z forum:
Fitnesy:
Cube SL Road - alu widelec, opony ok
Merida Speeder 200 - alu widelec, opony do zmiany
Merida: Speeder 20v (słaby osprzęt, widelec CrMo(+)), speeder 100 (widelec carbon, ale znowu słaby osprzęt)
Giant: Escape 1 (poza budżetem), Escape 2 ma alu widelec, Escape 3 ma słaby osprzęt
Kellys: Phsyio 30 i 50 mają alu widelec
Triban 520FB - widelec alu/karbon, trochę osprzętu do zmiany, ryzyko braku części, max opony 35c
Romet Mistral Urban/City - chyba nie ma gniazd na bagażnik... :/
Kross Seto - alu widelec, opony do zmiany
Trek FX 2.0
Trek FX 3 - wydaje się idealny, ale poza budżetem
Marin Muriwoods, waga relatywnie spora (13.15kg), ale ciekawa koncepcja - rama i widelec stalowe, więc powinno być miękko.

Gravel/Przełaj:
Romet Aspre - karbon widelec, ale zbyt agresywna pozycja i nieco poza budżet
Accent CX One - j.w
Jakiś Marin np. Gravel, Nicasio

Treking:
Spartacus Cross 4.0 - z prośbą producenta o zamianę na sztywny widelec stalowy, ale i tak spora waga pewnie wyjdzie

podsumowując:
fitnes - w dostępnych modelach opony są głównie na asfalt, obawiam się mocno pochylonej pozycji w jeździe przez leśne drogi z korzeniami czy wyboiste szutry, pozycja bardziej wyprostowana zapewniłaby lepszą kontrolę
gravel - jak wyżej + większość ma baranka, którego nie wykorzystam
trekking - ciężko znaleźć coś lekkiego bez amortyzatora ze stalowym/karbonowym widelcem

Co jeszcze polecicie? A może lepiej wybrać któryś z powyższych i zmodyfikować pod siebie?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Edytowane przez kamusial
Opublikowano

Zależy od tego czy chce Ci się grzebać przy rowerze i czy chcesz jeździć cały rok.  Bo osprzęt tego Treka na całoroczną jazdę to średnio się nadaje.

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, remigiusz napisał:

Zależy od tego czy chce Ci się grzebać przy rowerze i czy chcesz jeździć cały rok.  Bo osprzęt tego Treka na całoroczną jazdę to średnio się nadaje.

Niestety nie mam gdzie trzymać rowerów zimą - zimuję je w innym mieście. Grzebać mogę, czemu nie. Chociaż wolałbym zaufać producentowi jeżeli chodzi o dobór podzespołów kształtujących geometrię ramy.

Masz na myśli FX 2 czy FX 3?

Wygląda na to, że producent za nazwę krzyczy ~30% do ceny roweru.

Widzę, że albo pozostaje się pogodzić z gorszym osprzętem, albo przeprosić się z aluminiowym widelcem, albo z amortyzatorem (mam wrażenie że rowery trekingowe z amorem są dostępne na lepszym osprzęcie, za niższą cenę).

Edytowane przez kamusial
Opublikowano

Dobra, a chcesz jeździć w każdą pogodę? Bo jeśli tak to polecam coś na tarczach, błotniki, ja mam jeszcze dynamo w piaście bo jeżdżę o różnych porach i zawsze denerwowało mnie to zabieranie lamp i te baterie, zsiadam zapinam i gitara.

Opublikowano

Dzięki za wskazówki.

Z pogodą przy dojazdach do pracy mam na szczęście swobodę, więc raczej w słoneczne dni będę śmigał i w ciągu dnia. Natomiast podczas wycieczek będę zdany na łaskę i niełaskę pogody i faktycznie wtedy będę musiał uzbroić się w błotniki. Ale w wycieczkach hamowanie nie będzie mi niezbędne, więc pewnie bez tarcz się obejdę. Za źródło światła wykorzystuję mocną czołówkę i nawet sobie chwalę.

Opublikowano

@GrochowaMTB
Piękny rower, powiedziałbym idealny do moich potrzeb :) ale teraz stoją po 3700... 

