hanus Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 Tak, chodzi o tą samą 'moc' przełożenia (słowa zabrakło) np przy 2x8 i 3x4 1
sender Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 podzielę się swoimi odczuciami. Wszystkie mtb miałem 3x od 8 do 10, szosa 2x8, przełaj 2x11 i to jest aktualnie jedyny rower który pozostał. Przez kilka dni miałem użyczonego "górala' z eaglem 1x12. Na początku sceptycznie podchodziłem do tego napędu, miałem sporo uprzedzeń, które z kolejnymi kilometrami zaczęły znikać. Nie mieszkam też w jakiś wybitnych górach ale też nie na nizinach, jednak Kaszuby wokól 3miasta oferują urozmaicenie. Rower ujeżdżałem między innymi po trasach na których rozgrywano Cyclo Żuchliński MTB. Nie ścigam się, ot jeżdżę dla swojej przyjemności, co nie oznacza, że nie można tego robić za każdym razem ciut lepiej. W 2 przypadkach brakło mi pary w nodze i musiałem pchać rower ale to nie wina napędu tylko braku kondycji. Nie oznacza, że na napędzie 3x wyjeżdżałem wszystko,bo też zdarzało się wyłączenie prądu i pchanie roweru, a bywało i tak, że jak napęd dobrze usyfiony to nie zawsze przełożenie wlazło kiedy było potrzebne. Osobiście zachorowałem na napęd 1x12 i mocno zastanawiam się nad nowym "góralem" z takim napędem, bo do tej pory 2x11 był faworytem. Spodobała mi się wygoda, nie musisz zastanawiać się co robić z lewą ręką - to coś takiego jak z lewą nogą przy jeździe z automatyczną skrzynią biegów. Zastanawia mnie jedynie trwałość kasety, chociaż raz w roku jestem w stanie zaakceptować jej koszt ( i ewentualnie urwanej przerzutki 😜). Chętnie poczytam na ten temat opinie tych którzy ten napęd męczą😉 Imo ten napęd nie nadaje się do jazdy po płaskim czy turystyki- chociaż sporo ludzi tak traktuje rowery mtb,, bo jest duże prawdopodobieństwo ubicia kasety na przełożeniach z których często się korzysta, a że kaseta Srama jest nierozbieralna...
Zbysio Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 3 godziny temu, Power V2 napisał: To coś ty robił,że skończyłeś napęd po 600km??? Jest lepszy bo maż więcej przełożeń na 3x8 masz teorytycznie 24 (praktycznie mniej). A to masz jakąś podrubę srama czy co? Ja myślałem,że napęd 1x to za 5 tysięcy. Fabrysznie był tani SRAM i przy mojej "normalnej" jeździe 600 km wystarczyło. Zresztą u @zibi_j1 podobny dystans wyszedł. Korbe SRAM NX kupiłem w promocji z zębatką NW 30t za 250 zł. Reszte mam Shimano SLX 10. No a kobra przyszłściowo z 1x11 i łańcuch nie spada.
Power V2 Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Opublikowano 28 Maja 2018 Rozwiń pojęcie ,,normalnej jazdy,,. A kiedy będzie napęd 1x15 lub 1x20? Napęd 3x zniknie z rynku czy nie?
Zbysio Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 3 minuty temu, Power V2 napisał: Rozwiń pojęcie ,,normalnej jazdy,, Lasy, łąki i troche asfaltu. Niestety górek u mnie ze świecą szukać.
Puncu Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 Teraz, Power V2 napisał: To z butelek ten napęd? Nie, z butelki jest napęd Shimano Airline. A co 600km. Łańcuchy Shimano też nie są jakieś łał. 1300km wyyrzymuje do 0,75% wyciągnięcia.
Andrzej Sawicki Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 13 minut temu, Puncu napisał: 1300km wyyrzymuje do 0,75% wyciągnięcia. Napisz, w jakich warunkach i z jaką kasetą, bo na razie tylko trollujesz. Ogólnie łańcuchy na 1x szybko się zużywają. Z drugiej strony przy stalowej kasecie można jeździć do 1% rozciągnięcia.
Puncu Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 1 minutę temu, Andrzej Sawicki napisał: Napisz, w jakich warunkach i z jaką kasetą Asfalt i szuter. Kaseta 10rz, 11-36.
Zalas Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 11 minut temu, Puncu napisał: Asfalt i szuter. Kaseta 10rz, 11-36. Dodaj jeszcze że napęd 2x10 więc hardcorowych przekosów nie było i używany rekreacyjnie a nie do ścigania się. Ja dorzucę swoje 5 groszy do łańcuchów shimano. Używałem jednego do zjazdu, napęd 1x8, dokładnego modelu i km nie pamiętam ale umarł w +/- 3 miesiące. Wymieniłem go na łańcuch KMC x9 (tak w napędzie 8s) i łańcuch prześmigał cały rok i dalej jeszcze nie wpada na 0,75%. Dodam, że w zjeździe jeździ się bardziej siłowo niż kadencyjnie trzaskając kilometry
Andrzej Sawicki Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 Czyli z kasetą stalową, czyli prawidłowo. Masz jeszcze gruby zapas do 1%, więc nie płacz.
