Piotr_e Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 Witam, Planuję kupno roweru typu fitnes. 90%szosa, 10% szuter. Mam 180cm i jestem bardzo szczupły. Proszę o wasze opinie i pomoc w wyborze - kross Pulso 1 - Merida speeder 100 - Cube 747000 sl road - b'twin triban 540 fb Lub coś w podobnych cenach. Będę wdzięczny za Wasze opinie
Karol Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 Moja opinia jest taka, że przemyślałbym czy lepszy dla Ciebie rower typu fitness, czy szosa z wygodną geometrią (endurance). Bo jak to ma być rower z bardziej crossową geometrią to ok, ale np. w takim Tribanie fb rama jet żywcem wyjęta z roweru szosowego (krótkiego, wygodnego ale jednak). Taki rower to trochę ni pies ni wydra - niby szosa, ale pozbawiona olbrzymiej zalety - baranka. Od niedawna mam Tribana 520 i byłem sceptyczny do baranka a teraz jestem nim zachwycony - możliwość chwytów, zmiany pozycji, ustawień, wygoda - nieporównywanie większa niż przy prostej z kierownicy, czy prostej z rogami. 1
piotr.solek Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 Ja też szukam i ten Kross pulso jest ciekawy tylko trochę drażni mnie to , że za taką cenę jest jeszcze korba na kwadrat. A wersja z 2017 powyżej 3k. Jutro sprawdzę czy dadzą mi na tym pojeździć.
Puncu Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 W tym zestawieniu Cube wypada wg mnie najlepiej. Sam posiadam coś na wzór fitnessa i dzięki dużemu prześwitowi mogę wpakować opony o szerokości od 25mm do 49mm
Piotr_e Opublikowano 11 Lipca 2017 Autor Opublikowano 11 Lipca 2017 Na typowy szosowy nie jestem jeszcze gotowy Zdecydowany jestem na fitnes ale z możliwością zastosowania szerszych opon , coś pomiędzy 30 a 40 mm. Wiadomo, że im bardziej okazyjnie kupię rower, więcej zostanie na pozostałe niezbędne rzeczy jak spodenki, rękawiczki, a potem to już na bieżąco klucze... Niestety u mnie we Wrześni nie ma dobrze wyposażonego sklepu rowerowego. Czeka mnie wyjazd do Poznania na przymiarki. Nie ukrywam, że b'twin cenowo najbardziej pasuje, ale nie wiem jak z jakością. Poważnie rozważam kross i cube. Może macie jeszcze inne propozycje?
dodo34 Opublikowano 11 Lipca 2017 Opublikowano 11 Lipca 2017 Ja kupiłem niedawno właśnie Pulso 1, używany. Głównie na jazdę po mieście. Rower naprawdę fajny, nie zawiodłem się, ale nie zapłaciłbym za niego ~2k zł. Choć oczywiście sprzęt jest zawsze tyle wart, ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić. Osprzęt (Claris) jest OK, choć rzeczywiście korba, w moim przypadku, niedługo pójdzie do wymiany (na coś sztywniejszego). Jako posiadacz szosy endurance (Giant Defy) uważam, że porówinanie tych rowerów jest niemożliwe. Połykanie kilometrów szosą, podjazdy, zmiana chwytu na baranku - to jednak inna bajka. Natomiast sam kupiłem Pulso po to, aby wcisnąć tam opony 1,5" i dość wygodnie, i szybko śmigać po mieście. Przy kwocie, którą ja zapłaciłem (poniżej 1k zł za prawie nowy rower) jestem zadowolony, natomiast za ok. 2k zł szukałbym czegoś lepszego.
Piotr_e Opublikowano 12 Lipca 2017 Autor Opublikowano 12 Lipca 2017 Na typowy szosowy nie jestem jeszcze gotowy Zdecydowany jestem na fitnes ale z możliwością zastosowania szerszych opon , coś pomiędzy 30 a 40 mm. Wiadomo, że im bardziej okazyjnie kupię rower, więcej zostanie na pozostałe niezbędne rzeczy jak spodenki, rękawiczki, a potem to już na bieżąco klucze... Niestety u mnie we Wrześni nie ma dobrze wyposażonego sklepu rowerowego. Czeka mnie wyjazd do Poznania na przymiarki. Nie ukrywam, że b'twin cenowo najbardziej pasuje, ale nie wiem jak z jakością. Poważnie rozważam kross i cube. A co sądzicie o MARIN Fairfax SC 2 Silver 2017 ?
