hazok Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Witam. Zauważyłem podsumowując kilka moich startów w maratonach że moja słaba strona jest jazda po płaskich odcinkach na tych odcinkach ciezki mi utrzymac koło i przeważnie stawka mi odjeżdza. Zjazdy i podjazdy to znów moja mocna strona. To oczywiscie moje przemyślenia i odczucia Co może byc przyczyna ze trace na płaskich odcinkach i jak temu zapobiec? Co robic ? Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 Brak kondycji, źle dobierasz przełożenia. No i najważniejsze, nie porównuj się do czuba stawki... Odnośnik do komentarza
janek69 Opublikowano 3 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 2 godziny temu, hazok napisał: Witam. Zauważyłem podsumowując kilka moich startów w maratonach że moja słaba strona jest jazda po płaskich odcinkach na tych odcinkach ciezki mi utrzymac koło i przeważnie stawka mi odjeżdza. Zjazdy i podjazdy to znów moja mocna strona. To oczywiscie moje przemyślenia i odczucia Co może byc przyczyna ze trace na płaskich odcinkach i jak temu zapobiec? Co robic ? Chyba należy popracować nad słabymi elementami, odpowiednie jednostki treningowe powinny dać oczekiwany efekt. Odnośnik do komentarza
hazok Opublikowano 3 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2018 9 godzin temu, janek69 napisał: Chyba należy popracować nad słabymi elementami, odpowiednie jednostki treningowe powinny dać oczekiwany efekt. Tyle ze ttzeba poprawic to ja wiem, tylko jak ? Odnośnik do komentarza
janek69 Opublikowano 4 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 12 godzin temu, hazok napisał: Tyle ze ttzeba poprawic to ja wiem, tylko jak ? na początek zobacz to ; https://www.youtube.com/watch?v=XpsE0XeRoGo Odnośnik do komentarza
hazok Opublikowano 4 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2018 dzieki, juz przegladam Odnośnik do komentarza
czarusblitz Opublikowano 5 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Mniej więcej w filmiku miałeś dobrze nakreślony temat, natomiast do tego powinieneś podejść bardziej kompleksowo:- czy stosujesz jakiś pomiar intensywności swoich treningow (tętno, moc, prędkość), a z tym zwiazane strefy treningowe - jak dlugo trenujesz czyli jaką masz przeszłość sportową (kolarska)- czy skupiasz sie na swoich słabych stronachWtedy możesz wyciągnąć wnioski i pracować nad swoimi ograniczeniami, przykladowo jeśli odpadasz na płaskich odcinkach, to przykladowo powinieneś wykonywać trening tempowy w III i IV strefie lub ewentualnie zwiększyć częstotliwość takiego treningu. Ale także wiele może dac ci dodatkowy trening siły i wytrzymałości, który potem procentuje w treningu tempa czyli wytrzymałości siłowej. Temat rzeka, ale na początek możesz postępować wg poradnika z filmiku Odnośnik do komentarza
ArekW4 Opublikowano 24 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2018 (edytowane) W dniu 3.09.2018 o 08:41, hazok napisał: Witam. Zauważyłem podsumowując kilka moich startów w maratonach że moja słaba strona jest jazda po płaskich odcinkach na tych odcinkach ciezki mi utrzymac koło i przeważnie stawka mi odjeżdza. Zjazdy i podjazdy to znów moja mocna strona. To oczywiscie moje przemyślenia i odczucia Co może byc przyczyna ze trace na płaskich odcinkach i jak temu zapobiec? Co robic ? ja mam podobne spostrzeżenia po startach w tym roku i chciałbym to poprawić. o ile na podjazdach i zjazdach (technika, kadencja, wytrenowanie, odwaga)utrzymuje koło a nawet wyprzedzam to na równych prostych nie mam siły na tak twardym przełożeniu dłużej pociągnąć. trenuje na power bike zimą i wplatam ergometr wioślarski. proszę o propozycję co mam ćwiczyć? na twardo pedałować zimę? więcej na siłce na nogi pakować? co innego proponujecie? ewentualnie jak trenować-małe obciążenie a długo czy na ciężko a krótko? Edytowane 24 Września 2018 przez ArekW4 Odnośnik do komentarza
hazok Opublikowano 25 Września 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Jest nas 2 wiec braci kolarska może jeszcze ktoś nam pomoże ?:) Odnośnik do komentarza
czarusblitz Opublikowano 26 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2018 ja mam podobne spostrzeżenia po startach w tym roku i chciałbym to poprawić. o ile na podjazdach i zjazdach (technika, kadencja, wytrenowanie, odwaga)utrzymuje koło a nawet wyprzedzam to na równych prostych nie mam siły na tak twardym przełożeniu dłużej pociągnąć. trenuje na power bike zimą i wplatam ergometr wioślarski. proszę o propozycję co mam ćwiczyć? na twardo pedałować zimę? więcej na siłce na nogi pakować? co innego proponujecie? ewentualnie jak trenować-małe obciążenie a długo czy na ciężko a krótko?Rozumiem, że strefy treningowe masz wyznaczone oraz mając na myśli "maratony" czyli wyścigi mtb?Jeśli odpadasz na płaskich odcinkach powinieneś się przede wszystkim skupić na interwałach tempowych o intensywności okoloprogowej (III i IV strefa) o czasie od kilku do kilkunastu minut. Dodatkowo można wpleść trening siły, zarówno na siłowni jak i na rowerze. Na siłowni skup sie na ćwiczeniach wielostawowych, angazujacych dolne i górne partie ciała, a na rowerze wykonuj powtórzenia pod górę na niskiej kadencji. Jak nadejdzie wiosna dołóż do treningów wytrzymałość (długie treningi o niskiej intensywności - II strefa ) oraz wyścigi lub treningi o wysokiej intensywności. Na początek takie treningi powinny wystarczyć, abyś mógł zwiększyć siłę, wytrzymałość i wydolność czyli ogólną wyścigowa kondycję. 1 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi