Skocz do zawartości

Rower Full Suspension w Beskidy.

kapa39911

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie włożysz ale napęd 2x jest zbędny. Ja wcześniej zupełnie nie zakładałem, że mieszkasz w górach dlatego odpowiadałem tak jak byś chciał coś uniwersalnego to wtedy 2x jest lepsze. Trek Remedy to enduro więc bardziej na dojazdówki rzędu do 30-40km asfaltem. 

Opublikowano

Czyli tym Remedy nie mam szans na jazdę w miarę sprawną w górach? Wyjechać np na Barania, potem zjazd np w stronę Skrzycznego?
W ogóle na da się w miarę dobrze podjeżdżac na napędzie 1x?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przecież Ci napisałem, że spokojnie się nada na dojazdówki ale nie jakieś hardkor po 50km w jedną i drugą stronę. Po prostu to są rowery do głownie jazdy po górskim szlaku a nie szosowe maratony. Jak ktoś wysiada z pociągu w Żywcu to do Lipowej jakoś trzeba się dostać i wrócić. To samo na Korbielów czy Węgierską lub Rajczę. 

Napęd 1x 11/12 jest stworzony pod właśnie tego typu rowery. W tym Remedy jest kaseta z zębatką 42T czyli nieco twardo ale da się to naprawić kupując inną kasetę choćby sunrace 11-46. Do tego w razie czego Sram ma blaty korby w liczbie 28 zębów. To są wszystko szczegóły, które nie stanowią kłopotu przy zakupie. Natomiast na częstsze wypychy się przygotuj i to niezależnie od Remedy, Fuela czy tego Marina. Po prostu na fullu jest nieco inna jazda i czasem warto odpuścić pomimo, że na HT by się powalczyło. Jednak jak masz łydę to wjedziesz to samo co na HT w tym lepiej technicznie bo zawieszenie będzie pracować po kamieniach i korzeniach. 

Opublikowano

Dzięki wielkie, teraz juz wiem wszystko, co chciałem wiedzieć, pod koniec tygodnia jadę oglądać Remedy 8 z 2017 roku, chyba będę to brał, przekonałeś mnie smile.png

Opublikowano

Remedy to już niezła maszyna do szalenia, będziesz zadowolony ;)

Opublikowano

Mam nadzieję, że moje umiejętności dorownaja rowerowi xD

Opublikowano

ja bym jednak szukał z napędem 2x, co z tego, że założysz do remedy tarczę 28T i będzie miękko do góry, a co  z jazdą w dół w konfiguracji 28x11?

Fuel ex w mojej ocenie byłby idealny.

Jeśli 1x to tylko orzeł z kasetą 10-50 całą reszta napędów 1x nie nadaje się do szwędania po górach.

Opublikowano

Fuel też jest chyba 1x12?

Opublikowano

Co do Fuela EX, to akurat ujeżdżam wersję 8 z 2017 na kole 29. Przy moim mikrym 171cm nie jest źle :-)
Napęd 2x polecam, moim zdaniem jest uniwersalny bo pozwala podjechać dużo, a jednocześnie daje możliwość dokręcenia kiedy jest taka potrzeba.
W porównaniu z 1x11 który miałem okazję testować, zdecydowanie wolę 2x11. Możliwe że moje odczucia wynikają także z tego, że przesiadłem się z 3x9 ;-)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

ja jeździłem na 1x i 2x, czasem pomykam na 3x ale tylko po asfalcie.

Jeśli chcesz jeździć po górach i będzie Ci zależało aby wszystko co możliwe podjechać to zdecydowanie warto iść w napęd 2x (lub eagle)

Fuele z zeszłego roku mają 2x, warto szukać, fuel ex 8 z obecnego roku ma eagle, też dobry wybór.