Szajba99 Opublikowano 13 Lipca 2017 Opublikowano 13 Lipca 2017 Może to być kuriozalna propozycja, ale obczah sobie Kross Seto albo Inzai. Co prawda są w kolekcji Urban, ale moim zdaniem spełniają warunki fitnessa i "szosy". Widziałem gdzieś filmik gdzie koleś na Inzai'u dotrzymuje tempa szosom. Wybór należy do cb - seto 2,3k 3x9, inzai 3,1k 8 biegów w pieście. Moim zdaniem warto zwrócić uwage na te bike'iWysłane z mojego Y635-L01 przy użyciu Tapatalka
Piotr_e Opublikowano 23 Lipca 2017 Autor Opublikowano 23 Lipca 2017 Widzę, że już zaczynają się obniżki w sklepach ? już niedługo będzie w miarę dobry czas na kupno nowego roweru.
xarix Opublikowano 9 Września 2017 Opublikowano 9 Września 2017 Witam, Mam zamiar przeznaczyć około 2k na rower, którego będę używał na co dzień do pracy oraz także na wycieczki poza miejskie. Rower musi posiadać mocowania do bagażnika (w przyszłości planuje wybrać się w jakąś wyprawę z sakwami). Znalazłem kilka modeli, które są mniej więcej w moim budżecie ale, że na rowerach nie znam się najlepiej dlatego prosiłbym o jakieś opinie, może są osoby które posiadają któryś z tych rowerów. Moje typy to: 1.Trek FX 2 Disc 2.Cube SL ROAD 3.Merida Speeder 100 4.Specialized Sirrus Elite
xarix Opublikowano 10 Września 2017 Opublikowano 10 Września 2017 (edytowane) Jeżeli będzie to ciekawa propozycja to używany jak najbardziej wchodzi w rachubę możesz podesłać jakieś propozycje. Mam około 192 więc ciężko znaleźć coś w moim rozmiarze ale czekam na wszelkie propozycje. A co myślicie o Kross Pulso 1.0? Edytowane 10 Września 2017 przez xarix
Piotr_e Opublikowano 11 Września 2017 Autor Opublikowano 11 Września 2017 No i stało się , wybór padł. Udało się trafić na obniżkę w intersporcie i zamówiłem Giant anyroad 2 Zdecydowałem się jednak na gravel. Teraz kompletuję nowy strój i już się nie mogę doczekać pierwszych kilometrów na nowym rowerze. Odkryłem super sklep z ubraniami pod Poznaniem, przypadkowo w sumie, ale ubrania super no i cena nie zabija
xarix Opublikowano 23 Września 2017 Opublikowano 23 Września 2017 A co sądzicie o tym rowerze? https://www.olx.pl/oferta/bdrowery-trek-7-4-fx-jak-nowy-11kg-157-CID767-IDovJYo.html#6174546bc0
ZeJn Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Witam chcę kupić nowy rower głównie na asfalt ale czasami jakiś szuter czy polna droga może się zdarzyć. Przedział cenowy do 2500 zł ewentualnie do 3000 zł. Ktoś ma jakieś propozycje?
Puncu Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Może Cube SL Road albo Merida Speeder? 1
ZeJn Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 25 minut temu, Puncu napisał: Może Cube SL Road albo Merida Speeder? Cube mnie nie przekonuje ale za to Merida to ciekawa propozycja a co sądzisz o Kross pulso 2? Dałbym radę wjechać czasami na szuter?
IOO Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 Po szutrze to nawet zwykłą szosą objedziesz jak będzie konieczność, jak Merida ma oponki 32 to nawet powinno być całkiem "wygodnie" Jeżeli chodzi o polne drogi z koleinami i zaschniętym błotem to da się przejechać, z akcentem na da ale nie polecam. W błoto to też bym się takim rowerem nie pchał, do tego zwykłe XC się lepiej nadaje.
