GrochowaMTB Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2018 12 godzin temu, Nurek_ napisał: Problemem presfitów nie jest to, że padają - bo padają wszystkie suporty. Problemem jest skomplikowana wymiana i konieczność posiadania specjalistycznych narzedzi. Oraz to, że przy którejś tam wymianie w końcu rama się wyrobi, otwór będzie te 0.1 mm za duży i kupa. Wkręcany support ogarniasz w 15 minut i możesz to zrobić milion razy a ramie nic nie będzie. Ok, rowery z Pressfit na starcie dostają mocno obniżoną ocenę. Raczej nie przedrą się do ścisłego finału. Zajmuje mnie tylko jedno pytanie, dlaczego producenci tak uparcie trzymają się tego standardu? Acha, poszperałem na stronie tokena i można wymienić w ich pressficie łożyska bez wyjmowania suportu z mufy. Może to nie takie głupie rozwiązanie?
ahaja Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Przecież 'bidule muszą na czymś zarabiać i działy 'marketingowo-konstrukcyjne' pracują pełną parą ... co tu jeszcze 'pocienkować' ... 😉 Sam mam pewien diabelski plan i oglądam sobie różne ramy, piasty ... spodobały mi się nawet chińskie karbony. Dlaczego? Ano mufa BSA w postaci aluminiowej wkładki, bez żadnych presshitów. Haki? Kilka w komplecie coby użytkownik sam sobie wsadził kołka z ośkami jakie chce i kiedy chce. Mam nadzieję, że taki trend się przyjmie, bo to jest ukłon w stronę klienta/użytkownika. Tak btw ... nie myślałeś o tym by sobie wybrać ramę i samemu złożyć stwora? Gotowiec będzie obarczony wieloma kompromisami.
GrochowaMTB Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2018 1 minutę temu, ahaja napisał: Przecież 'bidule muszą na czymś zarabiać i działy 'marketingowo-konstrukcyjne' pracują pełną parą ... co tu jeszcze 'pocienkować' ... 😉 Sam mam pewien diabelski plan i oglądam sobie różne ramy, piasty ... spodobały mi się nawet chińskie karbony. Dlaczego? Ano mufa BSA w postaci aluminiowej wkładki, bez żadnych presshitów. Haki? Kilka w komplecie coby użytkownik sam sobie wsadził kołka z ośkami jakie chce i kiedy chce. Mam nadzieję, że taki trend się przyjmie, bo to jest ukłon w stronę klienta/użytkownika. Tak btw ... nie myślałeś o tym by sobie wybrać ramę i samemu złożyć stwora? Gotowiec będzie obarczony wieloma kompromisami. Dopuszczam taką możliwość Ale obawiam się, że to sporo drożej wyjdzie. Ale jak macie jakieś fajne ramy to wrzucajcie.
ahaja Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Ja bym od tego zaczął ... bo frajda jest niesamowita. Poza tym składasz dla siebie czyli z głową a nie z tym co zostało z zeszłego roku z magazynu ... 😉 i trza wypchnąć do ludu. Nie poruszam się w trialach ale zerknij na ramy Octane One czy NS Bikes >> https://7anna.pl/ - są jakieś wyprzedaże. Lekkie to nie jest ... 🙂 Albo coś od Dartmoora, mocno tanie w porównaniu do tego powyżej. Są testy Primala czy Horneta >> testy Nie wiem jak w tych ramach wygląda sprawa mocowania bagajów etc. Bagażniki jakieś wyprawowe wykoncypowali w Unitedcyclist - chwalą się, że pasują do większości ram i są pancerne ... jeżdżą w końcu po całym świecie rowerami zatem coś w tym może być. Sramowska grupa GX to 382EU w Germanii >> GX groupset 'Igiel' to jakieś 400EU. Nie lepszy byłby 2x10 z łagodnie stopniowaną kasetą? Blat do jazdy, młynek na podjazdy i dasz radę wszędzie. No i cena zapewne ułamek GX czy 'igla' ... Do tego amor +-120-140mm powinien wystarczyć no i kółka na które warto wydać większą monetę. Pozostają duperelki typu sztyca, kierownik, sadło etc.
GrochowaMTB Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Godzinę temu, ahaja napisał: Ja bym od tego zaczął ... bo frajda jest niesamowita. Poza tym składasz dla siebie czyli z głową a nie z tym co zostało z zeszłego roku z magazynu ... 😉 i trza wypchnąć do ludu. Nie poruszam się w trialach ale zerknij na ramy Octane One czy NS Bikes >> https://7anna.pl/ - są jakieś wyprzedaże. Lekkie to nie jest ... 🙂 Albo coś od Dartmoora, mocno tanie w porównaniu do tego powyżej. Są testy Primala czy Horneta >> testy Nie wiem jak w tych ramach wygląda sprawa mocowania bagajów etc. Bagażniki jakieś wyprawowe wykoncypowali w Unitedcyclist - chwalą się, że pasują do większości ram i są pancerne ... jeżdżą w końcu po całym świecie rowerami zatem coś w tym może być. Sramowska grupa GX to 382EU w Germanii >> GX groupset 'Igiel' to jakieś 400EU. Nie lepszy byłby 2x10 z łagodnie stopniowaną kasetą? Blat do jazdy, młynek na podjazdy i dasz radę wszędzie. No i cena zapewne ułamek GX czy 'igla' ... Do tego amor +-120-140mm powinien wystarczyć no i kółka na które warto wydać większą monetę. Pozostają duperelki typu sztyca, kierownik, sadło etc. Właściwie to po moim obecnym góralu została z oryginału tylko rama, więc wiem co i jak bo tak jak bym ten rower właśnie sam składał:) Obecnie mam Srama GXa 2x10 i raczej nie wykorzystuję pełnej rozpiętości kasety. Więc 1x11 będzie lepszym wyborem. Dodatkowo odpadnie upierdliwość przedniej przerzutki. Ten rower nie będzie widział asfaltów raczej. Dlatego z tylu kaseta 11-42 do 46 ewentualnie. Jutro popatrzę na ramy NSa i Octane - chociaż obawiam się, że nie dostanę tam tych wszystkich bajerów o których myślę (boost, sztywne osie)
Ares Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 NS Bikes to jeden z tych "normalnych" co nigdy nie stosował press fitu. Wszystkie ich ramy to obecnie top lista ze wszystkimi bajerami włącznie z Boostem. Przykład to rama aluminiowa Eccentric Evo 27+/29 lub Djambo z takimi samymi parametrami. Kwestia geometrii, koloru i dostępności.
