Ares Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 (edytowane) Godzinę temu, kapa39911 napisał: Rower chyba całkiem spoko? Ale czy w zasadzie potrzebuje aż takiego wypasionego rowera? Byłem już w zasadzie zdecydowany na Remedyego, a tu taka niespodzianka... Ten Canon nie jest wcale wypasiony. Jego największą wadą była relacja cena - wyposażenie przy czym jest ono dość równe. To jest full w sumie karbonowy topowej marki. Pamiętaj o wadach Remady z ubiegłego roku czyli hamulce i bębenek XD gdzie w razie konieczności innej kasety musiał byś ponownie zapleść koło na innej piaście z "normalnym" bębenkiem by wsadzić jakąkolwiek inną kasetę powyżej 42T. Dlatego pytałem jaka jest różnica w cenie względem rocznika 2018 już na Sramie 1x12. Osobiście choć to jednozawias ale cholernie dopracowany to jak by mnie było stać to bym brał tego Canona i pięknie podziękował. Odpadają w nim wszystkie wady Treka a są kosztowne a jest napęd 2x i to tak miękko, że lepiej się nie da. Miejsce na bidon jest nie istotne. Od tego są bukłaki albo zwykła butla w plecaku, który i tak trzeba w górach mieć nawet na krótka trasę. Edytowane 11 Czerwca 2018 przez Ares
Andrzej Sawicki Opublikowano 11 Czerwca 2018 Opublikowano 11 Czerwca 2018 Bidon w takim rowerze to rezerwa. Nawet wożąc 3 l na plecach, w gorące dni po wertepach masz ograniczony zasięg (przyjmij litr na godzinę, aby nie umierać po powrocie).
kapa39911 Opublikowano 12 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2018 Problem się rozwiązał kupiłem Remedyego z 2017 roku model 8.Niestety w Bielsku nie mieli 8 z 2018 roku.Chciałbym serdecznie podziękować wszystkim za pomoc!Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 2
trollu Opublikowano 12 Czerwca 2018 Opublikowano 12 Czerwca 2018 będziesz zadowolony. 12 godzin temu, Ares napisał: Pamiętaj o wadach Remady z ubiegłego roku czyli hamulce i bębenek XD gdzie w razie konieczności innej kasety musiał byś ponownie zapleść koło na innej piaście z "normalnym" bębenkiem by wsadzić jakąkolwiek inną kasetę powyżej 42T. Dlatego pytałem jaka jest różnica w cenie względem rocznika 2018 już na Sramie 1x12. że niby jak? Teraz bez znaczenia czy kupuje się Srama GX czy GX Eagle - wszędzie jest bębenek XD a najmniejsza koronka ma 10z. Jeśli chce się mieć srama to trzeba się z tym pogodzić, poza tym są zamienniki jak sunrace 1
mateusz_zwolinski Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 W dniu 12.06.2018 o 11:59, trollu napisał: bez znaczenia czy kupuje się Srama GX czy GX Eagle - wszędzie jest bębenek XD NX Eagle można założyć na zwykły bębenek.
Ares Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 W dniu 12.06.2018 o 11:59, trollu napisał: że niby jak? Teraz bez znaczenia czy kupuje się Srama GX czy GX Eagle - wszędzie jest bębenek XD a najmniejsza koronka ma 10z. Jeśli chce się mieć srama to trzeba się z tym pogodzić, poza tym są zamienniki jak sunrace Największe g...o to był napęd Sram 1x11 w wersji GX 10-42 z powodu bębenka XD. Dlatego Sram wrzucił na rynek NX'a na zwykły bębenek. Poza tym jakie zamienniki jak nikt nie ma patentu poza Sramem na XD? Jak kolega będzie chciał bardziej miękką kasetę to jest skazany tylko i wyłącznie na Srama w tym 10-50 gdzie pojawi się kolejny problem z tylną przerzutką do obsługi tarczy 50T. Gdzieś pod drodze mogę się mylić bo nie siedzę aż tak bardzo w kompatybilności Sram 1x11/12 ale z grubsza tak to wygląda.
Fenthin Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 13 minut temu, mateusz_zwolinski napisał: NX Eagle można założyć na zwykły bębenek. Można będzie. Za parę tygodni.
mateusz_zwolinski Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 (edytowane) @Fenthin Można, bo już jest Kiedy wejdzie do sprzedaży w Polsce czy gdziekolwiek to osobna kwestia. Edytowane 14 Czerwca 2018 przez mateusz_zwolinski
Fenthin Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 (edytowane) Istnienie w świadomości klientów a dostępność w sklepach to dwie różne sprawy. Na ten moment kasety NX Eagle nie ma, więc nie można jej założyć. W Polsce zakup będzie początkowo pewnie kompletnie nieopłacalny, raczej kierowałbym wzrok w stronę Niemiec. Edytowane 14 Czerwca 2018 przez Fenthin
mateusz_zwolinski Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 3 minuty temu, Fenthin napisał: Na ten moment kasety NX Eagle nie ma, więc nie można jej założyć. Jest. https://www.sram.com/sram/mountain/products/pg-1230-eagle-cassette
Fenthin Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Cytat RETAIL AVAILABILITY September 2018 I tyle w temacie.
