Skocz do zawartości

okulary korekcyjne

warmen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na razie odpisało mi kilka zakładów ale ceny jakieś z kosmosu. Chyba nie do końca wiedzą o co chodzi. Trzeba się będzie samemu przejść i pokazać palcem.

Opublikowano

Da się? Da. Na weekend podjechałem do sieciowki i bez problemu za 50 PLN, za trzy dni do odbioru. Tak się skończyło wspieranie lokalnego biznesu optycznego.

Opublikowano
59 minut temu, Morgens napisał:

Da się? Da. Na weekend podjechałem do sieciowki i bez problemu za 50 PLN, za trzy dni do odbioru. Tak się skończyło wspieranie lokalnego biznesu optycznego.

Która to sieciówka? Czy ta o inicjałach VE? Prawdopodobnie temat będzie mnie dotyczył w tym roku, choć póki co bronię się przed noszeniem okularów póki jest jeszcze jako-tako.

Opublikowano

Trendy opticians ale na paragonie mam coś o VE też. Nie wiem czy to nie jest jakas marka zależna. Fakt, że jak pokazałem okulary to znowu pojawiło się pytanie o demo lens ale zaraz podszedł kierownik salonu i powiedział, że to pomierzy komputer i maszyna wytnie, nie jest to na pewno ręczna robota.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja długo szukałem okularów o sportowym kształcie ze szkłami korekcyjnymi. Wszystkie rozwiązania typu okulary plus do tego wkładka do dodatkowa para szkieł czyli okulary są masywniejsze, grubsze, wkładka ma zawsze mniejszą powierzchnię aniżeli szkła okularów. Jest to dziadostwo i tyle. 

Okularów takich szukałem do strzelania ale również na rower, Przy strzelaniu z karabinu przy specyficznym nachyleniu głowy do muszki i szczerbinki moje oko zawsze uciekało z wkładki korekcyjnej na szkło bez korekcji co było przyczyną niemałego wkur...... W końcu znalazłem oprawki Uvex o kształcie sportowym gdzie można do nich zamówić szkła zarówno transparentne ( na szary dzień bez słońca czy tam zmierzch ) jak i tez przyciemniane 85% szarość lub brąz z antyrefleksem. Materiał to poliwęglan lub trivex ( to materiał z wojska ). Robią szkła do - 5. 

Oprawki:

https://www.uvex-safety.pl/pl/produkty/srodki-ochrony-indywidualnej/6345/korekcyjne-okulary-ochronne-uvex-rx-sp-5510/

Zamówiłem z poliwęglanu ( bo trivex jest droższy ) transparentne jak i przyciemniane w szarości. Cena około 600 zł przyciemnianych i około 550 transparentnych. Do strzelania są idealne - na rower prawie idealne bo na zewnętrznych obszarach oczu jest mała szpara i przy szybkiej jeździe dostaje się tam powietrze. Ale po prostu nie można zrobić takiej krzywizny szkieł aby była korekcyjna i ściśle przylegała do oczodołów bez jakichkolwiek szpar jak zwykłe sportowe okulary bez korekcji. Po prostu nie ma takiej technicznej możliwości. 

Natomiast u pierwszych lepszych optyków, którzy mieli oprawki jakiś zachodnich firm do których można wstawić szkła korekcyjne i uzyskać maksymalne możliwe przyleganie do oczu podawano mi jakieś horrendalne ceny rzędu 1500 zł za parę.

W każdym razie te uvexy traktuję jako normalne przeciwsłoneczne/transparentne , do auta do strzelania i na rower czy do kina. Innych już nie noszę.

Opublikowano

Nie wyobrażam sobie powrotu do okularów. Od dobrych 10 lat noszę szkła kontaktowe i polecam, dużo wygodniej :)

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Motke napisał:

Jak na mój gust za dużo zasłaniają po bokach. Co z widocznością 180°?

Nie. Nie zasłaniają. Po prostu. Widoczność 180 jak piszesz jest ok.

Edytowane przez marcusling
Opublikowano
Nie wyobrażam sobie powrotu do okularów. Od dobrych 10 lat noszę szkła kontaktowe i polecam, dużo wygodniej
Gorzej jak pracujesz w zapyleniu i na trzy zmiany oczy nie wytrzymają, w szkłach nie ma szans
Na rower tak sam stosuje ale tylko do kasku fullface bo wtedy zakładam gogle
Opublikowano

@piter614 Wiadomo, zależy od wielu czynników, jednak u mnie nie ma żadnych przeciwwskazań i dla mnie to najlepsza opcja, oczywiście poza operacją.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jednodniowe soczewki i normalne okulary sportowe to jest to. Polecam.

Opublikowano

Wszytko jest zależne od siebie ja próbowałem i soczewek i bez soczewek
Teraz mam korekcyjne okulary z Chin RockBros dałem za nie z 50 zl
Szkła korekcyjne kosztowały mnie 100 zł
Okulary są mega potestowalem je na kilkanaście wyjazdów i mogę polecić je śmiało

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 21.04.2019 o 11:18, piter614 napisał:

Teraz mam korekcyjne okulary z Chin RockBros dałem za nie z 50 zl
Szkła korekcyjne kosztowały mnie 100 zł

A możesz podać link? Który dokładnie model kupiłeś w tej cenie? I jeszcze prośba - mógłbyś zmierzyć wewnętrzną szerokość oprawki na wysokości głowy? To jest np. 13.5cm z poniższego zdjęcia. Ja niestety ma szeroką czaszkę i zawsze mam problem z dobraniem pasujących oprawek.