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-szlakowe/fuel-ex/fuel-ex-8-29/p/21543/

Opublikowano

Byłem dzisiaj w sklepie rowerowym i widziałem Krossa Soil EX w spoko pieniądzach i znowu mam zagwozdke... Za dużo tych opcji jest, za tej komuny to chyba jednak lepiej było, Bo na sklepach dwa rowery na krzyż były i nikt nie wybrzydzal xD

Opublikowano

to ja bym się chyba nie zastanawiał. Z przodu Pike, napęd i heble z wyższej półki (a nie mydlenie oczu tylną przerzutką a heble jak w rowerze komunijnym), fajne geo. Gdyby 1x okazało się ciężkie w życiu to dokupujesz manetkę, przerzutkę, blaty i masz 2x11. Ja jak wybierałem traila to niestety krossa skreśliłem za brak 29 calowych kół

Opublikowano

Już myślałem, że czaisz się na tego Remady z zeszłego roku na Pike'u a tu znowu zaczyna się mieszanie w głowie z napędem 1x. Bardzo dużo latam po górach w tym ze znajomymi i jakoś nikt nie ma kłopotu z powrotem do Żywca z Korbielowa gdzie przez wiele km jest w dół. Tak samo z masywu Barania-Skrzyczne. Jak ktoś chce dokręcać to niech sobie kupi sztywniaka. Litości kto normalny ciśnie i dokręca w AM/enduro? Naprawdę brawo za takie rady w tym, że tylko 1x12 nadaje się w góry. Tylko raczej wtedy mają blat korby na 32 zęby a nie 28. Ja mam 30T na korbie i 46 i nie wjadę na tym mniej niż bym miał koronkę kasety 50. 

Kross Soil jest "słaby" dla Ciebie. To sprzęt do wykorzystania jak ktoś ma spore umiejętności. I raczej model 2017. Tylko nie wiem po co Ci Kross? Chcesz co wyjazd sprawdzać czy nie walneło Ci zawieszenie? 

Opublikowano

z dokręcaniem w dół racja. Co do tego, że kross jest dla kogoś z umiejętnościami - a Remedy nie? :P

problemy zawiasu chyba zdążyli już poprawić 

Opublikowano

Do tego Soila przede wszystkim zachęciło mnie to, że jest dostępny w sklepie oddalonym od mojego miejsca zamieszkania 30 min drogi, dodatkowo sklep oferuje zakup roweru na raty, co dla mnie też jest dobrą opcją.
Mieli również na stanie ostatnią sztukę Soila 3.0 z 2016 roku też w dobrych pieniądzach.
Z tymi Trekami jest problem główny, że ciężko znaleźć sklep z rocznikami 2017, który oferuje raty.

Opublikowano

Napisz na PW co dokładnie Cię interesuje.
Zapytam tam gdzie kupowałem ;-)

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
14 godzin temu, trollu napisał:

z dokręcaniem w dół racja. Co do tego, że kross jest dla kogoś z umiejętnościami - a Remedy nie? :P

problemy zawiasu chyba zdążyli już poprawić 

Remedy to enduro, które więcej "pomorze" i raczej o to mi chodzi w przypadku kogoś kto wcale nie jeżdził na fullu. 

Nowy link zawieszenia w końcu "zamknięty" w trójkąt jest w nowym Moonie a nie w Soilu. 

Opublikowano

rozumiem, że piszesz pod kątem pękania. Ja słyszałem głównie o rozkręcających się zawiasach w krossach ale tam delikatny klej do łożysk załatwiał sprawę.

Z tym pomaganiem - każdy chce więcej i to jest normalne, gdyby oferowali Remedyego na 29 kole to miałbym ciężki orzech do zgryzienia. Ale skok 130-140 daje już pewność. A czasami lepiej iść w tuning, wrzucić tokeny i też będzie ok. Kumpel w poprzednim Remedym dorzucił tokeny w widelec i damper i zawias zupełnie inaczej się zachowywał przy skokach. Duży widelec to tez duże kowadło i nie zawsze jest takie super - o pike też można sporo poczytać, że przelatywał przez skok i na co 150mm jak dobija, ludzie się ratowali tokenami czy luftkappe 

Opublikowano

Śruby w RVS Krossa to zupełnie inna historia. Główny i najbardziej kosztowny to wadliwie wykonany i zaprojektowany link zawiasu. 

Mnie się akurat lepiej jeżdzi na Fox'ach ale Pike to nadal doskonały amor do ciężkiego zastosowania. Tokeny dawali niejako fabrycznie w zestawie wiec użytkownik miał sobie go odpowiednio ustawić... A że ludzie narzekają to taka ich natura. 