Motke Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 7 godzin temu, Yan napisał: Jeżeli chodzi o względy finansowe to napęd tej samej klasy np. XT z korbą wielorzędową z przodu kosztuje więcej. Argument że 1x jest droższe nie ma pokrycia. W przypadku XT korba 1x może i nie jest droższa ale też nie jest tańsza od 2x. 2x sprzedawane są w kompletach, 1x osobno korba i osobno zębatka. Cenowo wychodzi prawie na to samo.
Yan Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 2 godziny temu, Motke napisał: W przypadku XT korba 1x może i nie jest droższa ale też nie jest tańsza od 2x. 2x sprzedawane są w kompletach, 1x osobno korba i osobno zębatka. Cenowo wychodzi prawie na to samo. Ceny korb https://www.sbike.pl/szukaj-o_s_0_1.html W przypadku 2x 3x trzeba dołożyć cenę przedniej przerzutki i manetki. Na allegro jest podobnie.
w0jta5 Opublikowano 29 Maja 2018 Opublikowano 29 Maja 2018 Moja pierwsza szosa od Rometa miała bodajże 1x6 - pionierzy! Obecnie MTB to 3x9 44/32/22 i kaseta 11-32. W moim górzystym terenie sprawdza się.Chętnie przeszedłbym na 2x10, bo trzeci blat zapinam sporadycznie. Poczciwe Deore LX już słabiej sobie radzi z łańcuchem w terenie i rezygnacja z jednego blatu może być dobrym rozwiązaniem. Np 36/22. Napęd 1x11 czy 12 do MTB to wg mnie dobry wynalazek, tylko za drogi na chwile obecna. Minie boom i zjada z ceną. Rowery MTB nie służą do ciśnięcia 50 po asfalcie. Obecnie to wyglada tak, ze pakujesz rower do auta, jedziesz na górki/single, szalejesz i wracasz furą do domu. Taki napęd wystarczy w zupełności. Chyba ze masz koło domu fajne trasy to nie trzeba auta. A jak ktoś jeździ po mieście MTB to pewnie i 4x8 będzie mało. 1
Zbysio Opublikowano 29 Maja 2018 Opublikowano 29 Maja 2018 A co w tym dziwnego? Nie każdego stać na n+1. Zresztą w naszym kraju przyjeło się, że MTB dobre jest do wszystkiego. 1
Power V2 Opublikowano 29 Maja 2018 Autor Opublikowano 29 Maja 2018 Chodzi ci o rower tak? Ja też mam rower MTB. A po co to 4x8 w MTB w mieście?
w0jta5 Opublikowano 30 Maja 2018 Opublikowano 30 Maja 2018 A po co to 4x8 w MTB w mieście?Jak to po co? Lans byłby przedni! Jedziesz sobie, przed Tobą krawężnik, pyk - zrzutka na niższy blat, za krawężnikiem tyryryrt - z powrotem na wyższy blat. Każdy słyszy, ze jedziesz!
Tao7994 Opublikowano 30 Maja 2018 Opublikowano 30 Maja 2018 9 godzin temu, Power V2 napisał: Chodzi ci o rower tak? Ja też mam rower MTB. A po co to 4x8 w MTB w mieście? Czy możesz mnie oświecić? Nigdy nie widziałem i niesłyszałem o napędzie 4x8
Power V2 Opublikowano 30 Maja 2018 Autor Opublikowano 30 Maja 2018 Kiedyś były korby Thun 4 rzędowe z przodu. http://www.bikeforum.pl/topic/9259-korba-thun-4-rzedy/
w0jta5 Opublikowano 31 Maja 2018 Opublikowano 31 Maja 2018 W dniu 30.05.2018 o 07:54, Power V2 napisał: Kiedyś były korby Thun 4 rzędowe z przodu. http://www.bikeforum.pl/topic/9259-korba-thun-4-rzedy/ Nawet miałem okazje widzieć to 'cudo' na oczy. Aczkolwiek nie wiem czy tego producenta, wtedy miało się kilkanaście lat i liczyła się ilość biegów... Jedyny argument za 4x, to unikalność - "nikt tego nie ma!". 😁
ponczi Opublikowano 31 Maja 2018 Opublikowano 31 Maja 2018 W dniu 28.05.2018 o 20:50, Motke napisał: W przypadku XT korba 1x może i nie jest droższa ale też nie jest tańsza od 2x. 2x sprzedawane są w kompletach, 1x osobno korba i osobno zębatka. Cenowo wychodzi prawie na to samo. Zębatki idzie kupić za mniej niż 50zł. Za tyle nie kupisz przerzutki i manetki na przód.
ponczi Opublikowano 31 Maja 2018 Opublikowano 31 Maja 2018 Aluminiowe. Ściągając z Chin można na nich sporo przyoszczędzić.
Rekomendowane odpowiedzi