HTB1ujYmNpXXXXckXpXXq6xXFXXXp.jpg?size=5

Opublikowano
A możesz podać link? Który dokładnie model kupiłeś w tej cenie? I jeszcze prośba - mógłbyś zmierzyć wewnętrzną szerokość oprawki na wysokości głowy? To jest np. 13.5cm z poniższego zdjęcia. Ja niestety ma szeroką czaszkę i zawsze mam problem z dobraniem pasujących oprawek.

HTB1ujYmNpXXXXckXpXXq6xXFXXXp.jpg?size=59026%26height=395%26width=790%26hash=0c1b80e363ef1db7a8111c956265b437&key=962f6aa9425b6edb74748545e55cfe73b04acd90895327d6690169a849f4f5b9
Tak jak na rysunku
Wewnątrz 14 cm
Wysokość 5 cm
Wymiar zewnętrzny 15,7 cm
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Znajoma mi poleciła optyka w przychodni Falck na Mazowieckiej w Krakowie i rzeczywiście udało mi się tutaj sporo zaoszczędzić na nowych okularach. To jest firma Primus, mają salon na 2 piętrze, trochę są na uboczu przez co ciężej trafić ale myślę, że warto nawet jeśli mieszka się na drugim końcu miasta.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Sama preferuję jednak soczewki kontaktowe plus przeciwsłoneczne. Szczególnie na dłuższych dystansach. Jednak jak pogoda jest stabilna oraz tak mocno nie swieci słońce to nakładam na siebie standardowe okulary. Jesienią czy zima. 

Jeśłi chodzi o mnie to również zdecydowałam się na badanie wzroku o optyka. Warto szukać salonów optycznych w których jest możliwość wykonania badania za kilka złotych przy zakupie oprawek ze szkłami. Zauwazyłam, ze takie badanie jest o wiele dokładniejsze niż w przypadku zdecydowania się na badanie u okulisty.  

Dobre ceny mają tutaj https://trendyopticians.pl

Edytowane przez annastaw
Opublikowano
16 godzin temu, annastaw napisał:

Jeśłi chodzi o mnie to również zdecydowałam się na badanie wzroku o optyka.
Zauwazyłam, ze takie badanie jest o wiele dokładniejsze niż w przypadku zdecydowania się na badanie u okulisty. 

Tak w skrócie:
Optyk to rzemieślnik, który wykonuje okulary.
Optometrysta to rzemieślnik, który dobiera okulary - i to jest jego główne zadanie.
Okulista to lekarz (studia medyczne), który leczy choroby - dobór okularów to raczej nie jego specjalność/główne zadanie.

Często optyk jest też optometrystą (ale nie zawsze). Zawsze warto sprawdzić czy ma jakieś "papiery" na to.

Opublikowano

Ja jeżdżę w soczewkach + okulary sportowe z wymiennymi szkłami. Bez okularów soczewki wysychają i jazda jest męcząca, więc dobrze jest mieć jakieś krople nawilżające. W mniej słoneczne dni zakładam okulary korekcyjne i też jest dobrze. Nie ma co się przejmować ich zniszczeniem. Jeżdżę już tyle lat, a nigdy im się nic nie stało.

Oczywiście jest też opcja fotochromów ale nie chciałbym wyglądać jak Jaruzelski xD 

Opublikowano

Nowe szkła Fotochromowe wyglądają całkiem inaczej niż za czasów Jaruzelskiego
Mam sam takie okulary w sumie mam takie zawsze od moich pierwszych szkieł i są mega fajne i ciemne aż powiedział bym czarne
Szkła fajna spraw używam do gogli jak jadę haratac trasy w fullface a tak to podpasowaly mi okulary z Aliexpress i jestem mega zadowolony

Opublikowano

ja kupuje soczewki jednodniowe  koszt ok 2zł a wizyta ok 70 zł za dobranie odpowiednich, tanszej i lepszej opcji "nie widzę" hee. nakładam okulary przeciwsłoneczne lub zwykle ochronne transparetne i jest ok

Opublikowano

też się przekonałem do soczewek kontaktowych. Znalazłem takie 30 dniowe day&night. Jakbym miał codziennie zakładać i zdejmować to chyba bym zakładał je tylko w wyjątkowych okolicznościach.

Opublikowano
Godzinę temu, yoor45 napisał:

też się przekonałem do soczewek kontaktowych. Znalazłem takie 30 dniowe day&night. Jakbym miał codziennie zakładać i zdejmować to chyba bym zakładał je tylko w wyjątkowych okolicznościach.

Ja używam jednodniowych i rano je zakładam, a przed snem ściągam i wywalam do kosza. Cała operacja zajmuje mi dosłownie chwilę.

Kilka razy zapomniałam zdjąć soczewki na noc, ale moje oczy źle zareagowały na taki manewr - rano miałam je całe czerwone i pokryte wydzieliną.

Opublikowano
46 minut temu, Sziva napisał:

Ja używam jednodniowych i rano je zakładam, a przed snem ściągam i wywalam do kosza. Cała operacja zajmuje mi dosłownie chwilę.

Kilka razy zapomniałam zdjąć soczewki na noc, ale moje oczy źle zareagowały na taki manewr - rano miałam je całe czerwone i pokryte wydzieliną.

Ja teraz też już się przyzwyczaiłem/nauczyłem ich zakładania i zdejmowania ale pamiętam, że początki były trudne :)

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
6 minut temu, Annnwak napisał:

Na mniej wymagające trasy dobrze dopasowane okulary sprawdzą się świetnie!

Żartujesz, prawda?  Te okulary nadają się do samochodu a nie na rower. Nie chronią przed dosłownie niczym. Przy wyższych prędkościach wiar i wszystko co niesie ze sobą masz w oczach. Zapalenie spojówek murowane i to w najlepszym wypadku. Nie wiem... MOŻE dla dziewczyny albo pana w gajerku jadących holendrem do pracy przez miasto...