Fenthin Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Choćby tu. Pierwszy wynik z Google: https://www.cyklomania.pl/shimano-grupa-xt-m8000-3x11rz,id7164.html A nie jako cała grupa, w każdym sklepie rowerowym?
revolta1 Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Naped to indywidualna sprawa dla kazdego kto gdzie i jak jezdzi .chyba ze chce sie byc tez modnym to koniecznie 1×... Dla innych bo im taki odpowiada Ja jezdze po warmi i mazurach i moje 2x10 dla mnie jest prawie idealne Akualnie jest 11-36 a blat 36T wiek 41lat . czasami brak na dokreceniu z gory ale tylko czasami przy zmianie napedu zaloze blat 38T i powinno byc ok
Ares Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Moda nie ma nic do rzeczy poza tym, że o zakupie również decyduje producent ramy. Masa firm celowo nie przewiduje montażu przedniej przerzutki zatem wybór jest uzależniony nie tylko naszym "chciejstwiem". Gdyby jeszcze Shimano się umówiło, że docelowo rozwijają tylko 1x... to jeszcze bardziej napęd nie był by indywidualną stroną bo by się mogło okazać, że 2-3 blaty to tylko plastikowe Acera, Alivio no i powiedzmy Deore gdyby zechcieli. Staliśmy się zakładnikami i kupujemy to co jest na rynku. Jeden pstryk i za kilka lat większość by musiała zadowolić się tylko 1x...
Nurek_ Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 1 godzinę temu, Ares napisał: Masa firm celowo nie przewiduje montażu przedniej przerzutki zatem wybór jest uzależniony nie tylko naszym "chciejstwiem". Brak mocowania możliwości przedniej przerzutki w niektórych ramach to nie kwestia mody. Usunięcie przerzutki usuwa również sporo ograniczeń konstrukcyjnych i najczęściej tym jest podyktowane
Ares Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Godzinę temu, Nurek_ napisał: Brak mocowania możliwości przedniej przerzutki w niektórych ramach to nie kwestia mody. Usunięcie przerzutki usuwa również sporo ograniczeń konstrukcyjnych i najczęściej tym jest podyktowane Jakich ograniczeń konstrukcyjnych? Jaki kłopot zostawić w ramie inserty pod przerzutkę. Decyduje owszem producent ramy ale pod kątem tego kto dostarcza mu osprzęt. Sram nie ma przedniej przerzutki i w sumie nigdy nie opanował jej technologicznie to jak przez kilka lat ma dostarczać osprzęt to w projekcie jej nie ma. Jak firma dogada się z konkurentem to miejsce zaraz się znajdzie i konstrukcja nie ma nic do rzeczy.
nctrns Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 Chodzi o prowadzenie prawego chainstayu i miejsce na oponę. Brak przedniej przerzutki pozwala skrócić bazę kół a także zmieścić większą oponę. Tapatalk'd 1
Zbysio Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 (edytowane) @Power V2 widzę, że jesteś strasznie "anty" nastawiony do napędów 1x. Nie rozumiem dlaczego. Powiedz mi proszę czy jeździłeś na 1x?? Edytowane 27 Maja 2018 przez Zbysio
Power V2 Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Opublikowano 27 Maja 2018 Dlatego,że za mało biegów,krzywy łańcuch,wylatujący łańcuch,drogi.
Zbysio Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 (edytowane) 36 minut temu, Power V2 napisał: Dlatego,że za mało biegów,krzywy łańcuch,wylatujący łańcuch,drogi. Ale odpowiedz mi na pytanie. Czy jeździłeś na napędzie 1x? "Biegów" mam 10, nie uważam, że za mało. Choć czasem by się przydał jeszcze jeden. "Krzywy łańcuch" można osiągnąć w każdym napędzie. "Wylatujący łańcuch" to akurat nie bardzo rozumiem ale domyślam się, że chodzi o spadający łańcuch. Odkąd mam 1x10 z korbą NX i zębatką NW nie spadł mi łańcuch ani razu. "Drogi" to kwetia punktu widzenia. Kaseta 150 zł, manetka 90zł, przerzutka 150zł i korba z zębatką 250zł. Razem 640 zł. To dużo? Edytowane 27 Maja 2018 przez Zbysio
Zbysio Opublikowano 27 Maja 2018 Opublikowano 27 Maja 2018 3 minuty temu, Power V2 napisał: Nie bo za mało biegów. No to o co chodzi? Jak możesz się wypowiadać o czymś o czym nie masz pojęcia? To tak jak w szkole Pani na j.polskim mówiła "nie używaj słów, których znaczenia nie znasz". 1
-Marcin- Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 Zauważyliście, że póki co brak jest Di2? Czyżby Shimano odchodziło od elektryki?
