Mailo95 Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 Hej wszystkim , od czerwca mam zamiar zacząć uprawiać kolarstwo szosowe. Tylko mam pewien problem , ponieważ nie wiem jak się za to zabrać ( chodzi o trening ). Czy przez pewien czas jeździć bez żadnego treningu , czy odrazu mieć plan treningowy ?. No i jak sobie taki plan treningowy ułożyć , pozdrawiam .
czarusblitz Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 Czemu dopiero od czerwca, a nie odrazu? ;-) Przygode z rowerem dopuero zaczynasz czy do tej pory jezdziles wycieczkowo, a teraz masz zamiar ustrukturyzować to jakimś planem?Jeśli zaczynasz to ten sezon poprostu sobie jeździj, bez spiny, opieraj sie bardziej na czasie, aniżeli przebytym dystansem. Przykładowo zacznij sobie w pierwszym tygodniu od godzinnych przejzdzek i w nastepnym dokladaj 10-15minut, trenuj sobie co trzeci lub drugi dzień, aby być wypoczetym do nastepnego treningu. Po takim sezonie kup pulsometr, dzięki ktoremu bedziesz mógł trenować w konkretnych strefach intensywnosci i wprowadzić bardziej ustrukturyzowany plan.
Mailo95 Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Opublikowano 20 Maja 2018 Dopiero w czerwcu bo wtedy kupie rower , wypłata hehe . Dopiero zaczynam wcześniej to tylko do pracy 1km , czasami do sklepu.
scric Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 Jeżeli dopiero zaczynasz to najzwyczajniej jeździj,ciesz się jazdą rób wycieczki,zwiedzaj poznawaj rower i swój organizm.Dopasuj pod siebie sprzęt i śmigaj.Jednym słowem czerp przyjemność z jazdy,a potem myśl o konkretnym treningu i celach.
Mailo95 Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Opublikowano 20 Maja 2018 Tak zrobie , cel już teraz sobie postawiłem , alw to na przyszły sezon. Wystartować w Tour de Pologne amatorów.
czarusblitz Opublikowano 20 Maja 2018 Opublikowano 20 Maja 2018 Dla początkujących "wytrzymałość tlenowa" to podstawowa cecha, która należy rozwijać właśnie poprzez spokojniejsze dłuższe przejażdżki. Jak wczesniej wspomniałem, zacznij od krótszego czasu/dystansu i co tydzień stopniowo dokladaj. Kolarstwo to żmudna praca i do szczytu swoich możliwości dochodzi sie latami, nie tycgodniami czy miesiącami. Po sezonie ważne, aby zbytnio nie przytyć, a zarazem podtrzymać lub nawet poprawić formę. Uprawia sie inne dyscypliny (narty, bieganie, sporty zespołowe) oraz uczęszcza na siłownię w celu zwiększenia ogolnej siły i siły nóg. Miedzy tym wszystkim wplata sie też rower. To pozwala, że sezon i stricto przygotowania do niego rozpoczynasz z innego pułapu kondycyjnego. Pozdr 1
Mailo95 Opublikowano 20 Maja 2018 Autor Opublikowano 20 Maja 2018 Rozumiem , dzięki za pomoc na pewno wyciągne wnioski .
Rekomendowane odpowiedzi