jubitom Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 WitamZmieniłem łańcuch w moim rowerze elektrycznym i przy najszybszym przełożeniu przeskakuje mi łańcuch a kaseta tylna nie powinna być zużyta. Bynajmniej ja nie widzę oznaki zużycia jest to w sumie nowy rower .Nie wiem czy znaczenie ma tutaj długość łańcucha ponieważ oryginalny mam 115 plus spinka a założyłem 114 plus spinka .Na starym łańcuchu kiedyś raz mi tylko przeskoczyło. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Pojezdzij trochę i zobacz czy łańcuch się ułoży. Odnośnik do komentarza
jubitom Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Na najmniejszej widać zużycie ale czy aż takie?Pamiętam jak był nowy to też przycisnąłem mocniej to pedał i mi przeskoczyło.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
martines80 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Jak dla mnie to koronka 11T do wymiany i będzie po problemie Odnośnik do komentarza
jubitom Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Slabo sie znam ale czy samą koronkę wymienię Czy w Muszę całą kasetę kupić?Ale mam jeszcze drugi problem bo chyba Piasta mi się rozpadła.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
martines80 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 do tej kasety można dokupić samą koronkę Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) 115 + spinka =116 ogniw Powinieneś mieć parzysta ilość ogniw, czyli 113 +spinka, a najlepiej oryginalnie 114 + dwa ogniwa. Inaczej będzie przeskakiwać. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez Franz Mauer Odnośnik do komentarza
jubitom Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Już wiem o co chodzi ale wydaje mi się że potrzebuje klucz do odkręcenia nakrętki.Potem koronka i po sprawieWysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Pamiętaj, że spinka też jest ogniwem. Odnośnik do komentarza
martines80 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Tak potrzebujesz klucz do odkręcenia nakrętki kasety. Dobierz tylko odpowiednią długość łańcucha tak jak radzi @Franz Mauer Odnośnik do komentarza
jubitom Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 No właśnie nie popatrzyłem na długość i kupiłem dwa łańcuchy 114 i nie wiem czy teraz mogę i jak wydłużyć o dwa ogniwaWysłane z mojego SM-G930F przy użyciu TapatalkaNo i nie moge znaleźć koronki 11t do kasety 10 rzedowej Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Franz Mauer Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Jeśli Ci nie szkoda i drugi kupiony łańcuch jest identyczny to możesz użyć jedno wąskie ogniwo i drugą spinkę. Odnośnik do komentarza
em c Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 (edytowane) Czekajcie, w jaki sposób zmiana łańcucha o jedno (czy tam dwa, zależy jak liczyć) łańcucha może wpływać na jego przeskakiwanie na jednym biegu? Ja raczej celowałbym w to, że ta zębatka jest najbardziej zużyta (czy na niej jeździsz najczęściej?), ewentualnie nakrętka jest niedokręcona. Edytowane 12 Kwietnia 2018 przez em c Odnośnik do komentarza
Zbysio Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Widać na najmniejszej zębatce cisnął kolega. Zęby z prawej są wytarte. Z tego co wiem to jak łańcuch nieparzysty to nie ma opcji żeby go spiąć. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 (edytowane) Ja swoją wymieniłem na inna dużo kilometrów nie zrobiła jest w bardzo dorym staniehttps://www.olx.pl/oferta/kaseta-shimano-deore-10rz-CID767-IDt03E3.html Jak chcesz zmienić całą zawsze możemy się dogadać U mnie leży i się kurzy kaseta poszła w świat Edytowane 23 Sierpnia 2018 przez Gość edycja posta Odnośnik do komentarza
jubitom Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Więc zrobiłem tak :kupiłem drugi łańcuch ściągnąłem dwa ogniwa przekułem ze 114na 116 ogniw uzywajac dwoch spinek i ogniwa ,kupiłem kasetę i nową piastę to znaczy kompletne tylne koło w wojczal bike.Jak popatrzyłem dokładnie stwierdziłem że jest zepsuty bębenek mBank a raczej się nie naprawia tylko trzeba wymienić piastę.Przed chwilą złożyłem po przejechaniu 200 m Myślę że wszystko jest OK. Zobaczę później czy to dobrze wyszło.Różnica w piaście xlc a novatec Jest olbrzymia. Nawet ja jako zupełny laik widzę różnicę. Więc teraz już wiem że za dużo jeździłem na ostatnim przełożeniu No ale tak jest z rowerami elektrycznymi że ciśniesz szybko.Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
TomDybu Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Witajcie, Podepnę się do tematu, podmieniłem łańcuch ze starego (już wyciągniętego) na nowszy jeszcze nie wyciągnięty, ale używany i mam taka sytuację jak na filmie. W czym jest problem? Odnośnik do komentarza
w0jta5 Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Nowy łańcuch jest krótszy? Przez co dociska górne kółko przerzutki do kasety? Jeśli tak, to regulacja śrubki B. Odnośnik do komentarza
Kolzwer205 Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Wydaje mi się, że kółko przerzutki zostało wytarte przez stary łańcuch i nie współgra z nowszym. Odnośnik do komentarza
TomDybu Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Kółko od przerzutki nie jest ustawione na środku ogniw. Odnośnik do komentarza
Zbysio Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 Daj zdjęcia kasty i kółeczek przerzutki. Też mi się wydaje, że wina kółeczka napinającego. Odnośnik do komentarza
Zbysio Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) Nie no kółka ok, kaseta też powinna dać rade jeszcze. Pozostaje regulacja. Węższego łańcucha oczywiście nie zakładałeś? I hak przerzutki prosty? Reguluj to powinno być ok. Edytowane 16 Maja 2018 przez Zbysio Odnośnik do komentarza
TomDybu Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 (edytowane) Nie jest węższy, hak prosty. Ale zauważyłem jedną rzecz. Obydwa łańcuchy mają taką mają tą sama ilość ogniw (108), ale gdy rozłożę je równolegle koło siebie to ten starszy jest nieco krótszy..., a nie powinien być dłuższy (bo jest wyciągnięty) Edytowane 16 Maja 2018 przez TomDybu Edycja Odnośnik do komentarza
Zbysio Opublikowano 17 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2018 (edytowane) Przymiar masz? Jeśli nie zainwestuj 10zł. Panie kolego do tego jeszcze możesz wstępnie ocenić wyciągnięcie. Jeżeli sprawdzisz na wielokrotności tego odcinka to wtciągnięcie będzie bardziej widoczne. Czyli na 10 takich odcinkach powinno być 25,4 cm. Wszystko powyżej oznacza wyciągnięcie, a z wyniku można wylicz % zużycia. Pamiętaj nie jest to zbyt dokładna metoda. Edytowane 17 Maja 2018 przez Zbysio Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi