Motke Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 7 minut temu, Weksyl napisał: Ale może lepiej coś pozmieniać. Ograniczeniem tego roweru jest sama rama. Mało rozwojowa. Z tyłu nie zamontujesz hamulca tarczowego. Amortyzator jeśli wymienisz to tez na jakiś o małym skoku (bo inaczej zmienisz geometrię roweru) i wciąż zostaniesz bez hamulca tarczowego z przodu i bez sztywnej osi.
Weksyl Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 (edytowane) 20 minut temu, Motke napisał: Ograniczeniem tego roweru jest sama rama. Mało rozwojowa. Z tyłu nie zamontujesz hamulca tarczowego. Amortyzator jeśli wymienisz to tez na jakiś o małym skoku (bo inaczej zmienisz geometrię roweru) i wciąż zostaniesz bez hamulca tarczowego z przodu i bez sztywnej osi. Dziękuję . Dodam że w sklepie dowiedziałem się że amortyzator o jakim mowa to koszt około 800 zł . Potem sukcesywnie inne zmiany . Sprzedawca zasugerował zakup crossowego roweru . Też o tym myślę .I tu nowy dylemat ... Ale dziękuję. Za podpowiedź . A pytam gdyż w sklepie rowerowym nie uzyskałem odpowiedniej wyczerpującej odpowiedzi Edytowane 12 Maja 2018 przez Weksyl
Gość Opublikowano 12 Maja 2018 Opublikowano 12 Maja 2018 Ta rama jest niezbyt rozwojowa, ja bym odpuścił raczej i sprzedał ten rower a kupił coś odpowiedniejszego.Wysłane z mojego Neffos X1 Max przy użyciu Tapatalka
qbn90 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) Cześć Wszystkim! To mój pierwszy post na tym forum i na wstępie chciałem się przywitać. Mam na imię Jakub, mam 28 lat i od jakiegoś roku, wkręcam się w świat MTB. Zakupiłem swój pierwszy (jak myślałem dobry) rower czyli Meride Big Nine 100 z roku 2018. Wcześniej jeździłem na komunijnym Authorze Profile z roku 2001 - swoją drogą do teraz całkiem sprawny, i dalej całkiem przyjemnie się na nim jeździ. Ale nie o tym. Otóż jak to często bywa, po zagłębieniu się w tajniki MTB, przejechaniu ok 1500 km w sezonie (tak, dla mnie to dość sporo, w przyszłym roku planuję podwoić dystans) - przyszedł czas na upgrade osprzętu. Jako, że żadnym ekspertem w tej dziedzinie nie jestem, dlatego też chciałem, by ktoś bardziej doświadczony mi doradził.Pierwsza sprawa: korba. Chcę wymienić na 2-rzędową korbę i pierwsza myśl Deore lub Alivio - czy przy wymianie na serie z Deore, muszę wymieniać CAŁY napęd na Deorke? Czy wystarczy, że wymienię przerzutkę przednią i korba będzie dobrze działać z 9 rzędową kasetą i przerzutką Alivio?Druga sprawa: amortyzator. Myślę o wymianie podstawowego "uginacza" na powietrzny SR SUNTOUR XCR RLR, który znalazłem w dość dobrej cenie 550-600 zł. Co myślicie? Będę wdzięczny za odpowiedź i ewentualne uwagi co do postu - jak wspomniałem na początku, to mój pierwszy raz Dlatego też cenne dla mnie będą każde uwagi. Pozdrawiam serdecznie Kuba Edytowane 23 Grudnia 2018 przez qbn90 błąd w opisie
SzpiceR Opublikowano 26 Grudnia 2018 Opublikowano 26 Grudnia 2018 W dniu 23.12.2018 o 19:02, qbn90 napisał: Pierwsza sprawa: korba. Chcę wymienić na 2-rzędową korbę i pierwsza myśl Deore lub Alivio - czy przy wymianie na serie z Deore, muszę wymieniać CAŁY napęd na Deorke? Czy wystarczy, że wymienię przerzutkę przednią i korba będzie dobrze działać z 9 rzędową kasetą i przerzutką Alivio? Jeśli dobrze wyregulujesz to powinna wystarczyć wymiana samej korby (nooo i supportu zapewne). Przerzutka to prosty, bezstopniowy mechanizm i jej wymiana raczej nie ma sensu (chyba, że ten model nie ogarnia konkretnych rozmiarów zębatek) - jeśli nie uda się wyregulować to raczej do wymiany będzie manetka. W dniu 23.12.2018 o 19:02, qbn90 napisał: Druga sprawa: amortyzator. Myślę o wymianie podstawowego "uginacza" na powietrzny SR SUNTOUR XCR RLR, który znalazłem w dość dobrej cenie 550-600 zł. Co myślicie? Na MTB znam się tylko tyle, że amor za 600 plnów to nic ciekawego i warto dozbierać chociaż do tego 1000.
