Skocz do zawartości

Strefy tętna, + ustalenie HRmax i LT HR

Filipeu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z tego co wiem to LT HR to chyba tętno progowe, którego nie potrafię ustalić z powodu niewiedzy na ten temat. Mam też pytanie jak ustalić strefy treningowe na podstawie tętna, i co w nich trenuję. 

Mogę, się sugerować taką tabelą, która wyznacza strefy na podstawie HR Max?
S1 60% HRMax - Rozjazd
S2 60-70% HRMax - Wytrz. Tlenowa
S3 70-80% HRMax - Wytrzymałość
S4 80-90% HRMax - Beztlen
S5 90-100% HRMax - Interwały / Tempówki / VO2Max

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Aby ustalic LT musisz miec pulsometr. Zakladam ze masz i opaske na klatke. Z doswiadczenia wiem ze z nadgarstka zle wskazuje chyba ze wyznaczasz podczas jazdy na rowerze stacjonarnym ale tez moze byc blad pomiaru.

Wg ksiazki Joe Friel trening z pulsometrem nalezy zrobic 10min rozgrzewki dokrecajac stopniowo tetno do docelowego ( pierwsze 2 testy mozna nie wiedziec jak nasze cialo zareaguje na dane obciazenie i mozna zle dobrac obciazenie). Po rozgrzewce odchaczasz w zegarku lap i jedziesz 20min w miare mozliwie rownym tempem by wytrzymac te 20min. Na koniec znow wciskasz lap w zegarku. Na koniec testu powinienes byc spompowany. Sredni puls z tych 20min jest Twoim LT. Ja po juz x testach robie sobie 15min rozgrzewki a chyba jeszcze zrobie raz 20min bo czuje ze potrzebuje troche dluzej pokrecic zanim podejde do testu. 

Zakresy stref ja ustawiam wg tabeli zawartej w ksiazce wg wyliczonego LT. Jak bede w domu to moge dopisac jak to u mnie dokladnie % wyglada ale mysle ze w google znajdziesz odpowiednie tabele. Prawidlowo wyznaczone strefy oznaczaja ze wkraczajac w 5 strefe nie jestes w stanie dlugo jechac.

LT bedzie sie czesciej zmieniac w zaleznosci od stopia wytrenowania a HRmax az tak bardzo sie nie zmienia. Po zmianie stref z HRmax na LT okazalo sie ze to sa w moim przypadku zupelnie inne strefy.

Tyle w skrocie mojej wiedzy co do LT. To bedzie moj pierwszy powazniejszy sezon treningowy wlasnie z strefami LT. Moze jeszcze ktos sie wypowie co ma dluzszy staz. ;)

Pozdrawiam

Opublikowano

Generalnie wszystko w telegraficznym skrócie kolega wyżej wszystko wyjaśnił. Ja dodałbym jeszcze, że wartości tętna maksymalnego nie trzeba znać ani specjalnie wyznaczać, nie jest ono specjalnie do niczego potrzebne, a jeśli już je znamy to jedynie można dodać, że celem trenowania z pulsometrem jest przesuwanie stref w prawo, właśnie w kierunku tętna maksymalnego; im bliżej tętna maksymalnego nasz LThr, tym lepsza nasza kondycja, oznacza to że dłużej potrafimy utrzymać zadana intensywność w strefach. Również podobny efekt osiągniemy, gdy w teście wyjdzie nam to samo tętno LT, ale osiągniemy wyższą prędkość w teście.