Skocz do zawartości

Czekam na nowego Tribana...

Nogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przełaja lub gravela bez tarczówek nie kupowłbym (jeżeli chcesz jeździć w terenie). W dodatku zwróć uwagę, że jest to stara grupa 105.

Opublikowano (edytowane)

Potrafię porównać (pomiędzy sobą) grupy shimano w wersji 2018. Jak się odnieść do starszych grup? (pomijając sprowadzenie linek mające tylko względy estetyczne dla mnie). Starsze poza tym, że "używane" to co jeszcze? :)

P.s.

Może dla Was głupie, ale dopiero się uczę, a do tego uczę teorii bo niestety ale praktyki nie mam...

Edytowane przez Nogi
Opublikowano

W kolarstwie, przede wszystkim szosowym chodzi o to by mieć wszystko jak najnowsze i najdroższe😎😁😂🤣

• Lubię to! 2
Opublikowano

Jak dla mnie to całkiem fajny ten cube. Hamulcami bym się nie przejmował tak bardzo. Jasne, że lepsze by były dobre tarcze, ale przecież ludzie przez lata jeździli w przełajach na canti i mini v-kach. A już na pewno lepiej się sprawdzą proste canti z dobrymi klockami niż najtańsze mechaniczne tarcze, z którymi miałbyś ciągle problemy.

Takie moje zdanie, ale ja też jestem świeżak. Ja swoją drogę do taniego "gravela" zakończyłem na tribanie 100, jednak ograniczały mnie też finanse. Jak bym miał do dyspozycji 2k i podobną ofertę w mojej okolicy to bym skorzystał.

Opublikowano
19 godzin temu, Nogi napisał:

Potrafię porównać (pomiędzy sobą) grupy shimano w wersji 2018. Jak się odnieść do starszych grup? (pomijając sprowadzenie linek mające tylko względy estetyczne dla mnie). Starsze poza tym, że "używane" to co jeszcze? :)

P.s.

Może dla Was głupie, ale dopiero się uczę, a do tego uczę teorii bo niestety ale praktyki nie mam...

Tu masz różnice pomiędzy najnowszą R7000 i poprzednią 5800:

https://naszosie.pl/2018/04/03/shimano-wprowadza-nowa-odslone-105-r7000/

Generalnie najnowsza grupa 105 zbliżyła się do wyższych grup Ultegra i DA.

5800 była produkowana od 2014 roku. Poprzednia (przed 5800) grupa 105, czyli 5700 dostępna od 2010, była 10 rzędowa. I takie na rynku jeszcze widziałem. Były też starsze wersje, ale realnie już ich na rynku raczej nie ma.

Szpetne wąsy to nie tylko estetyka. To także możliwość zaczepienia nimi np. w bagażniku.

Co do kultury pracy R7000 vs 5800 vs 5700 - musiałby wypowiedzieć ktoś, kto objeździł je wszystkie.

A w zakresie tarczówek - każdy, kto używał nawet przeciętnych tarczówek, wie, że przy mokrym i ubłoconym kole  hamują zdecydowanie lepiej od hamulców obręczowych. A przy gravelu i przełaju mokre koła to standard. A to, że kiedyś ludzie radzili sobie bez nich? Pewnie - ale na tej samej zasadzie ludzie radzili sobie kiedyś bez wielu rzeczy.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, WojtekWojtek napisał:

Tu masz różnice pomiędzy najnowszą R7000 i poprzednią 5800:

No pięknie. Tyle, że w tym Cube'ie mamy osprzęt 105 5600 10-cio rzędowy. Jak to działa? Jeździłem na Ultegrze 6600 10 rz. Porównując do obecnej mojej 105 5800, tylna przerzutka bez większych różnic- bajka. No dobra, jest różnica, w 5600/6600 zrzucisz na raz 2 koronki, a w nowych 3 koronki. Tyle. Przednia, jest różnica na korzyść nowych grup. Mają wydłużoną dźwignię, do której mocowana jest linki co skutkuje nieco łatwiejszą zmianą tarczy. Regulacja również jest łatwiejsza, bo w mojej "triple" 6603 to był dramat.

Dla mnie zagadką jest korba w tym rowerze.Nie mam o nie zdania. Od zawsze jeżdżę na korbach Shimano i przy mojej wadze 90+ absolutnie nie mam im nic do zarzucenia.

Edytowane przez Argi
Opublikowano
11 minut temu, Argi napisał:

Tyle, że w tym Cube'ie mamy osprzęt 105 5600 10-cio rzędowy. 

No przeciez widac, ze musi byc nizej niz 5800. Zakladalem, ze raczej bedzie to 5700. Jezeli to 5600, no to jeszcze wieksza staroc. 

Opublikowano (edytowane)
23 godziny temu, Argi napisał:

No pięknie. Tyle, że w tym Cube'ie mamy osprzęt 105 5600 10-cio rzędowy. Jak to działa? Jeździłem na Ultegrze 6600 10 rz. Porównując do obecnej mojej 105 5800, tylna przerzutka bez większych różnic- bajka. No dobra, jest różnica, w 5600/6600 zrzucisz na raz 2 koronki, a w nowych 3 koronki. Tyle. Przednia, jest różnica na korzyść nowych grup. Mają wydłużoną dźwignię, do której mocowana jest linki co skutkuje nieco łatwiejszą zmianą tarczy. Regulacja również jest łatwiejsza, bo w mojej "triple" 6603 to był dramat.

Dla mnie zagadką jest korba w tym rowerze.Nie mam o nie zdania. Od zawsze jeżdżę na korbach Shimano i przy mojej wadze 90+ absolutnie nie mam im nic do zarzucenia.

W 5600 zrzucisz "na raz" jedną koronkę, ale możesz wrzucić 3, tak jak w nowszych.

Edytowane przez Zajop
Opublikowano

No to malowanie juz raczej ostateczne. Szkoda bo osobiście podobają mi się bardziej urozmaicone - choćby jakimiś detalami w innym kolorze.

Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Chyba nie. To model 520 rc który TEORETYCZNIE ma zastąpić obecnego 520.

Opublikowano

Jest i pierwszy pokaz modelu RC 500 oraz RC 520. RC500 wygląda MEGA

Opublikowano

Aż się przejdę do Deca jak już będą te nowe Tribany, zobaczyć czy na żywo też tak się prezentują jak na filmach i zdjęciach ;)

Opublikowano
Aż się przejdę do Deca jak już będą te nowe Tribany, zobaczyć czy na żywo też tak się prezentują jak na filmach i zdjęciach
Daj znać jak wrażenia ;)
Opublikowano

Wyglądają jak jakieś gravele z lekkim zacięciem sportowym

Opublikowano

Nadal boje się o cenę. Decathlon milczy w tej sprawie.

Opublikowano
12 godzin temu, zibi_j1 napisał:

Daj znać jak wrażenia ;)

Dam z pewnością. Tylko jeszcze nie wiem kiedy - zależy kiedy się rowery w sklepach pojawią.

Opublikowano

Ponoć premiera w październiku. Przynajmniej w UK.

Opublikowano

No to ceny CHYBA przez przypadek wypłynęły...

1.jpg
Opublikowano
8 minut temu, Tobias Rieper napisał:

No to ceny CHYBA przez przypadek wypłynęły...

1.jpg

:D:D:D 100 zał różnicy między Sorą a 105? :D to raczej jakiś żart...

Opublikowano

Hmm... Kto w takim razie kupi na rower na Sorze i z mechanicznymi hamulcami tarczowymi skoro jest ledwie 120 zł tańszy od RC520?