olaoptyka Opublikowano 16 Stycznia 2024 Opublikowano 16 Stycznia 2024 W dniu 13.06.2018 o 16:54, warmen napisał: Czesc, zaczynam przygode z kolarstwem szosowym, nosze okulary korekcyjne. Moje pytanie to czy warto zainwestowac w soczewki + okulary przeciwsloneczne, czy moge sobie jezdzic w moich korekcyjnych? Podczas kolizji moze mnie to troche kosztowac ale ogolnie czy jest to jakos zakazane np. przez uci ? Zacznijmy od tego, że jazda na rowerze w okularach korekcyjnych nie jest zakazana przez UCI. Jednakże, warto rozważyć inwestycję w okulary przeciwsłoneczne z wkładką korekcyjną, ponieważ zapewniają one lepsze dopasowanie i ochronę przed słońcem. Okulary korekcyjne mogą być niewygodne do jazdy na rowerze, ponieważ mogą spadać lub parować. Okulary przeciwsłoneczne z wkładką korekcyjną są zaprojektowane specjalnie do jazdy na rowerze i zapewniają lepsze dopasowanie i ochronę przed wiatrem i kurzem. Okulary korekcyjne mogą również być mniej bezpieczne podczas jazdy na rowerze, ponieważ mogą utrudniać widzenie w trudnych warunkach oświetleniowych. Okulary przeciwsłoneczne z wkładką korekcyjną zapewniają lepszą ochronę przed słońcem i innymi czynnikami, które mogą ograniczać widoczność. Oczywiście, ostateczna decyzja o tym, czy warto zainwestować w okulary przeciwsłoneczne z wkładką korekcyjną, zależy od Ciebie. Jeśli czujesz się komfortowo w swoich okularach korekcyjnych i nie masz żadnych problemów z widzeniem w trudnych warunkach oświetleniowych, to możesz je nosić podczas jazdy na rowerze. Jednakże, jeśli chcesz mieć pewność, że masz najlepsze możliwe widzenie podczas jazdy, to warto zainwestować w okulary przeciwsłoneczne z wkładką korekcyjną. Ja osobiście postawiłam na takie coś, cena wysoka ale moim zdaniem warto. ____________________________________________ Praktyczne porady dobrego optyka
TwardyBlaszak Opublikowano 16 Maja 2024 Opublikowano 16 Maja 2024 Odpowiem na przykładzie okularów korekcyjnych foto chromatycznych, które noszę na co dzień (na rower używam przeciwsłonecznych z wymiennymi szkłami z wkładką korekcyjną). Przy wchodzeniu z pełnego słońca do ciemnego pomieszczenia jest wrażenie kompletnych ciemności. Choć nie trwa to długo, to i tak zmusza mnie do zatrzymania albo zwolnienia tępa chodu, żeby w nic lub nikogo nie wdepnąć. Przy oświetlonym pomieszczeniu nie ma takiego szoku i normalnie, choć ciemniej, widać. Na rowerze jest duża prędkość więc zanim okularu się przestawia to minie całkiem dużo metrów a to może oznaczać spotkanie z jakimiś kłopotami. Foto chromy do codziennego użytkowania to super sprawa. Nie sądzę, żebym wrócił do zwykłych okularów. Nie wiem jak często zdarzają ci się takie wyjazdy ze słońca w ciemności lasu, jeżeli sporadycznie to wystarczy pamiętać żeby dać okularom czas na zadziałanie, jeżeli często to lepsze będą zwykłe przeciwsłoneczne o mniejszym przyciemnieniu.
Rekomendowane odpowiedzi