Skocz do zawartości

Rower do szwendania się po górach i na zimę - uniwersalna trialówka

GrochowaMTB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To będzie długi proces. na pewno będę musiał się na rowerze przejechać. Na pewno będzie wymagało to gruntownego namysłu. Gravela szukałem rok czasu, myślę, że tu może być podobnie.

Szukam roweru i mam konkretne wymagania. Ale nie będę się upierał przy wszystkim. Jeśli moje wymagania są nierozsądne to mi napiszcie.

1. Do czego rower? Do szwendania się po górach, ścieżkach, trudnym terenie i przede wszystkim do jazdy zimą, zarówno w śniegu jak i po zmarzlinach, błotach itd. Umyśliłem sobie, że powinna to być trialówka. Dlatego, że taki rower lepiej zjeżdża niż tradycyjny góral XC a to mnie akurat w aktualnym XC boli. Potrzebuję więcej stabilności i pewności i lepszej trakcji niż tradycyjne górale "maratonowe".

Czego nie będę robił na tym rowerze? Żadnych wielkich skoków, szaleństw, downhilów, jazdy typu Enduro.

2. Wymagania:

- sztywne osi i piasty w systemie boost

- budowa typu hartail (amorek tylko z przodu)

- koła 27,5+ z oponą 2,6 - 2,8 z możliwością włożenia 3.0

- rama raczej aluminiowa bo przy takich laczkach dodatkowa amortyzacja stalą nie jest potrzebna a i rower będzie lżejszy.

- dobrze aby miał punkty montażowe bagażnika odraz większej ilości bidonów

- napęd 1x11 preferowany Sram GX od biedy NX. Schimanowski SLX czy XT to jakaś ostateczność.

- Rama pod chłopa 190 cm więc raczej XL

Co wam przychodzi do głowy? :) Będę wdzięczny za krytyczną i trzeźwą ocenę pomysłu i gorącą dyskusję :)

Opublikowano

Jeśli nie zamierzasz naprawdę szaleć, a będziesz sporo pedałował, to krótka geometria trail (maksymalnie 140 mm, a najlepiej 120 mm) będzie najlepsza. Miałem o tym temat i założenia masz na oko podobne. Są to dosłownie rowery trail pod względem geometrii, ale bez długiego skoku, którego zwykle się nie użyje.

Z doświadczenia powiem, że może nie chcesz kół 27,5+. Fabryczne opony 27,5x2,8" ze Sparka szybko schowałem na trudniejsze wyjazdy i zimę, bo jest to maximum overkill przy spokojnej jeździe i zjadają wiele sił podczas pedałowania. Normalnie jeżdżę na 2,4". Dlatego sugeruję raczej szukać wersji 29" z Boostem. Wtedy wejdzie spokojnie 29x2,4", a nadal w przyszłości będziesz mógł myśleć o grubych kapciach pod ciężki teren.

Moim typem byłby Scott Spark 940/720 (zależnie od tego, jakie ostatecznie wybierzesz koła) w jesienno-zimowej promocji, bo tylko wtedy będą sensowne ceny. Taniej ale ciężej są serie Marin B-17 i Rift Zone (znowu wybór różnego rozmiaru kół).

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Mi sie od razu kojarzy Primal Pro 27.5  z tym że tu raczej brak insertów na bagażnik.

Generalnie też uważam ze koła 29" lepiej sprawdzą się w jeździe po korzeniach kamieniach itp.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jeśli rower nie będzie drogi to dopuszczam koło 29 cali 2,4 z opcją zamiany na zimówki 27,5 + To by było sensowne. Dwa rowery w jednym... 

57 minut temu, Andrzej Sawicki napisał:

Jeśli nie zamierzasz naprawdę szaleć, a będziesz sporo pedałował, to krótka geometria trail (maksymalnie 140 mm, a najlepiej 120 mm) będzie najlepsza. Miałem o tym temat i założenia masz na oko podobne. Są to dosłownie rowery trail pod względem geometrii, ale bez długiego skoku, którego zwykle się nie użyje.

