Skocz do zawartości

Różnica pomiędzy sprężynami powietrznymi do amortyzatora RS XC30

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hej. W swoim cube attention 2018 mam rs xc30 b1-b4 (tak obstawiam, bo nie ma rebound I ma sprężynę stalową). Chcę zrobić upgrade na powietrze, przeczytałem i przejrzałem dostępne wątki, zakupiłem cartrige 11.4018.010.153 który to jest z xc30 2012-2015 . No i zaraz po zakupie naszły mnie wątpliwości czy on będzie pasował. Mam wrażenie że się pomyliłem. Zacząłem czytać ponownie i mam wodę z mózgu już, a wyjaśnienia brak. Amor taki sam jak na zdj poniżej. Czy jest ktoś co może z tym pomóc?

20200401_080300.thumb.jpg.aa4f252f8d05deb0bb29b31a4d4c1498.jpg

Edytowane przez Beny22
Opublikowano

Panowie,

Jakie wrażenia po wymianie sprężyny w amorze bez regulacji tłumienia? niestety takowy posiadam, zastanawiam się nad wymianą sprężyny na powietrze, nie kupujac tłumika? Nie macie wrażenia że odbijacie się jak na piłeczce w trakcie jazdy?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.05.2020 o 00:42, Beny22 napisał:

Czy jest ktoś co może z tym pomóc?

masz koło 29 i skoku 100 mm? jak tak to powinien być dobry

możesz tutaj sprawdzić jaki masz dokładny model ,musisz tylko wpisać numer z korony 

https://trailhead.rockshox.com/en/search/

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Dzięki Właśnie problem w tym że nie ma żadnego numeru na koronie. Ani naklejki, ani też nadruku. Dlatego trochę po omacku to kupione było. Dzisiaj doszedł powietrzny wkład i porównałem go że sprężyna, na długość ok. Jeszcze tłumik chce kupić, żeby to miało ręce i nogi

W dniu 15.05.2020 o 11:56, piter614 napisał:

masz koło 29 i skoku 100 mm? jak tak to powinien być dobry

możesz tutaj sprawdzić jaki masz dokładny model ,musisz tylko wpisać numer z korony 

https://trailhead.rockshox.com/en/search/

Dzięki. Tak mam 100mm i 29". Tylko jest właśnie problem w tym że nie ma żadnego numeru na koronie. Ani naklejki, ani też nadruku. Dlatego trochę po omacku to kupione było. Dzisiaj doszedł powietrzny wkład i porównałem go że sprężyna, na długość ok. Wygląda że będzie pasowało. Jeszcze tłumik chce kupić, żeby to miało ręce i nogi. 

Opublikowano

tłumika lepszego raczej nie dokupisz bo lagi 30mm a wszystkie lepsze tłumiki od turnkey jak motion control są na 32mm lagi. 

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.05.2020 o 02:35, Beny22 napisał:

Dzięki Właśnie problem w tym że nie ma żadnego numeru na koronie. Ani naklejki, ani też nadruku. Dlatego trochę po omacku to kupione było. Dzisiaj doszedł powietrzny wkład i porównałem go że sprężyna, na długość ok. Jeszcze tłumik chce kupić, żeby to miało ręce i nogi

Dzięki. Tak mam 100mm i 29". Tylko jest właśnie problem w tym że nie ma żadnego numeru na koronie. Ani naklejki, ani też nadruku. Dlatego trochę po omacku to kupione było. Dzisiaj doszedł powietrzny wkład i porównałem go że sprężyna, na długość ok. Wygląda że będzie pasowało. Jeszcze tłumik chce kupić, żeby to miało ręce i nogi. 

Udało się tobie zamocować? U mnie okazało się, że gwint jest inny niż w nakrętce z zestawu. Ktoś ma pomysł jaką zastosować?

Mam model XC30 B4 (a dokładnie to 46T84773056).

Edytowane przez s_lima
Dodanie info o amortyzatorze
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dokumentacja prawdę ci powie:
"XC30 B1-B2 1.0mm CSU/Damper/Spring thread pitch. XC30 B3-B4 0.8mm CSU/Dampter/Spring thread pitch"

Mam wersję B4, więc skok gwintu wynosi 0.8 mm. 

• 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)

Witam Panów...

Małe odświeżenie tematu...bo

czytam i czytam i... coraz to mniej wiem.

Czy do 10T96450949 (FS-XC30-TK-B4) podejdzie...https://www.bikeinn.com/rowery/rockshox-spring-internals-left-solo-air-xc30/136338311/p

Dzięki....

Dobra, chyba ogarnąłem...

Moja wersja B4 ma gwint 0.8mm, a sprężyna z linku 1.0mm

W związku z tym, z upgradu lipa...

Edytowane przez SzyH
Rozwiązanie problemu