Skocz do zawartości

Różnica pomiędzy sprężynami powietrznymi do amortyzatora RS XC30

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 13.07.2018 o 15:48, pizzaq napisał:

Podepnę się do rozmowy. Czy dobrze zrozumiałem że działa to na zasadzie plug&play? Kupić #2, wytargać stalucha, wsadzić zestaw, wymienić przy okazji uszczelki i już? Czy jeszcze coś pozostaje? Druga laga zostaje tak jak jest fabrycznie?

Dokładnie tak.

Cena super, że też wcześniej o tym nie wiedziałem... :D

Opublikowano

Już zamówione, według sprzedawcy już w drodze. Zobaczymy jak dojdzie. Doszedłem do wniosku że za taką kasę jestem w stanie zaryzykować. Postaram się opisać prace i efekty.

Opublikowano (edytowane)

@pizzaq Pompkę też zamówiłeś ma się rozumieć?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
2 godziny temu, PrzeLuka napisał:

@pizzaq Pompkę też zamówiłeś ma się rozumieć?

Czy musisz mnie zawstydzać od samego rana? ;) Nie, ale nabędę drogą kupna, jakieś sugestie co do modelu. Dodam że niezbyt jestem zainteresowany urządzeniami za więcej niż zestaw który nabyłem....

Opublikowano

Zaraz zawstydzać... Bez pompki nie pojedziesz 😉 Jakakolwiek by nie była to spełni swoje zadanie nikt nie każe Ci kupować elektronicznej od RS. Sprężyna przyjdzie "pusta", wiec przy okazji warto by sprawdzić smarowanie. Rozbieralna jest, wiec zerknąć można i dolać oleju w razie potrzeby. 

Opublikowano

Przyszło dzisiaj. Uszczelki kurzowe już kupione, teraz tylko znaleźć trochę czasu żeby móc spokojnie zrobić. No i wolny czas Jacka, zaoferował się pomóc, ja sam tak średnio sobie radzę z techniką...

Opublikowano
Przyszło dzisiaj. Uszczelki kurzowe już kupione, teraz tylko znaleźć trochę czasu żeby móc spokojnie zrobić. No i wolny czas Jacka, zaoferował się pomóc, ja sam tak średnio sobie radzę z techniką...

Życzę powodzenia i udanej konwersji, ja sam przymierzam się do zakupu bebechów, ale kasy nimam.

Wysłane z mojego G3121 przy użyciu Tapatalka

I nie pomyl olejów..

Opublikowano

Proste jak budowa cepa i nie umniejszając nikomu ale średnio inteligentna małpa sobie z tym poradzi 😉 To nie prom kosmiczny, więc nie ma co się bać.

Opublikowano (edytowane)

Proste jak proste, kwestia oleju jest dla mnie niejasna. Przyszło toto suche, manualna znalazłem, ale do wersji że sprężyną. Owszem podają że jest możliwa zamiana na powietrze, ale nie do końca rozumiem poszczególnych kroków. Znaczy się cep ze mnie 😜 I się zastanawiam jak to ugryźć żeby nie popsuć.... Bo jak bez roweru zostanę to może być kiepsko. Ze mną głównie ;)

Dobra, nazywajcie mnie jak chcecie, ale przy stawce 150 zł. nie zamierzam brać się za to sam, wolę zlecić fachowcom. :D Jak spie*dolą to będzie do kogo mieć pretensje... Poza tym zakładam że oni potrafią i mają komplet niezbędnych narzędzi oprócz wiedzy.

Edytowane przez pizzaq
Opublikowano
Proste jak proste, kwestia oleju jest dla mnie niejasna. Przyszło toto suche, manualna znalazłem, ale do wersji że sprężyną. Owszem podają że jest możliwa zamiana na powietrze, ale nie do końca rozumiem poszczególnych kroków. Znaczy się cep ze mnie  I się zastanawiam jak to ugryźć żeby nie popsuć.... Bo jak bez roweru zostanę to może być kiepsko. Ze mną głównie Dobra, nazywajcie mnie jak chcecie, ale przy stawce 150 zł. nie zamierzam brać się za to sam, wolę zlecić fachowcom.  Jak spie*dolą to będzie do kogo mieć pretensje... Poza tym zakładam że oni potrafią i mają komplet niezbędnych narzędzi oprócz wiedzy.