Z doświadczenia powiem, że może nie chcesz kół 27,5+. Fabryczne opony 27,5x2,8" ze Sparka szybko schowałem na trudniejsze wyjazdy i zimę, bo jest to maximum overkill przy spokojnej jeździe i zjadają wiele sił podczas pedałowania. Normalnie jeżdżę na 2,4". Dlatego sugeruję raczej szukać wersji 29" z Boostem. Wtedy wejdzie spokojnie 29x2,4", a nadal w przyszłości będziesz mógł myśleć o grubych kapciach pod ciężki teren.

Moim typem byłby Scott Spark 940/720 (zależnie od tego, jakie ostatecznie wybierzesz koła) w jesienno-zimowej promocji, bo tylko wtedy będą sensowne ceny. Taniej ale ciężej są serie Marin B-17 i Rift Zone (znowu wybór różnego rozmiaru kół).

Tak, ale szukam roweru typu hardtail. Nie potrzebny mi z tyłu amortyzator. Tak jak mówiłem, używam górala teraz głównie zimą i wolę jednak sztywniaka.

Tak, dokładnie szukam trialówki, ale niezbyt agresywnej, z rozsądnym kątem główki i rozsądnym skokiem amortyzatora.

Kiedyś znalazłem coś takiego. Ale niestety, nie do dostania w Polsce z tego co się zorientowałem. Na papierze i zdjęciach wydaje się tym czego szukam.

https://salsacycles.com/bikes/timberjack/2018_timberjack_gx1_27.5

Opublikowano (edytowane)

W takim razie Dartmoor Primal, Giant Fathom, Kross Trail/Grist/Dust, Scott Scale Plus itp. Primal występuje w fabrycznej konfiguracji z kołami 29", więc od niego bym zaczął.

BTW, tylna amortyzacja to nie jest wymysł, tylko wprost większa przyczepność i wygoda nawet na małych nierównościach. Niestety kosztuje.

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano
3 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał:

W takim razie Dartmoor Primal, Giant Fathom, Kross Trail/Grist/Dust, Scott Scale Plus itp. Primal występuje w fabrycznej konfiguracji z kołami 29", więc od niego bym zaczął.

BTW, tylna amortyzacja to nie jest wymysł, tylko wprost większa przyczepność i wygoda nawet na małych nierównościach. Niestety kosztuje.

wiesz, potrzebuję roweru bardziej do szwendania się niż sportu. Chcę mieć możliwość swobodnego objuczenia roweru bagażem. Poza tym chce się zamknąć w rozsądnej kwocie za rower i w tej rozsądnej kwocie nie będzie "fajnego" roweru full. Jest kilka argumentów za tym aby był to sztywny tył. Tego Krossa Pure Trial już obczaiłem. Jeden z moich typów, tylko szkoda, że w stali. Niestety, to dodatkowe kilogramy.

Opublikowano

Lekkich nie robią. To ma być rower, który trudno zabić. Z ceną oczywiście masz rację. Co prawda można się zamknąć w czterocyfrowej kwocie, ale raczej na styku, aby nie było potem bólu z niedomagającym osprzętem.

Opublikowano
2 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał:

Lekkich nie robią. To ma być rower, który trudno zabić. Z ceną oczywiście masz rację. Co prawda można się zamknąć w czterocyfrowej kwocie, ale raczej na styku, aby nie było potem bólu z niedomagającym osprzętem.

No zobaczymy. To dopiero wstęp do poszukiwań. Strojenie radaru :)

Jeszcze jeden argument mi przychodzi na myśl na korzyść sztywniaka. Zawsze jeżdżę bez plecaka, tak lubię, i upycham wszędzie gdzie mogę bagaże, bidony, termosy. W przypadku fulla właściwie mam tylko jeden slot na bidon. A zwykle jak jadę, nawet zimą to znikam jednak na cały długi dzień albo i dłużej.

Odkryłem właśnie taki sensowny i niedrogi rower jak Kellys Gibon 70 https://www.kellysbike.com/pl/trail-c563/gibon-70-p53454

Jest tanio i nic mnie na razie w nim nie razi poza osprzętem Shimano - ale to jakoś się przyzwyczaję a kiedyś wymienię jak urwę.

Opublikowano

To fakt, fulla trudno obładować. Niby znajdziesz sakwy na ramę i podsiodłówkę, ale tylny trójkąt masz off limits i jeszcze ruchomy, więc blokuje duże sakwy pod siodło.

