Skocz do zawartości

Porada dotycząca upgrade'a roweru

witamlodziezy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli generalnie Sora nie pozwala na wiele... W przyszłości chciałbym się jej pozbyć więc chyba wezmę korbę i przednią przerzutkę 105. 

Nie będzie problemów gdybym w przyszłości chciał wymienić prawą manetkę i przerzutkę tylną na 105 (oczywiście kaseta 11r)?

Opublikowano

Wybierając korbę 105 będziesz miał nieco lżejszy rower. I to wszystko.

Jedyny problem jaki możesz mieć z 11 rzędai to kaseta. Choć z najnowszą 105 w końcu wejdzie szosowa 11-rzędowa kaseta pasująca na bębenki 10-rzędowe.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Mam mtb http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2015,rowery,18395 już 2 rok i chciałbym coś zmienić ale nie wiem jak z kompatybilnością.

Głównie chciałbym zmienić przerzutkę tylną ale do tego dochodzą już manetki kaseta i pewnie łańcuch.

Budżet to około 500/600 zł :)

Edytowane przez SpiderMAN
Na tym forum piszemy po polsku, z ą,ę,ł i.t.p.
Opublikowano

Oka chcesz coś pozmieniać ale na co? 2 x 10 1 x10 1 x 11? Za mało konkretów.

Opublikowano

musiałbym zmieniać tez przód? np chcialbym jakas przezutke tylnia deore do tego musialbym zmienic manetki,kasete,łancuch.Korbę i przednią przeżutke musialbym zmieniać odrazu czy mógłbym z tym poczekać?

Opublikowano

To 600zł może być mało...

Raczej trzeba by zacząć od korby, a potem zająć się resztą napędu...

Rozumiem, że zmianę dyktuje intensyfikacja treningów/przejażdżek w trudniejszym terenie?

Opublikowano (edytowane)

Zamiast zajmować się bzdurą jaką jest napęd, lepiej te pieniądze wydać na sensowny amortyzator, jeśli już chcesz coś zmieniać w tym rowerze.

Edytowane przez Fenthin
Opublikowano

Nadal żadnych konkretów. Na co chcesz zmienić obecnie posiadany napęd? Deore zaczyna się od 9s. Zmiana korby na początek będzie dobrym rozwiązaniem.

Opublikowano (edytowane)

no agresywniejsza jazda mnie interesuje,czyli korba np od deore tak?

w sumie wolałbym miec 1 przełożenie z przodu i z tylu 11. może grupa osprzętu slx m7000?

Edytowane przez Szeryf1312
Opublikowano (edytowane)

Nad korba możesz się już zastanawiać ale czy Twoja tylna piasta obsłuży 11s to wątpie. Korbę trzyrzędówkę przerobić na jednorzędówkę to żadna filozofia.

Agresywniejsza jazda? Żeby przypadkiem nie przyszło Ci do głowy robić z niego zjazdówki ;) 

Warto by pomyśleć nad kołami. Na Twoim miejscu póki co poszedłbym w amor. Potem korba, koła a napęd na samym końcu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Witam
Mam takie pytanie a więc chcę złożyć rower  ale nie wiem czy dobrą ramę wybrałem. Potem kupuję do ramy amortyzator przedni i tylni, kierownicę, mostek, przerzutki itd . Podam jakie mam wybrane amortyzatory bo kierownicę nie wiem jaką kupić. Zastanawiam się nad hamulcami tarczowymi lub hamulce hydrauliczne. A dodam że rowerem będzie jeżdżone po każdej nawierzchni i trochę  będzie skakał wysokie skoki na nim więc proszę o poradę z tymi częściami i jak dobierzecie do ramy amortyzator to złóżcie cały dalej rower.

A oto rama którą wybrałem:

http://allegro.pl/rama-full-suspension-carbon-cube-ams-150-super-hpc-i7262667972.html#thumb/1

A oto amortyzatory które wybrałem:

https://www.sram.com/rockshox/products/yari-rc-dual-position-air-29#sm.0000z0ud436bvf6nxi2269mtagm4d

https://rowerowy.com/sklep/czesci/amortyzatory/all-mountain-enduro/prod/hlins-rxf36

https://rowerowy.com/sklep/czesci/amortyzatory/4x-dh-fr/prod/rock-shox-lyrik

https://www.specialized.com/us/en/rockshox-sid-wc-brain/p/130369

i który z nich do tego co bym robił będzie najlepszy a jak żaden to podajcie własną propozycję części i ramy oraz potem podajcie jakie resztę części mam kupić do ramy do mojego opisu co będę na nim robił żeby był bytrzymały

Opublikowano

Ta rama chyba nie jest od tego by na niej skakać. Bardziej do XC.

Opublikowano (edytowane)

SiD Brain do skakania się nie będzie nadawał wiec od razu bym go skreślił. To typowo wyścigowy amor. Reszta powinna być dobra ale który Ci polecić... 