ahaja Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Ano. I wszystkie one są pięknie malowane ... GrochowaMTB Bo kompletnie bez sensu jest wsadzanie do napędu 2x10/11 kaset powyżej 32/36.
trollu Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Jak bez sensu? Mam 2x11 i może nie mam nogi ale zdarzało mi się używać 1x1 (korba 26, kaseta 42). Nie każdy jeździ po płaskim a jeśli rower ma być w trudny teren to czasami trafia się na ściankę 1
Ares Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Napęd 2x10 z kasetą 42T jest w mojej ocenie obecnie najbardziej uniwersalnym i ogólnie najlepszym napędem na rynku. W konfiguracji 2x11 i to z kasetą 46T na góry też jak znalazł zwłaszcza do beznadziejnej kasety Shimano. 1
Puncu Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 To zależy. Bo młynek 22 z kasetą 36 da takie samo ratio jak 26 i 42. Różnica leży w blacie i w wyższych prędkościach. Przerzutka nie ogarnie korby 22/42 tylko 22/36. Ale jak ktoś taśta i nie dokręca na zjazdach to mu wszystko jedno
tomek199 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Opublikowano 10 Sierpnia 2018 Mam kasetę 11-36 wraz z korbą 38/24 i często przeklinam samego siebie, że nie wziąłem korby 36/22. Czasami brakuję tych 2 zębów mniej na niektórych ścianach
GrochowaMTB Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Panowie, 1x11 to idealne rozwiązanie do takiego szwendacza. Ten rower nigdy nie będzie pędził 30 na godzinę po asfalcie. W razie czego mam mocną nuzię i wycisnę jakoś co bardziej strome podjazdy. prostota obsługi czegoś takiego jest ważniejsza dla mnie.
Ares Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 11 godzin temu, tomek199 napisał: Mam kasetę 11-36 wraz z korbą 38/24 i często przeklinam samego siebie, że nie wziąłem korby 36/22. Czasami brakuję tych 2 zębów mniej na niektórych ścianach Ja kupowałem jak jeszcze Shimano nie wypuściło korb 36/22. Zwyczajnie młynek 24T zastąpiłem 22T. Koszt śmieszny a korzyść odczuwalna.
Nurek_ Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 W dniu 10.08.2018 o 11:06, GrochowaMTB napisał: Zajmuje mnie tylko jedno pytanie, dlaczego producenci tak uparcie trzymają się tego standardu? Gdzieś słyszałem, że to dlatego, że w karbonowych ramach łatwiej jest zrobić presfit niż aluminiowy insert do wkręcanego supportu. A skoro takie rozwiązanie zaczęli stosować w topowych karbonowych rowerach to potem popłynęło w dół, do niższych grup.
Andrzej Sawicki Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 A potem ramy Santa Cruz wróciły do wersji z wkręcanym suportem. Zgadnij dlaczego.
Andrzej Sawicki Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Bo im trzeszczało. Jak wiele drogich marek mają marketing lepszy od używanych technologii.
GrochowaMTB Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Czyli co, na Polskim rynku mamy trzy / cztery trialówki spełniające moje wymagania? https://www.kross.pl/pl/2018/trail/grist-2-0 https://www.kross.pl/pl/2018/trail/smooth-trail http://www.ns-bikes.com/eccentric-alu-29,97,pl.html http://www.ns-bikes.com/eccentric-cromo,98,pl.html
skraburski Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Dwa tygodnie temu eccentricow już nie było w dużych rozmiarach Z tych co wymieniasz ja bym brał smooth traila że względu na super ramę.
GrochowaMTB Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 16 Sierpnia 2018 1 minutę temu, skraburski napisał: Dwa tygodnie temu eccentricow już nie było w dużych rozmiarach Z tych co wymieniasz ja bym brał smooth traila że względu na super ramę. Rower pewnie kupię dopiero w zimie, więc temat chwilowej niedostępności nie waży za bardzo. Ale do tego czasu chciał bym przynajmniej określić model i przejechać się na nim.
GrochowaMTB Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2018 Co sądzicie o Specialized Fuse? Można tanio kupić na różnych wyprzedażach czy rynku wtórnym. Jest go sporo.
Rekomendowane odpowiedzi