Opublikowano
3 godziny temu, GrochowaMTB napisał:

Tego Krossa Pure Trial już obczaiłem. Jeden z moich typów, tylko szkoda, że w stali. Niestety, to dodatkowe kilogramy.

Większych bzdur to naprawdę dawno nie czytałem. W tym sprzęcie są rurki Reynoldsa, obecnie najlepsze na rynku, które finalnie po zespawaniu w wielu przypadkach ważą mniej niż alu. Życzę też powodzenia w takiej eksploatacji z press fitem:D O wytrzymałości gdzie rower jest objuczony jak muł to nawet nie wspominam...

Opublikowano
1 godzinę temu, Ares napisał:

Większych bzdur to naprawdę dawno nie czytałem. W tym sprzęcie są rurki Reynoldsa, obecnie najlepsze na rynku, które finalnie po zespawaniu w wielu przypadkach ważą mniej niż alu. Życzę też powodzenia w takiej eksploatacji z press fitem:D O wytrzymałości gdzie rower jest objuczony jak muł to nawet nie wspominam...

Potwierdzam, widziałem i podnosiłem ten rower, jest lekki. To nie stal Hi-Ten. a Cr-Mo w wykonaniu jednej z najlepszych firm produkujących rury...

http://www.reynoldstechnology.biz/

Press Fit mam i klnę... Muszę kupić ten skład na press fit skręcany od Tokena.

@Ares ma 100% racji.

5 godzin temu, Andrzej Sawicki napisał:

To fakt, fulla trudno obładować. Niby znajdziesz sakwy na ramę i podsiodłówkę, ale tylny trójkąt masz off limits i jeszcze ruchomy, więc blokuje duże sakwy pod siodło.

Są bagażniki na sztycę, @Puncu ma takowy.

Opublikowano
41 minut temu, SpiderMAN napisał:

Są bagażniki na sztycę

Ale mają ograniczoną pojemność na fullu, bo tylne koło blisko dochodzi do siodełka.

Opublikowano
1 minutę temu, Andrzej Sawicki napisał:

Ale mają ograniczoną pojemność na fullu, bo tylne koło blisko dochodzi do siodełka.

To prawda. Przesadzić się nie da. Miejsca jest mało.

Opublikowano

Jakbym miał jechać fullem z bagażnikiem to wolałbym iść pieszo z plecakiem :P 

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Ares napisał:

Kolego, rower z tego co widzę jednak jest cięższy o jakiś kilogram od odpowiedników alu. Ale nie o to tu chodzi nawet. Jeśli masz do przekazania jakiś argument, nawet krytyczny to napisz to normalnie, można użyć argumentu rzeczowego a nie napinać się :)  Można zawsze pokazać, że taka sama trialówka alu waży tyle samo co ta trialówka krosa - i wykazać to konkretnym przykładem. Był by to super wkład w ten temat A tak... sam widzisz :) 

(edit, właśnie sobie sprawdziłem, przeważnie takie rowery ważą ok 13 kg z małym hakiem, Kross na stali waży 14 z malutkim haczykiem) 

Ale widzę, że są już jakieś sposoby, jakieś fajne suporty eliminujące podstawową wadę presfita?

Czy ten rodzaj suportu rzeczywiście totalnie eliminuje rower?

W moim gravelu jest suport wkręcany na łożyskach zewnętrznych i też mi padł po 2 tyś kilometrów. Trzeszczy jak.... nie powiem co :) Więc to nie tylko przypadłość pressfitów. Ale jak macie poważne argumenty to ładować :) 

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano

Nie ma sposobu na wyeliminowanie suportu press-fit, bo ramy nie zmienisz. Co najwyżej możesz kupić dokładniej wykonany suport, który może ale nie musi pomóc. Duży wpływ ma tu jakość wykonania ramy, a to zależy od konkretnej sztuki. I nie sprawdzisz na jeździe testowej.

Opublikowano
1 godzinę temu, GrochowaMTB napisał:

W moim gravelu jest suport wkręcany na łożyskach zewnętrznych i też mi padł po 2 tyś kilometrów. Trzeszczy jak.... nie powiem co

sram GXP?