malkontent Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 14 minut temu, -Marcin- napisał: Zauważyliście, że póki co brak jest Di2? Czyżby Shimano odchodziło od elektryki? Raczej stawiałbym na dozowanie nowości. Teraz jak jest SRAM z elektryką, Shimano raczej się nie wycofa z tego rozwiązania.
Franz Mauer Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 Być może brak popularności wynika z faktu, że sama grupa Di2 jest dość droga (o ile się nie mylę XT kosztował jakieś 5 tys zł), a do tego jeszcze może dojść koniecznosć wymiany niektórych elementów roweru...?
-Marcin- Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 Kaseta Shimano 12rz. XTR - 1090zł przerzutka tył XTR -699zł manetka 365zł korba 1x - 1150zł Dostępność za kilka miesięcy. Taniej od SRAM XX1. Będzie ciekawie
Power V2 Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Opublikowano 28 Maja 2018 Jaki jest sensu kupować tak drogi napęd skoro można by było za tą cene kupić kilka tańszych. A ten drogi napewno nie jest dużo bardziej wytrzymały.
-Marcin- Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 To nie jest napęd dla nas. To jest dla zawodników! 1
Yan Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 Jeżeli chodzi o względy finansowe to napęd tej samej klasy np. XT z korbą wielorzędową z przodu kosztuje więcej. Argument że 1x jest droższe nie ma pokrycia. Jeżeli zejdzie do niższych klas to równie dobrze sprawdzi się 3x9 które bardzo fajnie działają i dla turystycznej jazdy są bardzo dobre - tanie i duża rozpiętość. W dniu 24.05.2018 o 22:18, Power V2 napisał: Ja mam 24/32/42 przód i 32-11 tył z tyłu 8 @Power V2 uważasz że napęd 3x8 jest lepszy niż 1x?
Zbysio Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 59 minut temu, Power V2 napisał: Jaki jest sensu kupować tak drogi napęd skoro można by było za tą cene kupić kilka tańszych. A ten drogi napewno nie jest dużo bardziej wytrzymały. Na "tanim" napędzie zrobiłem 600 km. Potem umarł. Nowy nie wykazuje oznak zużycia puki co. 1 minutę temu, Yan napisał: @Power V2 uważasz że napęd 3x8 jest lepszy niż 1x? Pewnie, że tak uważa bo nigdy nie miał kontaktu z 1x. Mało tego chciał zrobić 4x8. (temat taki był i szybo został zamknięty)
Power V2 Opublikowano 28 Maja 2018 Autor Opublikowano 28 Maja 2018 To coś ty robił,że skończyłeś napęd po 600km??? Jest lepszy bo maż więcej przełożeń na 3x8 masz teorytycznie 24 (praktycznie mniej). A to masz jakąś podrubę srama czy co? Ja myślałem,że napęd 1x to za 5 tysięcy.
Puncu Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 3 minuty temu, Power V2 napisał: Ja myślałem,że napęd 1x to za 5 tysięcy. Taki Sram NX kosztuje już 600zł
Yan Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 Zgodnie z kalkulatorem przełożeń zestawienie 1x11 z 3x8 24 biegi wychodzą gorzej bo odstępy między przełożeniami masz większe (pomiędzy 15 a 21 koronką w jedenastce jest jedna koronka więcej) i jeszcze dodatkowo dużo biegów się nakłada. Jeżeli wykluczymy nakładające się biegi to wychodzi że masz około 12 biegów i rozpiętość 509% a w 1x masz 11 biegów i rozpiętość 364%. Fakt krańcowe biegi są korzystniejsze przy 24 ale w moim przypadku 1x11 wystarcza na podjazdy a zjazdy spokojnie dokręcam.
Andrzej Sawicki Opublikowano 28 Maja 2018 Opublikowano 28 Maja 2018 27 minut temu, Puncu napisał: Taki Sram NX kosztuje już 600zł I niestety jest znany z niskiej trwałości sprężyn oraz łańcuchów.
Rekomendowane odpowiedzi