Resumując temat to jak się bardzo chce kupić nowego fulla, nie specjalnie ogrania co i jak w temacie wielkości koła oraz reszty to trzeba po testować. Wypożyczalni testówek jest obecnie sporo w tym w pobliskim Bielsku. My tu tylko dajemy pewne wskazówki. 

Opublikowano

Kumpel ma poprzednią generację Remedy - przód i tył na foxie. Co do tokenów w pike to tak, dają je na pewno kiedy kupujesz sam amor, znajomy kupił caprę i tokeny dostał w pudle ale czy np trek dorzuci tokeny (które powinny być w gratisie) to nie wiem. 

Kupowanie w sklepie blisko domu - bez znaczenia, kupujesz raz. Jeśli nie chcesz serwisować sam to liczy dobry serwis blisko domu. Jak kupisz treka to możesz go serwisować w kazdym serwsisie treka, ja tak zrobiłem. W sumie liczy się tylko pierwszy przegląd, żeby była gwarancja na ramę. Kross daje 5 lat, bywało ze gwarancja u nich to cięzki temat, w treku problemów nie ma

Opublikowano

Pike nie jest pełnowartościowym produktem bez tokenów bo będą przypadki kiedy jego ustawienie i jazda będą w pierwszym przypadku nie możliwe a w drugim utrudnione. Kolega jak kupował Gianta Reigna swego czasu to dostał je jako wyposażenie. Taka informacja by czasem nie dać się robić w jajo. 

Opublikowano

Chłopaki, ale mi namieszaliscie w głowie, za dużo tego wszystkiego jest i chyba zostanę przy tym HT xD
Do tego Krossa najbardziej przekonuje mnie to, że model z roku 2017 Soil EX mogę mieć za 8500 zł, rower nowy, nieużywany.
Trek to już wydatek ponad 10k, jednak przekonuje mnie w nim ten większy skok, renoma firmy itd.

Opublikowano
6 minut temu, kapa39911 napisał:

Trek to już wydatek ponad 10k, jednak przekonuje mnie w nim ten większy skok, renoma firmy itd.

Miałeś kiedyś fulla?

Od czegoś trzeba zacząć... ja bym zaczął od Soila...

Żeby się nauczyć fizyki jazdy fullem, aby umieć wykorzystać ten skok.

@SzajBajk w którymś z filmów o Endurówce o tym mówił... Nie sztuką jest mieć dużo skoku zawieszenia, sztuką jest potrafić to wykorzystać.

Ja się uczę fulla na 120mm, kiedyś przyjdzie czas na Moona od Krossa :P

Opublikowano

no to też nie jest prawda w 100%. Jak fullem 110mm (odliczając sag skoku zostaje mało) wbijesz się na ciężką trasę to i tak będzie bida. Ja wiem, że się wszystko da tylko kiedy kończy się fun a kiedy zaczyna się udowadnianie czegoś na siłę i wyważanie otwartych drzwi. Na filmikach z pro riderami wszystko jest cacy, Wibmer na starej damce wielkie hopy i dropy robił - ale dla kasy. Ja poszedłem inną drogą - określiłem jaki skok będzie dla mnie optymalny - 110 mało, 160 byłoby już za dużo bo nie mam gdzie (ani nawet parcia) żeby to wykorzystać. Do tego koło 29 i dla mnie wybór ograniczył się do Treka Fuela a YT Jeffsy.

a soil vs remedy - kasa. Jeśli jesteś w stanie położyć tyle ile chcą za remedyego (ja bym targował) - to warto. Soil nie jest bee no ale cóż, remedy wygrywa 

Opublikowano

Wszyscy tak mnie namawiają na tego Remedyego, ale czy ja będę w stanie wykorzystać w stu procentach możliwości tego roweru. Poki co nie posiadam niewiadomo jakich umiejętności. Wiadomo, mieszkam w Rajczy, w miejscowości, z której mam doskonałe trasy na szeroko pojęte górskie jazdy. Rower taki jak Remedy, na pewno będzie robił robotę na naszych górskich, kamienistych ścieżkach. Z drugiej strony Soil zbiera całkiem niezłe recenzje i jest chyba rowerem, który na dzień dzisiejszy odpowiada mojemu stylowi jazdy.