Opublikowano (edytowane)

Polecam Token Ninja, świetnie się sprawdza mam używam stosuje

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Token ninja, Tolkien chyba pf nie używał ;)

Ja czekam na paczkę z Tokenem, mój pf wytrzymał rok, lewe łożysko odmówiło posłuszeństwa

Opublikowano
2 godziny temu, Kruup napisał:

sram GXP?

FSA BSA 68 mm - cokolwiek to znaczy :)

Opublikowano
4 godziny temu, GrochowaMTB napisał:

Kolego, rower z tego co widzę jednak jest cięższy o jakiś kilogram od odpowiedników alu. Ale nie o to tu chodzi nawet. Jeśli masz do przekazania jakiś argument, nawet krytyczny to napisz to normalnie, można użyć argumentu rzeczowego a nie napinać się :)  Można zawsze pokazać, że taka sama trialówka alu waży tyle samo co ta trialówka krosa - i wykazać to konkretnym przykładem. Był by to super wkład w ten temat A tak... sam widzisz :) 

Wydawało mi się, że jak na obecne czasy gdzie wraca się powoli do stali jest rzeczą prawie nie możliwą by osoba jako tako ogarniająca temat rowerowy mogła napisać w taki sposób o stali. Jesteś wysoki co winduje wagę ale to samo jest w przypadku alu. I w ogóle jak można porównać sory za ocenę taka padlinę w sensie materiału jak w tym Kellysie do rurek Reynoldsa czy nawet dawnych wyrobów i współczesnych japońskiego Tange stosowanych w NS Bikes . W tym Krossie jest też sztyca regulowana co też wpływa na wagę. Ludzie raczej mają kłopot z kasą na tego typu rowery bo stal nie jest tania a nie materiałem jako takim. Wydaje mi się też mało logiczne zwracanie uwagi na kilo w przód czy tył jak idzie o bikepacking. 

To prawda, że nawet łożysko zewnętrzne może się zatrzymać nagle ale można je wymieniać do usranej śmierci bo jest gwint a w gładkiej mufie tego nie masz. Przy takiej eksploatacji i chęci posiadania ramy na lata nigdy w życiu bym nie kupił ramy na wcisk. 

Opublikowano
10 minut temu, Ares napisał:

Wydawało mi się, że jak na obecne czasy gdzie wraca się powoli do stali jest rzeczą prawie nie możliwą by osoba jako tako ogarniająca temat rowerowy mogła napisać w taki sposób o stali. Jesteś wysoki co winduje wagę ale to samo jest w przypadku alu. I w ogóle jak można porównać sory za ocenę taka padlinę w sensie materiału jak w tym Kellysie do rurek Reynoldsa czy nawet dawnych wyrobów i współczesnych japońskiego Tange stosowanych w NS Bikes .

Kolego, nie wiem czym jeździsz na codzień, ale ja np jeżdżę na rowerze stalowym. Więc nie ciśnij farmazonów. Liczy się argument.

Opublikowano

Kolego nie ja będę na tym jeżdził wiec nie mam w obowiązku Cię przekonywać. Problem tylko w tym by inni użytkownicy tego forum nie kopiowali Twojego podejścia choćby w kwestii wagi. I nie kłuć się ze mną bo to, że dobra stal jest lżejsza od kiepskiego alu to fakt. Z faktami się nie dyskutuje tylko przyjmuje do wiadomości. Argument dostałeś czyli rower ze zwykłą sztycą i z cięższym myk mykiem. Wczoraj to niby ja byłem nie miły a dzisiaj chyba się odwróciło więc spadam bo szkoda mojego czasu. 

Opublikowano
10 godzin temu, GrochowaMTB napisał:

W moim gravelu jest suport wkręcany na łożyskach zewnętrznych i też mi padł po 2 tyś kilometrów. Trzeszczy jak.... nie powiem co :) Więc to nie tylko przypadłość pressfitów. Ale jak macie poważne argumenty to ładować :) 

Problemem presfitów nie jest to, że padają - bo padają wszystkie suporty. Problemem jest skomplikowana wymiana i konieczność posiadania specjalistycznych narzedzi. Oraz to, że przy którejś tam wymianie w końcu rama się wyrobi, otwór będzie te 0.1 mm za duży i kupa. Wkręcany support ogarniasz w 15 minut i możesz to zrobić milion razy a ramie nic nie będzie.