Przeprosiłem się z barankiem - jest akceptowalny

Wciąż jednak nie mogę uwierzyć, że taki trekking Kands czy Spartacus na alivio kosztuje ~1500, dobra szosa/przełaj/fitness Btwin 520/520FB 2000 (czy 500 za 1700), a gdy wchodzi się w świat gravel, to nagle cena skacze ~2 krotnie... 

Póki co szukam alternatyw - albo będzie aluminiowy widelec, albo kompromis na osprzęcie, albo przełknę mniejszą oponę.

Opublikowano
2 minuty temu, kamusial napisał:

@GrochowaMTB
Piękny rower, powiedziałbym idealny do moich potrzeb :) ale teraz stoją po 3700... 

Przeprosiłem się z barankiem - jest akceptowalny

Wciąż jednak nie mogę uwierzyć, że taki trekking Kands czy Spartacus na alivio kosztuje ~1500, dobra szosa/przełaj/fitness Btwin 520/520FB 2000 (czy 500 za 1700), a gdy wchodzi się w świat gravel, to nagle cena skacze ~2 krotnie... 

Póki co szukam alternatyw - albo będzie aluminiowy widelec, albo kompromis na osprzęcie, albo przełknę mniejszą oponę.

Niestety, producenci mają żniwa i ceny gravelówek są zabójcze, chociaż i tak spuścili nieco z tonu :) Z drugiej strony to jest tak fajny i wygodny rodzaj roweru, tak praktyczny, że nie żałuję żadnej złotówki. Ja za pół roweru zapłaciłem gotówką, pół wziąłem na raty 0%. Może to jest jakiś sposób? :)

• Lubię to! 1
Opublikowano

Dotarłszy do granic internetu rozważam takie opcje:

1. Marin Nicasio, 2900: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/nicasio

+ otwory montażowe na bagażnik/błotnik przód i tył, chyba najbardziej zrelaksowana pozycja

+/-  rama cr-mo (ciężka, ale jeździł będę po płaskim, plus fajnie tłumi)

- opony pewnie do zmiany na coś  bardziej terenowego

2. Romet Aspre, 2749: https://www.romet.pl/Rower,ASPRE,10,735,736,14834,2018.html

+ masa, najlepszy osprzęt

- brak uchwytów montażowych, nowy niesprawdzony model, agresywna geometria ramy

3. Albo coś ze stajni Decathlona, pewnie Triban 520 2400 pln (ewentualnie Triban 500 - 1700pln, a to zawsze te 700pln w kieszeni):

+ cena, masa

- opona do zmiany, średni osprzęt, max opona 35c

Serce mówi Romet, rozum podpowiada Nicasio, sumienie Tribana (bo taniej :P).

Jakieś podpowiedzi? :)

Opublikowano
W dniu 11.05.2018 o 12:17, kamusial napisał:

Dotarłszy do granic internetu rozważam takie opcje:

1. Marin Nicasio, 2900: https://www.marinbikes.com/pl/bikes/nicasio

+ otwory montażowe na bagażnik/błotnik przód i tył, chyba najbardziej zrelaksowana pozycja

+/-  rama cr-mo (ciężka, ale jeździł będę po płaskim, plus fajnie tłumi)

- opony pewnie do zmiany na coś  bardziej terenowego

2. Romet Aspre, 2749: https://www.romet.pl/Rower,ASPRE,10,735,736,14834,2018.html

+ masa, najlepszy osprzęt

- brak uchwytów montażowych, nowy niesprawdzony model, agresywna geometria ramy

3. Albo coś ze stajni Decathlona, pewnie Triban 520 2400 pln (ewentualnie Triban 500 - 1700pln, a to zawsze te 700pln w kieszeni):

+ cena, masa

- opona do zmiany, średni osprzęt, max opona 35c

Serce mówi Romet, rozum podpowiada Nicasio, sumienie Tribana (bo taniej :P).

Jakieś podpowiedzi? :)

Nie brał bym tribana. Nie brał bym roweru z hamulcem vbrake. Nie do uniwersalnego roweru do szlajania.

Opublikowano

Hmm, Rometa Aspre też odrzuciłem bo jednak był niewygodny w Mce, a z Lką pewnie będzie podobnie patrząc na geometrię.

Zostaje Nicasio, akurat dostałem propozycję kupna nówki za 2600 :) innego pomysłu nie mam.