Rebeliant86 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Jest.https://www.sram.com/sram/mountain/products/pg-1230-eagle-cassetteChodziło chyba koledze o to, że nigdzie jej nie kupisz... Na razie... Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
mateusz_zwolinski Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Widocznie nie czyta ze zrozumieniem, bo wyjaśniłem to kilka postów wyżej. 3 minuty temu, Fenthin napisał: I tyle w temacie Przeczytaj moj post wyzej. Tyle w temacie Kaseta jest, a to kiedy wejdzie do sprzedaży osobna kwestia. Rozumiem, ze to moze byc zbyt trudne do ogarniecia. https://m.pinkbike.com/news/review-sram-nx-eagle-drivetrain.html
Fenthin Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 (edytowane) Żeby móc czytać ze zrozumieniem, trzeba pisać tak, by dało się przekaz zrozumieć i by był zgodny ze stanem faktycznym. Ja wiem, że polski język trudny, ale my na prawdę mamy tylko trzy czasy. NX Eagle nadal jest dla nas - klientów - w przyszłym. Piszesz, że kasetę NX można założyć na standardowy bębenek. Nie, w tym momencie nie można. Poprawiłem Cię, że będzie można za jakiś czas, bo na razie nie jest dostępna. To tak, jakbyś powiedział że można kupić BMW serii 8, bo już pokazali na targach, a M8 GTE jeździ w Le Mans. No nie można. Będzie można. Edytowane 14 Czerwca 2018 przez Fenthin 1
mateusz_zwolinski Opublikowano 14 Czerwca 2018 Opublikowano 14 Czerwca 2018 (edytowane) 2 godziny temu, Fenthin napisał: To tak, jakbyś powiedział że można kupić BMW serii 8, bo już pokazali na targach Nigdzie nie napisałem, że można ją kupić. Można ją założyć na standardowy bębenek w tym momencie, w czasie teraźniejszym, bo kaseta fizycznie istnieje. Logiczne? To, że Ty jej teraz nie założysz, bo nie możesz kupić nie znaczy, że nie można, bo goście już ją testują. Edytowane 14 Czerwca 2018 przez mateusz_zwolinski
kapa39911 Opublikowano 14 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2018 W niedzielę pierwsza wyprawa w góry z nowym Remedy, zobaczymy jak będzie się spisywał w terenie. Przyjadę się i podejmę decyzję czy będę musiał upgrade'owac napęd. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
trollu Opublikowano 15 Czerwca 2018 Opublikowano 15 Czerwca 2018 12 godzin temu, Ares napisał: Największe g...o to był napęd Sram 1x11 w wersji GX 10-42 z powodu bębenka XD. Dlatego Sram wrzucił na rynek NX'a na zwykły bębenek. Poza tym jakie zamienniki jak nikt nie ma patentu poza Sramem na XD? Jak kolega będzie chciał bardziej miękką kasetę to jest skazany tylko i wyłącznie na Srama w tym 10-50 gdzie pojawi się kolejny problem z tylną przerzutką do obsługi tarczy 50T. Gdzieś pod drodze mogę się mylić bo nie siedzę aż tak bardzo w kompatybilności Sram 1x11/12 ale z grubsza tak to wygląda. Co do zamienników to racja, pomyliłem np 11-50 sunrace ale wszystko ma swoje plusy i minusy. Jak sam zauważyłeś - na zwykły bębenek można wrzucić kasetę 50z ale wtedy zaczyna się historia z ustawianiem przerzutki a z tego co czytałem, to nawet mając kompletny zestaw GX Eagle ludzie mają problem dobrze wyregulować przerzutkę. Dla mnie plus XD jest taki, że kupując GX 11s można przejść na 12s bez zaplatania czy kupowania kompletnego nowego koła. Ja mam XT, gdybym chciał przejść na XTR (a pewnie niedługo pojawi się też grupa XT 12s) to bez nowej piasty nic nie zrobię
kapa39911 Opublikowano 16 Września 2018 Autor Opublikowano 16 Września 2018 Witam wszystkich ponownie Zacznę od tego, że rower sprawuje się na prawdę dobrze, różnicę w jeździe odczuwa się kolosalne, zwłaszcza w miejscach, gdzie stabilność zjazdu jest priorytetowa, najbardziej bałem się tego napędu 1x11, ale szczerze powiedziawszy, daje radę, w miejscach, gdzie swoim Cubem wyjezdzalem bez problemu, Remedy również wyjeżdża, może kiedyś przesiade się na Sram Gx Eagle (tutaj chyba poczuje różnicę?) Hamulce - do wymiany, według mnie trochę za słabe jak na tego typu rower. Muszę czegoś poszukać innego. Mam dostęp do RS Pike 160mm w dobrych pieniądzach i zastanawiam się czy jest sens wymiany obecnego widelca na większego, mógłby się ktoś wypowiedzieć? Dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc w zakupie! Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 16 Września 2018 Opublikowano 16 Września 2018 2 godziny temu, kapa39911 napisał: Witam wszystkich ponownie Zacznę od tego, że rower sprawuje się na prawdę dobrze, różnicę w jeździe odczuwa się kolosalne, zwłaszcza w miejscach, gdzie stabilność zjazdu jest priorytetowa, najbardziej bałem się tego napędu 1x11, ale szczerze powiedziawszy, daje radę, w miejscach, gdzie swoim Cubem wyjezdzalem bez problemu, Remedy również wyjeżdża, może kiedyś przesiade się na Sram Gx Eagle (tutaj chyba poczuje różnicę?) Hamulce - do wymiany, według mnie trochę za słabe jak na tego typu rower. Muszę czegoś poszukać innego. Mam dostęp do RS Pike 160mm w dobrych pieniądzach i zastanawiam się czy jest sens wymiany obecnego widelca na większego, mógłby się ktoś wypowiedzieć? Dziękuję jeszcze raz wszystkim za pomoc w zakupie! Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Zrób prezentacje w folderze nasze rowery
Rekomendowane odpowiedzi