przemek684 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Witam W maju 2018 r. kupiłem rower, aby wstać sprzed komputera i zgubić dodatkowe kg. Wybór padł na Kross GO-SPORT Esprit 2 za 1499 zł. I jazda rowerem spodobała mi się na tyle, że jeździłem co drugi lub trzeci dzień - aż do listopada. Tylko ciągle narzekam na problemy techniczne z rowerem. Rower był ok. 5 razy w serwisie. Wymieniono m.in. wolnobieg, hak, suport, regulacja przerzutki. I tak podczas jazd w listopadzie napęd znowu strasznie głośno działa. Po prostu piszczy, ludzie na ulicy aż się oglądają co to jedzie... Obecnie osprzęt to: z przodu przerzutka Tourney, korba SR Suntor, wolnobieg 7 biegowy i tylnia przerzutka Acera. Prosiłbym o poradę w wymianie napędu do 2000 zł. Oczywiście nie znam się na osprzęcie, ale zanim pójdę do sklepu chciałbym wiedzieć, co sprzedawca może mi zaoferować. Obecnie samodzielnie "złożyłem" sobie napęd na osprzęcie Alivio 3x10: KRB SHIMANO ALIVIO 22/30/40 ZEBY 175MM FC-M4050 SREBRN,+ KSS,2-PIECE,9-RZ 2092819600 WKLAD SUPORTU DLA FC-M 590/591 BSA, KPL. ( SMBB52 B ) 2092889310 PRZEZUTKA SHIMANO ALIVIO DOWN-SWING FD-M4000,DUAL PULL,31,8MM,63-66°,9-RZ 2091143410 LANCUCH SHIMANO HG 93 9-RZEDOWY, 114 OGNIW 2091061509 PRZEZUT.TYL SHIMANO ALIVIO RD-M 400 SGS SREBRN/CZARN., 9-RZ SHADOW 2091122810 ZEBATKA KASK. SHIMANO CSHG400 9-RZ 11-13-15-17-20-23-26-30-34 ZEBY 2093085450 K.TYL.PIA SHIMANO ALIVIO FH-T 4000 135MM, 36 OTW, CZ., 8/9/10-RZ, SNSP 2091631210 DZWIGN.ZM. SHIMANO ALIVIO SL-M 4000 3-RZ, LEWY, 1800MM, RAPIDFIRE,CZ./SREBR 2091171300 DZWIGN.ZM. SHIMANO ALIVIO SL-M 4000 9-RZ, PRAWY, 2050MM, RAPIDFIRE,CZ./SREBR 2091171400 Ale tak się zastanawiam, czy do tej kwoty uda się zbudować lepszy napęd 2x10. Rowerem będę jeździł po leśnych ścieżkach, głównie lubię podjazdy w terenie. I zależy mi na tym, aby napęd działał cicho i nie wymagał serwisowania. Dziękuję za każdą pomoc. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez przemek684
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Na Alivio napedu 10s nie złożysz. Minimum Deore. 2 tysiasach powinieneś się zmieścić. Rozglądaj się za używanymi cześciami. W dobrej cenie można wyrwać coś w dobrym stanie i zredukować koszta. Tylna piasta też będzie wymagała wymiany z wolnobiegu na kasetę. Przerabiłem jakiś czas temu kumplowi naped z 3x9 na 1x10. Wymiana kasety, przerzutki, lańcucha i kół itd. kosztowała 800 zł. P.S. Temat przeróbki budżetowego roweru na 10s był wielokrotnie poruszany. Polecam pogrzebać na forum i znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania. Następnym razem zamiast powielać zapytanie przeszukaj forum. Zawsze możesz zapytać w istniejacym wątku. Edytowane 6 Stycznia 2019 przez Gość
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 A na serio chcesz pchać 2000 w rower za 1500? Może warto stary rower sprzedać, dołożyć te 2000 i kupić coś nowego z napędem jaki chcesz?
KsD Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Trochę szkoda ładować takie pieniądze w ten rower. Skoro tak polubiłeś jazdę na rowerze zmień sprzęt na lepszy, wyjdziesz na tym o wiele lepiej.
przemek684 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Myślałem nad wymianą roweru. Oglądałem w sklepie różne modele, ale do kwoty 2300 zł (to już mój maks) widziałem tylko rowery na osprzęcie alivio (+ mix tourney) albo acera. Pomyślałem sobie, że skoro rama może być, koła 27,5 ok, kierownica jest dla mnie wygodna - i tylko wymienię napęd, pozbędę się osprzętu tourney + acera to te 3 lata sobie na nim pojeżdżę. I jeśli rower będzie bez awaryjny - to będę mega szczęśliwy. A potem jak wzrosną umiejętności, to kupię sobie już wtedy porządny nowy. Używane części brałem po uwagę, ale nie mam umiejętności do samodzielnego montażu, obawiam się że gdyby pojawiły się problemy, to sam, bez stacjonarnego serwisu nie dam rady.
