Skocz do zawartości

Nowy łańcuch przeskakuje

jubitom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, dzisiaj wymieniłem łańcuch na nowy. Po wymianie przy mocnym naciśnięciu pedała łańcuch przeskakuje na każdej przerzutce (z tyłu i z przodu). Czytałem, że przyczyną może być zużyta kaseta/korba ale ja żadnego zużycia nie widzę. Załączam zdjęcia. Pozdrawiam. 

kaseta:

https://imgur.com/LaMjQG1

korba:

https://imgur.com/Glmtq8I

Edytowane przez krystain0
Opublikowano

Jeżeli przeskakuje na każdym przełożeniu z przodu i z tyłu to nie wydaję mi się żebyś miał cały napęd zajechany. Jaką metodą skracałeś łańcuch? Może po prostu masz za długi łańcuch. 

Opublikowano

Sprawdź czy masz parzystą liczbę ogniw.

Opublikowano
2 godziny temu, sajekk napisał:

A da się nieparzyście? Z tego co się orientuję jest to niewykonalne. 

Opublikowano

Ogniwa są parami, więc musi być parzysta liczba.
Ile kilometrów przejechałeś na poprzednim łańcuchu?

Nie spotkałem się by łańcuch przeskakiwał jednocześnie na kasecie i korbie. Zawsze gdzieś są lepsze ząbki i na tych słabszych (wytartych) przeskakuje. Najczęściej na kasecie.

Opublikowano
1 godzinę temu, Zbysio napisał:

A da się nieparzyście? Z tego co się orientuję jest to niewykonalne. 

To inaczej - należy sprawdzić czy jest parzysta ilość par ogniw. Wydawało mi się to oczywiste :)

Opublikowano

Czy kupiony jest właściwy łańcuch i czy założony jest prawidłowo,bo może jest kierunkowy i założony odwrotnie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Franz Mauer napisał:

Czy kupiony jest właściwy łańcuch i czy założony jest prawidłowo,bo może jest kierunkowy i założony odwrotnie. 

No właśnie ilo rzędowy jest łańcuch bo brak kompatybilności z kaseta i korga by dużo tłumaczył. 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, sajekk napisał:

Możesz powiedzieć jakie ma znaczenia czy liczba ogniw jest parzysta czy nie ? Liczyłem dzisiaj dwa razy, par jest 57 czyli tyle samo co w poprzednim łańcuchu.

5 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Na 100% właściwy, założony prawidłowo, nie jest kierunkowy.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zdecydowałem, że zmienię łańcuch na stary i dokładnie przetestuje napęd. Okazało się, że nawet na starym łańcuchu przeskakuje, ale tylko z tyłu na 6 biegu. Wygląda na to, żę kaseta jest już tak wyrobiona, że gdy testowałem nowy łańcuch przeskakiwało na każdym przełożeniu. Chociaż kaseta według mnie wygląda bardzo dobrze :d.  https://imgur.com/LaMjQG1

Przyczyną również może być lekki luz w kasecie (jakieś 0,5mm), ale w sumie wtedy przeskakiwałoby cały czas bez względu na siłę nacisku pedała.

Edytowane przez krystain0
Opublikowano

Ja tam może jestem stary, ślepy i się nie znam, ale na moje oko, patrząc po zdjęciach, to kaseta może i nie wygląda najgorzej, ale duży blat w korbie to się chyba wziął był skończył, toż to niemal jak zęby rekina wygląda.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, wymieniłem łańcuch bo juz wpadał w 1%, łańcuch "przycięty na długość poprzedniego", przeskakuje na kasecie (staje na zębach) na 3 koronkach na których najwiecej jeżdziłem (ale i tak nie są jakoś mega zajezdzone)

PYTANIE: Po jakim czasie się nowy dopasuje, czy kupić nową kasete?

Opublikowano

Ja jak synowi zregenerowałem kasetę tylko że kaseta rozbiera się na pojedyncze koronki, okrągłym pilnikiem podpilowalem zużyte koronki i śmiga jak szalone

Opublikowano
Godzinę temu, ogurczak napisał:

wpadał w 1%

Przegapiłeś moment wymiany łańcucha. Jeżeli zębatki na korbach nie są zużyte to dokupiłbym kasetę, a jeśli też niedługo trzeba będzie je wymienić to kupiłbym cały napęd, wcześniej zajeżdżając do końca stary, o ile w miarę jeszcze działa. Przy nowym napędzie rozważyłbym jazdę na 2-3 łańcuchach. 

Opublikowano

Prześlij nam proszę zdjęcie jak wyglądają zębatki w kasecie i w korbie. Tak jak piszą poprzednicy, możliwe że przegapiłeś optymalny moment na wymianę łańcucha.

Bo bez zdjęć to możemy sobie gdybać.

Opublikowano

można wymienić  same koronki, jak dobrze myślę wyjechanie masz 3 te mniejsze, tam wszystkie są rozbieralne, koszt koronki 10-30 zł

Opublikowano

@pitmax Tylko czy dostanie je w jakimś sklepie bez najmniejszego problemu w wersji dla SRAMa? Wymienić się da, tylko chodzi właśnie gdzie kupić. Ja nie widziałem, kiedyś szukałem 😊

Opublikowano
można wymienić  same koronki, jak dobrze myślę wyjechanie masz 3 te mniejsze, tam wszystkie są rozbieralne, koszt koronki 10-30 zł
Przy cenie 30-50 za nowa kasete to faktycznie...
Chyba ze ma tam cos drozszego

Romki dwa i b'(o)twin(a)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć,

Wymieniłem łańcuch na nowy 10 rzędowy Deore, wcześniej dokładnie wyczyściłem cały napęd. Po założeniu, łańcuch przeskakuje. Nigdy wcześniej stary łańcuch nie przeskakiwał. 

Zdemontowałem nowy łańcuch i założyłem stary i sytuacja jest taka sama jak przy tym nowym, łańcuch przeskakuje- dla mnie czary. W mojej ocenie kaseta wygląda dobrz,e będzie miała przejechane jakieś 3000 km. Miał ktoś podobną sytuację. Ja tego nie kumam. W prawdzie zmiany dokonaałem pierwszy raz w życiu, ale chyba łańcucha nie da się źle założyć :(

Opublikowano

Łańcuch spróbuj założyć w drugą stronę prawdopodobnie ułożył się w jednym kierunku do kasety(mowa o starym)

Co do nowego i przeskakiwania kaseta zużyta dlatego przeskakuje

Co do oceny kasety wrzuć fotkę  się zobaczy

Opublikowano

40-60 km trzeba przejechać i się ułoży. Ten nowy oczywiście! 

Opublikowano
W dniu 16.05.2018 o 21:28, TomDybu napisał:

Witajcie, 
Podepnę się do tematu, podmieniłem łańcuch ze starego (już wyciągniętego) na nowszy jeszcze nie wyciągnięty, ale używany i mam taka sytuację jak na filmie.
W czym jest problem? 

Możliwe że masz rozregulowaną przerzutkę problem stałby po śrubie baryłkowej.

Opublikowano

U mnie po wymianie łańcucha i kasety okazało się, że poddały się blaty z przodu. 

Opublikowano
20 godzin temu, piter614 napisał:

Łańcuch spróbuj założyć w drugą stronę prawdopodobnie ułożył się w jednym kierunku do kasety(mowa o starym)

Co do nowego i przeskakiwania kaseta zużyta dlatego przeskakuje

Co do oceny kasety wrzuć fotkę  się zobaczy

Dzięki, nawet o tym nie pomyślałem.