Jak zauważył @remigiusz raczej nie jest to rama do skakania. Poszaleć się da ale z głową. Do skakania szukaj innej ramy. No i rzecz jasna rama jak i amor raczej powinny być pod ten sam rozmiar koła.

Tarczowe czy hydrauliczne? Czyżbyś planował "skakać" i myślał nad mechanicznymi heblami tarczowymi? Tylko hydraulika. 

A już tak z ciekawości to masz parcie na poskładanie roweru samodzielnie czy może jednak nie lepiej pomyśleć nad gotowcem? Wybacz ale po zawartości twojego posta mam wrażenie, że nie bardzo się orientujesz co z czym.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jest jeszcze kwestia sensowności wydawania kasy. Ta rama może i dobra, ale trzy klocki za 26 to przesada, nawet z sztywną osią i taperem. Skoczysz raz źle wygniesz obręcz..., a o ten format dobrych obręczy coraz trudniej.  Ja mam fulla na 26 ale nie uprawiam sportu podwyższonego ryzyka. A jak ktoś chce, to dobrze jest jednak dopasować się do standardów które są dyktowane przez potentatów.

Opublikowano

no i do tego co chce robić proszę was o złożenie całego roweru czyli podanie wszystkich części a koła to mają być 26 i w opisie pisze co ja na nim będę robił. Proszę was po moc 

Opublikowano

Z opisu wynika że chcesz rower do wszystkiego lub nie wiesz czego chcesz. Rowerów do wszystkiego nie ma.

Na początek może przejrzyj sobie specyfikację różnych rowerów,  różnych producentów.  Poczytaj opisy jaki rower jest do czego, może jakieś testy znajdziesz. W specyfikacji będą podane wszystkie komponenty, a to pozwoli Ci się cv hociaz trochę zorientować Ci się z czym je.

Na koniec rozważ zakup gotowego roweru bo może to być bardziej opłacalne od samodzielnego składania zwłaszcza jak doliczyć z koszt narzędzi.

Opublikowano

Do "skakania" z tych amorów to tylko Lyrik. Ale rama nie jest do skakania.

Opisz jakie to ma być skakanie. Bo okaże się, że takie jak w Cyclocrossie ;)

Opublikowano

Witam . Chcę przerobić rower trekingowy Kellys Lagoon na crossowy. http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/16/Kellys.Lagoon/

Pytanie o widelec amortyzowany pneumatyczny. Gdyż to pierwsza zmiana . Następna była by kierownica i mostek. Proszę może ktoś podpowie jak do tego się zabrać . Jaki jest koszt zakupu i wymiany amortyzatora , jaki polecacie przy takiej zmianie . 

Opublikowano

A dlaczego chcesz zmieniać? Tam już jakiś masz, chyba że chcesz zamontować sztywny, to miałoby jakiś sens. Zdejmij błotniki, bagażnik i już masz crossa. :)

Opublikowano

Tak jak pisał przedmówca, zdjęcie błotników bagażnika i osłonki zrobi z Twojego roweru crossa. 

Trekkingi to przeważnie takie obudowane crossy. 

Opublikowano

Ja bym zaczął od

18 minut temu, Weksyl napisał:

Witam . Chcę przerobić rower trekingowy Kellys Lagoon na crossowy. http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/16/Kellys.Lagoon/

Ja bym zaczął (sam tak kiedyś zrobiłem) od przedniej opony. Zdemontowałbym przedni błotnik (zajmuje miejsce) i sprawdził ile wolnego miejsca jest na szerszą oponę i wymienił tę opnę 38 na coś szerszego np 54 lub nawet 57 i z jakimś offroadowym bieżnikiem. Z tylną oponą to chyba niewiele zdziałasz ze względu na ramę. Prawdopodobnie najszersza jaka tam się zmieści to 47.

Opublikowano

To już zrobiłem dawno dawno temu. Rower mam już długo 2 napęd już nie ma osłony łańcucha i błotników i santour nex pada i chciałbym pneumatyczny ale się na tym nie znam . Jaki konkretnie pasuje . Jeżdżę tak od początku sezonu i wpadłem na pomysł renowacji roweru . Dodam że równolegle zastanawiałem się nad zakupem nowego , już crossowego roweru . Ale może lepiej coś pozmieniać.

3 minuty temu, Motke napisał:

Ja bym zaczął od

Ja bym zaczął (sam tak kiedyś zrobiłem) od przedniej opony. Zdemontowałbym przedni błotnik (zajmuje miejsce) i sprawdził ile wolnego miejsca jest na szerszą oponę i wymienił tę opnę 38 na coś szerszego np 54 lub nawet 57 i z jakimś offroadowym bieżnikiem. Z tylną oponą to chyba niewiele zdziałasz ze względu na ramę. Prawdopodobnie najszersza jaka tam się zmieści to 47.

Tak tak to się zgadza