Gość Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Możesz kupić a do poskładania dać na serwis, który i tak montował by Ci nowy osprzęt. Piasta z wolnobiegiem, czyli 135 mm rozstawu. Wiecej napewno nie.
elmapeto Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Napęd i tak i tak trzeba regularnie zmieniać. Ja osobiście nie widzę nic złego tym, żeby montować coraz to lepsze komponenty. Trzeba brać pod uwagę,że nie każdy może sobie pozwolić na zakup droższego roweru. Jak kupowałem swojego b'twin a miał altusa z tył ,z przodu microshift który był fatalny. Ja ważyłem 150 kg. Od tamtej pory małymi kroczkami wymieniałem podzespoły i powstał niczego sobie rower do codziennego użytku. Wiadomo,że gdybym miał wtedy więcej kasy kupiłbym lepszy sprzęt,ale nie miałem. Teraz robię w roku koło 6k km ,więc jak na grubasa to całkiem nieźle. Jeżdżę codziennie . A co do piszczącego napędu to jak często go czyścisz i smarujesz? Jeśli nie będziesz dbać o napęd to i taki z górnej półki będzie wydawać dziwne dźwięki...
przemek684 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Opublikowano 6 Stycznia 2019 5 godzin temu, PrzeLuka napisał: Tylna piasta też będzie wymagała wymiany z wolnobiegu na kasetę. Przerabiłem jakiś czas temu kumplowi naped z 3x9 na 1x10. Wymiana kasety, przerzutki, lańcucha i kół itd. kosztowała 800 zł. Kurcze, nie wiem ile mm ma powinna mieć tylna piasta. Na stronie https://www.kross.pl/pl/node/38330 pisze że jest tylko aluminiowa. 1 godzinę temu, elmapeto napisał: A co do piszczącego napędu to jak często go czyścisz i smarujesz? Jeśli nie będziesz dbać o napęd to i taki z górnej półki będzie wydawać dziwne dźwięki... Napęd nie był idealnie czysty czy też brudny. Dbałem też o to żeby łańcuch się nie krzyżował, nie zmieniać przełożeń pod obciążeniem.
tygrysek Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 Szybkie pytanie Da radę założyć nową owijkę na starą? W Tribanie 100 fabryczna owijka lekko się już zużyła, a w dodatku chciałem zmienić kolor na coś jaskrawego. Jak myślicie?
Kruk Opublikowano 6 Maja 2019 Opublikowano 6 Maja 2019 Nową na starą mówisz, a czemu tak? Brakuje Ci komfortu i chcesz sobie zmiękczyć chwyt grubą owijką? Czy nie wiesz jak się zawiją owijkę ?
Mikołłaj Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Witam. dołączę się do tematu z pytaniem czy wybrane przezemnie części będą pasować do roweru romet mustang m3 https://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_M3,10,748,749,14925,2019.html oto części : -https://www.rowertour.com/p/75294/shimano-br-m6000-deore-hamulce-tarczowe-pm-okl.-zywiczne?gclid=Cj0KCQjwhdTqBRDNARIsABsOl9-ByaC0mfBQ_duItc2hL620Mo_WH8Uwfy4yDVju7nmFx9MsuM0Icd8aApJ0EALw_wcB -https://www.centrumrowerowe.pl/tarcza-hamulcowa-shimano-deore-slx-sm-rt66-pd3363/ -https://rowerek.pl/product-pol-20537-Przerzutka-przednia-Shimano-Deore-FD-M590-9-rz-44-48T.html#nclid=2f0211764ddb4a4e4dda13d25ca1884a -https://allegro.pl/oferta/nowa-korba-shimano-deore-fc-m591-suport-7607271317?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_rowery_akcesoria&ev_adgr=Rowery+i+akcesoria&gclid=Cj0KCQjwhdTqBRDNARIsABsOl995dYXdh94MxBot4T_uDDC4w2_OpIOI-NtupDGTXH1q5BMNXgWDkQwaApr-EALw_wcB zorientowanych proszę o pomoc
Kruk Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Opublikowano 16 Sierpnia 2019 Tak wszystko będzie pasować i działać po regulacji
Rekomendowane odpowiedzi