Jak dasz do serwisu to nie będziemy wiedzieli jak przebiega konwersja :D
Opublikowano

@pizzaq Po wymianie sprężyny nadal go serwisujesz jak by był ze stalową ale dodatkowo musisz odsłużyć komorę powietrzną. Jeśli dolne lagi były suche to i takie mają zostać. Wartości oleju w tłumiku nie zmieniają się. A do komory powietrznej możesz spokojnie lać te 5 ml 15 W. Serio to nic skomplikowanego ale fakt wymaga posiadania np. odpowiedniej nasadki itd. To nie są ogromne koszta ale Twój amor Twoja sprawa. Najtrudniej spróbować potem już idzie 😉 Ja z serwisów nie korzystam od lat i mam pewność, że jest zrobione tak jak chcę.

Opublikowano
W dniu 1.08.2018 o 10:18, PrzeLuka napisał:

Jeśli dolne lagi były suche to i takie mają zost.

Ja się z tym nie zgadzam. Niby w manualu jest napisane że smarowanie tylko smarem stałym, ale XC28 i XC32 już są zalane a konstrukcja ta sama.

Wlałem po 15ml na lage i działa elegancko.

Z ciekawości w weekend go rozbiore.

Opublikowano

Nie mam podstaw by zaprzeczać ale jeśli w manualu nie ma nic o zalewaniu dolnych lagów to nie ma a jak jest to jest. Proste 😉 Podejrzewam, że jak wbrew manualowi się zaleje to nic się nie stanie... bo co miało by się stać? Amor przecież nie wybuchnie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Chłopski rozum odebrał dzisiaj rower z serwisu. Po przejechaniu kilkuset metrów już widzę różnicę między sprężyną stalową a powietrzną. Niniejszym oświadczam że Kubek stoi na powietrzu, a dowodem konwersji jest wydana mi sprężyna stalowa, informacja o stanie bebechów (są OK, minimalne przebarwienie na lewej ladze), amor po pełnym serwisie (wymiana uszczelek, oleju, wszelkich elementów które wymienić należało-czyli zestaw naprawczy zaimplementowano), według fachowców dwa sezony mojej jazdy (czyli ok. 9-11000 km ) powinien wytrzymać. Oznacza to, że zakup sprężyny powietrznej do XC30 ma sens ekonomiczny: w BIKEINN kosztowało mnie to 208 zł z wysyłką z Hiszpanii, całość tematu zamknęła się w kwocie ok. 500 zł z robocizną. Sam nie podejmowałem się wymiany.

Opublikowano

Po prawie 80 km w sporej części w trudnym terenie, trasa dokładnie taka jak na stalowej sprężynie mogę śmiało powiedzieć: gigantyczna zmiana na plus, lepsze prowadzenie, więcej komfortu, lepsza przyczepność. Tłumienie wreszcie a nie uginanie.... Kto ma XC30 sprężynowe i środki na konwersję, (lub ich brak, warto na to zebrać kasę), warto się tematem zająć. Jest to w pewnym stopniu półśrodek, ale dający zadziwiająco dobry wynik.

Opublikowano

Od dawna to powtarzam, że przy zmianie amora warto dopłacić do powietrznego. Szkoda tylko, że Suntour nie produkuje takich Upgrade Kitów do swoich sprężyniaków. 

Opublikowano

U mnie była inna kwestia. Przy zakupie roweru powietrzny wyskakiwał ponad budżet. Ba, już sam rower był powyżej założonego budżetu... Jak próbowałem znaleźć taki jak chciałem z powietrznym (Attention SL) to już szybowałem w okolice 3500 zł... A pierwotnie miałem wydać 1500-2000... No i to co ważne, nie chciałem Suntoura, doszedłem do wniosku że RS XC30 da radę. Dał, ale po przeróbce jest dużo lepiej.

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam wiem że temat stary ale mam RC xc30 tk i teraz pytanie jeżeli kupię sprężynę powietrzna tą  z pierwszej strony to wystarczy wyjąć stalową a powietrzną włożyć jak rozumiem i na tym kończy się wymian. Jeżeli tak zrobię to blokada z kierownicy będzie działać bez problemu ?

Edytowane przez Art3756
Opublikowano

Blokada działa z tłumikiem po prawej stronie amortyzatora jak siedzisz na nim. Lewa strona jest od medium sprężynującego (sprężyna, elastomer, powietrze) , jedna strona z drugą nie ma nic wspólnego :)

Jak dobrze pamiętam to trzeba ściągnąć dolne lagi amora i wtedy wziąć się za wymianę, ale tak, sam kartridż się wymienia w tym modelu :)

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz. To zamawiam mam nadzieję że różnica na plus będzie przy jego pracy. 

Opublikowano

Pamiętaj by dobrać sprężynę po rodzaj koła do jakiego jest przystosowany ten kartridż.

Opublikowano

Z tego co widzę do 27,5 i 29 jest ta sama sprężyna.