Zalas Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 (edytowane) 24 minuty temu, IOO napisał: Po szutrze to nawet zwykłą szosą objedziesz jak będzie konieczność, jak Merida ma oponki 32 to nawet powinno być całkiem "wygodnie" Potwierdzam. Szosą również się da. Jednak dużo lepsza i wygodniejsza będzie taka Merida. Moja nieco inna ale o podobnym zacięciu Edytowane 7 Listopada 2017 przez Zalas 1
ZeJn Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 A co by było lepsze Merida speeder 200 czy Kross pulso 2.0
Zalas Opublikowano 7 Listopada 2017 Opublikowano 7 Listopada 2017 10 godzin temu, ZeJn napisał: A co by było lepsze Merida speeder 200 czy Kross pulso 2.0 Ja bym stawiał na Meride. Mają napędy praktycznie na tym samym poziomie a Merida ma do tego hamulce tarczowe które dużo lepiej się sprawdzą w ewentualnych złych warunkach pogodowych. No chyba że zależy ci na prostocie, łatwości serwisu i ewentualnej jego cenie to wtedy heble od krossa lepiej wypadają. Tak poza tym Merida mi się bardziej podoba
panda89 Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 Cześć, Wklejam tutaj żeby nie tworzyć nowego tematu. Od dłuższego czasu poszukuje roweru (do 4000zł) głownie do jazdy po drogach asfaltowych (jak wiadomo u nas dziurawych więc czegoś w miarę komfortowego). Pierwszym typem był GT Grade Tiagra, ale po dłuższej analizie stwierdziłem że baranek raczej nie pomoże mojemu i tak obciążonemu przez długą prace przy komputerze kręgosłupowi. Zastanawiam się teraz pomiędzy dwoma modelami Specialized Sirrus Elite 2018 (dostępny w cenie 3600) a Cannondale Quick 3 Disc 2018 (jak na razie nie dostałem żadnej zniżki od ceny katalogowej). Mój wzrost 185 cm waga 77kg. Prosiłbym o pomoc przy wyborze, ewentualnie wytypowanie innego roweru (z uzasadnieniem). Do tej pory jeździłem na jakimś starym crossie od scotta Z góry dzieki.
Zalas Opublikowano 8 Listopada 2017 Opublikowano 8 Listopada 2017 3 godziny temu, panda89 napisał: ale po dłuższej analizie stwierdziłem że baranek raczej nie pomoże mojemu i tak obciążonemu przez długą prace przy komputerze kręgosłupowi. Nie wiem czy wiesz ale baranek ma tutaj najmniej do gadania. Przede wszystkim trzeba dobrać odpowiedni rozmiar ramy, potem wysokość, przesunięcie i kąt siodełka oraz długość i wznios mostka. Na koniec ustawić odpowiednio kierownicę. Plus jeżeli do tej pory nie jeździłeś na podobnym rowerze to będzie to wymagało nieco przyzwyczajenia do takiej pozycji (kwestia 100-200km). A jeżeli masz problemy z kręgosłupem to przydało by się do każdego roweru przymierzyć.
panda89 Opublikowano 9 Listopada 2017 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zdecydowałem się na Specialized Sirrus Elite 2018. Mam nadzieje że to będzie dobry wybór. Udało mi się do niego przymierzyć w sklepie. Jednak nie mam jakiś specjalnych odczuć. Bardziej zaufałem sprzedawcy (dla mnie pozycja była ok ale jest to trudne do stwierdzenia po 15 min siedzenia na rowerze). Zobaczymy na wiosnę jak się będzie sprawował. Puki co mam jeszcze jedno pytanie. Można do tego typu roweru podpiąć trenażer (żeby pokręcić też coś przez okres zimowy)?
Zalas Opublikowano 9 Listopada 2017 Opublikowano 9 Listopada 2017 1 godzinę temu, panda89 napisał: Zdecydowałem się na Specialized Sirrus Elite 2018. Mam nadzieje że to będzie dobry wybór. Udało mi się do niego przymierzyć w sklepie. Jednak nie mam jakiś specjalnych odczuć. Bardziej zaufałem sprzedawcy (dla mnie pozycja była ok ale jest to trudne do stwierdzenia po 15 min siedzenia na rowerze). Zobaczymy na wiosnę jak się będzie sprawował. Puki co mam jeszcze jedno pytanie. Można do tego typu roweru podpiąć trenażer (żeby pokręcić też coś przez okres zimowy)? Myślę, że nie powinno być problemów z podpięciem trenażera jednak polecam wyhaczyć jakiś ładniejszy dzień i przetestować rower w "terenie". Tak najlepiej sprawdzisz czy ci pasuje. Bo w razie czego masz całą zimę na kombinowanie a tak możesz się na wiosnę obudzić z ręką w nocniku
Vins Opublikowano 20 Lutego 2018 Opublikowano 20 Lutego 2018 Pochwal się co to za sklep. Ile Cię wyszedł Giant
Rekomendowane odpowiedzi